Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανίχνευση διαθέσεων πέριξ των 2.500 μονάδων

Στον απόηχο του placement της Eurobank κινήθηκε το ΧΑ με τα blue chips σε διορθωτική τροχιά. Διαφοροποιήσεις στην πρώτη πεντάδα των κεφαλαιοποιήσεων με τον ΟΤΕ να υποσκελίζει τον ΟΠΑΠ στην τρίτη θέση.

Ανιχνεύσεις διαθέσων υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 2500 μονάδων.

Η κωλυσιεργία του Δείκτη να δώσει το τεχνικά ζητούμενο, δηλαδή το κλείσιμο υψηλότερα των 2554 μονάδων, αυξάνει βραχυπρόθεσμα τις τάξεις των επαγγελματιών του χώρου που περιμένουν μία αξιοπρόσεκτη διόρθωση προκειμένου να ενεργοποιήσουν χαρτοφυλάκια που είτε πήραν κάποια κέρδη και παραμένουν εκτός Αγοράς, είτε χαρτοφυλάκια που έχασαν το πρώτο ανοδικό κύμα του Μαρτίου και το δεύτερο του Ιουλίου και θέλουν “σαφή πειστήρια” για να προχωρήσουν σε καθυστερημένες τοποθετήσεις.

Από την άλλη η στάση αναμονής των Δεκτοβαρών Τραπεζικών τίτλων και πολύ περισσότερο η έλλειψη διάθεσης για διάχυση της ρευστότητας που δημιουργήθηκε από την επιθετική κίνηση μιας δεκάδας τίτλων της μικρής κεφαλαιοποίησης, αν μη τι άλλο δημιουργούν κάποια ερωτηματικά για πιθανή “βίαια” διόρθωση.

Η αναμφισβήτητη αλήθεια όμως είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχει οικονομικός παράγοντας και πολύ περισσότερο επαγγελματίας του χώρου που να μην θέλει το Χρηματιστήριο να κινηθεί λελογισμένα σε ψηλότερα επίπεδα και βέβαια να αποκατασταθούν οι στρεβλώσεις που έχουν διαμορφωθεί στο ταμπλό από τις τρέχουσες αποτιμήσεις και από την Τραπεζοκεντρική υφή της Σοφοκλέους.

Ασφαλώς οι Αγορές είναι ψυχολογία και αυτή μόλις έχει απαγκιστρωθεί από το ναδίρ, όμως στην κατάσταση που διαμορφώνεται, εκτός των όποιων χρηματιστηριακών κερδών, δεν φαίνονται να είναι εξαιρετικά πολλοί οι παράγοντες που θα μπορούσαν να τονώσουν την ευρισκόμενη σε παρατεταμένη χειμερία νάρκη κατανάλωση. Και βέβαια χωρίς κατανάλωση και με την δαμόκλεια σπάθη της αυξανόμενης ανεργίας να επικρέμεται, δεν μπορεί να κινηθεί το “γρανάζι” της Οικονομίας.

Επιστρέφοντας στην σημερινή συνεδρίαση το κυριότερο χαρακτηριστικό ήταν το επιτυχημένο placement 26,3 εκατ. μετοχών της Eurobank στα 9,55 ευρώ, ασχέτως αν αυτή η κίνηση μπορεί να φέρει βραχυπρόθεσμους “κραδασμούς” στο ταμπλό και με την τρέχουσα τιμή να δείχνει διαθέσεις προσέγγισης της τιμής του placement.

Επίσης αν και λόγω του “πακέτου” της Eurobank τα μεγέθη δεν είναι απόλυτα μετρήσιμα, όμως αξίζει να αναφερθεί ότι οι τίτλοι του FTSE απέσπασαν το 87,5% της μικτής αξίας συναλλαγών.

Σχετικές διαφοροποιήσεις και στην πρώτη πεντάδα των κεφαλαιοποιήσεων του X.A. με τον ΟΤΕ να υποσκελίζει τον ΟΠΑΠ. Έτσι έχουμε Εθνική (13,93 δισ), Coca-Cola (5,99 δισ), ΟΤΕ (5,63 δισ), ΟΠΑΠ (5,49 δισ), Eurobank (5,15 δισ).

Στον 20αρη σαφέστατη υπεροπλία του “κόκκινου”, ενώ στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Αγροτική και πολύ κοντά σε αυτό η Eurobank που ακούμπησε την τιμή του placement.

