Κράτησε τις 2.500 η Σοφοκλέους με MPB και ΕFG

Ρευστοποιήσεις στο ΧΑ με αξιοπρόσεκτες θετικές διαφοροποιήσεις σε μία συνεδρίαση χαμηλών τόνων. Κέρδη για MPB (4,72%), Eurobank (2,33%). Στο χαμηλό ημέρας ΕΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΜΙG. Μικρός ο δανεισμός τίτλων.

Ρευστοποιήσεις με αξιοπρόσεκτες θετικές διαφοροποιήσεις και όλα αυτά σε μία συνεδρίαση χαμηλών τόνων.

Αν και η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας έδωσε τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων εννέα συνεδριάσεων, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο χαμηλό ημέρας, καθώς μέσω των δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, Εθνική Tράπεζα, Motor Oil, MIG και πολύ κοντά σε αυτό ο τίτλος του Μυτιληναίου.

Eurobank, MPB (μετά την έκθεση της UBS με σύσταση “buy” και τιμή – στόχο τα 3,50 ευρώ), “μικρότερες” Τράπεζες όπως Εμπορική Τράπεζα, ΤΤ, Τράπεζα Αττικής, Γενική Τράπεζα (εν μέσω φημών για πιθανές ανακατατάξεις στον κλάδο και σημείο αναφοράς την Εμπορική), αλλά και Jumbo (μετά την έκθεση της Deutsche Bank με σύσταση “buy” και τιμή – στόχο τα 11,00 ευρώ), Fourlis, Τέρνα Ενεργειακή, Rilken, Ευρωπαική Πίστη και Αγροτική Ασφαλιστική (οι δύο τελευταίες μετά την απόφαση του δ.σ. της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης για αναστολή άδειας λειτουργίας για τις Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ, τις General Union και General Trust, καθώς και για την ασφαλιστική Σκούρτης), κράτησαν σε εγρήγορση μέρος του ενδιαφέροντος εν μέσω μάλλον διορθωτικού διεθνούς κλίματος.

Στους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους τα μεγαλύτερα κέρδη για MPB (+4,72%), Eurobank (+2,33%), ενώ με απλά θετική μεταβολή έκλεισαν οι ΤΤ, Alpha Bank, Coca-Cola , Intralot.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για την MIG (-3,79%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων ακολούθησαν οι Εθνική Τράπεζα, Βιοχάλκο και ΟΠΑΠ.

Αξιοσημείωτες απώλειες για ΔΕΗ, Μυτιληναίο, ΟΤΕ, Τιτάνα, Πειραιώς, Motor Oil και αρνητικό τελικό πρόσημο για Ελλάκτωρα, Ελ. Πετρέλαια, Αγροτική και Κύπρου.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά και έφθασε μέχρι τις 2560,81 μονάδες (10.31), όμως μετά τις 10.39 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, στις 17.00 βρέθηκε στις 2535,1 μονάδες και μέσω των δημοπρασιών έκλεισε στις 2537,9 μονάδες με απώλειες 1,07%, ενώ ο τζίρος σχετικά χαμηλός προσέγγισε τα 159 εκατ. από τα οποία τα 10,7 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Κακή η τελική εικόνα με 59 ανοδικές μετοχές έναντι 146 πτωτικών και 29 τίτλοι με ημερήσιες απώλειες από 4 έως 14,05% (Βωβός).

Οι δυνάμεις που απαιτούνται για να θέσουν την παγκόσμια οικονομία σε τροχιά ανόδου και τις Αγορές ξανά σε κανονικά επίπεδα βρίσκονται εδώ, υποστηρίζουν οι υπέρμαχοι των μετοχών και συνεχίζουν ότι μπορεί να είναι πολύ νωρίς προκειμένου η “μάχη” μεταξύ “ταύρων” και “αρκούδων” να αναδείξει νικητή, λόγω υψηλής ανεργίας και υπέρογκων δημοσιονομικών ελλειμμάτων, όμως αν μη τι άλλο οι Αγορές έχουν μπει στο δρόμο προς την ομαλοποίηση.

Σε αυτή την περίπτωση και σύμφωνα με τους αισιόδοξους, κάθε διόρθωση στις Αγορές πρέπει να εκλαμβάνεται σε ευκαιρία τοποθετήσεων πριν την κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα και κάθε νέα κορυφή θα βάζει τους “bearish” περισσότερο στην “σκιά” και θα αυξάνει την εμπιστοσύνη στις Αγορές και την “όρεξη” για ρίσκο.

Οι υπέρμαχοι της αυξημένης ρευστότητας βλέπουν γύρω τους “υπεραγορασμένους” δείκτες, όμως το ράλι που ξεκίνησε από τα χαμηλά Μαρτίου “δεν έχει πει την τελευταία του λέξη”. Οι Αγορές θα ξαναγεμίσουν “καύσιμα” και μετά από ένα σύντομο “pit stop” θα είναι έτοιμες για το νέο ανοδικό κύμα που αναμένεται στο δ΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Από την άλλη όσοι συντάσσονται με την πλευρά των “αρκούδων” υποστηρίζουν ότι δεν φαίνεται να υπάρχει διατηρητέα οικονομική ανάπτυξη στον ορίζοντα και συμπληρώνουν ότι οι ανησυχίες της επενδυτικής κοινότητας αργά αλλά σταθερά θα επιστρέψουν δριμύτερες.

