Μάχες στην "κόκκινη γραμμή" για το ΧΑ

Στα χαμηλά της 9/12, από τα οποία ξεκίνησε η αντίδραση της Πέμπτης, αναμένεται να δοθούν μάχες για την τάση στο ΧΑ, εν μέσω μεταβλητότητας. Οι προθέσεις του Γ. Παπανδρέου και το ταμπλώ. Τι λέει η Πήγασος ΑΕΠΕΥ. Τα στατιστικά.

Προσωρινή αποδείχτηκε η ανάσα στις αγορές ομολόγων και μετοχών με τους ξένους πιστωτές της χώρας να "εκβιάζουν" έμμεσα την ελληνική πλευρά στην άμεση λήψη δραστικών-περιοριστικών μέτρων.

Σχετικά τα θέματα, που δημοσιεύθηκαν στο euro2day με τον Χρ. Κίτσιο να κάνει λόγο για "εισηγήσεις για μέτρα-σοκ" και τον Dr Money να σημειώνει αμφίσημα πως οι ξένοι "θέλουν αίμα…Μην τους απογοητεύσετε".

Η αποσαφήνιση των προθέσεων του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες φάνηκε στο ...ταμπλώ πως δεν ήταν αυτή που περίμεναν οι ξένοι, δεν ήταν αρεστή στους περίφημους πιστωτές.

Πιθανότατα δεν είναι συμπτωματικό, πως σχεδόν για μία εβδομάδα δημιουργούνταν κλίμα για…όντως δραστικά μέτρα, που έφταναν μέχρι το κόψιμο του 13ου μισθού, καλλιεργούνταν "προσδοκίες" από συγκεκριμένα ΜΜΕ, με πρωτοσέλιδα των ναυαρχίδων του ΔΟΛ και της Καθημερινής προς την κατεύθυνση που θα διευκόλυνε και τους περίφημους πιστωτές.

Όμως ο τελικός λόγος του πρωθυπουργού το μεσημέρι της Παρασκευής ήταν προς την αντίθετη κατεύθυνση (πολλά θα γραφτούν μέσα στο Σ.Κ) με τις πωλήσεις να επιτείνονται στην διάρκεια της ομιλίας του.

Είναι προφανές, πως το παιχνίδι έχει παύσει να είναι μόνο οικονομικό, συνδέεται με ευρύτερες εξελίξεις, έχει συνέργειες με καταστάσεις που αφορούν στην φιλοσοφία της ίδιας της ΕΕ με την Ελλάδα να βρίσκεται-ατυχώς- στο μέσο των εμπόλεμων.

Ετσι η αντίδραση της Πέμπτης- απόλυτα δικαιολογημένης- μετά από ένα τόσο έντονο ξεπούλημα κυρίως τραπεζικών θέσεων συνεχίστηκε έως τα υψηλά της επόμενης απ΄όπου ξεκίνησε νέος γύρος πωλήσεων.

Ο Γενικός Δείκτης αντέδρασε έως τις 2.267,6 και ο Ftse20 στις 1.170,8 μονάδες εξαντλώντας σχετικά γρήγορα το εύρος της αναμενόμενης κίνησης. Η αδυναμία της αγοράς να υπερβεί τις 2.280 για να συνεχιστεί η τεχνικής μορφής αντίδραση έως τις 2.380 μονάδες ακύρωσε το θετικό σενάριο. Και μάλιστα σε μία συνεδρίαση, που οι ξένες αγορές δεν δικαιολογούσαν κάτι τέτοιο.

Οι πωλήσεις που εκδηλώθηκαν, σχεδόν με το που άρχισε να απαντά ο Γ. Παπανδρέου στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων (ειλικρινά μας έκανε εντύπωση ο συγχρονισμός) πίεσαν μέχρι και 4,8% χαμηλότερα τις τράπεζες.

