Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με ψυχολογία ήττας η Σοφοκλέους (!)

Σημαντικές απώλειες στο ΧΑ με τους πωλητές στις τράπεζες (-5%) να επιστρέφουν μετά τις δηλώσεις Παπανδρέου που απομακρύνουν τη λήψη άμεσων μέτρων στην οικονομία. Απώλειες 9,35% στην εβδομάδα. Στο - 16,8% οι τράπεζες.

Μιάμιση συνεδρίαση κράτησε το θετικό πρόσημο στην Σοφοκλέους, παρά την καλή εικόνα των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών που άντλησαν σχετική αισιοδοξία από την εντυπωσιακή αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής της Κίνας, το θετικό ξεκίνημα της Wall Street και την γενικότερη αίσθηση ότι δεν θα αποσυρθούν τα έκτακτα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας.

Η μεταβλητότητα δήλωσε για πολλοστή φορά παρούσα στο Χ.Α., η εύθραυστη ψυχολογία είναι εμφανής και άφησαν “εκτεθειμένους” τους πρωινούς αγοραστές που δεν διαθέτουν γρήγορα αντανακλαστικά.

Σε τέτοιες περιπτώσεις αρνητικής διάθεσης ανάληψης επενδυτικού ρίσκου, ακυρώνονται πάσης φύσεως τεχνικά σενάρια. Απλά ίσως αξίζει αναφοράς ότι παρά την ενδοσυνεδριακή του κίνηση ο Γενικός Δείκτης, τελικά, όχι μόνο δεν κατόρθωσε κλείσιμο υψηλότερα από τον ΚΜΟ των 200 ημερών που οριοθετείται στις 2267 μονάδες (ενδοσυνεδριακά έφθασε μέχρι τις 2267,63 μονάδες), αλλά τελικά έκλεισε κάτω και από τον ΚΜΟ των 233 ημερών που ορίζεται στις 2190 μονάδες.

Η σημερινή συνεδρίαση απέδειξε και στους πλέον δύσπιστους ότι από το Χ.Α. απουσιάζουν παντελώς οι αγοραστές που κινούνται με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, αφού η ψυχολογία των εμπλεκομένων αλλάζει ακόμα και μέσα στην συνεδρίαση.

Στον 20αρη και εκτός Τραπεζικού ταμπλό αξίζει να αναφερθεί ότι Motor Oil (+3,9%) και Ελλάκτωρας (+3,33%) κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο. Με κέρδη ΔΕΗ (+1,63%) και Ελ. Πετρέλαια (+0,24%), ενώ αμετάβλητοι έκλεισαν οι ΟΤΕ και Intralot.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Βιοχάλκο (-5,65%) και Μυτιληναίο (-4,54%), αξιοσημείωτες απώλειες για ΟΠΑΠ και Coca-Cola και αρνητική ημερήσια μεταβολή για τον τίτλο του Τιτάνα.

Απόλυτη επικράτηση του “κόκκινου” στους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους, με τις μεγαλύτερες απώλειες για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (-7,18%). Με απώλειες μεγαλύτερες του 6% ακολούθησαν οι Αγροτική, Εθνική και Πειραιώς, του 5% οι MPB, Eurobank, του 4% η MIG, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν Κύπρου και Alpha Bank.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά φθάνοντας μέχρι τις 2267,63 μονάδες (10.51), όμως μετά τις 13.45 αποχαιρέτησε το θετικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 2138,49 μονάδες (16.55) και έκλεισε τελικά στις 2160,68 μονάδες με απώλειες 2,41%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 293 εκατ. από τα οποία τα 22 αφορούσαν “πακέτα”.

Κακή η τελική εικόνα με 70 ανοδικές μετοχές έναντι 137 πτωτικών και 29 τίτλοι με ημερήσιες απώλειες από 5 έως 11,15%.

Αρκετοί είναι οι επαγγελματίες του χώρου που εκτιμούν ότι η Αγορά έχει μπει σε περίοδο αναμονής και νέων σαφέστερων μέτρων της Κυβέρνησης για την εξυγίανση της Ελληνικής οικονομίας (οι πρώτες εξαγγελίες δεν φάνηκε να αρέσουν), όμως η γενικότερη πεποίθηση είναι ότι η Σοφοκλέους σταδιακά αποκτά όλα τα χαρακτηριστικά μίας “bear market”, ενώ οι έντονες διακυμάνσεις και οι συχνές αλλαγές κατεύθυνσης αντανακλούν την αβεβαιότητα και τις διιστάμενες εκτιμήσεις όσον αφορά την περαιτέρω πορεία του Χ.Α..

