Καθαρά πτωτική, η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας και ταυτόχρονα και η τελευταία του μήνα, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. να κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, καθώς η διάθεση για αποφυγή επενδυτικού ρίσκου που ξεκίνησε από την Wall Street, επεκτάθηκε σήμερα το πρωί στην Ασία και αργότερα στην Ευρώπη, του Ελληνικού Χρηματιστηρίου συμπεριλαμβανομένου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό -2,91% του Γενικού Δείκτη, είναι η μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 7,5 και πλέον μηνών, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 5/8/2024 (-6,27%), ενώ το -4,71% του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών, παραπέμπει στο ίδιο διάστημα, με την αμέσως μεγαλύτερη υποχώρηση να έχει σημειωθεί στις 5/8/2024 (-7,56%).
Στα χαμηλά ημέρας, δεν υπήρχε τίτλος του FTSE25 που να διασώζεται, έστω αμετάβλητος, ενώ οι πτωτικές μετοχές ήταν πενταπλάσιες των ανοδικών, εικόνα που δεν βελτιώθηκε μέχρι τέλους, παρά την σχετική αντίδραση από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά.
Όλα τα παραπάνω, καθώς οι Αγορές ετοιμάζονται για την ανακοινώσεις του Donald Trump, την Τετάρτη 2/4, με τον τελευταίο να αναφέρει πως “ οι ανταποδοτικοί τελωνειακοί δασμοί θα αφορούν όλες τις Χώρες, όμως ειδικά 10 ως 15 Κράτη”.
“Η επιβολή δασμών από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στην ΕΕ, θα πρέπει να αποτελέσει την αρχή μιας ‘πορείας προς την ανεξαρτησία για την Ήπειρο”, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.
Δεν πρέπει να αμελείται το γεγονός ότι η προβληματική εδράζεται επί της ανασφάλειας των επενδυτών για την άναρχη επιβολή δασμών, άρα και την αδυναμία ελέγχου της κατάστασης και όχι για την αυτή καθ' αυτήν επιβολή δασμών, κάτι για το οποίο είχε προειδοποιήσει ο Τραμπ αρκετούς μήνες πριν την εκλογή του.
Από την άλλη, οι traders, έστω και με σημαντική χρονοκαθυστέρηση, αποφάσισαν να ανησυχήσουν για τον αντίκτυπο των δασμών στον πληθωρισμό, αλλά και για το ενδεχόμενο ύφεσης της Παγκόσμιας Οικονομίας, ενώ πηγή αβεβαιότητας παραμένουν τα γεωπολιτικά, καθώς δεν είναι ακόμη ορατή μια συμφωνία διευθέτησης του Ουκρανικού.
Ερχόμενοι στο Χ.Α., σε υψηλά επίπεδα παρέμεινε η συναλλακτική δραστηριότητα, καθώς η τελευταία συνεδρίαση του μήνα και του χρηματιστηριακού τριμήνου, “απαίτησε”, εκτός από την καταγραφή σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών και αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων.
“Πτώση με σημαντικό όγκο και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας, θα είναι μια σοβαρή ένδειξη βραχυπρόθεσμης αντιστροφής, η οποία θα εξεταστεί ως προς την δυναμική της”, ανέφερε σε πρόσφατο σχόλιό του ο Μάνος Χατζηδάκης, το οποίο φιλοξένησε η στήλη.
Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με πληροφορίες από ΑΧΕ που διατηρούν “ανοιχτή γραμμή” με Ξένους διαχειριστές, “η μεταφορά κεφαλαίων από Αμερικανικά, σε Ευρωπαϊκά και Ασιατικά assets, δείχνει πως έχει ολοκληρωθεί. Λόγω, όμως, της αβεβαιότητας, που προκαλεί η πολιτική δασμών, δεν είναι εύκολο να απαντηθεί το ερώτημα, αν έχει ολοκληρωθεί η ‘ταλαιπωρία’ για τις Αμερικανικές μετοχές, ή θα συνεχισθεί, αυτή τη φορά λόγω υποτίμησης του Δολαρίου. Στο Χ.Α., τα μεγάλα κέρδη για επιλεγμένες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης δικαιολογούν μία διορθωτική κίνηση, κάτι που φάνηκε και από τις τελευταίες συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας. Έτσι, στην παρούσα φάση, το Χ.Α. αναμένεται να ακολουθήσει την κίνηση των Ευρωπαϊκών Αγορών”.
