Χρηματιστήριο: Τα μηνύματα που έστειλε η διόρθωση

Ποιοι τίτλοι υψηλής κεφαλαιοποίησης δέχτηκαν τις ισχυρότερες πιέσεις και ποιοι κινήθηκαν κόντρα στην τάση για profit taking. Στα 152 εκατ. οι συναλλαγές. Η εικόνα στα «μεσαία» χαρτιά.

Χρηματιστήριο: Τα μηνύματα που έστειλε η διόρθωση

Ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου ερχόταν από πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με κλεισίματα στα υψηλά ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτά και αθροιστικά κέρδη 4,94%, κατακτώντας νέα υψηλά 167 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 14/3/2011 (1662,38 μονάδες).

Σε νέα υψηλά 111 μηνών βρέθηκε χθες και ο ΔΤΡ, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 24/11/2015 (1682 μονάδες).

Επόμενο ήταν, με τα κέρδη που είχαν συσσωρευτεί, να υπάρχουν ενεργοί παίκτες που θα επέλεγαν να “περάσουν από το ταμείο”, στην πρώτη διόρθωση των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών.

Η διαφορά της χθεσινής, με τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις, ήταν ότι σήμερα οι όποιοι αγοραστές δεν περίμεναν να εκτονωθούν οι πρωινές, απόλυτα ελεγχόμενες, πιέσεις, για να κάνουν πιο αισθητή την παρουσία τους στο τελευταίο κομμάτι των συναλλαγών, ανατρέποντας το επιφυλακτικό σκηνικό, αλλά επέλεξαν την στάση αναμονής, περιμένοντας την ένταση και την έκταση των κινήσεων κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών.

Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα, έστω και με την βοήθεια των “πακέτων”, οι απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών σε όλο το εύρος του ταμπλώ, αλλά και το γεγονός ότι οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο, “οδήγησαν την κούρσα από αρχής μέχρι τέλους”.

Υπενθυμίζεται ότι την ερχόμενη Παρασκευή και στην Αγορά Παραγώγων, λήγουν τα συμβόλαια για το δείκτη FTSE 25.

Την Παρασκευή το βράδυ θα ανακοινωθεί η νέα σύνθεση δεικτών FTSE Russell. Στους δείκτες του Οίκου συμμετέχουν 29 Εισηγμένες και οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της 21ης Μαρτίου. Όμως πέρα από όλα αυτά, δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι οι εξελίξεις που θα υπάρχουν στο θέμα του πολέμου στην Ουκρανία, οι απρόβλεπτες ανακοινώσεις Trump που συνεχίζονται, αλλά και τα αποτελέσματα που αναμένεται, σταδιακά, να πυκνώσουν από πλευράς Εγχώριων Εισηγμένων, θα συνεχίσουν να επηρεάζουν την ψυχολογία των ενεργών traders.

Ο Ρώσος Ηγέτης, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε σήμερα ότι αξιολόγησε “ψηλά” τις συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας που πραγματοποιήθηκαν στη Σαουδική Αραβία, χαρακτηρίζοντάς τες ως πρώτο βήμα για την αποκατάσταση των σχέσεων με την Ουάσιγκτον.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., από τις Βαρύδεικτες μετοχές και μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις της BOCHGR, η ΜΥΤΙΛ θα ανακοινώσει αποτελέσματα χρήσης 2024 αύριο, η ΠΕΙΡ και ο ΔΑΑ στις 24/2, ο ΟΤΕ στις 26/2, η ΕΥΡΩΒ και τα ΕΛΠΕ στις 27/2, η ΑΛΦΑ και η ΕΤΕ στις 28/2, η ΣΑΡ στις 12/3, ο ΟΠΑΠ στις 19/3 και η ΛΑΜΔΑ στις 26/3.

Αύριο ολοκληρώνεται η προαιρετική δημόσια πρόταση στον ΟΛΘ και η Αγορά περιμένει τις επόμενες κινήσεις της Leonidsport, που είχε επισημάνει, όταν έγινε γνωστή η δημόσια πρόταση, ότι την ενδιαφέρουν οι επενδύσεις σε Υποδομές, αλλά είχε διευκρινίσει ότι δεν θα βελτιώσει το τίμημα των 27 ευρώ που προσέφερε. Η Leonidsport έχει δικαίωμα να παρατείνει την περίοδο της δημόσιας πρότασης, στην Αγορά όμως διερωτώνται γιατί να το κάνει, από τη στιγμή που δεν πέτυχε τον στόχο της, πέραν ίσως από το να κερδίσει χρόνο.

