Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρήκε καύσιμα η Σοφοκλέους!

Φήμες για επιτάχυνση αποκρατικοποιήσεων, κινήσεις για διευκόλυνση των long λόγω επερχόμενου triple witching και σχετικό short covering, έφεραν άνοδο 2,4%. Στο υψηλό ημέρας οι περισσότερες μετοχές του FT 20.

“Too good to be true”.

Προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης εν μέσω σημαντικών διακυμάνσεων που είχαν σαν αποτέλεσμα ο Δείκτης να αλλάξει 10 φορές πρόσημο και μαζί με αυτόν και η ψυχολογία των εμπλεκομένων.

Όλα αυτά μέχρι τις 16.30, όταν και οι αγοραστές φάνηκαν περισσότερο “πειστικοί” με αποτέλεσμα ο Δείκτης να κλείσει εξαιρετικά κοντά στο υψηλό ημέρας και με σαφώς μεγαλύτερα κέρδη από αυτά που κατέγραφαν εκείνη την ώρα οι βασικοί Ευρωπαϊκοί δείκτες.

Μάλιστα αξίζει να επισημανθεί ότι στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, Τιτάν, Αγροτική Τράπεζα, ΤΤ, Intralot, Alpha Bank, Eurobank, MPB, MIG και πολύ κοντά σε αυτό ο τίτλος της Εθνικής Τράπεζας.

Φήμες για επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, κινήσεις για “διευκόλυνση” των “long” λόγω επερχόμενου triple witching και σχετικό “short covering”, φαίνεται να έφεραν αποτέλεσμα στο ταμπλό.

Το θέμα είναι αυτή η έστω και καθυστερημένη κίνηση να μην αποδειχθεί “πυροτέχνημα” και να έχει διάρκεια και μετά την συνεδρίαση της Παρασκευής.

Εννοείται ότι η όποια προσπάθεια καλυτέρευσης των αποτιμήσεων αφορά αυστηρά τον Τραπεζικό κλάδο (+4,66%) και τις υπόλοιπες μετοχές του 20αρη (+3,19%) πλην ΟΠΑΠ και Coca-Cola, με τον πρώτο στην σημερινή πτώση να έχει το “άλλοθι” της αποκοπής προμερίσματος ύψους 0,65 ευρώ ανά μετοχή.

Στους Δεικτοβαρείς τίτλους με απώλειες οι ΟΠΑΠ (-3,04%) και Coca-Cola (-0,61%), ενώ αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος της Τράπεζας Κύπρου.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για Alpha Bank (+6,88%), Εθνική Τράπεζα (+6,16%) και Αγροτική Τράπεζα (+5,71%).

Με κέρδη μεγαλύτερα του 4% ακολούθησαν οι ΤΤ, Eurobank, Intralot, του 3% οι Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ, Τιτάνας, του 2% οι Μυτιληναίος, Τράπεζα Πειραιώς, MPB, MIG. Τέλος με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Motor Oil.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 2153,9 (15.51) και 2.222,15 (17.09) μονάδων και έκλεισε στις 2221,14 μονάδες με κέρδη 2,4%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 271 εκατ. από τα οποία τα 13,6 αφορούσαν “πακέτα”.

Απλά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 118 ανοδικές μετοχές έναντι 65 πτωτικών και 65 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 7 έως 9,76%.

Τεχνικά είναι ζητούμενο το επιβεβαιωμένο κλείσιμο του Δείκτη υψηλότερα από τον απλό ΚΜΟ των 200 ημερών που οριοθετείται στις 2272 μονάδες.

Η Αγορά έδειξε ότι χρειάζεται “ανάσες”,
όμως για να συμβεί αυτό πρέπει να ατονήσει το “ασφυκτικό πρέσινγκ” των εν δυνάμει πωλητών που ανά τακτά χρονικά διαστήματα κάνουν αισθητή την παρουσία τους.

Εν τω μεταξύ και η σημερινή συνεδρίαση έδειξε ότι το σκηνικό παραμένει ευμετάβλητο και όσοι κινούνται στο Χ.Α. είναι με αυξημένα αντανακλαστικά και με βραχυχρόνιο ορίζοντα.

Σε απόλυτη επιφυλακή και όσοι διαχειριστές χαρτοφυλακίων επιμένουν να δραστηριοποιούνται στις τελευταίες συνεδριάσεις του χρόνου, με το ένα μάτι στο Χρηματιστηριακό ταμπλό και το άλλο στην Αγορά ομολόγων.

Οι εναπομείναντες αισιόδοξοι επαγγελματίες του χώρου εκτιμούν ότι η ύστατη προσπάθεια - "εκστρατεία πειθούς" στην οποία έχει αποδυθεί ο υπουργός Οικονομικών, ίσως αποσυμπιέσει κάπως την αυστηρότητα των διεθνών οίκων και να αποσπάσει κάποιες επιπλέον δηλώσεις στήριξης που θα βελτιώσουν κάπως την ψυχολογία στο Χ.Α. που βρίσκεται στο ναδίρ.