Μένει να φανεί αν θα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των συγκρατημένα αισιόδοξων, σύμφωνα με τις οποίες, “η διορθωτική κίνηση θα φέρει νέους αγοραστές, με πολλά χαρτοφυλάκια να έχουν ήδη μπει σε διαδικασία ρευστοποίησης μερικών κερδών στο τελευταίο ανοδικό σκέλος και να αναζητούν χαμηλότερα επίπεδα τιμών για να επανατοποθετηθούν”.
Επίσης, οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα κληθούν να δείξουν αν ολοκληρώθηκαν οι εισροές από Ξένα κεφάλαια, εν όψει πιθανής αναβάθμισης της Εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς.
Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Απριλίου, μετά τη λήξη της συνεδρίασης, ο FTSE Russell εκτιμάται ότι θα δώσει ημερομηνία αναβάθμισης της Αγοράς (το Χ.Α. μπήκε σε “watch list” τον Σεπτέμβριο του 2024), έως τον Σεπτέμβριο του 2025.
Επίσης αξίζει υπενθύμισης ότι το Χ.Α είναι σε “watchlist” αναβαθμίσεων και του S&P DJI, για επικείμενη μετάταξη στην κατηγορία των Ανεπτυγμένων Αγορών. Η MSCI, ο μεγαλύτερος Πάροχος, δεν έχει κάνει ακόμη παρόμοια ανακοίνωση. Όμως η πρόσφατη αναβάθμιση από τη Moody's, μπορεί να “ξεκλειδώσει” και τη σταδιακή ένταξη της Εγχώριας Αγοράς σε “watchlist”, για αναβάθμιση από τον MSCI.
Η προσοχή και στις 18 Απριλίου, όταν και είναι προγραμματισμένη η “ετυμηγορία” της Standard & Poor’s για το Ελληνικό αξιόχρεο (δεύτερη αξιολόγηση από τον ίδιο Οίκο στις 17 Οκτωβρίου 2025), με σημαντικά πονταρίσματα για πιθανή αναβάθμιση του Ελληνικού αξιόχρεου.
Τεχνικά πάντως, η σημερινή εικόνα δεν άφησε και τις καλύτερες “παρακαταθήκες” για την συνέχεια, καθώς τα “τμήματα προκαλύψεως” που είχαν πάρει κάποιες πρώτες “οχυρωματικές θέσεις” στην πρώτη στήριξη των 1707 μονάδων, υπερφαλαγγίστηκαν με χαρακτηριστική ευκολία από τους “sellers” και μένει να φανεί αν θα αντέξουν οι επόμενες στηρίξεις στις 1680 και 1665 – 1660 μονάδες.
Στα αρνητικά ημέρας και το γεγονός ότι με την πάροδο του χρόνου, δείκτες και επιμέρους τίτλοι σημείωναν νέα χαμηλά ημέρας, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
Στο μέτωπο των αποτελεσμάτων που ανακοινώνουν οι Εισηγμένες και σύμφωνα με την Beta Sec., “σήμερα αναμένονται οι δημοσιεύσεις των ΕΧΑΕ, Austriacard και ΟΛΠ. Την Τρίτη ανακοινώνει αποτελέσματα η BriQ Properties, ενώ την Τετάρτη θα ανακοινώσουν η Motor Oil και η Trade Estates. Την Πέμπτη την σκυτάλη θα πάρει η Dimand και η εβδομάδα θα κλείσει με τα αποτελέσματα της Premia Properties”.
Με αρνητικά πρόσημα και αξιοσημείωτες απώλειες, οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ να βρίσκονται “επί θύραις” και για την Ευρώπη.
Σύμφωνα με αναλυτές, “ο πληθωρισμός αυξάνεται, καθώς οι καταναλωτές περιορίζουν τις δαπάνες, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα δύσκολο δίλημμα για την Fed. Οι σημαντικότερες ανακοινώσεις αυτής της εβδομάδας θα είναι τα προκαταρκτικά στοιχεία του πληθωρισμού του Μαρτίου για την Ευρωζώνη, αύριο Τρίτη και μια σειρά στοιχείων για την Αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, μέχρι την Παρασκευή”.