Με διαθέσεις αξιοσημείωτης διόρθωσης οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, μετά τις νέες απειλές του Αμερικανού Προέδρου, Donald Trump, για δασμούς της τάξης του 25% στις εισαγωγές αυτοκινήτων, ημιαγωγών και φαρμακευτικών προϊόντων στις ΗΠΑ. Ο Trump δήλωσε ότι “θα αποφασίσει για τους δασμούς μέχρι τις αρχές Απριλίου”.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι δασμολογικές πολιτικές του Trump αναμένεται να ενισχύσουν την αβεβαιότητα στο Παγκόσμιο Εμπόριο, εντείνοντας ταυτόχρονα τις ανοδικές πιέσεις στις τιμές των προϊόντων.

Από την άλλη, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξαν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 3% τον Ιανουάριο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που τον τοποθετούσαν στο 2,8%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Η προσοχή των ενεργών επενδυτών σήμερα το βράδυ, όταν και αναμένεται η δημοσίευση των πρακτικών της Fed για τον Ιανουάριο.

Την Παρασκευή θα δημοσιευτούν οι δείκτες PMI για τους σημαντικότερους κλάδους της Οικονομίας και μένει να φανεί αν υπάρχει σύγκλιση στην οικονομική επίδοση μεταξύ των Οικονομιών των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης.

Να σημειωθεί ότι σε νέα ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσαν τις χθεσινές συναλλαγές οι DAX, EuroStoxx 50, EuroStoxx 600, S&P 500.

Συνεχίζουν ανοδικά οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,30% αναρριχάται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,57% του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,399% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, διενέργησε σήμερα ο ΟΔΔΗΧ. Η απόδοση υποχώρησε στο 2,19%, από το 2,45% της περασμένης αντίστοιχης διαδικασίας (22/01) με τις προσφορές που υποβλήθηκαν να φτάνουν τα 1,105 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας το ζητούμενο ποσό κατά 2,21 φορές.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1629,8 (+0,27%) και 1610,72 μονάδων (-0,90%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1610,9 (-0,89%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1613,78 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,71%.

Ο τζίρος στα 151,5 εκατ., από τα οποία τα 17,1 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ACAG, BOCHGR, OPTIMA, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ), με τους ΕΥΕΡΩΒ, ΠΕΙΡ και ΕΤΕ να απασχολούν το 43% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 151,5 εκατ., τα 131,7 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE 25.

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, με την τελική εικόνα να δίνει σαφές πλεονέκτημα στους “profit takers” (Alpha BankΑΛΦΑ -5,98% -1,46%, Εθνική -1,11%, Eurobank 0%, Πειραιώς -0,53%).

Μεταξύ 1485,41 (+0,47%) και 1460,8 μονάδων (-1,20%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1462,29 (-1,10%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1467,77 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,73%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1350 μονάδων. Η επόμενη αντίσταση στις 1480 - 1495 μονάδες. Απώτερος στόχος οι 1669 μονάδες

Στις 1275 ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών, στις 1267 μονάδες ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών.

Δεν είναι εντυπωσιακά καλύτερη του Τραπεζικού, η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με θετική μεταβολή διαφοροποιήθηκαν ΕΛΠΕ (+0,25%), ΜΠΕΛΑ (+1,31%), TITC (+0,12%) και ΑΡΑΙΓ (+1,09%). Αμετάβλητες οι μετοχές των ΣΑΡ και ΤΕΝΕΡΓ.

