Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διόρθωση προς τις 2.500 στη Σοφοκλέους

Εντείνονται σταδιακά οι πιέσεις στην αγορά, με όλα τα blue chips να βρίσκονται στο "κόκκινο". Διορθώνουν οι τράπεζες μετά τη διάθεση ιδίων μετοχών της Eurobank (-3,4%). Κόντρα στο αρνητικό κλίμα ο ΟΤΕ.

Μέχρι και 0,8% χαμηλότερα υποχώρησε ο Γενικός Δείκτης, όταν σταδιακά μετά τις 12.00 άρχισε να ΄΄βαραίνει΄΄ η Eurobank, παρασύροντας και πάλι τις τραπεζικές μετοχές σε διόρθωση.

Χαμηλό για τον Γενικό Δείκτη σημειώθηκε στις 2.513,3 μονάδες με τον Ftse20 να χάνει περισσότερο από 1% έως τις 1.325,4 μονάδες απομακρύνοντας το ΧΑ από την τροχιά επαναπροσέγγισης των τελευταίων υψηλών.

Ωστόσο η αξία των συναλλαγών, που πραγματοποιήθηκαν σε τραπεζικές μετοχές (πλην Eurobnk) στο ημίωρο 12.00-12.30 ήταν συγκριτικά μικρότερη από το μέσο όρο των τελευταίων 4-5 ημερών που ο κλάδος βρίσκεται σε φάση διόρθωσης. Στοιχείο, που ενδέχεται να φανεί χρήσιμο στη συνέχεια, καθώς η προσπάθεια "αφύπνισης" του κλάδου θεωρείται πιθανό να επαναληφθεί με την πρώτη ευκαιρία.

Οι καθαρές συναλλαγές δεν ξεπερνούν τα 105 εκατ. ευρώ (στα 244 φθάνουν τα πακέτα της Eurobank) δείγμα και αυτές μίας μάλλον ήρεμης συνεδρίασης εάν εξαιρέσουμε την κίνηση του τραπεζικού ομίλου, που αναμφίβολα δημιουργεί κλίμα και τάση για τον κλάδο. Όμως εάν προσέξουμε την συμπεριφορά των επενδυτών, την περίοδο ανάλογης κίνησης της Alpha Bank, δεν αποκλείεται η πίεση αυτή να έχει σύντομη διάρκεια.

Σε κάθε περίπτωση κρατά ο ΓΔ τις 2.500 μονάδες (πριν από λίγο) με την σχέση ανοδικών-καθοδικών στο σχεδόν 1 προς 1, από το αρχικό 3 προς 1. Περί τις 80 μετοχές κινούνται από…κάθε κατεύθυνση με ΟΤΕ και ΔΕΗ από τον 20άρη στα 11,65 και 15,90 ευρώ αντίστοιχα, ενώ λιγότερες είναι οι περιπτώσεις από τη μεσαία-χαμηλότερη αποτίμηση που συνεχίζουν ανοδικά.

Για παράδειγμα η μετοχή του ΔΟΛ συνεχίζει με 10,6% στα 3,14 ευρώ με την αξία των συναλλαγών στις 900 χιλιάδες ευρώ. Αντίδραση από το…πουθενά με 9,9% για τη μετοχή των Μινωικών Γραμμών στα 3,44 ευρώ, ενώ με υψηλές-και σήμερα-συναλλαγές κινείται υψηλότερα ο Λιβάνης στα 0,91 ευρώ.

Η ΣΙΔΕΝΟΡ στα 4,78 ευρώ, ο όμιλος Υγεία στα 2,14 ευρώ, η Δομική Κρήτης στα 1,34 ευρώ είναι μερικές από τις μετοχές του χώρου, που με σχετικά καλές συναλλαγές παραμένουν σε ανοδική φορά.

Για τη συνέχεια περιμένουμε να βεβαιωθούμε κατά πόσον το χαμηλό των 2.513 μονάδων θα μπορούσε να είναι και "πυθμένας" για σήμερα, συνεδρίαση που λόγω Eurobank παρουσιάζει μία ιδιαιτερότητα.

Εάν η αγορά ΄΄αφομοιώσει΄΄ και αυτή την διάθεση ιδίων μετοχών, την πίεση που προκαλείται για ευνόητους λόγους τότε η άμεση συνέχεια για το ΧΑ μπορεί να οδηγεί σε επαναφορά σε τροχιά επαναπροσέγγισης των τελευταίων υψηλών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v