Μετατόπιση ενδιαφέροντος στους "μεγάλους"

Με 4η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση ο ΓΔ δείχνει να απειλεί τα υψηλά Αυγούστου των 2.545. Το ενδιαφέρον στα blue chips. Κέρδη για ΠΕΙΡ (2,94%), ΕΤΕ (1,02%), Ελλάκτωρ (3,87%). Μειώθηκε ο δανεισμός τίτλων.

Με τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης δείχνει να “απειλεί” τα υψηλά Αυγούστου, ενώ από την μέση και χαμηλότερα αναζητείται η επόμενη “επενδυτική ιδέα” καθώς στους πρωταγωνιστές των προηγούμενων ημερών, σήμερα, ήταν εμφανής η προσπάθεια κατοχύρωσης κερδών.

Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις υπήρξαν ενδείξεις μετατόπισης του ενδιαφέροντος προς τις ανώτερες διαστρωματώσεις του ταμπλό, κάτι που επιβεβαιώνεται από την σχετική υπεραπόδοση των FTSE (+0,85%) και FTSEM (+0,86%) έναντι του FTSES (+0,50%), από το γεγονός ότι σαφώς μικρότερος αριθμός τίτλων εμφάνισε “ακραίες” ημερήσιες αποδόσεις, αλλά και από το ότι το 78% του συνολικού τζίρου αφορά συναλλαγές τίτλων του 20αρη (χθες ήταν 72%).

Στους Δεικτοβαρείς τίτλους και πάλι υπερίσχυσε το “πράσινο”. Έτσι με απώλειες μόνο οι MIG (-2,06%), Alpha Bank (-0,76%), Eurobank (-0,6%) και αμετάβλητος ο τίτλος της Αγροτικής Τράπεζας.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα ημερήσια κέρδη για τον Ελλάκτωρα (+3,87%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 2% ακολούθησαν οι Τράπεζα Πειραιώς και Coca-Cola . Αξιοσημείωτα κέρδη για ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίο, Τιτάνα, Εθνική Τράπεζα , Intralot, Motor Oil, Ταχ. Ταμιευτήριο, MPB και θετική μεταβολή για Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Κύπρου.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε πτωτικά και υποχώρησε μέχρι τις 2503,74 μονάδες (10.45), όμως μετά τις 10.58 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 2543,9 μονάδες (12.58) και έκλεισε τελικά στις 2534,57 μονάδες με κέρδη 0,91% και σαφώς υποδεέστερη εικόνα από τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια.

Καμία σχέση με τις αμέσως προηγούμενες η τελική αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών. Έτσι 110 ανοδικές μετοχές “αντικρίζουν” 99 πτωτικές, ενώ μόλις έξι τίτλοι και ένα δικαίωμα κατόρθωσαν να κλείσουν με κέρδη μεγαλύτερα του 7%.

Στους σαφώς μειωμένους ημερήσιους πρωταγωνιστές ξεχώρισαν οι Sato, Sprider, Κορρές, Σαράντης και Τεγόπουλος.

Σε κάθε περίπτωση και ενώ οι Δεικτοβαρείς τίτλοι εξασφαλίζουν το θετικό πρόσημο για τον Γενικό Δείκτη, η κυκλική κινητικότητα στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις μπορεί να διατηρήσει αυξημένο το ενδιαφέρον έστω και αν πάντα υπάρχει ο κίνδυνος εγκλωβισμών για τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με αργά αντανακλαστικά.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση η μικτή αξία συναλλαγών παρέμεινε χαμηλότερα των 200 εκατ. όχι τόσο λόγω μειωμένων συναλλαγών όσο λόγω του πλουραλισμού των εντολών που περιελάμβαναν και αρκετές μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης.

Υποδεέστερη των προηγούμενων συνεδριάσεων η τελική εικόνα, καθώς η αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών δείχνει ότι τα κέρδη που κατοχυρώθηκαν από τις προηγούμενες συνεδριάσεις δεν έφεραν ανάλογο αριθμό ημερήσιων πρωταγωνιστών και αυτό, αν συνεχιστεί, ίσως αποτελεί μία πρώτη ένδειξη σχετικής επιφυλακτικότητας.

Σταθεροποιητικές προς διορθωτικές τάσεις με το εύρος κίνησης της Αγοράς να μετατοπίζεται χαμηλότερα από την περιοχή των 2.500 μονάδων και την βραχυπρόθεσμη περιοχή στήριξης να περιορίζεται στην ζώνη των 2.475 μονάδων, βλέπει σαν επικρατέστερο σενάριο η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Αν και τεχνικά ο Γενικός Δείκτης έχει καλύψει σημαντικό έδαφος από τις αρχικές απώλειες οι χαμηλοί σχετικά συναλλακτικοί όγκοι και η απώλεια της ανοδικής δυναμικής στον Τραπεζικό κλάδο ενδεχομένως να ευνοήσουν κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στις ακόμα πολύ κερδισμένες μετοχές των προηγούμενων ημερών.