Από την πλευρά των τίτλων που υποχώρησαν, οι μεγαλύτερες απώλειες για ΔΑΑ (-1,82%), ΔΕΗ (-1,54%), ΜΟΗ (-1,50%), ΟΤΕ (-1,97%), CENER (-1,05%).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της TITC, “έχει συνάψει οριστική συμφωνία για την πώληση του 75% της Εταιρείας παραγωγής τσιμέντου ‘Adocim Cimento Beton Sanayi ve Ticaret A.S.’ στην Ανατολική Τουρκία, με το 50% να μεταβιβάζεται στην Εταιρεία ‘Mugla Cimento Sanayi ve Ticaret A.S.’ και το 25% στην Εταιρεία ‘Yurt Cimento Sanayi ve Ticaret A.S.’ Μετά την εν λόγω συναλλαγή, ο Όμιλος TITC θα λάβει συνολικά σε μετρητά $87,5 εκατ. Η συναλλαγή υπόκειται στις συνήθεις κανονιστικές εγκρίσεις και αναμένεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2025. Ο Όμιλος θα συνεχίσει τη λειτουργεία της Μονάδας άλεσης- παραγωγής τσιμέντου και το Ορυχείο ποζολάνης στη Δυτική Τουρκία”.

Στον απόηχο της είδησης επέστρεψαν οι αγοραστές στον τίτλο, αφού είχαν προηγηθεί τρεις συνεχόμενες διορθωτικές συνεδριάσεις. Η επόμενη αντίσταση στα 45,80 ευρώ και η πρώτη στήριξη στα 41,75 ευρώ.

Για το 2024 η Επιτροπή Παιγνίων ανακοίνωσε πως τα έσοδα προ εισφορών της Αγοράς αυξήθηκαν 11,05%, στα 2,88 δισ. ευρώ. Τα πρακτορεία ΟΠΑΠ και τα ΟΠΑΠ Play είχαν έσοδα προ εισφορών 1,44 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 5,2% και η άνοδος οφείλεται στα αθλητικά γεγονότα του Καλοκαιριού και στο Joker.

Σύμφωνα με αναλυτές, “η δυναμική των διαδικτυακών παιχνιδιών της Stoiximan ( σ.σ. κυρίως του online casino) θα κρίνει, αν ο ΟΠΑΠ επιτύχει υψηλή μονοψήφια ανάπτυξη κερδοφορίας το 2025, η οποία σε συνδυασμό με την παραδοσιακά υψηλή μερισματική απόδοση, θα τον διατηρήσει ψηλά στις προτιμήσεις των fund managers. Το μερίδιο Αγοράς της Stoiximan, σε αυτή την υποκατηγορία ξεπερνά ελαφρώς το 50%, ενώ ψηλά είναι και τα περιθώρια κέρδους”.

Πέριξ των 17,00 ταλαιπωρείται κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις ο τίτλος του Οργανισμού Προγνωστικών (-0,41%). Το ημερήσιο “stop long” στα 16,22 ευρώ και η πρώτη αντίσταση στα 17,09 ευρώ.

Η Μυτιληναίος ανακοίνωσε ότι “προχώρησε στη σύναψη δύο μακροπρόθεσμων στρατηγικών συμφωνιών με τη ‘Rio Tinto’, εξασφαλίζοντας τον εφοδιασμό βωξίτη και την διάθεση της αλουμίνας, σύμφωνα με τις οποίες: Η Rio Tinto θα προμηθεύει περίπου 14,9 εκατ. μετρικούς τόνους βωξίτη από το Μεταλλείο ‘CBG’ στη Γουινέα, για περίοδο 11 ετών (2027 - 2037). Οι ποσότητες αυτές θα συμπληρώνουν την εγχώρια παραγωγή της ΜΥΤΙΛ από τα τοπικά Μεταλλεία της. Η ΜΥΤΙΛ θα προμηθεύει τη ‘Rio Tinto’ με 3,9 εκατ. μετρικούς τόνους αλουμίνας, προερχόμενους από τη νέα Μονάδα στον Άγιο Νικόλαο, για περίοδο 8 ετών (2027 - 2034), με δυνατότητα τριετούς παράτασης (2035 - 2037)”.

Με τις σημερινές τιμές η αξία του deal υπολογίζεται στα $3,5 δισ.

Να σημειωθεί ότι η μετοχή της Μυτιληναίος (-0,81%), διόρθωσε μετά από εννέα συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και το χθεσινό κλείσιμο σε υψηλά 7μηνου. Η επόμενη στήριξη στα 34,6 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και η πρώτη αντίσταση στα 39,34 ευρώ.

Έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις διεκδίκησε η μετοχή του Σαράντη (0%) και κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά, αλλά η λήξη των συναλλαγών βρήκε τον τίτλο αμετάβλητο. Στα 11,00 το ημερήσιο “stop long”. Χωρίς τεχνικές αντιστάσεις η μετοχή.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Η διόρθωση της 3ης Φεβρουαρίου ήταν αυτή που έδωσε την αφορμή για την κίνηση που ακολούθησε και την ανατροφοδότησή της. Πολλά κεφάλαια με κέρδη βγήκαν εκτός, με αποτέλεσμα μέρα με την μέρα να δίνουν κίνηση όσο η Αγορά ανεβαίνει. Κοντινός στόχος της ΔΕΗ το 14. Η ΕΛΧΑ φαίνεται να θέλει να δοκιμάσει το μεγάλο ‘Make or break’ του 2,35. Είναι δεδομένο ότι η Αγορά έχει ξεκινήσει μία μεσομακροπρόθεσμη ανοδική πορεία, που σίγουρα θα έχει απότομες διορθώσεις και ευκαιρίες, αλλά το χρήμα είναι αυτό που οδηγεί τις τιμές.

Το χαρτοφυλάκιο και οι κινήσεις του κάθε επενδυτή είναι καθαρά θέμα επενδυτικού προφίλ και ρίσκου, που θέλει να αναλάβει στην επένδυσή του. Όλα τα υπόλοιπα είναι για να λέμε και να γράφουμε κείμενα, που σίγουρα το καθένα έχει μία λογική, αλλά ποτέ δεν θα είναι αυτό που θα μας δώσει αποδόσεις. Οι 1600 μονάδες, σε κάθε περίπτωση, όσο συντηρούνται σε κλείσιμο, η τάση παραμένει επιθετική για τον ΓΔΧΑ. Πλέον μπορούμε να δούμε ότι οι 1900 – 2000 μονάδες, δεν απέχουν πολύ, χρονικά, σαν στόχος. Μιλάμε για την μεγάλη εικόνα και εικάζουμε. Στην πορεία τα όποια σήματα αγοράς, ή πώλησης θα τα βλέπουμε μέρα με την μέρα”, αναφέρει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Με την συνεισφορά της BOCHGR, ο ΓΔΧΑ προσπέρασε χθες το άνω εκτιμώμενο εύρος τιμών που τοποθετήσαμε στην περιοχή των 1620 μονάδων. Από την άλλη περισσότερο σταθεροποιητική ήταν η εικόνα των βασικών διεθνών μετοχικών δεικτών. Σήμερα βαρύτητα θα δοθεί, κυρίως, στα πρακτικά της FED το βράδυ. Πιθανές είναι οι απότομες διορθώσεις τιμών το επόμενο διάστημα, ενώ δεν αποκλείουμε επαναφορά στην περιοχή των 1550 - 1540 μονάδων, η οποία αποτελεί κρίσιμο επίπεδο πλέον. Προς το παρόν διατηρούμε το εύρος τιμών μεταξύ των 1540 και 1620 μονάδων”, τονίζει η Depolas Investment Services.

Οι γεωπολιτικές - δασμολογικές αβεβαιότητες επιστρέφουν στο επίκεντρο”, σημειώνει η Eurobank Equities.

Περιμένουμε η Αγορά να διατηρήσει τη συγκρατημένα αισιόδοξη διάθεση για τις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Ουκρανία. Η Μυτιληναίος θα βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ενόψει της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων χρήσης 2024 αύριο, πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης”, υπενθυμίζει η Piraeus Securities.

Περιμένουμε η Αγορά να συσσωρεύσει γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Optima Bank.

Το θετικό κλίμα στις Ξένες Αγορές και οι επικείμενες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, διατηρούν το ενδιαφέρον σε υψηλά επίπεδα στήριξης. Η συσσώρευση φαίνεται να είναι η πιο πιθανή έκβαση, καθώς τα πρόσφατα βραχυπρόθεσμα κέρδη μπορεί να δώσουν κίνητρο στους συναλλασσόμενους να ‘κλειδώσουν’ τα κέρδη τους και να επανεκτιμήσουν τις αποτιμήσεις που φαίνονται εκτεταμένες, σε σχέση με τους ευρύτερους δείκτες αναφοράς της Αγοράς”, επισημαίνει η Beta Sec.

