To «μυστήριο» των commodities και οι μετοχές

Από το πετρέλαιο μέχρι το ρύζι, οι τιμές τους έχουν πάει στα ύψη, προκαλώντας αναταράξεις στις υπόλοιπες αγορές. Όσο όμως υπάρχουν αυταπάτες για τα εμπορεύματα θα είναι δύσκολο να βγουν σωστά συμπεράσματα για τις μετοχές.

To «μυστήριο» των commodities και οι μετοχές
Τα εμπορεύματα ή commodities είναι μια λέξη που λίγοι χρησιμοποιούσαν την προηγούμενη δεκαετία.

Μια ενδιαφέρουσα έρευνα έδειξε πριν από λίγο καιρό ότι η λέξη «εμπορεύματα» αναφερόταν λιγότερο από 50.000 φορές στον οικονομικό Τύπο το 1994 και το 1995.

Η ίδια λέξη αναφέρθηκε περισσότερες από 100.000 φορές το 1998 όταν η τιμή του "μαύρου χρυσού" έπεσε στα 10 δολάρια το βαρέλι λόγω της ασιατικής κρίσης.

Η χρήση της λέξης μειώνεται στη συνέχεια μέχρι και το 2001 για να ακολουθήσει ανοδική πορεία από τότε μέχρι σήμερα καθώς οι τιμές των τροφίμων και ειδικότερα του πετρελαίου κάνουν ράλι.

Η αποκορύφωση έρχεται τη χρονιά που διανύουμε, αφού ο οικονομικός Τύπος έχει αναφερθεί περισσότερες από 200.000 φορές στα commodities.

Αυτό δείχνει ότι τα commodities έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας και είναι σίγουρο ότι σε παρόμοιο συμπέρασμα θα κατέληγε ανάλογη έρευνα που θα γινόταν ανάμεσα στους στρατηγικούς αναλυτές για χρηματιστηριακές αγορές των μεγάλων ξένων οίκων.

Μπορεί φυσικά οι τελευταίοι να μη χρησιμοποιούν τόσο συχνά τη λέξη όσο άλλοι, π.χ. Fed, στις διάφορες εκθέσεις στρατηγικής, το κάνουν όμως σήμερα πολύ συχνότερα σε σχέση με το παρελθόν.

Η πορεία της αγοράς των εμπορευμάτων επηρεάζει πλέον τις χρηματιστηριακές αγορές περισσότερο απ’ ό,τι στο παρελθόν.

Είναι λοιπόν σημαντικό να κατανοηθεί τι οδηγεί την αγορά των εμπορευμάτων σε υψηλότερα επίπεδα τα τελευταία χρόνια.

Μια δημοφιλής εξήγηση που αναφέρεται συχνά στον Τύπο, σε κυβερνητικούς κύκλους, π.χ. των ΗΠΑ, κι αλλού θέλει το ράλι στην αγορά εμπορευμάτων να αποτελεί απόρροια κερδοσκοπικών τοποθετήσεων.

Η λέξη «κερδοσκόποι» είναι συνυφασμένη με τη λέξη «φούσκα» και δεν αποτελεί έκπληξη ότι ο οικονομικός Τύπος στο εξωτερικό έχει χρησιμοποιήσει περισσότερο από κάθε άλλη φορά μαζί φέτος τις λέξεις «φούσκα» και «εμπορεύματα».

Οι υποστηρικτές της άποψης θεωρούν ότι οι μεγάλες εισροές βραχυπρόθεσμων κεφαλαίων σε διάφορα εμπορεύματα, γεγονός που ευνοήθηκε από την ίδρυση νέων διαπραγματεύσιμων Αμοιβαίων Κεφαλαίων (ETFs) που ακολουθούν την πορεία των τιμών του χρυσού, του πετρελαίου κ.λπ., έπαιξαν καθοριστικό ρόλο.

Σύμφωνα μ’ αυτή την άποψη, οι μεγάλες εισροές εκσφενδόνισαν τις τιμές των commodities σε υψηλά επίπεδα που δεν έχουν σχέση με τη ζήτηση και την προσφορά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Επομένως, υπάρχει φούσκα που θα σκάσει όταν οι κερδοσκόποι αποχωρήσουν για κάποια αιτία.

Αν και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να έχουν υπάρξει περιπτώσεις που κερδοσκοπικά κεφάλαια έδωσαν μεγάλη ώθηση στις τιμές, η ιστορία διδάσκει ότι οι φούσκες δεν διαρκούν για τόσο μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Υπάρχει όμως κι άλλο ένα πιο πειστικό επιχείρημα που υποστηρίζει ότι τα σημερινά υψηλά επίπεδα τιμών δεν είναι κυρίως έργο των κερδοσκόπων.

Οι τιμές των εμπορευμάτων που δεν διαπραγματεύονται σε χρηματιστήρια και επομένως δεν μπορούν να γίνουν αποδέκτες επενδυτικών κεφαλαίων έχουν ανέβει το ίδιο ή και περισσότερο σε σχέση με τις τιμές του πετρελαίου, του χαλκού, του χρυσού, του νικελίου, του καλαμποκιού και των άλλων που διαπραγματεύονται σε οργανωμένες αγορές από το 2002 μέχρι σήμερα.

Στην κατηγορία των πρώτων ανήκουν το κάδμιο, το μολυβδαίνιο, το κοβάλτιο, το μαγγάνιο και άλλα.

Αν λοιπόν το ράλι του πετρελαίου και των άλλων οφειλόταν στα επενδυτικά κεφάλαια δεν θα έπρεπε να συμβαίνει το ίδιο με τα commodities που δεν είναι εισηγμένα σε χρηματιστήρια.

Για να μη συμβαίνει κάτι τέτοιο, υπάρχουν προφανώς άλλοι λόγοι που εξηγούν το ράλι των εμπορευμάτων τη δεκαετία που διανύουμε.

Θα ήταν πιο χρήσιμο για όλους και ιδίως για τους επενδυτές σε χρηματιστηριακές αξίες να αναδεικνύονταν οι δεύτεροι λόγοι παρά να "πιπιλίζεται" συχνά η καραμέλα των κερδοσκόπων και της φούσκας στα εμπορεύματα που βολεύει.

Ας μην ξεχνάμε ότι οι αυταπάτες δεν βοήθησαν ποτέ για να παρθούν χρήσιμες επενδυτικές αποφάσεις.

Dr. Money

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v