Ισορροπία τρόμου στη Σοφοκλέους!

Με κέφια οι πωλητές (και με αφορμή τα αρνητικά macro στις ΗΠΑ) επεφύλαξαν την  έκπληξη στις δημοπρασίες στένοντας το ΓΔ κάτω από το ψυχολογικό όριο των 2.600 και δύο μόλις μονάδες από τα επίπεδα στήριξης.

Κάτω από τις 2600 μονάδες και με την βοήθεια των δημοπρασιών.

Ο χαμηλός τζίρος δεν απέτρεψε το κλείσιμο του Δείκτη στο χαμηλό ημέρας, καθώς στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι δημοπρασίες επεφύλαξαν αρνητικές εκπλήξεις, κλείνοντας στο χαμηλό ημέρας Αγροτική Τράπεζα, Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, Τιτάνα, Eurobank, Intralot, Motor Oil, Alpha Bank και εξαιρετικά κοντά σε αυτό τον τίτλο της Εθνικής.

Χαμηλών διαθέσεων οι τελευταίες συνεδριάσεις της εβδομάδας στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, ενώ η Σοφοκλέους κατέβασε ρυθμούς στην μικτή αξία συναλλαγών και ο Γενικός Δείκτης ούτε καν τόλμησε να διεκδικήσει το θετικό πρόσημο, “σπαταλώντας” την ώρα του με ένα επικίνδυνο “φλερτ” με τις 2600 μονάδες που τελικά δεν “του βγήκε σε καλό”.

Συνεχίστηκε η αδυναμία των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, αλλά και της συντριπτικής πλειονότητας των υπόλοιπων τίτλων του 20αρη, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν “αντίβαρο” στις διαθέσεις υποχώρησης των Τραπεζών, ενώ από εκεί και χαμηλότερα και πλην ελάχιστων εξαιρέσεων ουδείς ασχολείται (!)

Η επιστροφή του τζίρου σε χαμηλούς ρυθμούς επιβεβαιώνει την αίσθηση ότι το αγοραστικό ενδιαφέρον έχει ατονήσει και η επιφυλακτικότητα κυριαρχεί. Τον τόνο συνέχισαν να δίνουν οι κινήσεις περιορισμού του ανειλημμένου κινδύνου, με μείωση θέσεων κυρίως σε blue chips, όπου τον πρώτο λόγο έχουν τα ξένα funds.

Η Alpha Bank έχασε την μάχη με την ζώνη στήριξης 11,35 ευρώ – 10,85 ευρώ και έκλεισε στα 10,82 ευρώ. Αν δεν δώσει άμεση και πειστική ανοδική αντίδραση δημιουργεί προϋποθέσεις υποχώρησης προς την επόμενη στήριξη των 10,30 ευρώ.

Επίσης το δικαίωμα της Alpha έκλεισε στα 0,85 ευρώ με απώλειες 10,53% διακινώντας 14041792 τεμ. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις χθες στην πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης και σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α., σημειώθηκε δανεισμός 22043424 δικαιωμάτων.

Να σημειωθεί ότι στο ταμπλό του FTSE με πωλητές έκλεισε μόνο ο τίτλος της Πειραιώς Τράπεζας.

Με θετικό πρόσημο οι Ελλάκτωρ (+1,23%) και Coca-Cola (+0,18%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΟΤΕ, Τιτάνα, Τράπεζας Κύπρου.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Βιοχάλκο (-3,31%) και Alpha Bank (-3,22%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 2% ακολούθησαν οι Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική Τράπεζα και Motor Oil. Αξιοσημείωτες απώλειες για Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, Αγροτική Τράπεζα, Πειραιώς, Eurobank, MIG και αρνητικό τελικό πρόσημο για ΔΕΗ, Ταχ. Ταμιευτήριο, Intralot, MPB.

Ασφαλώς στην εβδομάδα που πέρασε στο στόχαστρο των πωλητών βρέθηκε ο Τραπεζικός κλάδος με αποτέλεσμα ο κλαδικός του δείκτης να καταγράψει εβδομαδιαίες απώλειες 6,84%.

Κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και έκλεισε στο χαμηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 2588,71 μονάδες με απώλειες 1,21%, ενώ ακριβώς στο τέλος απεφεύχθη για τον τζίρο το νέο αρνητικό ρεκόρ των τελευταίων 60 συνεδριάσεων (!)

Έτσι η μικτή αξία συναλλαγών ξεπέρασε τα 157 εκατ. από τα οποία τα 8,9 αφορούσαν “πακέτα”.

Ουδέτερη συναισθημάτων η τελική εικόνα με 72 ανοδικές μετοχές έναντι 106 πτωτικών και 12 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 5 έως 16,67%. Από αυτούς θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ξεχώρισαν Τσουκαρίδης, Ευρωσύμβουλοι, Κυριακίδης και Audiovisual.

Η εβδομάδα που μόλις έληξε έδωσε στον Δείκτη τέσσερις πτωτικές και μόλις μία ανοδική συνεδρίαση και του αφαίρεσε 4,17%, μειώνοντας τα κέρδη από την αρχή του χρόνου στο +44,9%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές

To επιβαρυμένο εγχώριο μακροοικονομικό περιβάλλον και η στενή συσχέτιση της Ελληνικής Αγοράς με τις ροές κεφαλαίων από ξένους θεσμικούς επενδυτές αποτελούν, σύμφωνα με τη Citigroup, τους βασικούς λόγους για τους οποίους το Ελληνικό Χρηματιστήριο εκτιμάται ότι θα υποαποδώσει σημαντικά έναντι των υπόλοιπων Ευρωπαϊκών Κεφαλαιαγορών το 2010.

Ο διεθνής οίκος είχε εκφράσει αμφιβολίες για την επίδραση που θα έχει η επιβολή έκτακτης εισφοράς στην Αγορά και για το κατά πόσο θα εγείρει ανησυχίες για το ενδεχόμενο νέων φορολογικών επιβαρύνσεων σε μελλοντικούς προϋπολογισμούς, προκειμένου να επέλθει ισορροπία στα δημόσια οικονομικά.

Την απροσδιοριστία στο θέμα της έκτακτης εισφοράς επισημαίνει και ο κ. Εμ. Βάρσος. Ο πρόεδρος της Merit ΑΧΕΠΕΥ, υπενθυμίζει ότι περίπου το 80% των συμμετεχόντων στην εγχώρια Αγορά είναι ξένα funds και αυτά παρακολουθούν μόνο Τραπεζικούς τίτλους και λίγες ακόμα μετοχές του 20αρη και έτσι δείχνει απόλυτα φυσιολογική η άτονη εικόνα στα μεσαία και χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό.

Σύμφωνα με τον κ. Βάρσο οι 2600 μονάδες είναι ένα σημαντικό ψυχολογικό και τεχνικό επίπεδο και αν διασπαστούν καθοδικά η Αγορά θα αναζητήσει στήριξη στις 2500 μονάδες, ενώ η αύξηση του τζίρου προς οποιαδήποτε κατεύθυνση πιθανότατα θα σηματοδοτήσει την βραχυπρόθεσμη τάση.

Επίσης ο κ. Βάρσος εκτιμά ότι κάτι ιδιαίτερα ενδιαφέρον για την Αγορά δεν θα φανεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, όταν και θα ολοκληρωθούν οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων εννεαμήνου, ενώ υποστηρίζει ότι λόγω ταχύτερης ανάπτυξης οι Αμερικανικές μετοχές θα συνεχίσουν να διαφοροποιούνται προς το καλύτερο σε σχέση με τις Ευρωπαϊκές, υποστηριζόμενες και από το αδύναμο δολάριο.

Στον τίτλο της Εθνικής Τρ. στρέφει την προσοχή του ο Απ. Μάνθος. Ο αναλυτής της Fortius Finance επισημαίνει ότι στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών η τιμή της μετοχής προσεγγίζει επικίνδυνα την βραχυχρόνια περιοχή στήριξης, που διαμορφώνει η ανοδική γραμμή στα 24 ευρώ. Πιθανή επιβεβαιωμένη καθοδική διάσπασή της θα αλλάξει τη μέχρι πρότινος ανοδική “φυσιογνωμία” της μετοχής δημιουργώντας προϋποθέσεις σύντομης καθοδικής βύθισης προς το μεσοπρόθεσμο απλό κινητό μέσο των 100 ημερών (KMO 100 : 22,04€).

