Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Περιμένοντας τον… χρησμό της Moody΄s

Γιο-γιο και πάλι βασικοί δείκτες, μετοχές στο ΧΑ. Με τους ξένους να «πυροβολούν» σε κάθε ανοδική αντίδραση και την πλειονότητα των παικτών να περιμένει την… γνωμάτευση της Moody’s.

Ξένοι εναντίον Ελλήνων. Το νέο «γύρισμα», δεύτερο συνεχόμενο μετά από αυτό της Παρασκευής, αποδίδεται στις ρευστοποιήσεις κυρίως ξένων διαχειριστών.

Καλά ενημερωμένες χρηματιστηριακές πηγές σημείωναν πως συγκεκριμένα ξένα χαρτοφυλάκια ενεργοποιούν εντολές «πώλησης» σε κάθε προσπάθεια αντίδρασης βασικών δεικτών, μετοχών. Κάτι που παρατηρείται για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση και τέταρτη στις τελευταίες δέκα ημέρες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο υψηλός βαθμός ρίσκου, αβεβαιότητας και μεταβλητότητας βασικών δεικτών-μετοχών του ΧΑ, είναι αυτά που οδηγούν αρκετούς στην προσπάθεια εξόδου τους σε όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές.

Είναι ενδεικτικό πως ο Γενικός Δείκτης από τις 2.217 μονάδες υποχώρησε προς τις 2.155,8 μονάδες γύρω στις 12:00, ο δε FTSE 20 εκ νέου χαμηλότερα των 1.100 μονάδων.

Η μεγαλύτερη προσπάθεια στήριξης γίνεται σχεδόν αποκλειστικά μέσω της Εθνικής Τράπεζας, που μέχρι τώρα έχει υψηλό ημέρας στα 18,25 ευρώ, χαμηλό ημέρας στα 17,12 ευρώ και διακύμανση 6,6%, μέχρι τώρα.

Το μεγαλύτερο μέρος της προσπάθειας επιχειρείται μέσω της Εθνικής καθώς ενδεχομένη διόρθωση χαμηλότερα των 16,9 ευρώ θα άνοιγε χωρίς… πολλές αντιστάσεις την κατηφόρα προς τα 16,10-16,20 ευρώ. Και σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο στον πολλαπλασιασμό ανάλογων κινήσεων και σε άλλους τραπεζικούς τίτλους.

Ωστόσο οι ίδιες χρηματιστηριακές πηγές περιμένουν υψηλή μεταβλητότητα και διακυμάνσεις μέχρι και το τέλος της συνεδρίασης, καθώς στην αγορά «παίζει» τόσο η επικείμενη επίσκεψη αργά το μεσημέρι του κλιμακίου της Moody’s, όσο και οι προσπάθειες διορθωτικών κινήσεων από την ελληνική κυβέρνηση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v