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι λίγο μετά τις 15.00 έκαναν τον γύρο της Αγοράς φήμες που δεν απέκλειαν και νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Χώρας από διεθνή οίκο.

Όμως ανεξαρτήτως φημών γεγονός είναι ότι πολλοί διαχειριστές ξένων χαρτοφυλακίων προτιμούν να περιορίσουν περαιτέρω τις θέσεις τους σε Ελληνική μετοχές, εκτιμώντας ότι το ρίσκο παραμένει υψηλό.

Η Αγορά χρειάζεται “φρέσκο χρήμα” θεωρούν αρκετοί αναλυτές, όμως για να γίνει κάτι τέτοιο και οι επενδυτές να ασχοληθούν με τα θεμελιώδη, πρέπει να περάσει η πεποίθηση ότι ο κατήφορος των αποτιμήσεων φθάνει στο τέλος του, και τέτοια αίσθηση δεν δίνουν οι τελευταίες συνεδριάσεις.

Εν τω μεταξύ όσο η Αγορά είναι το πολύ είκοσι μετοχές που αποσπούν περίπου το 90% του τζίρου (αν όχι περισσότερο) και μεσαία – μικρότερη κεφαλαιοποίηση έχουν περάσει στα αζήτητα, θεωρείται έως και απίθανο η επιστροφή κωδικών λιανικής, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το Χ.Α.

Δυσκολονόητες δείχνουν και οι διαμαρτυρίες περί “εισαγόμενης” υποτιμητικής κερδοσκοπίας, όταν τόσα χρόνια, αργά αλλά σταθερά δινόταν “γήπεδο” στα ξένα funds να “παίξουν” μόνα τους διαμορφώνοντας κλίμα και διαθέσεις. Τώρα η Σοφοκλέους πληρώνει την “ξενοκρατία” που επικρατεί και την Τραπεζοκεντρική της υφή.

Για όσους ασχολούνται με στατιστικά η εβδομάδα που μόλις έληξε με τέσσερις πτωτικές και μία ανοδική συνεδρίαση, αφαίρεσε από τον Δείκτη 9,35%, περιορίζοντας τα κέρδη από την αρχή του χρόνου στο +20,94%. Οι εβδομαδιαίες απώλειες του Τραπεζικού δείκτη στο -16,8%.

Αν και η βραχυπρόθεσμη τάση δείχνει καθαρά πτωτική, κάθε πρόβλεψη μπορεί να αποδειχθεί επισφαλής, καθώς η ερχόμενη Παρασκευή συνδυάζεται με το triple witching Δεκεμβρίου.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές

Θα συνεχιστεί η μεγάλη μεταβλητότητα, ενώ η όποιες ανοδικές εξάρσεις θα εξαντλούνται στην περιοχή των 2350 μονάδων, εκτιμά ο κ. Παν. Χριστόπουλος. Ο διευθύνων σύμβουλος της Δραξ ΑΧΕΠΕΥ τονίζει ότι το κάτω εύρος που μπορεί να κινηθεί ο Γενικός Δείκτης παραμένει άγνωστο, αφού άγνωστος παραμένει ο όγκος των εν δυνάμει πωλήσεων, τον οποίο κανείς επαγγελματίας δεν γνωρίζει. Σύμφωνα με τον κ. Χριστόπουλο η Αγορά έχει παύσει να κινείται με κανόνες θεμελιωδών μεγεθών, αλλά με ψυχολογία “ήττας”, αφού οι πωλητές πουλάνε Χώρα και όχι επιμέρους εταιρείες. Παρ΄ ότι κανείς δεν πιστεύει ότι η Χώρα θα πτωχεύσει, όλοι οι ασχολούμενοι με τα δρώμενα στην Σοφοκλέους δηλώνουν επιφυλακτικοί, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις Αγορές Ομολόγων και Μετοχών.

Η Αγορά απαιτεί άμεσα μέτρα τονίζει ο κ. Αλεξ. Σίνος. Ο διευθύνων σύμβουλος της Solidus Sec. εκτιμά ότι η πτωτική τάση θα συνεχιστεί (έστω και με ανοδικά διαλείμματα), καθώς συνεχίζουν να τραβάνε ρευστότητα από την Αγορά μεγάλα εγχώρια και ξένα χαρτοφυλάκια και βέβαια αυτό σε καμία περίπτωση δεν έχει σχέση με τα θεμελιώδη των εισηγμένων εταιρειών.

