Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Έμεινε" από καύσιμα (και) η Σοφοκλέους

Λείπουν προσδοκίες & θετική ψυχολογία, παραμένει η αδυναμία στους δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους και όλα συνεχίζουν να εξαρτώνται από το διεθνές κλίμα και τις εισαγόμενες εντολές.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Δείχνει να μένει από "καύσιμα" θετικής ψυχολογίας η αγορά και στην πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, παρά την ισορροπημένη εικόνα, δύσκολα θα μπορούσε να πείσει έστω και ελάχιστους από τους κωδικούς που παραμένουν επιδεικτικά αδιάφοροι να επιστρέψουν, συνεισφέροντας ρευστότητα στο σύστημα.

Για μία ακόμα συνεδρίαση απογοητευτική η εικόνα του τραπεζικού κλάδου, με τον τραπεζικό δείκτη (-0,42%) να συμπληρώνει πέντε πτωτικές συνεδριάσεις στις τελευταίες έξι, επιβαρύνοντας περαιτέρω την τεχνική του εικόνα.

Όμως τι περισσότερο θα μπορούσε να περιμένει η επενδυτική κοινότητα, όταν ακόμα και διά στόματος του προέδρου της Εθνικής, κ. Αράπογλου, αναμένεται "κοιλιά" στα αποτελέσματα των τραπεζών, τουλάχιστον για 1 - 2 τρίμηνα, αν και αρκετοί θα μπορούσαν να υποστηρίξουν πως οι υπάρχουσες αποτιμήσεις έχουν προεξοφλήσει μια τέτοια εξέλιξη.

Οι μεταλλουργικές και οι πετρελαϊκές εταιρίες έδωσαν κάποια μικρά κέρδη στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όμως η Σοφοκλέους αρκέστηκε να παλεύει πέριξ των 4.200 μονάδων, τις οποίες τελικά απώλεσε έστω και οριακά.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, πάρα πολλά θα εξαρτηθούν από τα μακροοικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ που θα ανακοινωθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες, και συγκεκριμένα από τις λιανικές πωλήσεις στις 13/5, τον πληθωρισμό στις 14/5 και την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις 16/5.

Ξεκινώντας από τις μετοχές του FTSE και το τραπεζικό ταμπλό, με κέρδη μεγαλύτερα του 2% η MPB, απλώς θετικό το πρόσημο για την Κύπρου και αμετάβλητος ο τίτλος της Eurobank.

Αντίθετα, απώλειες μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, μεγάλες απώλειες για MIG, Αγροτική και Εθνική (έκλεισε στο χαμηλό ημέρας) και αρνητική μεταβολή για την Alpha Bank και την Πειραιώς.

Από τους υπόλοιπους δεικτοβαρείς τίτλους, έκτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση με μεγάλες απώλειες για την Intralot, πέμπτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τη Βιοχάλκο, έστω και αν ενδοσυνεδριακά έδειξε ότι ήθελε να δώσει θετική αντίδραση, απώλειες μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων για τα Ελληνικά Πετρέλαια και μεγάλες απώλειες για τη Motor Oil και τον ΟΠΑΠ.

Ακόμα μεγαλύτερη υποχώρηση για τον Μυτιληναίο (-5,61%) ο οποίος έχασε όλο το μέρισμα που απεκόπη (0,51 ευρώ) και κάτι περισσότερο, ενώ με αρνητική μεταβολή τερμάτισε τη συνεδρίαση η Ελληνική Τεχνοδομική.

Αντίθετα, η θετική εξέλιξη στη δικαστική διαμάχη για το ορυχείο στη Φλόριντα έδωσε κέρδη 5,34% στον Τιτάνα, αξιοσημείωτα κέρδη για τον ΟΤΕ και την Coca Cola και θετικό κλείσιμο για τον τίτλο της ΔΕΗ.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά φτάνοντας μέχρι τις 4.234,48 μονάδες, από εκεί και πέρα περίπου μόνιμη η πλαγιοκαθοδική κίνηση μέχρι το χαμηλό ημέρας των 4.189,47 μονάδων, νέα ανοδική αντίδραση μέχρι τις παρυφές των 4.215 μονάδων και κατόπιν αψιμαχίες πέριξ των 4.200 μονάδων, με τελικό κλείσιμο στις 4.199,04 μονάδες, με απώλειες 0,16%, ενώ ο τζίρος μόλις και μετά βίας ξεπέρασε τα 262 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 6,5 αφορούσαν σε προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Σε φάση σχετικής ισορροπίας η τελική εικόνα, με 106 ανοδικές μετοχές έναντι 126 πτωτικών και 16 τίτλοι με κέρδη από 4% έως 37,93%.

Ακολούθησαν τον βηματισμό της υποκείμενης όσοι εμπλέκονται στην αγορά παραγώγων, μειώνοντας κάπως τις συναλλαγές και διατηρώντας τις υποτιμήσεις στα συμβόλαια της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Τέλος, όσον αφορά στους θετικούς ημερήσιους πρωταγωνιστές, ασφαλώς στην πρώτη θέση ξεχωρίζει το +37,93% της Euroxx που ντεμπουτάρισε στην Εναλλακτική Αγορά, ενώ διακρίθηκαν οι εταιρίες PC Systems, Centric, Γρηγόρης, Intracom, ΔΟΛ, Κορρές, SATO και ΟΛΠ.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v