Η πλησιέστερη στήριξη εντοπίζεται στις 1587 μονάδες, ενώ η πλησιέστερη ισχυρή αντίσταση στις 1675 - 1700 μονάδες”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Η προοπτική τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία θα ωφελήσει αρκετούς κλάδους της Ελληνικής Οικονομίας. Η Χώρα στηρίζεται στον Τουρισμό και όσο μικρότερος είναι ο γεωπολιτικός κίνδυνος, όσο μικρότερες είναι οι εντάσεις, οι προοπτικές βελτιώνονται. Μεταξύ των ωφελημένων θα είναι και οι κλάδοι των Τραπεζών, της Κοινής Ωφέλειας και των Τηλεπικοινωνιών. Στις Αγορές δεν χωρούν συναισθηματισμοί, δεν είναι ποδοσφαιρικές, ή αθλητικές ομάδες για να μην αλλάζουμε τις απόψεις μας – θέσεις μας. Είναι δεδομένο ότι η Αγορά έχει ξεκινήσει μία μεσομακροπρόθεσμη ανοδική πορεία, που σίγουρα θα έχει απότομες διορθώσεις και ευκαιρίες. Η προσέγγιση της περιοχής του 1640 δεν θα πρέπει να αγνοηθεί βραχυπρόθεσμα”, τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Solidus Sec.

Ολοένα και μειώνονται οι αποδόσεις ΕΓΕΔ στις δημοπρασίες, καθώς μειώνονται αντίστοιχα τα επιτόκια της ECB, παράλληλα με τις προσδοκίες ότι ή θα συνεχιστεί η τάση, ή έστω οι πιθανότητες αντιστροφής είναι μηδενικές. Αυτό ωθεί τους επενδυτές που ενδιαφέρονται για σταθερές αποδόσεις είτε στα Κρατικά Ελληνικά ομόλογα (ανάλογα τον χρόνο διακράτησης του καθενός), ή και στα εταιρικά, μιας και ο φόρος στο κουπόνι μειώθηκε σημαντικά στο 5%”, σημειώνει ο Συμεών Μαυρουδής (διαχειριστής χαρτοφυλακίου Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Ο Γενικός Δείκτης με πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, έκλεισε χθες σε νέα υψηλά 14 ετών, όπως υπενθυμίζει ο Γιώργος Πήττας.

Πρωταγωνιστής σε αυτό το ανοδικό κύμα από τις Δεικτοβαρείς μετοχές είναι η ΕΕΕ με απόδοση 18% και ιστορικό υψηλό.

Σαφέστατα συνεπικουρούμενη από τις Τράπεζες, αφού και οι έξι κατέγραψαν νέο υψηλό 52 εβδομάδων παρά τις διαφαινόμενες μειώσεις επιτοκίων.

Από τις υπόλοιπες Δεικτοβαρείς μετοχές, μόνο η ΔΕΗ και ο ΣΑΡ κινήθηκαν σε υψηλό 52 εβδομάδων.

Η Αγορά δεν φαίνεται να ανησυχεί ακόμα από την επιβολή δασμών και τις διαφαινόμενες επιπτώσεις, αλλά ούτε από την σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες και τις πιθανές επιπτώσεις στον Τουρισμό.

Ούτε καν από τις πολιτικές εξελίξεις που θα μπορούσαν να προκληθούν από την υπόθεση των Τεμπών.

Ούτε οι Διεθνείς Αγορές ανησυχούν, με τους Ευρωπαϊκούς Δείκτες να πραγματοποιούν ράλι, μετά και την πρόοδο στον πόλεμο της Ουκρανίας και τους Αμερικανικούς δείκτες να είναι πολύ κοντά στα υψηλά τους.

Σήμερα το βράδυ αναμένουμε και τα minutes της FED, όπου οι επενδυτές θα αναζητήσουν ενδείξεις για το χρονοδιάγραμμα πιθανών μελλοντικών μειώσεων επιτοκίων”, σημειώνει ο κ. Πήττας (αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Hellenic – American Sec.).