Σε περίπτωση σχετικής διόρθωσης, το βάθος και η ένταση εκτιμά η ΑΧΕ ότι θα δώσει περισσότερες πληροφορίες για την στάση των πωλητών καθώς και για την προέλευση της προσφοράς δεδομένης της μη ομοιόμορφης διάχυσης της ανόδου κατά το προηγούμενο διάστημα.

Στο θετικό διεθνές κλίμα στέκεται η Solidus Sec. επισημαίνοντας ότι έχουν επανέλθει στο προσκήνιο εξαγορές και συγχωνεύσεις και αυτό θα βοηθήσει την θετική ψυχολογία.

Άλλωστε σύμφωνα με την ΑΧΕ το “χαμηλό” δολάριο προκρίνει την ανοδική κίνηση των μετοχών. Όσον αφορά την Σοφοκλέους η χρηματιστηριακή διαπιστώνει στάση αναμονής αλλά και αξιοπρόσεκτη δυναμική πάντα σε συνάρτηση με τις υπάρχουσες παραμέτρους, ενώ δεν αποκλείει κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα μόλις υπάρξει αυξημένη “ορατότητα” όσον αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα.

Κατά την χρηματιστηριακή στην παρούσα φάση την καλύτερη εικόνα από τους Δεικτοβαρείς τίτλους την δίνει ο ΟΠΑΠ, όμως η Εθνική Τράπεζα πιθανότατα θα είναι αυτή που μπορεί να “τραβήξει” τον Δείκτη σε ψηλότερα επίπεδα. Σύμφωνα με την Solidus, αν ο τίτλος της Εθνικής δώσει ανοδική διαφυγή από την ζώνη 24,20 – 24,30 ευρώ, δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση προς τα 27,00 ευρώ, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τον Γενικό Δείκτη.

Αντίθετα στον FTSE επικεντρώνει την προσοχή της η Fortius Finance και εκτιμά ότι ο εν λόγω δείκτης ξεπέρασε προς το παρόν τον “ψυχολογικό σκόπελο” βύθισης κάτω από την περιοχή στήριξης των 1.266 μονάδων.

Ζητούμενο για τη συνέχεια είναι η δυναμική προσέγγισης της σημαντικής περιοχής αντίστασης των 1.354 μονάδων.

Εάν αυτή επιτευχθεί με ισχυρό τζίρο συναλλαγών τότε θα πρέπει να αναμένουμε ανοδική διάσπαση της εν λόγω περιοχής και κατεύθυνση προς το επόμενο επίπεδο αντίστασης των 1.470 μονάδων, αντιθέτως εάν αυτή συνοδευτεί με αναιμικό τζίρο και ασθενή κλεισίματα πέριξ της περιοχής των 1.354 μονάδων τότε πιθανότατα να οδηγηθούμε σε μια βραχυχρόνια πλαγιοκαθοδική κίνηση (“pullback”), που θα έχει ως στόχο τον απλό κινητό μέσο των 100 ημερών (ΚΜΟ 100: 1.164 μονάδες), αναφέρει η Fortius.

Επίσης το τμήμα ανάλυσης της χρηματιστηριακής μένει στην τεχνική εικόνα του FTSEM και εκτιμά ότι αν διατηρηθεί το θετικό κλίμα ο εν λόγω δείκτης συγκεντρώνει τις τεχνικές προϋποθέσεις να κινηθεί ταχύτερα σε υψηλότερα επίπεδα. Έτσι κλείσιμο υψηλότερα των 2810 μονάδων μπορεί να δώσει γρήγορη κίνηση προς την επόμενη αντίσταση που οριοθετείται στις 3070 μονάδες.

Για όσους ασχολούνται με τις διεθνείς Αγορές η Fortius επισημαίνει τα νέα υψηλά 11μηνου για τον FTSE 100. Κλείσιμο του εν λόγω δείκτη υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 5000 μονάδων δημιουργεί προϋποθέσεις minimum κίνησης προς τις 5170 μονάδες.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Μειώθηκε ο δανεισμός τίτλων (178500 Coca-Cola, 58500 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε.. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (2175), Alpha Bank (1279), ΟΤΕ (1102), Ταχ. Ταμιευτήριο (636), ΟΠΑΠ (1429), MPB (776), Ιντρακόμ (3407), Eurobank (1799), Πειραιώς (1248), ΓΕΚ (1248), Αγροτική (298), ΔΕΗ (286), MIG (1725), Ελλάκτωρ (256), Intralot (427), Coca-Cola (135), Τιτάν (326), Κύπρου (191), Μέτκα (162), Σιδενόρ (132).

Επίσης σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. και στην συνεδρίαση της 9/9 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Alpha Bank 27312 τεμ., Alapis 604972 τεμ., Eurobank 148818 τεμ., Εθνική 182000 τεμ.

Αντίθετα το κυριότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Alapis 5000 τεμ., ΔΟΛ 6400 τεμ., Eurobank 84709 τεμ., ΔΕΗ 6121 τεμ. και Πειραιώς 65000 τεμ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v