Προς το παρόν τα ξένα funds που δραστηριοποιούνται στο ΧΑ φαίνεται ότι έχουν ανακόψει κάπως τις επιθετικές ρευστοποιήσεις τηρώντας στάση αναμονής, αφήνοντας "περιθώρια δράσης" σε εγχώρια -κυρίως Τραπεζικά - χαρτοφυλάκια, που υποστηρίζουν τις μετοχές τους, όπως αναφέρουν πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία.

Αγοραστική παρουσία δήλωσαν και όσοι traders ποντάρουν ότι η υπερπουλημένη εικόνα αρκετών μετοχών μπορεί να δώσει αντίδραση και αξιοπρόσεκτα βραχυχρόνια κέρδη. Ευνόητο βέβαια είναι ότι σε περίπτωση επιδείνωσης του γενικότερου κλίματος, αυτοί απλά θα προστεθούν στην πλευρά των πωλητών και μάλιστα με γρήγορες κινήσεις.

Οι όποιες ανοδικές κινήσεις αποτελούν ευκαιρία ρευστοποιήσεων, σχολιάζουν οι οπαδοί της απαισιόδοξης σχολής σκέψης, θεωρώντας ότι δεν είναι καλή περίοδος αυτή για την ανάληψη ρίσκου στο Χ.Α.

Οι τελευταίοι υποστηρίζουν ότι χρειάζονται πρόσθετα και ριζοσπαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, τέτοια που να πειστούν οι Αγορές και να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και αυτά προς το παρόν δεν φαίνονται να είναι στην ατζέντα της Κυβέρνησης.

Συνεχίζουν μάλιστα λέγοντας ότι τα πρόσφατα μέτρα δεν κατόρθωσαν να άρουν την επιφύλαξη από την Αγορά, καθώς θεωρήθηκαν ήπιας μορφής και με χρονική καθυστέρηση ως προς την ανταποδοτικότητα τους. Οι ξένοι οίκοι θα ασπάζονταν τον μοντέλο της Ιρλανδίας και ανέμεναν πιο δραστικά μέτρα κυρίως ως προς το χρόνο απόδοσης τους, πάντα με επίκεντρο τον Δημόσιο τομέα.

Με αυτά τα δεδομένα δεν αποκλείεται το 2010 να είναι μία πολύ δύσκολη χρονιά για την οικονομία και την Αγορά, καθώς θα υπάρχουν συνέπειες από τον περιορισμό της κερδοφορίας των Τραπεζών και των Επιχειρήσεων εξαιτίας της φορολογίας και των μειωμένων εσόδων από την Αγορά των ομολόγων.

Συμπερασματικά, το θέμα δεν είναι πως θα αντιδράσουν από τα νέα μέτρα οι εγχώριες κοινωνικές ομάδες, αλλά κατά πόσο θα πειστούν να αλλάξουν την αρνητική τους στάση οι δανειστές στο εξωτερικό και αυτό τις πρώτες μέρες δεν φάνηκε, ούτε στην Αγορά ομολόγων, ούτε στο Χ.Α.

Οι ξένοι βλέπουν ότι το εγχώριο δημοσιοοικονομικό πρόβλημα είναι εγκλωβισμένο σε “αγκυλώσεις” δεκαετιών και δεν δείχνουν διατεθειμένοι να μας δανείζουν άκριτα και ανέλεγκτα συνεχώς και επί μακρόν.

Τι σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς

Συνέχιση των διακυμάνσεων και της αυξημένης μεταβλητότητας, περιμένει ο Μάνος Χατζηδάκης, καθώς η Ελληνική αγορά έχει πλήρως αυτονομηθεί από την τάση των ξένων Αγορών ακολουθώντας την πορεία του spread των ομολόγων στην ΗΔΑΤ. Η υποδοχή των Κυβερνητικών μέτρων δεν ικανοποίησε για την αμεσότητα των αποτελεσμάτων που μπορεί η εφαρμογή τους να έχει, άποψη η οποία εκφράστηκε με επιθετικό τρόπο στην διαπραγμάτευση των ομολόγων.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ και από τεχνικής άποψης η Αγορά έχει δώσει σήματα πώλησης και η αδυναμία ανάκαμψης είναι ενδεικτική της δυναμικής της προσφοράς η οποία εκδηλώνεται κυρίως στον Τραπεζικό κλάδο. Επί του παρόντος συνιστάται περισσότερο στάση αναμονής λόγω της ευαισθησίας που έχουν τα εν λόγω επίπεδα τιμών καθώς η διάσπαση της περιοχής των 2050 – 2070 μονάδων θα δώσει επιτάχυνση στην πτωτική κίνηση της Αγοράς.