“Οι αξιωματούχοι της Fed φαίνεται πως ανέβηκαν στο ‘πλοίο της αβεβαιότητας’, μαζί με καταναλωτές και Επιχειρήσεις, περιμένοντας περισσότερη σαφήνεια στην πολιτική κατεύθυνση από τη Διοίκηση Τραμπ. Σε αυτό το μοτίβο, καλούνται να τοποθετηθούν σε ένα δίλημμα: Μειώνοντας τα επιτόκια, θα εκκινούσαν μια ακολουθία όπου οι Εισηγμένες θα μπορούσαν να επενδύσουν περισσότερα (λόγω χαμηλότερου κόστους και δυνατότητα επέκτασης μόχλευσης), χωρίς όμως να έχει διασφαλιστεί η χαλιναγώγηση του επικείμενου πληθωρισμού και η Αμερικανική Οικονομία είναι ήδη υπερθερμασμένη, ώστε οποιαδήποτε ανάφλεξη πληθωριστικών πιέσεων θα οδηγούσε σε προβλήματα.
Διατηρώντας όμως τα επιτόκια σε τέτοιο ύψος, ελλοχεύει ο στασιμοπληθωρισμός, ήτοι μια συνθήκη μέτρια υψηλού (και εκτός τεχνικών ορίων) πληθωρισμού και αδυναμίας περαιτέρω οικονομικής μεγέθυνσης, γιατί όχι και ύφεσης. Από την άλλη, δεν πρέπει να αμελείται το γεγονός ότι, τουλάχιστον προς το παρόν, οι Εισηγμένες στο NYSE, που αποτελούν και το μεγαλύτερο μέρος της Παγκόσμιας Χρηματαγοράς, διατήρησαν για το 2024 πολύ ισχυρά χρηματοοικονομικά, που μόνο ύφεση δεν υποδεικνύουν. Επιπλέον, αν και η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό έχει αναθεωρηθεί προς τα πάνω, η αύξηση αυτή είναι σχετικά μικρή, κάτι που δείχνει ότι η Fed διατηρεί την εμπιστοσύνη της, ακόμη και μέσα στο σημερινό περιβάλλον πολιτικής αβεβαιότητας”, όπως σημειώνει ο Συμεών Μαυρουδής (διαχειριστής χαρτοφυλακίου Fast Finance ΑΕΠΕΥ).
Σημαντική μεταφορά κεφαλαίων από τις μετοχές στα ομόλογα, με αποτέλεσμα την υποχώρηση των αποδόσεων για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 3,84% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,19% του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,536% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 1680,73 μονάδες (-3,17%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1686,26 (-2,85%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1685,24 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,91%.
Ο τζίρος στα 265,7 εκατ., από τα οποία τα 22 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΕΕΕ, ΕΤΕ, TITC, ΟΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΔΕΗ), με τους ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ να απασχολούν το 56% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τον συνολικό τζίρο των 265,7 εκατ., τα 245,7 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.
Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση του μήνα και του χρηματιστηριακού τριμήνου.
Ο Μάρτιος αποδείχθηκε πέμπτος συνεχόμενος ανοδικός μήνας, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει μηνιαία κέρδη 4,82% και τον Τραπεζικό δείκτη κέρδη 6,33%.
Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ σημειώνει κέρδη 14,67% και ο ΔΤΡ κέρδη 23,36%.
Μετοχή του πρώτου χρηματιστηριακού τριμήνου οι ΑΤΕΚ (+107,79%).
Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση
Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, με την τελική εικόνα να επιβεβαιώνει την απόλυτη επικράτηση των “sellers” (Alpha BankΑΛΦΑ -4,66% -5,98%, Εθνική -3,57%, Eurobank -3,93%, Πειραιώς -6,52%).
Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας χαμηλό ημέρας στις 1584,95 μονάδες (-4,81%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1596,91 (-4,09%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1586,49 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 4,71%.
Ο ΔΤΡ με ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1731 μονάδων. Η επόμενη αντίσταση στις 1750 μονάδες. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1500, 1431, 1415, 1371, 1350, 1340 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1313 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).
Μένοντας στον κλάδο, σε μία ακόμα στρατηγική κίνηση προχώρησε ο Όμιλος της Alpha BankΑΛΦΑ -4,66%. Αποκτά την Axia Ventures, την οποία θα συγχωνεύσει με την Alpha Finance. Κατά τις πρώτες πληροφορίες, επικεφαλής της νέας Εταιρείας θα είναι ο Γιώργος Λινάτσας. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του γ’ τριμήνου του 2025. Είναι μια ακόμα επιθετική κίνηση για τον Όμιλο, που προ εβδομάδων είχε αγοράσει σχεδόν το σύνολο του ενεργητικού της Κυπριακής “AstroBank” έναντι τιμήματος πέριξ των 200 εκατ. ευρώ. Λίγο πριν, είχε αποκτήσει το 100% των μετοχών της “FlexFin Ltd”. Η τελευταία είναι η πρώτη fintech εΕαιρεία στον χώρο του factoring στην Ελλάδα και την Κύπρο, με εξειδίκευση στην παροχή ρευστότητας σε Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις, αξιοποιώντας την πρωτοπόρο ψηφιακή της πλατφόρμα.
Δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας η τελική εικόνα και στον “κατακόκκινο” μη Τραπεζικό 25αρη, όπου με τις μεγαλύτερες απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΒΙΟ (-4,38%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-3,32%), ΕΛΧΑ (-4,09%), ΜΟΗ (-3,50%), ΜΥΤΙΛ (-5,58%).
Πτωτικό “καρέ” συμπλήρωσε η μετοχή της AKTR (-1,89%). Πάρα πολλά θα κριθούν ζώνη στήριξης των 4,95 – 4,92 ευρώ, την οποία υπερασπίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
“Ο Τραπεζικός έδωσε έξοδο σε intraday και σε ημερήσιο, ενώ ο Γενικός Δείκτης ανέκοψε την επιθετική του τάση. Το 1714 κοντινή αντίσταση και ουσιαστική στήριξη στην ζώνη του 1665 - 1660. Σε μια ανοδική κίνηση οι διορθώσεις είναι απαραίτητες. Ουσιαστικά δημιουργείται ενδιαφέρον και πάλι στην Αγορά από επενδυτές που έχουν μείνει εκτός. Πολλοί μειώνουν θέσεις κατοχυρώνοντας κέρδη. Στο ‘bull market’ οι διορθώσεις είναι μεγάλες και γρήγορες σε χρόνο. Το αντίθετο συμβαίνει στο ‘bear market’. Τα επίπεδα λίγο πιο κάτω θα δώσουν μία αντίδραση, που πιθανότατα να αποδειχτεί ασθενική. Αυτό θα το δούμε τις επόμενες συνεδριάσεις, για να αξιολογήσουμε και πάλι την κατάσταση.
Σίγουρα η αντίδραση θα βγάλει και πάλι αγοραστές που θα σπεύσουν. Καλό θα ήταν να κοιτάμε τον κάθε τίτλο ξεχωριστά. Ο ΟΛΠ για παράδειγμα, δείχνει ότι θέλει να δοκιμάσει άμεσα συνέχιση, ενώ άλλοι τίτλοι που θα δούμε στην πορεία μπορεί να καταγράψουν χαμηλά εκτός ΓΔ. Η ρευστότητα είναι πολύ σημαντική για να μας χαλάσει την Αγορά τόσο εύκολα. Ο Τραπεζικός έκανε και την καλύτερη αντίδραση από το ημερήσιο χαμηλό του μένει να δούμε αν καταφέρει να κλείσει πάνω από το 1610. Ο 200αρης ωριαίος είναι στην ζώνη του 1580. Η ΔΕΗ απομακρύνθηκε από το χαμηλό της, με το 13,80 να είναι κοντινή αντίσταση. Το 1660 επίπεδο ΓΔΧΑ έχει εγκλωβίσει αρκετούς πωλητές και πιθανότατα να δοκιμάσουν μία πρώτη δοκιμαστική αγορά, ή κάποια εγκλωβισμένα ‘short’ που έχουν αντέξει, να σπεύσουν να ‘τριμάρουν’ τις θέσεις τους. Στο μυαλό μας να έχουμε ότι ο Τραπεζικός σε ημερήσιο είναι ‘short’ μέχρι νεωτέρας. Από 22/11 ο DAX είναι ‘Long’ σε Intraday και σήμερα έδωσε έξοδο. Το 22234 και 22402 κοντινές αντιστάσεις”, επισημαίνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
“Οι ανησυχίες για τους δασμούς τροφοδοτούν τη διάθεση για αποφυγή ρίσκου”, όπως σημειώνει η Eurobank Equities.
“Το σχέδιο του Τραμπ για αμοιβαίους δασμούς, αρχής γενομένης από τις 2 Απριλίου, επιβαρύνει το Παγκόσμιο κλίμα”, σύμφωνα με την Piraeus Sec.
“Περιμένουμε η πίεση στις Διεθνείς Αγορές, να επηρεάσει την πορεία του Χ.Α.”, αναφέρει η Optima Bank.