Οι υψηλότερες κεφαλαιοποιήσεις στα “βαριά χαρτιά”

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (14,8), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (9,2), ΕΤΕ (7,8), ΟΠΑΠ (6,3), ΟΤΕ (6,1), ΠΕΙΡ (5,9), ΜΥΤΙΛ (5,2), ΔΕΗ (5), ΑΛΦΑ (4,4), ΜΠΕΛΑ (3,8), TITC (3,3), ΔΑΑ (2,5), ΜΟΗ (2,5), BOCHGR (2,4), ΤΕΝΕΡΓ (2,4), ΕΛΠΕ (2,4), CENER (2), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (2), BIO (1,5), ΛΑΜΔΑ (1,2), ΑΤΤ (1,1), AKTR (1,1), OPTIMA (1) και ΑΡΑΙΓ (1 δισ. ευρώ).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2025 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγούνται οι ΑΤΕΚ (+248,48%), ΒΙΝΤΑ (+56,03%), ΑΒΑΞ (+40,42%), ΙΑΤΡ (+34,88%), ΙΛΥΔΑ (+29,75%), ΟΛΘ (+25,89%), ΜΑΘΙΟ (+24,26%), ΔΡΟΜΕ (+22,9%), ΤΡΑΣΤΟΡ (+22,86%), ΠΕΙΡ (+21,56%), ΚΕΠΕΝ (+21,39%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΠΑΙΡ (+4,46%), ΝΑΥΠ (+2,52%), ΒΙΟΚΑ (+4,05%), ΕΛΣΤΡ (+0,42%), ΜΙΝ (+1,65%), ΜΕΡΚΟ (+2,67%), ΚΑΡΕΛ (+1,23%), ΑΣΤΑΚ (+1,11%), ΛΑΝΑΚ (+1,59%), ΜΙΓ (+1,58%), ΒΟΣΥΣ (+3,39%), REALCONS (+1,11%).

Με συνεχείς αυξομειώσεις στις συναλλαγές κινείται ο ΧΑΙΔΕ (+7,09%).

Αγορές από μέλος του ΔΣ σε ΔΑΙΟ (-5%) και από τον πρόεδρο του ΔΣ σε ΦΟΥΝΤΛ (-0,39%).

Δεν έχει ολοκληρωθεί η προσφορά στην ΠΡΔ (-0,74%).

Σε νέα υψηλά 18 μηνών ο Λούλης (+0,30%).

Αυξήθηκε η προσφορά στις ΑΤΕΚ (+8,78%).

Σε υψηλά 9μηνου η ACAG (+0,32%).

Συνεχίζει να προσπαθεί για ψηλότερα το ΚΤΗΛΑ (+0,52%), παρά την επιστροφή της επιφυλακτικότητας.

Προσπαθεί πλαγιοανοδικά η Ιντρακόμ (+2,87%).

Θέλει κλείσιμο πάνω από τα 11,48 ευρώ, για να αλλάξει τα τεχνικά δεδομένα η Autohellas (+1,46%).

Σε υψηλά 32 μηνών η Vidavo (+10%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1505 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1487, 1452 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1446 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στις 1650 και ο μακροπρόθεσμος στόχος στις 1971 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 3662 μονάδων. Η επόμενη αντίσταση στις 4000 μονάδες και ακολουθούν οι 4127 – 4171 μονάδες. Απώτερος στόχος οι 4411 – 4455 μονάδες. Οι στηρίξεις στις 3662, 3619, 3556, 3531 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3517 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Αξιοσημείωτες απώλειες στην Ευρώπη, με ελεγχόμενες πιέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Προσπαθεί για ψηλότερα το Πετρέλαιο, στο 1,042 το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.

Προς τα $2945 διορθώνει ο Χρυσός (συμβόλαιο Απριλίου 2025), προς τα $33,10 το Ασήμι (συμβόλαιο Μαρτίου 2025).

Στα $96000 ισορροπεί το Bitcoin, πάνω από τα $2700 θέλει να κινηθεί το Ethereum.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν έδειξαν ότι το εμπορικό έλλειμμα της Ιαπωνίας αυξήθηκε σε υψηλό δύο ετών, στα 2,759 τρισ. γεν ($18,2 δισ.) τον Ιανουάριο, έναντι της εκτίμησης των αναλυτών για έλλειμμα ύψους 2,1 τρισ. γεν. Την ίδια στιγμή, το επιχειρηματικό κλίμα στον μεταποιητικό κλάδο ενισχύθηκε για δεύτερο διαδοχικό μήνα το Φεβρουάριο, όπως έδειξε η έρευνα Reuters Tankan. Ο δείκτης για το κλίμα στον κλάδο της Μεταποίησης ενισχύθηκε στο +3, το υψηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο, από +2 τον Ιανουάριο.

