Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πετρελαϊκές θεωρίες συνωμοσίας…

Θέτοντας άμεσα στο περιθώριο θεωρίες συνωμοσίας, που διασυνδέουν την υπόθεση subprime και την πετρελαϊκή «κούρσα» (όσο σαγηνευτικές κι αν «ακούγονται»), ο δρόμος για την κοινή λογική στέκει ανοιχτός. Ίσως όμως και όχι.

Πετρελαϊκές θεωρίες συνωμοσίας…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα.

Θέτοντας άμεσα στο περιθώριο θεωρίες συνωμοσίας, που διασυνδέουν την υπόθεση subprime και την κατακόρυφη άνοδο της τιμής του πετρελαίου με στόχο την κάλυψη των όποιων απωλειών σχετίζονται με αυτήν (όσο σαγηνευτικές κι αν «ακούγονται»), ο δρόμος για την κοινή λογική και τη νηφάλια σκέψη στέκει, πιθανώς, ανοιχτός.

Παράγοντες της πετρελαϊκής κοινότητας θεωρούν ανεδαφικά τα σενάρια περί «κατάκτησης» ακόμη και των 200 δολ. ανά βαρέλι στην τιμή του αργού, επισημαίνοντας πολύ απλά την… ύπαρξη των δυνάμεων της αγοράς.

Η σαφής αναχαίτιση της αναπτυξιακής πορείας των κυριότερων οικονομιών παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης βεβαίως της αμερικανικής και έως έναν βαθμό και της κινεζικής, η οποία οριακά πλέον αγγίζει τα διψήφια επίπεδα ανάπτυξης, εξουδετερώνει -από την πλευρά της ζήτησης- τις όποιες πληθωριστικές πιέσεις υπάρχουν επί των πετρελαϊκών τιμών.

Από την πλευρά της προσφοράς, αντίστοιχα σαφές είναι ότι τα παρόντα επίπεδα πετρελαϊκών τιμών μπορούν να υποστηρίξουν υψηλότερα επίπεδα επενδύσεων για την αύξηση της παραγωγής και ήδη τα πρώτα δείγματα προς αυτήν την κατεύθυνση είναι ορατά. Ακόμη και ο… «Πρίνος» θα ήταν κερδοφόρος στα παρόντα επίπεδα τιμών, επισημαίνουν.

«Μπαλαντέρ» στην υπόθεση παραμένουν, ωστόσο, τα τυχόν κερδοσκοπικού (έχετε ακούσει ποτέ να υπάρχουν και «χασο-σκοπικού;» χαρακτήρα παιχνίδια, του τύπου «ταραχές στη Νιγηρία φρενάρουν την παραγωγή πετρελαίου», τα οποία όμως μόνον βραχυπρόθεσμα μπορούν να είναι.

Ταυτόχρονα, η «αριθμητική» της σχέσης δολαρίου - ευρώ - πετρελαίου ασφαλώς δεν δικαιολογεί τη φρενήρη κούρσα του τελευταίου έτους και μόνον «προκάλυμμα» μπορεί να θεωρηθεί, για όσους επιθυμούν να βγάλουν «κάτι τις παραπάνω» από τη διάθεση πετρελαίου…

Συμπέρασμα (αυτής της μάλλον ασπρόμαυρης προσέγγισης, την οποία μου παρέθεσαν και θεωρώ σκόπιμο να σας μεταφέρω μόνον ως τροφή προς σκέψη) είναι ότι οι τιμές σύντομα θα αποκλιμακωθούν. Μάλιστα, όσοι υιοθετούν την επιχειρηματολογία αυτή, επισημαίνουν το (ακόμη απομεμακρυσμένο) επίπεδο των 170 δολ. ως σημείο «καμπής» στην υπόθεση «κούρσα πετρελαίου».

«It’s an all time high», σημειώνουν με βαριά τεξανή προφορά για την τιμή του πετρελαίου, αλλά για κάποιον περίεργο λόγο, τον οποίο αδυνατώ να εξηγήσω, δεν μπορώ να βγάλω από το μυαλό μου τα 400 δισ. δολ. που πρέπει να διαγράψει η Citibank την επόμενη τριετία… και ότι από κάπου πρέπει να καλυφθούν οι απώλειες αυτές.

Αλήθεια, πόσο είπαμε ότι είναι οι ζημίες από το subprime; Ένα, τρία ή επτά τρισ. δολ.;;;

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v