Με αξιόλογα κέρδη η Πειραιώς (+1,25%), απλά θετικό πρόσημο για ΟΤΕ, Τιτάνα, Εθνική και αμετάβλητος ο τίτλος της Motor Oil.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες για ΟΠΑΠ (-4,39%) και Eurobank (-3,82%). Με απώλειες μεγαλύτερες του 2% οι Μυτιληναίος, Coca-Cola, Intralot, Alpha Bank και του 1% οι Βιοχάλκο, Ελ. Πετρέλαια, Αγροτική, Ταχ. Ταμιευτήριο και Alpha Bank. Τέλος αρνητική μεταβολή για ΔΕΗ, Ελλάκτωρα, Κύπρου και MIG.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις και στις 10.35 “είδε” το υψηλό ημέρας των 2548,77 μονάδων. Από εκεί και πέρα διολίσθηση και μετά τις 12.39 κίνηση μόνιμα με αρνητικό πρόσημο που έφερε τον Δείκτη μέχρι τις 2501,02 μονάδες (16.33), για να κλείσει τελικά στις 2510,56 μονάδες με απώλειες 0,95%, ενώ η μικτή αξία συναλλαγών εκτοξεύτηκε στα 501 εκατ. από τα οποία τα 279,3 αφορούσαν “πακέτα”.

Δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ικανοποιητική η τελική εικόνα με 75 ανοδικές μετοχές έναντι 128 πτωτικών και για 27 τίτλους οι απώλειες κυμάνθηκαν από 4 έως 8,33%.

Από τον περιορισμένο αριθμό των θετικών πρωταγωνιστών θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ξεχώρισαν οι Newsphone, ΒΙΣ, ΔΟΛ, Μινωικές Γραμμές, Δούρος, Δομική Κρήτης, όμιλος Υγεία και Ηλεκτρονική.


Τί εκτιμούν οι αναλυτές για την επόμενη μέρα

Δύσκολο να υποχωρήσει η Αγορά σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα αν δεν υποτροπιάσει το διεθνές κλίμα, εκτιμά η Fortius Finance που θεωρεί ότι η αποδυνάμωση του δολαρίου ευνοεί την συνεχιζόμενη θετική εικόνα των μετοχών. Η ΑΧΕ συνεχίζει να θέλει δύο κλεισίματα υψηλότερα των 2554 μονάδων προκειμένου ο Γενικός Δείκτης να “ανοίξει την πόρτα” για κίνηση προς τις 2797 μονάδες. Αυτό το τελευταίο θα δημιουργήσει “ψυχαναγκασμό” σε όσους παραμένουν επιδεικτικά εκτός Αγοράς και πιθανόν να τους οδηγήσει σε έως και επιθετικές τοποθετήσεις, υποκινούμενοι “υπό το άγχος” της υποαπόδωσης.

Η δυναμική των ξένων Αγορών δείχνει να εξουδετερώνει την διάθεση κατοχύρωσης κερδών και να βοηθά στην ισορροπία της Αγοράς στα πρόσφατα κεκτημένα, σύμφωνα με την άποψη της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ που για την σημερινή συνεδρίαση επισήμανε λελογισμένες πιέσεις και σχετικά χαμηλή καθαρή αξία συναλλαγών.

Σύμφωνα με την ΑΧΕ, η ένταση των θετικών διακυμάνσεων δεν αφήνει πολλά περιθώρια διαφοροποιήσεων και ο Γενικός Δείκτης θα συνεχίσει να βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα νέο υψηλό (2.578) για την φετινή χρονιά. Έτσι παρά την σχετική χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα και την έλλειψη εγχώριων καταλυτών η Αγορά διέψευσε τα σενάρια διόρθωσης συρρικνώνοντας στο απολύτως αναγκαίο την όποια πίεση που προήλθε από την ανακοίνωση των εκλογών.

Ο διεθνής παράγοντας αποτελεί αυτή την στιγμή τον βασικό μοχλό κίνησης της Αγοράς και εκτιμάται ότι η παρούσα συγκυρία αποτελεί περισσότερο ευκαιρία αναδιάρθρωσης θέσεων μετά και την διαφαινόμενη αφύπνιση των Περιφερειακών τίτλων, δίνοντας δυνατότητες μείωσης της έκθεσης σε αμφισβητούμενα θεμελιώδη και χαμηλής ποιότητας εταιρείες.

