Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

O «χρησμός» του Παπαδήμου και η Moody΄s!

Υπάρχουν πράγματα που γίνονται αλλά δεν λέγονται, κι άλλα που λέγονται αλλά δεν γίνονται. Η τοποθέτηση του αντιπροέδρου της ΕΚΤ κ. Παπαδήμου φαίνεται να εμπίπτει σε μία από τις δύο κατηγορίες.

O «χρησμός» του Παπαδήμου και η Moody΄s!
Δύο τουλάχιστον φορές την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε αναφερθεί σε ένα σενάριο που κυκλοφορούσε σε περιορισμένο κύκλο ανθρώπων, τουλάχιστον στην αρχή,
στην ελληνική τραπεζική αγορά.

Σύμφωνα με εκείνο το σενάριο θα υπήρχε παρέμβαση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) με κάποια δήλωση υπέρ των ελληνικών ομολόγων, η οποία χρονικά τοποθετούνταν την προηγούμενη Πέμπτη.

Τελικά, η δήλωση δεν έγινε την Πέμπτη αλλά την Παρασκευή από τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ κ. Παπαδήμο στο πλαίσιο συνέντευξής του στο Reuters και αποδείχτηκε μάλλον δυσάρεστη για τα ελληνικά χρεόγραφα, εκ πρώτης τουλάχιστον όψεως.

Ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται να αλλάξει τα κριτήρια αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας με βάση τα οποία τα χρεόγραφα των κρατών-μελών θα γίνονται αποδεκτά ως ενέχυρο για την παροχή ρευστότητας για χάρη της Ελλάδας.

Εν μέρει απαντούσε στα σενάρια που κυκλοφορούσαν στην αγορά και σε σχετική έκθεση του οικονομολόγου της Goldman Sachs κ. Nielsen, ο οποίος ανέφερε ότι η EKT βρίσκεται σε ένα ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας από τη Moody’s με αφορμή την περίπτωση της Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται ότι τα ελληνικά χρεόγραφα δεν θα γίνονται αποδεκτά ως εγγύηση από την ΕΚΤ, αρχής γενομένης από τον Δεκέμβριο του 2010, αν η Moody’s ευθυγραμμιστεί με την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της S&P και της Fitch που βρίσκεται σήμερα στο «ΒΒΒ+», αφού δεν θα έχουν βαθμολογία επιπέδου «Α».

Η αντίστοιχη βαθμολογία της Moody’s είναι «Βαα1» και θα πρέπει να μας υποβαθμίσει 3 σκαλιά για να μας φέρει σ’ αυτό το επίπεδο, αφού μας αξιολογεί «Α1» σήμερα.

Αν η Moody’s μας υποβαθμίσει δύο βαθμίδες θα μας φέρει στο «Α3» και θα ικανοποιούμε το σχετικό κριτήριο ακόμη και με βάση τις προ κρίσης ελάχιστες απαιτήσεις της ΕΚΤ.

Οι σημερινές απαιτήσεις της ΕΚΤ για την αποδοχή των χρεογράφων είναι μία τουλάχιστον από τις αξιολογήσεις να είναι επιπέδου «ΒΒΒ-» ή υψηλότερη.

Είναι προφανές ότι η χώρα θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας αν η Moody’s κατεβάσει τον πήχη κάτω από το επίπεδο «Α».

Μερικοί ίσως ισχυριστούν ότι ακόμη κι αν η Moody’s ευθυγραμμιστεί με τους άλλους δύο οίκους υπάρχει χρόνος μέχρι τον Δεκέμβριο του 2010 για να βάλουμε τα δημοσιονομικά μας σε τάξη και να πείσουμε τους ξένους οίκους αξιολόγησης ότι αξίζουμε να έχουμε υψηλότερη βαθμολογία.

Όμως, κάτι τέτοιο είναι θεωρητικό και το πιθανότερο είναι ότι δεν θα γίνει μέχρι τότε.

Επιπλέον, οι αγορές δεν θα περιμένουν μέχρι τότε για να δουν τι γίνεται.

Άλλωστε, οι περισσότερες τράπεζες δεν αγοράζουν ομόλογα μόνο και μόνο για να τα πουλήσουν το επόμενο διάστημα και να κάνουν μια καλή μπάζα.

Θέλουν επίσης να ξέρουν ότι θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα ομόλογα για άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ και μετά τον Δεκέμβριο του 2010.

Επομένως, θα προχωρήσουν στις αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις από τώρα αν διαπιστώσουν ότι τα ελληνικά ομόλογα που διαθέτουν δεν είναι αποδεκτά από την ΕΚΤ.

Θα ήταν λοιπόν λίαν επικίνδυνο για την Ελλάδα και ασφαλώς θα έφερνε σε δύσκολη θέση την ΕΚΤ αν η Moody’s έκανε τη δυσάρεστη έκπληξη.

Επειδή ο κ. Παπαδήμος είναι προσεκτικός στις δηλώσεις του, δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι έκανε τις σχετικές δηλώσεις για μη αλλαγή των ελάχιστων απαιτήσεων για αποδοχή ομολόγων στο Reuters χωρίς να ξέρει κάτι παραπάνω.

Ίσως κάποιος πει ότι η προσκόλληση στους κανόνες ενισχύει την αξιοπιστία της ΕΚΤ και επιπλέον ασκεί μεγαλύτερη πίεση στην ελληνική κυβέρνηση να λάβει μέτρα.

Όλα αυτά είναι αλήθεια.

Από την άλλη πλευρά, όμως, μια υποβάθμιση της Ελλάδας από τη Moody’s θα έβαζε φωτιές στην αγορά ομολόγων της ευρωζώνης και στο ευρώ.

Επομένως, κάποιος μπορεί να υποθέσει ότι ο κ. Παπαδήμος και η ΕΚΤ γενικότερα πρέπει να έχουν κάποια εικόνα για τον βαθμό ή τους βαθμούς όπου θα υποβιβάσει η Moody’s τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Αν λοιπόν είχαν την εικόνα ότι η Moody’s δεν θα υποβάθμιζε την Ελλάδα στο «Βαα1» δεν υπήρχε λόγος να προβούν σε δήλωση στήριξης των ελληνικών χρεογράφων όπως ήθελε η σχετική φήμη.

Αντίθετα, θα ήθελαν να είμαστε στην πρίζα για να λάβουμε τα κατάλληλα περιοριστικά μέτρα που θα μειώσουν δραστικά το έλλειμμα.

Αν το σκεπτικό μας είναι σωστό, ο κ. Παπαδήμος μας διεμήνυσε έμμεσα την Παρασκευή ότι η Moody’s δεν θα μας κατεβάσει στο «Βαα1».

Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να αγωνιούμε.

Πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό;

Η Moody’s μπορεί να μας κατεβάσει στο «Α3» με αρνητικές προοπτικές για περαιτέρω υποβάθμιση, πετώντας το μπαλάκι σε μας για τα περαιτέρω.

Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v