“Ο Μάρτιος ολοκληρώθηκε με ισχυρά κέρδη και μέσο ημερήσιο τζίρο 256 εκατ. ευρώ. Σε τριμηνιαία βάση, το Χ.Α. κατέγραψε το καλύτερο ξεκίνημα του έτους, από το πρώτο τρίμηνο του 1999 (+23,34%). Ωστόσο, παρά τη δυναμική που παρατηρείται στην Εγχώρια Αγορά, αναμένουμε ότι η μεταβλητότητα στις Ξένες Αγορές θα επηρεάσει και οι επενδυτές θα τηρήσουν συντηρητική στάση”, σημειώνει στις δικές της εκτιμήσεις η Beta Sec.
“Στο επίκεντρο αυτή την εβδομάδα, αναμφισβήτητα, θα βρεθούν οι ανακοινώσεις για τους δασμούς την Τετάρτη, ενώ στο εσωτερικό αναμένουμε αποτελέσματα Δ τριμήνου από ΜΟΗ την ίδια μέρα το απόγευμα. Στην παρούσα φάση, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε περαιτέρω άνοδο για τον ΓΔΧΑ, αλλά συστήνουμε προσοχή βραχυπρόθεσμα”, αναφέρει η Depolas Investment Services.
“Με δυσμενείς οιωνούς ξεκίνησε η νέα εβδομάδα, μετά το ‘sell-off’ της Παρασκευής στη Wall Street, λόγω της επιβολής δασμών από τον Ντ. Τράμπ και το πιθανό σκηνικό εμπορικού πολέμου στον Πλανήτη”, όπως σημειώνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
“Το επόμενο διάστημα, σίγουρα το volatility θα πρωταγωνιστήσει, ενώ ο Γενικός Δείκτης ενδέχεται να διαδραματίσει δευτερεύοντα ρόλο στην κίνηση δεύτερων τίτλων, όπως εκτιμά ο Ηλίας Ζαχαράκης.
Σημαντική ήταν η κίνηση του Watsa να κλείσει μετατρέψιμο ομόλογο 110 εκατ. ευρώ, με δικαίωμα ανταλλαγής στα 40 ευρώ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, παρέχοντας έτσι ρευστότητα στον Όμιλο ΜΥΤΙΛ. Η Fairfax ενδέχεται να αποκτήσει ποσοστό 8,35% στην Εταιρεία. Η μετοχή κατέγραψε άνοδο 10% την περασμένη εβδομάδα και δύσκολα θα δούμε μεγάλη διόρθωση μέχρι την παράλληλη εισαγωγή της. Το επίπεδο των 40 ευρώ λειτουργεί πλέον ως στήριξη.
Το ενδιαφέρον της προηγούμενης εβδομάδας μετατοπίστηκε στον κλάδο της Πληροφορικής και των Κατασκευών και φαίνεται πως αυτή η τάση μπορεί να συνεχιστεί. Οι δύο αυτοί κλάδοι πρωταγωνιστούν τα τελευταία χρόνια και όλα δείχνουν ότι η δυναμική τους θα διατηρηθεί, καθώς αναμένονται σημαντικά κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Οι Ξένοι επενδυτές, όταν ξεκινούν τοποθετήσεις σε έναν τίτλο, επενδύουν σε βάθος χρόνου, καθώς η Ελληνική Αγορά είναι αισθητά “ρηχή”. Γι’ αυτόν τον λόγο, συχνά προτιμούν “πακέτα” μετοχών και στη συνέχεια τοποθετήσεις μέσω της Αγοράς.
Μην προσπαθείτε να προβλέψετε με ακρίβεια την πορεία μιας μετοχής. Για παράδειγμα, πριν από πέντε χρόνια, πολλοί πίστευαν ότι η μετοχή του Μυτιληναίου δεν θα ξεπερνούσε τα 5 ευρώ και σήμερα βρίσκεται στα 43.
Επόμενη σημαντική ημερομηνία που μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω το αξιόχρεο της Χώρας και να μας φέρει πιο κοντά στην είσοδο στις Αναπτυγμένες Αγορές είναι η 18 Απριλίου και η ετυμηγορία της S&P.
Τα κεφάλαια που εισρέουν στην Ελλάδα προεξοφλούν τη συνέχιση των αναβαθμίσεων, γεγονός που θα προσελκύσει νέους επενδυτές στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.
Παράλληλα, ο Τραπεζικός κλάδος θα μοιράσει σημαντικά μερίσματα μετά από χρόνια, σηματοδοτώντας την επιστροφή στην κανονικότητα. Ο Τραπεζικός τομέας αποτελεί την “ατμομηχανή” της Αγοράς, με τη ρευστότητα να αναζητά διεξόδους και σε άλλους τίτλους.
