Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Με τράπεζες, Titan, ΟΤΕ γύρισε το παιχνίδι

Παρά τις αυξημένες πιέσεις το πρωί, στις δημοπρασίες πέρασε σε θετικό το πρόσημο του ΓΔ. Πτώση συναλλαγών στα 94 εκατ. ευρώ. Η εικόνα σε τράπεζες και blue chips.

Χρηματιστήριο: Με τράπεζες, Titan, ΟΤΕ γύρισε το παιχνίδι

Η Fed προχώρησε στη νέα μείωση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης, η οποία αναμενόταν, αλλά ο Τζερόμ Πάουελ επεφύλαξε μια αρνητική έκπληξη για τους επενδυτές, όταν αναφέρθηκε στις καθιερωμένες τριμηνιαίες προβλέψεις των αξιωματούχων της Τράπεζας, σημειώνοντας ότι, πλέον, εκτιμούν πως το 2025 θα προχωρήσουν σε δύο μόνο μειώσεις των επιτοκίων κατά 25 μ.β., αντί των τεσσάρων που έβλεπαν μόλις τρεις μήνες πριν, τον Σεπτέμβριο.

Ο Πάουελ αναφέρθηκε ακόμα σε ενδείξεις ότι η υποχώρηση του πληθωρισμού προς τον στόχο του 2% της Ομοσπονδιακής Τράπεζας έχει “παγώσει”, προέβλεψε πως ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο στόχο του 2% το 2027, ενώ αναγνώρισε ότι “ορισμένοι αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας έχουν αρχίσει να περιλαμβάνουν στις προβλέψεις τους, υποθέσεις για τις πολιτικές που θα ακολουθήσει ο Ντόναλντ Τραμπ”.

“Είναι ξεκάθαρο ότι αποφύγαμε την ύφεση”, τόνισε.

Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο να δημιουργήσει η Κεντρική Τράπεζα αποθέματα σε Bitcoin, ο Πάουελ είπε ότι “η Fed δεν επιτρέπεται να έχει Bitcoin και δεν σκοπεύει να αλλάξει τον Νόμο”.

Στον απόηχο των παραπάνω δηλώσεων - εκτιμήσεων, οι δείκτες της Wall Street πήραν “νότια” κλίση (Dow Jones -2,58%, S&P 500 -2,95%, Nasdaq -3,56%), με τον Dow Jones να συμπληρώνει δέκα συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, για πρώτη φορά μετά το 1974.

Ενδεικτικό το -4,39% για τον δείκτη μικρής κεφαλαιοποίησης, Russell 2000, καθώς οι μικρότερες Εταιρείες στο NYSE, θεωρούνται ιδιαίτερα ευαίσθητες στις διακυμάνσεις της Αμερικανικής Οικονομίας και στις αποφάσεις της επιτοκιακής πολιτικής.

Οι πιέσεις, με λιγότερη ένταση επεκτάθηκαν σήμερα το πρωί στην Ασία και αργότερα στην Ευρώπη.

Να σημειωθεί ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας αποφάσισε να κρατήσει αμετάβλητο το επιτόκιό της στο 0,25%, για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, εκφράζοντας αμφιβολίες σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης της Παγκόσμιας Οικονομίας και κατά πόσον ο πληθωρισμός της Ιαπωνίας είναι βιώσιμος, ενώ η Νομισματικής Αρχή του Χονγκ Κονγκ μείωσε κατά 25 μονάδες βάσης το επιτόκιό της, ακολουθώντας την κίνηση της Fed.

Από την άλλη, η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε τα επιτόκια στο 4,75% στη σημερινή της συνεδρίαση, σε συμφωνία με τις προβλέψεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Εν τω μεταξύ, με ισχυρό ρυθμό συνέχισε να αναπτύσσεται η Αμερικανική Οικονομία και το τρίτο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με την τρίτη και τελική μέτρηση. Ειδικότερα, το ΑΕΠ των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 3,1% το τρίτο τρίμηνο, έναντι αύξησης 3% το δεύτερο τρίμηνο. Η μέτρηση είναι υψηλότερη από την προηγούμενη μέτρηση του ΑΕΠ για το τρίτο τρίμηνο, η οποία είχε δείξει ότι η Οικονομία είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 2,8%. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η μέτρηση θα παραμείνει αμετάβλητη στο 2,8%.