Ο κ. Σίνος υποστηρίζει ότι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα και πειστικά μέτρα προκειμένου να αναστραφεί η αρνητική εικόνα και σε αυτά τα μέτρα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ΄ όψιν ο παράγων Αγορά. Τα φορολογικά μέτρα και όχι μόνο πρέπει να είναι ρεαλιστικά και να μην βασίζονται σε ιδεολογήματα, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα παρατηρηθούν σημαντικότατες εκροές ρευστότητας προς το εξωτερικό. Μέχρι τότε το Χ.Α. θα συνεχίσει να επηρεάζεται αποφασιστικά από την κακή εικόνα που φαίνεται να διατηρούν για τη Χώρα οι ξένοι οίκοι που αποτελεί “πρώτη αρνητική είδηση” στα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Οι διεθνείς αναλυτές είναι τόσο πολύ εστιασμένοι στα Δημόσια οικονομικά της Χώρας και αν δεν δουν βαθιές τομές και δραστικές περικοπές δαπανών, δεν υπάρχει περίπτωση το Χ.Α. να “πάρει ανάσα” υποστηρίζει ο κ. Βασίλης Βλασταράκης.

Ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec. επισημαίνει ότι οι ανησυχίες για τα δημοσιοοικονομικά της Χώρας θα συνεχίσουν να επισκιάζουν τα θεμελιώδη των εταιρειών και έτσι θα αυτοτροφοδοτείται η αρνητική διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για της Αγορά.

Τυχόν προσέγγιση ή υπερκάλυψη των 2257 μονάδων θα μας έβρισκε επιφυλακτικούς και με διάθεση μείωσης θέσεων κυρίως σε τίτλους που υπεραπέδωσαν, τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ. Σύμφωνα με την ΑΧΕ τεχνικά, η αντίσταση τοποθετείται πλέον στις 2267 μονάδες, περιοχή από την οποία διέρχεται ο κινητός μέσος των 200 ημερών.

Επισημαίνεται η σημασία του εν λόγω τεχνικού σημείου στη διαμόρφωση της τάσης, καθώς τυχόν παραμονή για δύο συνεδριάσεις πάνω από το ανωτέρω σημείο υποδηλώνει την αντιστροφή του σεναρίου της διορθωτικής τάσης. Σε αντίθετη περίπτωση παραμένουν όλες οι προϋποθέσεις “bear market”.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση δύο όψεων που ξεκίνησε με λίγες αγορές και τελείωσε με περισσότερες πωλήσεις.

Η μεταβλητότητα και κάποιες μετακυλίσεις θέσεων κράτησαν τις συναλλαγές σε αξιοπρόσεκτα επίπεδα.

Τα συμβόλαια του FTSE υστέρησαν και γύρισαν σε σχετικό discount.

Καθαρά πωλητές τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 19681, τιμή εκκαθάρισης 1087,35) κινήθηκαν μεταξύ 1080,5 και 1169 μονάδων.

Μειώθηκε κάπως ο δανεισμός τίτλων (701100 MPB, 8000 Alpha Bank, 44500 Κύπρου, 9300 Εθνική, 142800 MIG, 69300 ΟΤΕ, 12800 ΔΕΗ, 41700 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (6385), Alpha Bank (2691), ΟΤΕ (1398), MPB (1229), Eurobank (1498), Πειραιώς (2805), ΔΕΗ (517), MIG (787), Κύπρου (836), Ιντρακόμ (799), ΟΠΑΠ (526), Αγροτική (1273), Ταχ. Ταμιευτήριο (623), Coca-Cola (268), Intralot (855), Ελλάκτωρ (156), Μυτιληναίος (288), ΕΧΑΕ (287), ΓΕΚ (320), Βιοχάλκο (109), Motor Oil (119).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 11/12 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Πειραιώς 198294 τεμ., Alpha Bank 641623 τεμ., Eurobank 14180 τεμ., Εθνική 337083 τεμ., Coca-Cola 5000 τεμ., Jumbo 5600 τεμ., MPB 409500 τεμ., Ελ. Πετρέλαια 38500 τεμ.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Alpha Bank 45000 τεμ., Εθνική 29324 τεμ., Coca-Cola 9634 τεμ., Πειραιώς 23367 τεμ., Τιτάν 11000 τεμ.

Ας σημειωθεί ότι 23655 συμβόλαια του FTSE, λήξεως Δεκεμβρίου, δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Alpha Bank (9217580 τεμ.), Εθνική (6649662 τεμ.), Eurobank (9310722 τεμ.), Κύπρου (5627776 τεμ.), Jumbo (6064440 τεμ.), Πειραιώς (6125766 τεμ.)

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v