Η χρηματιστηριακή συνεχίζει να παραμένει επιφυλακτική λόγω του μετρίου περιεχομένου των πρόσφατων δημοσιεύσεων εξαμήνου και το ειδικό ρίσκο που περιέχει η Ελληνική Αγορά όσον αφορά τις αβεβαιότητες που απορρέουν από την εκλογική αναμέτρηση και το οικονομικό πρόγραμμα που έχουν εξαγγείλει τα δύο μεγάλα κόμματα.

Τεχνικά, ωστόσο η αγορά διατηρεί την επαφή με τα υψηλά της και η διάσπαση της πρόσφατης κορυφής αναμένεται να δώσει εκ νέου επιτάχυνση στην ανοδική τάση από χαρτοφυλάκια που ακολουθούν φαινόμενα αυτού του τύπου. Εκτιμάται ότι ο κίνδυνος που αναλαμβάνει κάποιο χαρτοφυλάκιο στα τρέχοντα επίπεδα τιμών ενδεχομένως να είναι δυσανάλογος των αποδόσεων που θα μπορούσε να έχει και ως εκ τούτου συστήνεται οι οποίες τοποθετήσεις να έχουν οπωσδήποτε κάποιο πλάνο άμεσης περικοπής ζημιών και ορθολογική βάση προτίμησης.

Ακολουθήστε την τάση όσο το διεθνές κλίμα δεν δίνει αφορμές για σημαντική διόρθωση συστήνει ο Κώστας Βέργος. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ η Αγορά συνεχίζει να μην δίνει “ευκαιρία επιβιβάσεων” σε όσους περιμένουν σημαντικά χαμηλότερες τιμές για να τοποθετηθούν, ενώ ιδιαίτερα σημαντικό θεωρείται το σημερινό placement της Eurobank, καθώς τα χαρτοφυλάκια που τοποθετήθηκαν θα επιδιώξουν τουλάχιστον αξιοσημείωτες αποδόσεις πριν προχωρήσουν σε ρευστοποίηση θέσεων.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Αυξήθηκε ο δανεισμός τίτλων (106100 Πειραιώς, 34200 Εθνική, 5700 Τιτάν, 13000 ΟΠΑΠ, 75000 Alpha Bank, 450900 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (3028), Alpha Bank (1670), ΟΤΕ (3496), Ταχ. Ταμιευτήριο (847), ΟΠΑΠ (2008), MPB (1705), Ιντρακόμ (496), Eurobank (1081), Πειραιώς (4116), ΓΕΚ (129), Αγροτική (522), ΔΕΗ (154), MIG (163), Ελλάκτωρ (102), Intralot (297), Coca-Cola (210), Τιτάν (223), Κύπρου (694), Σιδενόρ (110), Motor Oil (218), Ελ. Πετρέλαια (244), Μυτιληναίος (173), ΕΧΑΕ (374).

Ας σημειωθούν τα 750 δικαιώματα αγοράς για τον ΟΤΕ, λήξεως Δεκεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 13,00 ευρώ, ενώ 25026 συμβόλαια του FTSE, λήξεως Σεπτεμβρίου, δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.

Επίσης σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. και στην συνεδρίαση της 10/9 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Alpha Bank 141838 τεμ., Eurobank 431848 τεμ., Εθνική 81096 τεμ., MIG 5000 ΤΕΜ., Πειραιώς 125000 τεμ.

Αντίθετα το κυριότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Eurobank 230928 τεμ., Alpha Bank 37280 τεμ., Κύπρου 33415 τεμ. και Πειραιώς 125000 τεμ.

Σύμφωνα με την Απόφαση Νο 1/509/15.05.2009 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η TT International, γνωστοποιεί την ακόλουθη καθαρή ανοικτή θέση επί των μετοχών της εταιρείας EFG Eurobank ERGASIAS ΑΕ: Ημερομηνία γνωστοποίησης: 9 Σεπτεμβρίου 2009. Ονομασία Εκδότριας: EFG Eurobank Ergasias ΑΕ. Αριθμός μετοχών: 607.260 μετοχές. Ποσοστό επί του μετοχικού κεφαλαίου: 0,11%.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v