Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδική έξωθεν ανάσα για Σοφοκλέους

Ανάσα στο Χ.Α. μπορεί να φέρει η ανοδική αντίδραση αρκετών ξένων αγορών. Κλειδί παραμένει η Εθνική, ενώ περιθώρια τεχνικής αντίδρασης υπάρχουν για αρκετές μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Αφορμή για ανοδική αντίδραση φαίνεται πως βρίσκουν στην αγορά.

Υποχώρηση βασικών δεικτών και μετοχών μέχρι τις 4.199 μονάδες για τον Γ.Δ. και τις 2.217,3 μονάδες για τον FTSE, φαίνεται να αποτελεί ευκαιρία για επανατοποθετήσεις και ενδεχομένως προσπάθεια κατοχύρωσης στη συνέχεια βραχυπρόθεσμων υπεραξιών.

Η μετοχή της Εθνικής διαμορφώθηκε χθες στο χαμηλό των 35,02 ευρώ και λογικά ως πρώτη περιοχή αντίστασης θα πρέπει να εκληφθεί το υψηλό των 35,98 ευρώ στη χθεσινή συνεδρίαση.

Η μετοχή της MIG, εφόσον «έκλεισε» χθες υψηλότερα των 5,9 ευρώ, μπορεί να αντιδράσει σήμερα καταρχήν στα 6,10 ευρώ, ενώ ενδιαφέρον από τεχνικής πλευράς παρουσιάζει το ενδεχόμενο αντίδρασης της Eurobank, έπειτα από ένα αρνητικό σερί 6 συνεδριάσεων, που έχει φέρει τον τίτλο από τα 20,48 ευρώ προς τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά χθες των 18,26 ευρώ.

Αρνητικό σερί τριών συνεδριάσεων σημειώνεται και για την Πειραιώς (από τα 22,7 μέχρι τα 21,7 ευρώ), ενώ για την Κύπρου η τεχνική εικόνα δείχνει καλύτερη από τα 8,94 ευρώ (και πρώτο σημείο αντίστασης τα 9,08 ευρώ).

Επίσης, από τεχνικής πλευράς, ενδιαφέρον παρουσιάζει η μετοχή του Μυτιληναίου, που στη χθεσινή συνεδρίαση έχασε κατά τι περισσότερο από το μέρισμα, ενώ είχε υποχωρήσει 0,16 ευρώ ακόμη ανά μετοχή στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Η μετοχή ξεκινά από τα 9,08 ευρώ και υψηλή τιμή των τελευταίων ημερών στα 9,94 ευρώ.

Εν όψει αποκοπής μερίσματος, αντιδρά ανοδικά τις τελευταίες συνεδριάσεις η μετοχή των ΕΧΑΕ και συγκεκριμένα από το χαμηλό των 13,98 ευρώ μέχρι το ενδοσυνεδριακά υψηλό των 14,78 ευρώ.

Θεαματική, όμως, είναι και η επαναφορά του Τιτάνα, μίας εταιρίας η οποία τα περίπου 22 χρόνια που την παρακολουθούμε μετρημένες φορές έχει διαψεύσει τους μακροπρόθεσμους επενδυτές.

Θυμίζουμε πως η μετοχή του Τιτάνα αντιδρά κατά 11,1% τον τελευταίο μήνα, ενώ μετά την ουσιαστική κίνηση στην Αίγυπτο και τη δικαστική απόφαση στις ΗΠΑ η HSBC δίνει περιθώριο υπεραντίδρασης 5 ευρώ ανά μετοχή (χθες η μετοχή «κέρδισε» περίπου 1,52 ευρώ).

Εκ των πραγμάτων στο προσκήνιο παραμένουν τα «λιμάνια» με τον ΟΛΠ να αντιδρά κατά 17,3% τις τελευταίες 30 ημέρες, να υπερβαίνει χθες τα 25 ευρώ και να δείχνει διαθέσεις για το 30άρι.

Κατά περίπου 17% ενισχύεται τον τελευταίο μήνα η τιμή για τη μετοχή του ΟΛΘ, με τις εκτιμήσεις παραγόντων του κλάδου να θεωρούν πολύ πιθανή τη μοιρασιά των δύο φορέων μεταξύ Κινέζων (για τον Πειραιά) και των ιδιωτών του Χονγκ Κονγκ (για τη Θεσσαλονίκη).

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει αποσαφηνιστεί και η πρώτη φάση του σχετικού διαγωνισμού για τη Θεσσαλονίκη.

Συσσώρευση δυνάμεων κοντά στα 10,6 - 10,8 ευρώ παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στη μετοχή της ΕΥΔΑΠ, με τις συναλλαγές να παραμένουν σε επίπεδο χαμηλότερο των 25.000 - 30.000 τεμαχίων.

Από το ευρύτερο μέρος του ταμπλό, ανοδική φορά διαμορφώνεται για Centric (2,21 ευρώ), Intracom (2,60 ευρώ), ΔΟΛ (3,96 ευρώ), Sato (2,03 ευρώ), Εβροφάρμα (1,79 ευρώ με αυξημένη για τα δεδομένα της μετοχής εμπορευσιμότητα), Alpha Γκρίσιν (2,78 ευρώ), Χαϊδεμένο (2,03 ευρώ, με αυξημένες για τη μετοχή συναλλαγές), S&B (11,38 ευρώ), Βαλκάν Εξπόρτ (3,44 ευρώ) και αρκετές ακόμη εισηγμένες.

Εάν στην αρχή της συνεδρίασης επιβεβαιωθούν οι βραχυπρόθεσμες στηρίξεις των βασικών δεικτών, τότε στη συνέχεια μπορεί ο Γ.Δ. να κινηθεί προς επαναπροσέγγιση των 4.230 - 4.235 μονάδων.

Θα πρέπει, και δεδομένης της κινητικότητας που παρατηρείται στα Παράγωγα, η μετοχή της Εθνικής να «κερδίσει» το προς αποκοπή μέρισμα μέσα στις 2 - 3 συνεδριάσεις.

Σε αυτήν την περίπτωση και ο FTSE «δικαιολογεί» μια αντίδραση στην περιοχή των 2.240 - 2.245 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v