Επιβεβαιώνοντας με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την… έμμεση ομηρία και του ΧΑ, μέσω των δεικτοβαρών τραπεζών. Δεν είναι διόλου τυχαίο, πως οι ξένοι ελέγχουν σχεδόν το 45% της συνολικής αποτίμησης των πέντε μεγαλύτερων ομίλων (ελέγχουν περίπου το 44% του μ.κ της Εθνικής, που είναι ο μεγαλύτερος εγχώριος αντασφαλιστής-θεματοφύλακας ομολόγων) ενώ οι γερμανοί είναι ο ισχυρότερος από τους ευρωπαίος παίκτες που έχουν στα χέρια τους ελληνικό χρέος-ομόλογα (σ.σ. υπολογίζεται, ότι κυρίως γερμανοί αλλά και αγγλοι-γάλλοι έχουν περισσότερα από 120 δισ. ευρώ).

Εν τέλει καμία ψηφίδα, κανένα μέρος της εικόνας δεν είναι τυχαία ακόμη και το μπρος-πίσω (ή ό,τι άλλο έγινε με τα… περιβόητα μέτρα).

Όμως όλα αυτά κινούν ανάλογα τα προγράμματα πώλησης-αγοράς σε ελληνικά ομόλογα-μετοχές κάνοντας λάστιχο spreads και αποτιμήσεις. Είτε μας αρέσει είτε όχι.

Μετά την χθεσινή πίεση οι βασικοί δείκτες επέστρεψαν προς τα χαμηλά τους, ο 20άρης χαμηλότερα των 1.100 μονάδων ενώ ο Γενικός Δείκτης διόρθωσε μέχρι τις 2.149 μονάδες. Για τον 20άρη η λεγόμενη "κόκκινη γραμμή" είναι μεταξύ 1.050-.070 μονάδων με το μέχρι τώρα χαμηλό της 9/12 (στις 1.058,6 μον.) να αποτελεί σημείο αναφοράς.

Γύρω από αυτή την γραμμή άμυνας πιθανότατα θα δοθούν ακόμη αρκετές μάχες προτού φανεί πως η αγορά "φεύγει σημαντικά χαμηλότερα". Και από αυτό το σημείο αναφοράς, κατά το πώς φαίνεται, θα επιχειρηθούν από κάποιες δυνάμεις οι τελευταίες προσπάθειες αντίδρασης.

ΣΗΜ. Κατά την εκτίμηση μας θεωρούμε ενδεικτικά τα όσα αναπαράγονται στον Εκηβόλο της 11ης Δεκεμβρίου με το εύγλωττο ερώτημα…υπάρχει "οικονομική τρομοκρατία" από την ΕΕ? Τόσο η προσέγγιση του Γιώργου Δελαστίκ όσο η προειδοποίηση των γερμανών (Der Spiegel) αποτελούν μέρη του ίδιου συνόλου.

Καλό μας ΣαββατοΚύριακο και Χρόνια Πολλά σήμερα σε Σπυριδούλες, Σπυρίδωνες και Σπύρους.


---Όπως σημειώνει και το τμήμα ανάλυσης της Πήγασος ΑΠΕΠΕΥ στο εβδομαδιαίο της σχόλιο: "Το σκηνικό αυτό αναµένεται να παραµείνει και την ερχόµενη εβδοµάδα, καθώς η αναµενόµενη έκθεση της Moody’s εκτιµούµε ότι θα προσδώσει νέο καύσιµο στην αγορά, µε την τάση που θα ακολουθήσει να προσδιορίζεται από το αποτέλεσµα της αξιολόγησης και, σε 2ο βαθµό, από το ύφος που θα χρησιµοποιηθεί.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, το κλίµα αναµένεται να παραµείνει ευµετάβλητο, βεβαρηµένο τόσο από την πορεία του spread, όσο και από το κλείσιµο των ΣΜΕ ?εκεµβρίου την ερχόµενη Παρασκευή.

Όλοι οι προαναφερθέντες παράγοντες δηµιουργούν ένα ρευστό σκηνικό, τα κύρια χαρακτηριστικά του οποίου αναµένεται ότι θα είναι η επιφυλακτικότητα των επενδυτών να προβούν σε τοποθετήσεις και ο έντονα βραχυπρόθεσµος ορίζοντας των κινήσεων.

Παρόλα αυτά, η πίεση δεν αναµένεται να ασκηθεί ισοµερώς, και υπό αυτή την έννοια θα προτιµούσαµε να παραµείνουµε εκτεθειµένοι σε κλάδους και τίτλους µε αµυντικά χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγµα τα διυλιστήρια, τα τυχερά παιχνίδια και οι ?ΕΚΟ.