Επίσης αναλυτές που παρακολουθούν στενότερα τις διεθνείς Αγορές επισημαίνουν την διαφαινόμενη αντίδραση του δολαρίου που πιέζει μετοχές και εμπορεύματα. Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση αν στην ισοτιμία ευρώ – δολαρίου παρουσιαστεί υποχώρηση κάτω από το 1,46, οι επόμενες στηρίξεις οριοθετούνται στην ζώνη 1,4550 – 1,4540 και 1,4480 – 1,4478.
 
Τι εκτιμούν οι αναλυτές

Συσσώρευση πριν την εκτόνωση που μπορεί να είναι και βίαιου χαρακτήρα, βλέπουν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου στην Σοφοκλέους και συνιστούν αυξημένα αντανακλαστικά τουλάχιστον σε όσους κινούνται σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Φλερτ με το τεχνικά ζητούμενο, δηλαδή το κλείσιμο του Δείκτη υψηλότερα των 2554 μονάδων εντοπίζει η Fortius Finance, με κύρια χαρακτηριστικά το μικρό εύρος της ημερήσιας διακύμανσης.

Οπωσδήποτε η ανοδική διάσπαση της προαναφερόμενης αντίστασης θα χρειαστεί περαιτέρω επιβεβαίωση στην εβδομάδα που μόλις ξεκινάει και αυτό κυρίως γιατί ανοίγει διαγραμματικά το δρόμο για μια σημαντική ανοδική κίνηση της τάξεως των 150 μονάδων προς την επόμενη αντίσταση των 2.797 μονάδων.

Η αφύπνιση των Τραπεζικών τίτλων και κυρίως της Εθνικής Τράπεζας θα δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα για την πραγματοποίηση του εν λόγω ανοδικού σεναρίου", σημειώνει η Fortius.

Εδώ και όσον αφορά τον τίτλο της Εθνικής αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από πέντε συενδριάσεις βρέθηκε εκ νέου χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 22,00 ευρώ. Η όποια διόρθωση πρέπει να εκτονωθεί στην ζώνη 21,60 – 21,30 ευρώ.

Με το βλέμμα στραμμένο στις δύο τηλεμαχίες θα κινηθεί βραχυπρόθεσμα η Αγορά που θα κληθεί να αξιολογήσει το οικονομικό περιεχόμενο των δύο επικρατέστερων κομμάτων και να απεξαρτηθεί από το κλίμα ασάφειας και επιφυλακτικότητας, επισημαίνει η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ και συνεχίζει ότι με δεδομένα τα υψηλά επίπεδα στα οποία διαπραγματεύεται το Χ.Α. η αύξηση των θέσεων σε αρκετούς Δεικτοβαρείς τίτλους δείχνει τουλάχιστον παρακινδυνευμένη.

Η ΑΧΕ εμμένει στο σενάριο διόρθωσης το οποίο θα αξιολογηθεί από τους συναλλακτικούς όγκους και την ένταση των διακυμάνσεων (ταχύτητα πτώσης, εύρος διακύμανσης). Κάθε ανοδική επέκταση εκτιμά ότι αποτελεί ευκαιρία ρευστοποιήσεων, ειδικά σε μετοχές που έχουν μεγάλες αποδόσεις από την αρχή του έτους.

Κόπωση στις διεθνείς Αγορές, σκεπτικισμό και επιφυλακτικότητα στην Σοφοκλέους, εντοπίζει ο Στρ. Πολυχρονέας από το τμήμα ανάλυσης της Solidus Sec. Σταθεροποίηση με μικρή διολίσθηση, αλλά όχι επιθετικές πωλήσεις πιθανόν να είναι τα χαρακτηριστικά των επόμενων συνεδριάσεων στο Τραπεζικό ταμπλό και δη στους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους, μέχρις ότου αυτοί να αναλάβουν εκ νέου τα ηνία της Αγοράς και να την οδηγήσουν σε ακόμα ψηλότερα επίπεδα.

Εν τω μεταξύ ο κ. Πολυχρονέας μόνο “τυχαίο” δεν θεωρεί το “μπαράζ” των αναβαθμίσεων σε τιμές – στόχους των Τραπεζικών Δεικτοβαρών μετοχών, ενώ εκφράζει τον προβληματισμό του για την έλλειψη διάρκειας ενδιαφέροντος σε μεσαία και πολύ περισσότερο σε μικρή κεφαλαιοποίηση.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (71200 MIG, 22000 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (803), Alpha Bank (201), ΟΤΕ (458), Ταχ. Ταμιευτήριο (319), ΟΠΑΠ (469), MPB (2182), Ιντρακόμ (977), Eurobank (307), Πειραιώς (253), ΔΕΗ (316), MIG (412), Κύπρου (129), ΕΧΑΕ (120).

Επίσης σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. και στην συνεδρίαση της 21/9 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Alpha Bank 20000 τεμ., Τρ. Αττικής 20655 τεμ., Πειραιώς 50000 τεμ.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Eurobank 5811 τεμ., ΔΕΗ 17077 τεμ., Forthnet 6000 τεμάχια.
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v