Το πιο σημαντικό για την Ελληνική Οικονομία είναι το πως θα καταφέρει, την επόμενη διετία, να απορροφήσει τα σημαντικά κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και κυρίως, να το πράξει με σωστό τρόπο, ώστε να μεγιστοποιηθεί η ανάπτυξη και να υποστηριχθούν κλάδοι που μακροπρόθεσμα θα προσφέρουν υπεραξίες.
Ο Τραμπ έχει προκαλέσει αναταράξεις στις Αγορές, καθώς η εμπιστοσύνη έχει κλονιστεί, ενώ οι καθημερινές του κινήσεις δημιουργούν αβεβαιότητα. Η μετατόπιση κεφαλαίων από την Αμερική προς την Ευρώπη έχει αυξήσει τις Ευρωπαϊκές αποτιμήσεις. Η Ελλάδα, προς το παρόν, φαίνεται να μην επηρεάζεται άμεσα από τις διεθνείς πολιτικές εξελίξεις. Ο Απρίλιος θα δείξει με μεγαλύτερη σαφήνεια τι θα ακολουθήσει.
Η ΕΚΤ αναμένεται να συνεχίσει τις μειώσεις επιτοκίων, ώστε να ενισχύσει την ανάπτυξη. Παράλληλα, η Ευρώπη αναζητά λύσεις για να καλύψει το κενό που πιθανώς θα αφήσει η μείωση της Αυτοκινητοβιομηχανίας. Το μεγάλο αμυντικό πακέτο που έχει συμφωνηθεί, θα ενισχύσει τις μεγάλες Οικονομίες στο μέλλον.
Τεχνικά, η διάσπαση του 1707 μπορεί να ενεργοποιήσει περισσότερους πωλητές, με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στις 1660 και 1600 μονάδες. Μακροσκοπικά, η Αγορά αναμένει μια πιθανή διόρθωση, που θα δώσει νέα ώθηση προς το επίπεδο των 2000 μονάδων.
Είναι λογικό, σε περίπτωση που ο S&P 500 δεν καταφέρει να ισορροπήσει και να αντιδράσει από την ζώνη του 5500, τότε οι πιθανότητες να βγάλει διόρθωση και η Ευρώπη, μετά από τόσο σημαντικά κέρδη που καταγράφει, είναι αυξημένες.
Ο Τραπεζικός κλάδος έχει υπεραποδώσει και βρίσκεται μπροστά σε σημαντικές αποκοπές μερισμάτων. Σε οποιαδήποτε διόρθωση, θα υπάρξουν αγοραστές είτε πρώην πωλητές, είτε νέοι επενδυτές που θα θελήσουν να τοποθετηθούν στην Αγορά.
Η Αγορά παραμένει σε ισχυρή ανοδική τάση, χωρίς ακόμα να έχει προσελκύσει μαζικά νέους επενδυτές. Ωστόσο, όπως πάντα, θα προσφέρει ευκαιρίες σε όσους διαθέτουν υπομονή και στρατηγική, αποφεύγοντας τις παρορμητικές κινήσεις που βασίζονται στην ψυχολογία”, τονίζει ο κ. Ζαχαράκης (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Fast Finance ΑΕΠΕΥ).
Οι υψηλότερες κεφαλαιοποιήσεις στο Χ.Α.
Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (15,7), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (9,1), ΕΤΕ (8,6), ΟΠΑΠ (6,8), ΠΕΙΡ (6,3), ΟΤΕ (6,2), ΜΥΤΙΛ (5,8), ΑΛΦΑ (5,2), ΔΕΗ (5,1), ΜΠΕΛΑ (3,4), TITC (3,3), ΔΑΑ (2,7), BOCHGR (2,6), ΜΟΗ (2,4), ΤΕΝΕΡΓ (2,4), ΕΛΠΕ (2,3), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (2), CENER (2), BIO (1,5), ΠΡΟΝΤΕΑ (1,5), ΑΤΤ (1,2), ΛΑΜΔΑ (1,2), OPTIMA (1,1), AKTR (1,1) και ΑΡΑΙΓ (1,1 δισ. ευρώ).
Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα
Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2025 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγούνται οι ΑΤΕΚ (+107,79%), ΒΙΝΤΑ (+68,79%), ΑΛΦΑ (+36,05%), ΑΒΑΞ (+34,51%), ΠΕΙΡ (+31,12%).
Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων
Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΝΑΚΑΣ (+3,33%), ΣΠΕΙΣ (+6,21%), ΕΛΤΟΝ (+0,91%), ΟΛΘ (+0,71%), ΜΕΒΑ (+1,49%).
