Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητική η... ετυμηγορία του ΧΑ στα μέτρα

Αρνητικός ο πρώτος απολογισμός της αγοράς στις χθεσινές εξαγγελίες του Γ. Παπανδρέου, καθώς ο ΓΔ καταγράφει απώλειες άνω του 1% και ο 20άρης υποχωρεί προς τις 1.115 μονάδες. Πτώση για Εθνική (2,49%), Πειραιώς (3,42%).

Στο…κόκκινο χρώμα που έχει βαφεί το ταμπλό αποτυπώνεται εμφανώς η πρώτη αντίδραση μέρους της αγοράς στις χθεσινές εξαγγελίες. Με τον Γενικό Δείκτη να μετρά αρχικά σημαντικές απώλειες (έως 2,1%) στις 2.171 και τον FTSE 20 να διορθώνει προς τις 1.106 μονάδες.

Μέχρι 3% χαμηλότερα οι τράπεζες, με την Εθνική Τράπεζα στα χαμηλά των 17,22 ευρώ όπου διοχετεύτηκε η πρώτη ρευστότητα-υποστήριξης για να αντιδράσει ελαφρώς στα 17,79 ευρώ.

Σταδιακά ανάλογο μάζεμα επιχειρήθηκε εμφανώς στην Alpha Bank, με την τιμή να αντιδρά από τα 7,90 στα 8,22 ευρώ, στην Eurobank από τα 7,62 στα 8,05 ευρώ αναστρέφοντας το κλίμα και την τάση.

Το «ψαλίδισμα» των αρχικά μεγαλύτερων απωλειών του Γενικού Δείκτη στο – 0,45% και τις 2.205 μονάδες μπορεί να θεωρηθεί και σαν η πρώτη απάντηση των «φίλιων δυνάμεων» στην προσπάθεια εκ νέου υποτίμησης των τραπεζών και του FTSE 20.

Από τον ίδιο δείκτη μέσω ΟΠΑΠ στα 16,34 ευρώ καταβλήθηκε ακόμη μία προσπάθεια υποστήριξης αν και η μεταβλητότητα των βασικών δεικτών παραμένει και σήμερα κυρίαρχη.

Το νέο καθοδικό «γύρισμα» της αγοράς μετά τις 10.45 αποδίδει εύγλωττα αυτή την εκτίμηση προοιωνίζοντας-κατά την εκτίμηση μας- ανάλογη συνέχεια. Πλαγιοκαθοδική η κίνηση της αγοράς με χαμηλό, μέχρι τώρα στις 2.171 μονάδες εμφανή την διάθεση ορισμένων χαρτοφυλακίων να κατοχυρώσουν θέσεις τους είτε ακόμη και να συνεχίσουν την διαδικασία αποχώρησης τους από ελληνικές μετοχές.

Δεδομένου, ότι η τελευταία έκθεση της Citigroup για τις ελληνικές τράπεζες δεν έχει «αποτυπωθεί» επαρκώς στην αγορά θα πρέπει να θεωρείται λογικό ένα δεύτερο κύμα ρευστοποιήσεων σε τραπεζικούς τίτλους στη συνέχεια της συνεδρίασης ή τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Προσώρας οι βασικοί δείκτες βρίσκουν στηρίξεις μέχρι 1,2-1,4% χαμηλότερα με τις συναλλαγές στα 24 εκατ. ευρώ από τα οποία σχεδόν τα μισά στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας. Αλλά έξη εκατ. ευρώ έχουν πραγματοποιηθεί σε ΟΠΑΠ και Alpha Bank με τη μετοχή του Οργανισμού να καλείται να λειτουργήσει υποστηρικτικά, σήμερα.

Η αναλογία ανοδικών-καθοδικών στο 1 προς 2 με 3 με λίγες όμως μετοχές (λιγότερες από 80 ) να έχουν «ανοίξει» στα πρώτα 20-25 της συνεδρίασης.

Ενδεικτική μάλιστα της… ανομβρίας, που επικρατεί είναι το γεγονός, πως μόνο σε μία μετοχή ( από τις πρώτες δέκα σε απόδοση) έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγές περίπου 5 χιλιάδων τεμαχίων (Αεροπορία Αιγαίου). Στις υπόλοιπες Altre, Medicon, Χαιδεμένος, Εβροφάρμα, Καραμολέγκος, Βογιατζόγλου κ.α. η συνολική αξία των συναλλαγών δεν ξεπερνά τον τζίρο ενός περιφερειακού περιπτέρου στο Παγκράτι.

Μόλις 650 ευρώ η συνολική αξία των συναλλαγών, που είχαν πραγματοποιηθεί (μέχρι τις 10.55) στις πρώτες εννέα από πλευράς απόδοσης μετοχές. Ακόμη ένα σημείο των καιρών και της εικόνας παράδοσης, που έχει διαμορφωθεί εδώ και χρόνια στο ΧΑ. Να το χαιρόμαστε…

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v