Η περιοχή “κλειδί” πάντως, που θα μας φανερώσει τις βραχυχρόνιες διαθέσεις της μετοχής εντοπίζεται στα 21,58 ευρώ, καθώς στο εν λόγω επίπεδο έχει δημιουργεί ένα mini Gap up στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, όπου στάθηκε στη πορεία αδύνατο να “γεμίσει” λόγω του έντονου ανοδικού momentum. Έτσι λοιπόν η πιθανή καθοδική κάλυψή του θα δημιουργήσει ένα ιδιόμορφο “island”, όπου θα εμπεριέχει το “βάρος” 141,87 εκατ. μετοχών με μέσο όρο κτήσης τα 24,25 ευρώ. Από πλευράς όμως μεσομακροπρόθεσμης τάσης το πρόσημο παραμένει θετικό με τους περισσότερους αργούς αλγοριθμικούς τεχνικούς δείκτες να δείχνουν προς την περιοχή στόχο των 30,70 ευρώ, αναφέρει ο αναλυτής της Fortius.

Το ενδεχόμενο δοκιμασίας των προηγούμενων χαμηλών (2582 μονάδες) εμφανίζεται πλέον ιδιαίτερα πιθανό καθώς η Αγορά δεν φαίνεται ικανή να αναχαιτίσει άμεσα την προσφορά, λέει ο Μάνος Χατζηδάκης. Ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, θεωρεί ότι σε ενδεχόμενη ανοδική αντίδραση θα πρέπει να εξεταστούν ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά που αφορούν το πλήθος συμμετοχής μετοχών σε αυτή, αλλά και η διάχυση του τζίρου.

Η πίεση που παρατηρείται σε πολλές μετοχές και η απόσταση που έχουν δημιουργήσει από τα πρόσφατα υψηλά τους έχει δημιουργήσει προϋποθέσεις μιας δυναμικής αντίδρασης η οποία θα ξεκινήσει από υπερπουλημένες τεχνικά ζώνες τιμών.

Επισημαίνεται ωστόσο ότι ακόμα ο χρόνος που υπολείπεται για “εκκρεμείς” υποθέσεις της Αγοράς (Αύξηση κεφαλαίου Alpha Bank, Εννεάμηνα, κατοχύρωση κερδών για την χρήση 2009) είναι αρκετός και ως εκ τούτου η προσέγγιση έναντι νέων τοποθετήσεων απαιτεί ακόμα ιδιαίτερη υπομονή.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Παρέμεινε ο δανεισμός τίτλων (76000 ΟΠΑΠ, 10200 MPB, 1148300 Alpha Bank, 16400 ΕΧΑΕ, 7400 Κύπρου, 94000 MIG, 10300 Βιοχάλκο, 350000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (1251), Alpha Bank (1160), ΟΤΕ (1433), Ταχ. Ταμιευτήριο (368), MPB (582), Eurobank (459), Πειραιώς (249), ΔΕΗ (633), MIG (772), Κύπρου (784), Αγροτική (153), ΓΕΚ (303), Ιντρακόμ (405), Βιοχάλκο (171), Μυτιληναίος (127).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 13/11 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Alpha Bank 826766 τεμ., Εθνική 91475 τεμ.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Κύπρου 83114 τεμ.

Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 1/509/15.05.09, η διαχειρίστρια εταιρεία MARSHALL WACE LLP γνωστοποιεί ότι την 12η Νοεμβρίου 2009 κατείχε καθαρή ανοικτή θέση μεγαλύτερη του 0.10% επί του μετοχικού κεφαλαίου της εκδότριας εταιρείας ΙΝΤΡΑΛΟΤ ΑΕ: Επενδυτής: Marshall Wace LLP. Εκδότης: ΙΝΤΡΑΛΟΤ ΑΕ. Αριθμός μετοχών (12/11/2009): -177.553. % ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου (12/11/2009): -0,112%.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v