Επιστροφή των αγοραστών στον Πετρόπουλο (+5,56%), λόγω ικανοποιητικών αποτελεσμάτων, με τα καθαρά κέρδη στα 9,4 εκατ. ευρώ (κραυγαλέα μονοψήφιο p/e). Τα ίδια κεφάλαια στα 56,9 εκατ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός είναι μία φορά τα EBITDA. Δεν υπάρχει αναφορά στο μέρισμα (πέρυσι είχε δώσει 0,864 ευρώ ανά μετοχή, προσαρμοσμένο με τις ίδιες μετοχές), αλλά και στην Quest (+1,14%).
Την Παρασκευή βρέθηκε σε χαμηλά 63 μηνών η ΠΡΟΝΤΕΑ (+1,72%) και σήμερα επιχειρήθηκε προσπάθεια αντίδρασης.
Αν δεν βγει από την “επιτήρηση”, κάθε trading μπορεί να αποδειχθεί παρακινδυνευμένο στην ΠΡΔ (+0,84%).
Παρά τα συνεχόμενα ιστορικά υψηλά και σήμερα έβγαλε άμυνες ο τίτλος του ΟΛΠ (-0,85%). Στα αποτελέσματα 2024, ρεκόρ στα έσοδα (230,9 εκατ.), ρεκόρ στα καθαρά κέρδη (87,4 εκατ.), και ρεκόρ στη διανομή μερίσματος (1,92 ευρώ ανά μετοχή). Αδάνειστος, με τα ταμειακά διαθέσιμα στα 204,5 εκατ.
Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών
Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1581 μονάδων. Η πρώτη στήριξη στις 1680 και οι επόμενες στις 1665 - 1660, 1620, 1557, 1530, 1496 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1477 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στις 1750 - 1760 μονάδες.
Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 3864 μονάδων. Η επόμενη αντίσταση στις 4350 μονάδες. Οι επόμενες στηρίξεις στις 4200, 4000, 3840, 3662, 3651 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3600 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).
Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές
Με απόλυτη επικράτηση των πωλητών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού (ο Ιαπωνικός Nikkei ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με απώλειες 4,05%). Αργία στις Ινδίες.
Με αρνητικό βηματισμό η Ευρώπη, με μικτά πρόσημα οι δείκτες στην Wall Street.
Κέρδη πάνω από 2% για το Πετρέλαιο, στο 1,080 το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.
Πάνω από τα $3150 και σε νέα ιστορικά υψηλά ο Χρυσός (συμβόλαιο Ιουνίου 2025), στα $34,55 το Ασήμι (συμβόλαιο Μαϊου 2025).
Στα $83.800 υποχωρεί το Bitcoin, στα $1.840 το Ethereum.
“Ο Οργανισμός Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Ιαπωνίας ετοιμάζει μια αναθεώρηση της νομοθεσίας περί Χρηματοπιστωτικών Μέσων, προκειμένου να αναγνωρίσει επίσημα τα Κρυπτονομίσματα ως νόμιμα Χρηματοπιστωτικά Προϊόντα”, ανέφερε σε δημοσίευμά της η οικονομική εφημερίδα “Nikkei”.
Τέσσερις από τις μεγαλύτερες Κρατικές Τράπεζες της Κίνας ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να αντλήσουν συνολικά 520 δισ. γουάν ($71,60 δισ.) μέσω Α.Μ.Κ. Σύμφωνα με το Reuters, “οι ανακοινώσεις έγιναν κι ενώ το Πεκίνο έχει δεσμευθεί να βοηθήσει τις Τράπεζες να στηρίξουν την Οικονομία”.
Η Μεταποιητική δραστηριότητα της Κίνας επεκτάθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό του τελευταίου έτους τον Μάρτιο. Ο επίσημος δείκτης διευθυντών αγορών διαμορφώθηκε στο 50,5 τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που δημοσιεύθηκαν σήμερα Δευτέρα, σηματοδοτώντας την ταχύτερη επέκταση από τον Μάρτιο του περασμένου έτους και ευθυγραμμιζόμενος με τις εκτιμήσεις δημοσκόπησης του Reuters.
Απέναντι στη δασμολογική επίθεση των ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Κίνα ανακοίνωσαν ότι “θέλουν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους, προκειμένου να προσφέρουν ένα προβλέψιμο περιβάλλον στις Επιχειρήσεις και να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις τους, για μια συμφωνία ελεύθερου Εμπορίου”. Υπουργοί Βιομηχανίας, ή Εμπορίου των τριών Χωρών συναντήθηκαν στη Σεούλ. Αυτή η τριμερής Σύνοδος, που οργανώθηκε με διαδικασίες κατεπείγοντος, ήταν η πρώτη με αυτό το σχήμα από το 2020.