Από την άλλη πλευρά η θεμελιώδης εικόνα πολλών Δεικτοβαρών μετοχών είναι αρκετά ελκυστική με βάση την εικόνα των ισολογισμών και τις προοπτικές της επόμενης χρήσης (ΔΕΗ, ΟΤΕ, Intralot, Μετκα, Ελλάκτωρ, κ.α)

Στο δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης επικεντρώνει την προσοχή του ο Απ. Μάνθος. Ο αναλυτής της Fortius Finance επισημαίνει ότι στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών βλέπουμε τον δείκτη FTSE να “τεμπελιάζει” ανάμεσα στη κάτω πλευρά του καθοδικού καναλιού και της γραμμής που ενώνει τους δύο τοπικούς πυθμένες (1042 - 1123) δείχνοντας εμφανή σημάδια αδυναμίας διαφυγής προς την αντίσταση των 1174 μονάδων".

Επίσης ο διαγραμματικός αυτός σχηματισμός έχει τα χαρακτηριστικά ενός βραχυχρόνιου “pennant”, όπου η ανοδική ή η καθοδική του διάσπαση θα δώσει βίαιη κίνηση. Στατιστικώς πάντως τέτοιοι σχηματισμοί δίνουν συνέχεια στην υπάρχουσα βραχυχρόνια τάση (καθοδική) εκτός εάν προκληθεί αντίθετη (ανοδική) διάσπαση, που να εμπεριέχει σημαντικό τζίρο συναλλαγών. Τότε κατά 68% δημιουργούνται ισχυροί βραχυχρόνιοι βατήρες αναστροφής τάσης.

Συγκρατημένα απαισιόδοξος δηλώνει ο Κώστας Βέργος. Ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ υποστηρίζει ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν ενθουσίασαν την Αγορά, καθώς τα μισά από αυτά ήταν γενικόλογες διακυρήξεις και τα άλλα μισά κάτι θέλουν να πουν αλλά δεν είναι αρκετά.

Ο κ. Βέργος βλέπει σαν πιθανότερο σενάριο αυτό της διόρθωσης κατά περίπου 10% στις Διεθνείς Αγορές και αυτό θα επιτείνει την υπάρχουσα αρνητική αυτονόμηση στην Σοφοκλέους με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να απειλήσει το ψυχολογικό όριο των 2000 μονάδων.

Σε περίπτωση καθοδικής διάσπασης η πίεση των πωλητών μπορεί να εκτονωθεί στην ζώνη 1900 – 1800 στην οποία η Αγορά μπορεί να βρεθεί “χωρίς κούραση” (!)

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης που σημειώθηκε μετά τις 16.30 και συνδυάστηκε με ιδιαίτερα αυξημένες συναλλαγές, λόγω μεταβλητότητας, μετακύλισης θέσεων και “short covering”

Με μικρές υποτιμήσεις τα Σ.Μ.Ε. του πρώτου μήνα (Δεκέμβριος), με αξιοπρόσεκτες υποτιμήσεις ο δεύτερος μήνας (Μάρτιος).

Μικτές κινήσεις και ρολαρίσματα θέσεων από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 31605, τιμή εκκαθάρισης 1136,78) κινήθηκαν μεταξύ 1095,5 και 1162 μονάδων.

Μειώθηκε ο δανεισμός τίτλων (6500 Coca-Cola, 5000 Αγροτική, 11600 ΑΝΕΚ, 6900 ΟΤΕ, 27300 ΔΕΗ, 10000 MPB, 33400 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (7014), Alpha Bank (3375), ΟΤΕ (3869), MPB (2855), Eurobank (2450), Πειραιώς (4203), ΔΕΗ (995), MIG (7168), Κύπρου (1430), Ιντρακόμ (2912), ΟΠΑΠ (1159), Αγροτική (1940), Ταχ. Ταμιευτήριο (2678), Coca-Cola (474), Intralot (1526), Μυτιληναίος (1245), ΕΧΑΕ (173), ΓΕΚ (925), Βιοχάλκο (308), Motor Oil (326), Μέτκα (140), Ελλάκτωρ (5967), Σιδενόρ (153), Τιτάν (224).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 16/12 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Πειραιώς 26513 τεμ., Αγροτική 5000 τεμ., Eurobank 42651 τεμ., Εθνική 5000 τεμ.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Coca-Cola 8000 τεμ., Eurobank 20509 τεμ., Alpha Bank 108000 τεμ., MPB 6000 τεμ., Αγροτική 15000 τεμ., Εθνική 110947 τεμ..

Ας σημειωθεί ότι 14378 συμβόλαια του FTSE, λήξεως Δεκεμβρίου, δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Alpha Bank (6120620 τεμ.), Εθνική (6400962 τεμ.), Eurobank (9399957 τεμ.), Κύπρου (5547976 τεμ.), Jumbo (6080540 τεμ.), Πειραιώς (6466162 τεμ.)

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v