Με τα παραπάνω δεδομένα και με πτωτικό “gap” ξεκίνησε και διεξήχθη η σημερινή συνεδρίαση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. να ξεκινούν τις συναλλαγές με σημαντικές πιέσεις, για να ακολουθήσει αντίδραση, με σημαντική απομάκρυνση από τα πρωινά χαμηλά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα πρωινά χαμηλά, δεν υπήρχε τίτλος του FTSE25 που να διασώζεται, έστω αμετάβλητος, εικόνα που βελτιώθηκε στην συνέχεια.

Η ολική ανατροπή ήλθε στο τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης, μετά το ξεκίνημα της Wall Street με διαθέσεις αντίδρασης και ολοκληρώθηκε στις τελικές δημοπρασίες, με αποτέλεσμα η λήξη των συναλλαγών να βρει τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. (ΓΔ, ΔΤΡ, FTSE25) με θετικό πρόσημο και στα υψηλά ημέρας.

Καταλυτική η βοήθεια από τις Τραπεζικές μετοχές την TITC και τον ΟΤΕ, ενώ οι τελικές δημοπρασίες έκλεισαν στο υψηλό ημέρας επτά τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου), την ώρα που οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές σημείωναν νέα χαμηλά ημέρας (!)

Από την άλλη, συνεχίστηκε η πτωτική διάθεση της καθαρής αξίας συναλλαγών (σήμερα ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων 16 συνεδριάσεων), προϊδεάζοντας για το τι μπορεί να συμβεί στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Εν τω μεταξύ, ανακοινώθηκε η δημόσια πρόταση για το εναπομείναν ποσοστό, ύψους 29,57% που δεν κατέχει ήδη η Masdar. Στα €20 το τίμημα, πληροί τα κριτήρια “δίκαιου και εύλογου”. Στόχος το squeeze out και η έξοδος από το Χ.Α. Στελέχη της Αγοράς περιμένουν πως από τη ρευστότητα των 720 εκατ. ευρώ που θα απελευθερωθεί θα ευνοηθούν οι υπόλοιπες μετοχές του Χ.Α., καθώς τους τελευταίους μήνες έχει φανεί πως ανακυκλώνεται το ίδιο και το ίδιο χρήμα.

Μένει να εμφανιστεί στο ταμπλώ η εντολή αγοράς στα 20,00 ευρώ, μετά την έγκριση από την Ε.Κ., ενώ πολλές ήταν οι “μουρμούρες” στα χρηματιστηριακά γραφεία, από επενδυτές που σημείωναν πως “όλα αφέθηκαν για την τελευταία στιγμή”.

Από εκεί και πέρα, αξίζει υπενθύμισης ότι απομένουν μόλις πέντε συνεδριάσεις για όσους θα επιδιώξουν την περαιτέρω βελτίωση των αποτιμήσεων. Αύριο Παρασκευή είναι προγραμματισμένο το triple witching Δεκεμβρίου, ενώ θα λάβουν χώρα οι αναδιαρθρώσεις του δείκτη FTSE, με κυριότερες αλλαγές την είσοδο της Optima bank και την διαγραφή της Autohellas στην σύνθεση του δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Επίσης από τη Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου, όπως ανακοινώθηκε από τον Οίκο FTSE Russell, μειώνεται η στάθμιση της μετοχής της ΤΕΝΕΡΓ στο 30%, από 46% στους δείκτες που συμμετέχει και συγκεκριμένα στον FTSE Large Cap, FTSE Athex Market και FTSE Energy&Utilities.

Στο περιθώριο του ενδιαφέροντος οι χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, καθώς μέχρι και σήμερα και πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν εμφανίστηκαν οι “παραδοσιακές” κινήσεις “window dressing”.

Οι τελευταίες αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών και ιδιαίτερα οι ανακοινώσεις της Fed, δεν μπορούσαν να μην επηρεάσουν την τάση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων, όπου καταγράφεται άνοδος για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,31% ανηφορίζει η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,53% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,137% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου, στο 3,09% η απόδοση του αντίστοιχου Γαλλικού.

