Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Σοφοκλέους κάνει... ταμείο

Πως θα αντιδράσουν οι αγορές στις χθεσινές εξαγγελίες του Έλληνα πρωθυπουργού; Σε θέσεις μάχης "φίλιες" και "εχθρικές" δυνάμεις. Πρώτο… ταμείο κάνουν οι τράπεζες, με την Εθνική σε ρολό "κλειδί".

Οι αγορές κάνουν από σήμερα ταμείο, στα όσα ανακοίνωσε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου.

Μέσα σε περιβάλλον έντονης μεταβλητότητας, συνεχών και ταχύτατων εναλλαγών το ΧΑ απαιτεί αυξημένη προσοχή, κυρίως για όσους κυνηγούν την… βραχυπρόθεσμη απόδοση.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε χθες στο εύρος των 2.155-2217 και ο FTSE 20 μεταξύ 1.096-1.136 μονάδων αφήνοντας… υποσχέσεις για άμεση αποσαφήνιση της τάσης.

Βραχυπρόθεσμα οι τράπεζες εξακολουθούν να έχουν τον πρώτο λόγο, με τον κλαδικό δείκτη στις 2.659 και πρώτη στήριξη στις 2.546 μονάδες. Λογικά το μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού θα δοθεί σήμερα σε τραπεζικές-μετοχές κλειδιά, καθώς χθες ο πρωθυπουργός σε ένα σημείο της ομιλίας του ήταν εξαιρετικά σαφής και εμφαντικός "κόβονται τα μπόνους στις κρατικές τράπεζες και 90% φόρο σε όποιον πάρει μπόνους στις ιδιωτικές".

Να δούμε κατ΄αρχήν ποια θα είναι η αντίδραση του κλάδου, μετά μάλιστα και την αρνητική στάση που τήρησε τελευταία η Citigroup, την υποβάθμιση της Εμπορικής Τράπεζας από την S&P κυρίως όμως μετά τις τοποθετήσεις στήριξης ισχυρών εγχώριων κύκλων από χαμηλότερες τιμές. Στην Εθνική Τράπεζα λόγου χάρη αυτές οι αγορές έχουν ξεκινήσει από τα χαμηλά των 16,8-16,9 ευρώ σε μία προσπάθεια να μην… φύγει άμεσα η τιμή της μετοχής προς τα 16 ευρώ ή ακόμη χαμηλότερα.

Όμως για να μεταβληθεί η τάση της μετοχής απαιτείται υπέρβαση των 20,2-20,5 ευρώ με υψηλές μάλιστα συναλλαγές. Κατά συνέπεια μένει να φανεί η τάση στη μετοχή της Εθνικής, που διαγραμματικά παραμένει εξαιρετικά βεβαρημένη.
 
Όμως η Εθνική Τράπεζα έχει νέα διοίκηση (ορισμένη από την κυβέρνηση) όπως άλλωστε η Αγροτική Τράπεζα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και μένει να προσμετρηθούν αυτές οι δυνάμεις σε μία ενδεχόμενη πίεση των ξένων. Θα προσμετρηθεί όμως και η… διαγωγή των ιδιωτικών Eurobank, Alpha Bank πρωτίστως και δευτερευόντως των υπόλοιπων.

Από τις τράπεζες η τάση, με ισχυρά εγχώρια χαρτοφυλάκια να κάνουν δυναμικά χθες την επανεμφάνιση τους στην ΔΕΗ, προσφιλής επιλογή τους άλλωστε και στην περίοδο του δύσκολου 2008. Η μετοχή της Επιχείρησης έχει επιδοθεί σε ένα εξαιρετικό τριήμερο… μίνι ράλι από τα 11,4-11,9 έως τα υψηλά των 13,28 ευρώ, που ήταν και η κορυφή ημέρας. Με υψηλούς τζίρους σχεδόν 15 εκατ. ευρώ συνολικά.

Κάπως βελτιωμένος ο ΟΤΕ στα 10,3 ευρώ με αγορές από το χείλος των 10,01 ευρώ, ενώ ο ΟΠΑΠ κάτι επιχειρείται να κάνει από τα χαμηλά των 15,5 ευρώ (!) αντιδρώντας έως τα 16,25 που ήταν και υψηλό ημέρας. Αναμφίβολα τάση, χωρίς τράπεζες, δεν νοείται ακόμη και εάν υπερβάλλουν… εαυτόν οι τρεις μη τραπεζικές του FTSE 20.

Για αυτό η αρχική αντίδραση της αγοράς, που θα αποτελεί και το πρώτο δείγμα γραφής μετά τις χθεσινές εξαγγελίες, θεωρείται δικαιολογημένα κρίσιμη. Όπως και μετά τα μέσα της συνεδρίασης, που συνήθως ενεργοποιούνται οι κύριες εντολές των ξένων. Από αυτή την άποψη οι διεθνείς αγορές θα βρεθούν αντιμέτωπες με "πληθώρα σημαντικών μακροοικονομικών ανακοινώσεων βρίσκονται σήμερα οι επενδυτές, εκ των οποίων ξεχωρίζει η ανακοίνωση του δείκτη οικονομικού κλίματος ZEW στη Γερμανία και οι τιμές παραγωγού ΗΠΑ".

Όπως αναφέρεται σχετικά σε θέμα του euro2day "Οι μακροοικονομικές ανακοινώσεις ξεκινούν στις 9.45 ώρα Ελλάδας με τον πληθωρισμό στην Γαλλία κατά τον μήνα Νοέμβριο, όπου οι αναλυτές προβλέπουν ενίσχυσή του στο 0,2% σε μηνιαία βάση και κατά 0,4% σε ετήσια.

Ακολουθεί η δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον βρετανικό πληθωρισμό τον Νοέμβριο, στις 11.30 ώρα Ελλάδας, με πρόβλεψη ότι παρέμεινε αμετάβλητος στο 0,2% σε μηνιαία βάση και ότι ενισχύθηκε στο 1,8% σε ετήσια.

Στις 12.00 ώρα Ελλάδας δημοσιοποιούνται τα στοιχεία για τον δείκτη οικονομικού κλίματος ZEW στη Γερμανία τον μήνα Δεκέμβριο. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο δείκτης έχει υποχωρήσει στις 50 μονάδες, έναντι 51,1 μονάδες που ήταν τον Νοέμβριο".

Στα δύσκολα λοιπόν από την αρχή της συνεδρίασης…

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v