Ο ημερολογιακά και εποχικά προσαρμοσμένος κύκλος εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 4,9% σε πραγματικούς όρους τον Φεβρουάριο, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο αυξήθηκε κατά 0,8%, έναντι πρόβλεψης για 0%. Σε ονομαστικούς όρους, οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν άλμα κατά 5,9% σε ετήσια βάση και κατά 0,8% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.
Ο Γερμανικός πληθωρισμός τον Μάρτιο αυξήθηκε 2,3% σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg είχαν προβλέψει αύξηση 2,4%. Σε μηνιαία βάση, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,4%. Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει το κόστος των Τροφίμων και της Ενέργειας, διαμορφώθηκε στο 2,5%, κάτω από το 2,7% του Φεβρουαρίου.
Ο CEO της BlackRock, Λάρι Φινκ, προειδοποίησε τους μετόχους του Επενδυτικού Κολοσσού ότι “ο προστατευτισμός έχει επιστρέψει δυναμικά. Σχεδόν όλοι οι πελάτες και Ηγέτες με τους οποίους έχει συνομιλήσει, είναι ανήσυχοι για την κατάσταση της Παγκόσμιας Οικονομίας”.
Επιστροφή στο Χ.Α.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε 3,2 δισ. από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., στα 117,6 δισ. ευρώ.
Νέες, υψηλότερες τιμές - στόχους για τις Τραπεζικές μετοχές θέτει η Eurobank Equities σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση “buy” και επισημαίνει ότι η Τράπεζα Πειραιώς παραμένει η κορυφαία επιλογή της. Ειδικότερα, ο νέος στόχος για την Alpha BankΑΛΦΑ -4,66% είναι τα 2,94, από 2,58 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα τα 11,94, από 11,18 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς τα 7,32, από 6,31 ευρώ.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, AKTR, TITC, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΑΑ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΕΛΧΑ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, OPTIMA, ΣΑΡ, CENER. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Πειραιώς, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος, Viohalco.
Κακή η τελική εικόνα, με 24 ανοδικούς τίτλους, έναντι 115 πτωτικών, ενώ 20 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.
----ΧΠΑ
Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να αυξάνονται τόσο στο συμβόλαιο του FTSE25, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (54.557 συμβόλαια).
Στα 5.363 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 5.373 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).
Στα 1.641 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.621 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).
Στα 0 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 0 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.445, 1.201 για τον Απρίλιο, 244 για τον Μάιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.154,75), κινήθηκε μεταξύ 4.143,25 και 4.258 μονάδων.
Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 39, 39 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.555), κινήθηκε μεταξύ 1.555 και 1.600 μονάδων.
Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Απρίλιο και 0 για τον Μάιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 6.848,5).
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (24.350 TITC, 105.589 ΠΕΙΡ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΠΕΙΡ (8.439), ΕΤΕ (2.241), ΑΛΦΑ (31.682), ΕΥΡΩΒ (3.677), ΑΡΑΙΓ (383), ΑΔΜΗΕ (855), ΔΕΗ (1.725), ΕΛΧΑ (211), ΙΝΤΚΑ (663), ΜΥΤΙΛ (879), MΟΗ (229), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (519), ΕΧΑΕ (307), ΒΙΟ (360), ΜΠΕΛΑ (203), CENER (267), AKTR (884), ΑΒΑΞ (174), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (240), ΕΛΠΕ (150), ΟΤΕ (180).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: ΑΛΦΑ 97.355, ΠΕΙΡ 44.977, ΕΥΡΩΒ 21.186, AKTR 14.258, ΙΝΤΚΑ 13.632, ΑΔΜΗΕ 17.231, ΓΕΚΤΕΡΝΑ 10.945, ΔΕΗ 26.879, ΕΤΕ 12.375.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: ΑΛΦΑ 60.812.814 τεμ., (από 60.822.814 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 4.099.297 τεμ. (4.099.297), ΕΥΡΩΒ 64.641.221 τεμ. (65.110.218), ΟΠΑΠ 1.687.715 τεμ. (1.687.715), ΕΤΕ 24.086.751 τεμ. (24.241.551), ΟΤΕ 1.735.596 τεμ. (1.783.386), ΠΕΙΡ 27.216.606 τεμ. (18.490.239), ΕΛΠΕ 1.701.121 τεμ. (1.698.987).
(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.