Ο Γενικός Δείκτης αν και βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 1440,24 μονάδες (-1,06%), στις 17.00 βρέθηκε στις 1454,92 (-0,05%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο υψηλό ημέρας και στις 1456,28 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,04%.

Ο τζίρος στα 94 εκατ., από τα οποία τα 3,8 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΙΝΚΑΤ, ΙΝΛΟΤ, ΟΠΑΠ, BOCHGR, MED), ενώ οι ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 34% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 94 εκατ., τα 82,3 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

H Fed μείωσε, όπως αναμενόταν, το short term επιτόκιο κατά 25μ.β. στο ύψος 4,25%-4,50% για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση. Μεταφράζοντας σε αδρές γραμμές το λεκτικό του Powell, ως προς τις προθέσεις για το επόμενο διάστημα, επιβεβαιώνονται οι αρχικές προβλέψεις και διαβλέπεται πολύ ισχυρό Δολάριο ΗΠΑ. Η δικαιολογητική βάση εδράζεται επί της πασιφανούς απροθυμίας (κατά τα λεγόμενα) να μειωθεί σημαντικά το επιτόκιο (άρα και οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων). Αν και σπάνιο, λίγο πριν την λήξη, είδαμε πως με συνοπτικές διαδικασίες o S&P 500 δοκίμασε το ημερήσιο ‘stop’. Το 5950 στην παρούσα είναι αντίσταση, ενώ κατοχύρωση του 5850 μπορεί να μας φέρει στο 5700. Μεγάλη η επιμονή του ΔΤΡ, μιας και σε όποια πτωτική συγκυρία ‘σκουπίζεται με συνοπτικές διαδικασίες, Η μετοχή του ΟΤΕ, όχι μόνο δεν απείλησε το χτεσινό χαμηλό, αλλά δοκίμασε και μία ανοδική αντίδραση. Το 14,85 κοντινή σημαντική αντίσταση, με το ‘stop’ στο Intraday στο 14,96 σε κλείσιμο ώρας”, αναφέρει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Η ‘γερακίσια’ τάση της FED, όσον αφορά τις προοπτικές των επιτοκίων, επηρεάζει ολόκληρο τον Κόσμο”, όπως επισημαίνει η Eurobank Equities.

Η απότομη πτώση των Αμερικανικών Αγορών μπορεί να αυξήσει τη μεταβλητότητα. Οι επενδυτές μπορεί να περιμένουν να ‘καταλαγιάσει η σκόνη’ για να αναλάβουν πιο αποφασιστική δράση”, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Beta Sec.

Οι ανακοινώσεις της Fed, αλλά κυρίως οι δηλώσεις Πάουελ, είχαν αρνητικό αντίκτυπο στις Αμερικανικές Αγορές, επηρεάζοντας και τα υπόλοιπα Χρηματιστήρια. Η προσπάθεια προσέγγισης του υψηλού έτους για τον ΓΔΧΑ μάλλον δυσκολεύει, αν και η δημόσια πρόταση στην ΤΕΝΕΡΓ απελευθερώνει σημαντική ρευστότητα”, όπως επισημαίνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι εναπομείνασες συνεδριάσεις του έτους στη Λεωφόρο Αθηνών αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς ο Γενικός Δείκτης θα κληθεί να μην πληγεί (όσο αυτό είναι δυνατό) από το χθεσινοβραδινό μινι-κραχ της Wall Street, η οποία ‘θορυβήθηκε’ από τις ανακοινώσεις της Federal Reserve, που ουσιαστικά σηματοδότησαν μία πιο αργή διαδικασία μείωσης των βασικών επιτοκίων χρηματοδότησης στη μεγαλύτερη Οικονομία του Πλανήτη, όπως σημειώνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Η βραχυπρόθεσμη συμπεριφορά των Ελληνικών τίτλων θα δείξει πολλά, σε ότι αφορά τις δυνατότητες “αποσύνδεσης” από τα Ξένα Χρηματιστήρια, την ισχύ της εποχικότητας και την επενδυτική διάθεση ενόψει του νέου έτους.

Οπωσδήποτε, για την Ελληνική Αγορά, η επίδειξη ψυχραιμίας και η παραμονή πάνω από τους μακροπρόθεσμους ανοδικούς δείκτες τάσης, θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την τελευταία “γεύση” που θα αφήσει σε ενεργά και μη χαρτοφυλάκια, το τέταρτο διαδοχικό έτος ανόδου του ΓΔ.