Τεχνικά, η διάσπαση του (απλού) κινητού µέσου των 200 ηµερών επιτάχυνε τους ρυθµούς της πτώσης, µε αποτέλεσµα ο Γενικός ?είκτης να προσεγγίσει τα χαµηλά Ιουλίου, τα οποία οριοθετούν την έναρξη του ανοδικού καναλιού που µας έφερε στα υψηλά έτους (15 Οκτωβρίου).

Παρόλα αυτά, η επιστροφή της ελληνικής κεφαλαιαγοράς κοντά στα επίπεδα των 2.250 µονάδων αφήνει ακόµα ανοικτό το ενδεχόµενο διατήρησης της µεσοπρόθεσµης ανοδικής τάσης.

Εµµένουµε στη σηµαντικότητα του εν λόγω επιπέδου όχι γιατί αυτό υποδηλώνει την ελκυστικότητα των αποτιµήσεων, την οποία για την πλειονότητα των δεικτοβαρών τίτλων θεωρούµε ως δεδοµένη, αλλά κυριότερα γιατί αυτό οριοθετεί τον χρονικό χαρακτηρισµό των διακρατήσεων, µε τον τελευταίο, εφόσον η αγορά παραµείνει στα τρέχοντα επίπεδα, να «απειλείται» να µετατραπεί σε σύντοµο και η αγορά να προσεγγίζεται από τους ξένους διαχειριστές υπό τη µορφή βραχυπρόθεσµων κινήσεων.

Ταυτόχρονα, επισηµαίνουµε ότι η αγορά ουδέποτε έχει εµφανίσει σταθερή ανοδική κίνηση ύστερα από έντονες διακυµάνσεις, σενάριο το οποίο θα επιβεβαιωθεί από ενδεχόµενη αποτυχία του Γενικού ?είκτη να διασπάσει την αντίσταση αυτή. Στην περίπτωση αυτή, θα προχωρούσαµε σε µια λογική περικοπής ζηµιών και θα επανεξετάζαµε την τακτική µας στα επίπεδα των 2.050 µονάδων, µε το τελευταίο να αποτελεί το κατώτατο όριο προτού η αγορά εισέλθει σε µόνιµη αρνητική τάση (bear market).

Σε αντίθετη περίπτωση, όµως, θα τηρούσαµε στάση αναµονής, µε τη λήψη αποφάσεων να «αναβάλλεται» για τις 2.267 µονάδες".


---Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.160,68 μονάδες, με εβδομαδιαία πτώση 9,35%, με αποτέλεσμα τα κέρδη από την αρχή του χρόνου να περιοριστούν στο 20,94%. Ο FTSE 20 σημείωσε απώλειες 12,09%, ο Mid 40 υποχώρησε κατά 5,51%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 5,17% χαμηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, τα σημαντικότερα κέρδη εμφάνισε ο κλάδος των Τροφίμων & Ποτών (+1,47%) ενώ κέρδη εμφάνισε επίσης ο κλάδος του Πετρελαίου & Αερίου (+0,66%).

Αντίθετα, με απώλειες έκλεισε την εβδομάδα μεταξύ άλλων ο κλάδος των τραπεζών κατά 16,8%, των Ασφαλειών (-14,38%) και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-12,9%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Ελβιεμέκ (ΚΟ) ( 27,83%), Βαρβαρέσος (15,38%), Τεγόπουλος (12,20%), Οπτοηλεκτρονικές Τεχν. (10,74%), Ζάμπα (8,89%), Περσεύς (8,57%), ΒΙΣ (8,06%), Spider –Πέτσιος (8%), Alsinco(7,59%) και Βογιατζόγλου(7,51%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Παίρης Πλαστικών (-25%), Έδραση- Ψαλίδας (-24%), Εθνική Τράπεζα (-20,09%), Δούρος (-19,85%), Τράπεζα Πειραιώς (-19,41%), Eurobank(-18.06%), Μevaco (-17.5%), Αγροτική Ασφαλιστική (-17,2%), Σωλ/γεία Κορίνθου (-15,76%) και Sprider(-15,11%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v