Η Κεντρική Τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας μείωσε σήμερα κατά 50 μονάδες βάσης το επιτόκιο της, στο 3,75%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Αυτή ήταν η τέταρτη διαδοχική μείωση των επιτοκίων.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ευρωζώνης αυξήθηκε τον Δεκέμβριο στα 38,4 δισ. ευρώ, από 25,1 δισ. ευρώ έναν μήνα νωρίτερα, ενώ τα μη προσαρμοσμένα στοιχεία έδειξαν άλμα στα 50,5 δισ. ευρώ, από 32,7 δισ. ευρώ. Τους 12 μήνες έως τον Δεκέμβριο, το πλεόνασμα του Μπλοκ ανερχόταν στο 2,8% του ΑΕΠ, από 1,6% τους προηγούμενους 12 μήνες.

Η κατασκευή νέων κατοικιών επιβραδύνθηκε απότομα τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, οι ενάρξεις κατοικιών βούτηξαν 9,8%, στις 1,36 εκατ. μονάδες, από το 1,515 εκατ. τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στο 1,39 εκατ.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,8 δισ., στα 114 δισ. ευρώ.

Σε αύξηση της τιμής - στόχου στα 42 ευρώ για τη μετοχή της Coca-Cola HBC προχώρησε η Χρυσοχοΐδης ΑΧΕΠΕΥ, προβλέποντας ότι: Ο κύκλος εργασιών από τα 10,754 δισ. ευρώ του 2024, θα αυξηθεί στα 11,75 δισ. ευρώ φέτος και στα 12,647 δισ. το 2026. Τα καθαρά κέρδη από τα 819 εκατ. ευρώ του 2024, θα αυξηθούν στα 950 εκατ. ευρώ φέτος και στο 1,096 δισ. το 2026.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η ΤΕΝΕΡΓ και με το θετικό οι ΔΑΑ, ΕΕΕ, OPTIMA. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΕΕ και ΜΠΕΛΑ και στο χαμηλό οι ΔΕΗ, ΕΛΧΑ, Motor Oil, Cenergy, ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ.

Κακή η τελική εικόνα, με 47 ανοδικούς τίτλους, έναντι 88 πτωτικών, ενώ 8 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση διόρθωσης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του FTSE25, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (45.688 συμβόλαια). Συνεχίστηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων.

Στα 3.806 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.299 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Στα 1.477 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.473 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 0 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 0 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 4.869, 2.688 για τον Φεβρουάριο, 2.178 για τον Μάρτιο και 3 για τον Απρίλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.942), κινήθηκε μεταξύ 3.934,5 και 3.985 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 20, 20 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.467), κινήθηκε μεταξύ 1.467 και 1467 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Φεβρουάριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 6.236).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (60.000 Alpha BankΑΛΦΑ -5,98%), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Πειραιώς (7.228), Εθνική (626), Alpha BankΑΛΦΑ -5,98% (24.158), Eurobank (5.659), Μυτιληναίο (912), AKTR (947), Viohalco (396), ΑΔΜΗΕ (1.054), ΕΛΧΑ (986), ΟΤΕ (429), ΔΕΗ (620), Motor Oil (558), Αεροπορία Αιγαίου (254), Cenergy (233), Lamda Development (165), ΕΧΑΕ (136), Ιντρακόμ (788), ΓΕΚ (237).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha BankΑΛΦΑ -5,98% 161.140, Πειραιώς 57.612, Eurobank (18.654), ΑΔΜΗΕ (20.183), ΓΕΚ (11.776), ΔΕΗ (22.987), Εθνική (17.616), Ιντρακόμ (12.554).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha BankΑΛΦΑ -5,98% 60.253.830 τεμ., (από 60.168.405 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 4.097.621 τεμ. (4.097.621), Eurobank 65.035.387 τεμ. (65.035.387), ΟΠΑΠ 1.723.204 τεμ. (1.712.604), Εθνική 18.755.469 τεμ. (18.783.597), ΟΤΕ 1.862.063 τεμ. (1.967.831), Πειραιώς 17.226.211 τεμ. (17.226.211), Ελ. Πετρέλαια 2.681.525 τεμ. (2.705.316), Motor Oil 1.227.549 τεμ. (1.252.090), Intralot 1.222.967 τεμ. (1.333.521), Τέρνα Ενεργειακή 1.341.866 τεμ. (1.344.754).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος t.stavropoulos@euro2day.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v