Δεδομένων των συνθηκών πάντως (βλ. “γιορτινή” επενδυτική απραξία και απουσία ορατών βραχυπρόθεσμων θετικών καταλυτών), ο μεγάλος στόχος υπέρβασης των φετινών - πολυετών υψηλών του ΓΔ παραπέμπεται στις χρηματιστηριακές “καλένδες”.

Πολλά και διάφορα συνέβησαν φέτος στην επιχειρηματική και την χρηματιστηριακή “πιάτσα”, με το συνολικό πρόσημο από πλευράς ειδησεογραφίας και προοπτικών να είναι, ως επί το πλείστον, θετικό.

Εκτιμούμε ότι το Χ.Α. είναι “διχοτομημένο” μεταξύ όσων από τη μία πιστεύουν ότι η “επίσκεψη” στο ορόσημο των 1500 μονάδων του ΓΔ το επόμενο διάστημα παραμένει εφικτή και όσων από την άλλη προβληματίζονται από την πλάγια κίνηση των τελευταίων μηνών, την καταφανή αδυναμία αρκετών τίτλων να ακολουθήσουν το “bull market” και τις ανησυχίες αναφορικά με τις επιπτώσεις που θα έχουν στο “risk sentiment” η αποδυνάμωση της Ευρωπαϊκής Οικονομίας, ο “παράγοντας Τραμπ” και οι πολεμικές συγκρούσεις.

Μπαίνοντας στο 2025, η βαρύτητα του Τραπεζικού τομέα επί των συναλλαγών αναμένεται καλώς, ή κακώς να συνεχιστεί, με μεγάλο κομμάτι των επενδυτών να “αγνοεί” λοιπούς αξιόλογους κλάδους και άλλες επιτυχημένες Εισηγμένες.

Σε κάθε περίπτωση, η συνέχιση “απεγκλωβισμού” των φίλιων, προς τις νεοεκδοθείσες Τραπεζικές μετοχές, δυνάμεων, θα κρίνει εν πολλοίς τη διαθέσιμη ρευστότητα, καθώς και τη διάθεση - δυνατότητα για διάχυσή της σε νέα χρηματιστηριακά projects.

Αφού το θέμα της έκτακτης φορολόγησης των κερδών του κλάδου αποσαφηνίστηκε, το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται: Στο ύψος των Τραπεζικών προμηθειών και χρεώσεων, στην ακολουθούμενη δανειοδοτική πολιτική, στην επίπτωση των χαμηλότερων παρεμβατικών επιτοκίων της ΕΚΤ επί των χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων, στα πλάνα διεθνούς εξωστρέφειας, στο ενδεχόμενο νέων μεγάλων εταιρικών πράξεων αναχρηματοδότησης κλπ.

Εντός του επόμενου έτους εξέχουσας σημασίας θα αποτελέσει και η προοπτική επανόδου του Χ.Α. στην κατηγορία των Αναπτυγμένων Αγορών, καθώς και το πόσα και τι είδους κεφάλαια θα κάνουν “front running”, ή λόγω του καταστατικού τους θα εισέλθουν - εξέλθουν από τα Ελληνικά μετοχολόγια, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της πιθανής αναβάθμισης.

Προφανώς, με μία τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της τάξης των 100 δισ. ευρώ, η προσέλκυση, ή η αποστροφή “ποιοτικών”, ή “γρήγορων” χαρτοφυλακίων θα επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την πορεία του ταμπλώ.

Για να μην ξεχνιόμαστε, η πλειονότητα των δημοσιευμένων θεμελιωδών στηρίζει την αισιοδοξία για τα εταιρικά outlook του 2025, με ότι αυτό συνεπάγεται για την προεξόφληση των μελλοντικών αποτιμήσεων.

Φυσικά, η επίτευξη (ή μη) των στόχων της κάθε Εισηγμένης θα παραμείνει στο ‘μικροσκόπιο’ των αναλυτών, πόσω μάλλον όταν ο ‘πήχης ανεβαίνει’ διαρκώς και το διεθνές, αλλά και το εγχώριο επιχειρηματικό περιβάλλον συνεχώς θέτουν νέες προκλήσεις”, όπως επισημαίνει ο κ. Στεριώτης (μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών)

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,1), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (8,2), ΕΤΕ (7,1), ΟΤΕ (6,1), ΟΠΑΠ (5,8), ΠΕΙΡ (4,9), ΜΥΤΙΛ (4,8), ΔΕΗ (4,3), ΑΛΦΑ (3,7), ΜΠΕΛΑ (3,5), TITC (3,1), ΔΑΑ (2,4), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), ΜΟΗ (2,3), ΕΛΠΕ (2,2), BOCHGR (2), CENER (1,9), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,9), BIO (1,4), ΛΑΜΔΑ (1,3), ΑΤΤ (1,1) και ΑΡΑΙΓ (0,9 δισ. ευρώ).

Από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε η ΑΛΦΑ, ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ. Όλοι οι παραπάνω τίτλοι, έδωσαν σημαντική αντίδραση από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά.

Πιο συγκεκριμένα, ο τίτλος της Alpha Bank (-0,44%) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 1,556 ευρώ (-2,38%), της Εθνικής (+0,88%) μέχρι τα 7,532 ευρώ (-2,31%), της Eurobank (+1,13%) μέχρι τα 2,162 ευρώ (-2,22%) και της Πειραιώς (+0,43%) μέχρι τα 3,841 ευρώ (-1,89%).

Μεταξύ 1262,08 (-1,89%) και 1291,7 μονάδων (+0,42%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1291,26 (+0,38%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 1294,39 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,62%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1148 μονάδων. Οι πρώτες στηρίξεις στις 1257, 1242 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1210 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στις 1311 μονάδες.

Λίγοι ήταν οι τίτλοι, από τον μη Τραπεζικό 25αρη, που απέφυγαν το “κόκκινο” κλείσιμο και πιο συγκεκριμένα οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,22%), ΜΠΕΛΑ (+0,32%), ΟΤΕ (+1,30%), TITC (+2,30%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΤΕΝΕΡΓ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Motor Oil, “το ΔΣ της Εταιρείας αποφάσισε τη διανομή προσωρινού μερίσματος ποσού 0,30 ευρώ ανά μετοχή έναντι του καταβλητέου μερίσματος της χρήσης 2024. Σημειώνεται ότι το ποσό προσωρινού μερίσματος χρήσης 2024 θα προσαυξηθεί αναλογικά με το ποσό του μερίσματος που αντιστοιχεί στις ίδιες μετοχές που κατέχει η Εταιρεία (3161417 μετοχές) οι οποίες δεν δικαιούνται προσωρινού μερίσματος. Κατόπιν τούτου, το μικτό ποσό προσωρινού μερίσματος χρήσης 2024 που θα καταβληθεί διαμορφώνεται στο ποσό των ευρώ 0,308812594 ανά μετοχή (καθαρό πληρωτέο ποσό 0,293371964 ευρώ ανά μετοχή). Από την Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024 οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα λήψης του προσωρινού μερίσματος της χρήσης 2024.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε σήμερα ο τίτλος της ΜΟΗ (-0,87%), καθώς συνεχίζει να επιδεικνύει αδυναμία ουσιαστικής αντίδρασης. Η πρώτη στήριξη στα 20,08 ευρώ (ημερήσιο “stop long”) και η πρώτη αντίσταση στα 22,16 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Το ΔΣ των Ελ. Πετρελαίων ενέκρινε τη συμφωνία για την πώληση του ποσοστού συμμετοχής (35%) στο μετοχικό κεφάλαιο της "ΔΕΠΑ" στο ΤΑΙΠΕΔ, έναντι πιστούμενου τιμήματος, που ανέρχεται σε €208 εκατ. περίπου και που αντιστοιχεί στην πιο πρόσφατα ελεγμένη καθαρή λογιστική αξία της συμμετοχής, υποκείμενο σε αναπροσαρμογές.

Η Διοίκηση ανέφερε πως “από την πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας θα δοθούν ως μέρισμα 100 εκατ. ευρώ (περίπου 0,30 ευρώ ανά μετοχή)”.

Ήδη έχει ανακοινωθεί προμέρισμα 0,20 ευρώ ανά μετοχή, το οποίο θα αποκοπεί αρχές του 2025.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όσον αφορά το αναμενόμενο placement μετοχών, ο στόχος είναι η υλοποίησή του εντός του πρώτου τριμήνου του 2025.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και ο τίτλος των ΕΛΠΕ (-0,88%). Στα 6,895 ευρώ το ημερήσιο “stop long” και οι αντιστάσεις στα 7,31 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 7,57 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Η μετοχή της TITC (+2,30%) ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε υψηλά 209 μηνών, ή σε νέα ιστορικά υψηλά από τότε που άλλαξε έδρα.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+253,77%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+129,67%), ΦΒΜΕΖΖ (+106,93%), SOFTWEB (+105,23%), ΚΟΥΑΛ (+90,79%), MONTA (+88,48%), TITC (+86,48%), OPTIMA (+64,87%), ΚΡΙ (+59,71%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+54,5%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Από σήμερα, οι μετοχές της A.S. Company (-1,74%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το ποσό €0,0530201439 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,0503691367 ανά μετοχή), ενώ οι ομολογίες της ΔΕΛΤΑ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Κ.Β.Ε.Τ.Ε. ήταν διαπραγματεύσιμες με νέα ονομαστική αξία εκάστης €441,00 (από €506,00 ) και χωρίς το δικαίωμα της αποπληρωμής της 5ης δόσης και της προπληρωμής μέρους της ονομαστικής αξίας των ομολογιών της Εταιρείας.

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΝΤΟΠΛΕΡ (+5,17%), ΜΕΝΤΙ (+1,90%), SOFTWEB (+2,32%), MED (+2,56% και προσυμφωνημένη συναλλαγή 600000 τεμ. στα 1,20 ευρώ), ΚΕΚΡ (+1,70%), ΝΑΥΠ (+0,49%), ΟΛΘ (+1,85%), ΜΕΒΑ (+1,03%).

Αγορές από τον CEO στα Πλ. Κρήτης (0%).

Οι πωλήσεις των τελευταίων ημερών, δεν αφορούν “κωδικούς λιανικής” στην ΠΡΔ (-3,36%). Μένει να φανεί αν ολοκληρώθηκαν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της MIG (-0,69%), “η Θυγατρική της ‘ROBNE KUĆE BEOGRAD DOO’ ολοκλήρωσε την πώληση Ακινήτου στην Πόλη Kikinda της Σερβίας έναντι 1.550 χιλ. ευρώ. Από τη συναλλαγή προέκυψε κέρδος 123 χιλ. ευρώ, το οποίο θα εμφανιστεί στα αποτελέσματα της χρήσης”.

“Στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου εισέρχεται με ποσοστό 49,9% η Γαλλική ‘Meridiam’ μετά από συμφωνία με τον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος διατηρεί το 50,1% του μετοχικού κεφαλαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Γαλλικό fund, το οποίο συζητούσε εδώ και καρό με τον Έλληνα Διαχειριστή, αγοράζει μερίδιο στην Εταιρεία του καλωδίου, GSI, συνολικού κόστους 1,9 δισ. ευρώ, μέσα από μια συμφωνία που προβλέπει ότι θα έχει πέντε μέλη στο ΔΣ της Εταιρείας του καλωδίου και έξι ο ΑΔΜΗΕ. Η συμφωνία των δύο Πλευρών επιτρέπει τη δυνατότητα εισόδου στο μετοχικό σχήμα πρόσθετων επενδυτών”, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Να σημειωθεί ότι ο τίτλος του ΑΔΜΗΕ (+0,78%) συμπλήρωσε επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, κινούμενος σε νέα υψηλά 35 μηνών.

Ανοδική κίνηση σε ΓΚΜΕΖΖ (+2,46%), στον απόηχο της απόκτησης του 10,4% από την Hellenic Prosperity Master Fund.

Έξι συνεχόμενες ανοδικές και υψηλά 9,5 μηνών για Εβροφάρμα (+10,15%).

Επιστροφή αγοραστών σε ΟΛΠ (+1,18%) και Πετρόπουλο (+1,21%).

Σε νέα υψηλά 161 μηνών η Αλουμύλ (+0,11%).

Ο υψηλότερος όγκος των τελευταίων 56 συνεδριάσεων στον ΤΖΚΑ (-1,32%).

Σε νέα ιστορικά χαμηλά έκλεισε η DIMAND (-3,73%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1359 μονάδων. Οι ενδιάμεσες στηρίξεις στις 1430 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 1405 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1393 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 1474 - 1479, 1485 και 1500 – 1520 και 1560 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 3356 μονάδων. Η επόμενη αντίσταση στις 3609 μονάδες. Οι στηρίξεις στις 3550, 3493, 3471 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3413 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με σχεδόν απόλυτη επικράτηση των πωλητών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Αρνητικά πρόσημα και κλείσιμο κοντά στα χαμηλά ημέρας για τους Ευρωπαϊκούς δείκτες, με διαθέσεις αντίδρασης οι δείκτες στην Wall Street.

Πιέσεις στο Πετρέλαιο, στο 1,037 το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.

Πιέζεται προς τα $2600 ο Χρυσός (συμβόλαιο Φεβρουαρίου 2025), κάτω από τα $29,3 το Ασήμι (συμβόλαιο Μαρτίου 2025).

Προς τα $101000 διορθώνει το Bitcoin, προς τα $3620 το Ethereum.

“Η Ευρώπη ξεμένει από χρόνο. Οι ‘κόντρα οικονομικοί άνεμοι’ που σαρώνουν την Γηραιά Ήπειρο, απειλούν να ξεσπάσουν σε ‘τέλεια καταιγίδα’ το 2025, καθώς ένας αδέσμευτος Τραμπ στρέφει το βλέμμα του στην Ευρώπη. Εκτός από την επιβολή νέων δασμών στα πάντα, ο νέος Ηγέτης των ΗΠΑ είναι βέβαιο ότι θα απαιτήσει να μαζέψουν περισσότερα χρήματα για την άμυνά τους οι Χώρες του ΝΑΤΟ, αλλιώς θα χάσουν την Αμερικανική προστασία. Αυτό σημαίνει ότι οι Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις, που ήδη αγωνίζονται να συγκρατήσουν τα αυξανόμενα ελλείμματα, θα αντιμετωπίσουν ακόμη μεγαλύτερες οικονομικές πιέσεις, που πιθανώς θα προκαλέσουν περαιτέρω πολιτικές και κοινωνικές αναταραχές”, σημειώνει το Politico.

Η Αμερικανική Κυβέρνηση μπορεί να κλείσει εντός ημερών, αφού ο Ντόναλντ Τραμπ φάνηκε να τερματίζει τις πιθανότητες να περάσει από το Κογκρέσο ένα διακομματικό νομοσχέδιο χρηματοδότησης. Σύμφωνα με τους Financial Times, “ο εκλεγμένος Πρόεδρος καταφέρθηκε εναντίον της συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών της Βουλής των Αντιπροσώπων για τη διατήρηση της χρηματοδότησης της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης και μετά την Παρασκευή, καλώντας τους συμμάχους του στο Καπιτώλιο “να απορρίψουν τον ‘ανόητο’ και ‘ανεπαρκή’ συμβιβασμό”. Ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι “το Κογκρέσο πρέπει να καταργήσει το ‘ταβάνι’ του χρέους”,

Οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο 3,7%, έναντι 3,5% όπως είχε μετρηθεί προηγουμένως. Οι αναλυτές προέβλεπαν οριακή αναθεώρηση 3,6%.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας υποχώρησε στις 220000, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 14 Δεκεμβρίου, από 242000 μια εβδομάδα νωρίτερα. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στις 230000.

Άνοδο κατέγραψαν οι μεταπωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο. Ειδικότερα, αυξήθηκαν κατά 4,8% σε σχέση με έναν μήνα νωρίτερα, στον εποχιακά προσαρμοσμένο ετήσιο ρυθμό των 4,15 εκατ. μονάδων, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την Εθνική Ένωση Μεσιτών. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στα 4,07 εκατ. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Μάρτιο.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση διατήρησε αμετάβλητη τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., στα 103 δισ. ευρώ.

Νέα, χαμηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή των ΕΛΠΕ στα 8,3, από 10,7 ευρώ δίνει η Optima Bank, διατηρώντας τη σύσταση “buy”.

Όπως αναφέρει η Χρηματιστηριακή, “η μείωση στις προβλέψεις σχετίζεται με το πιο αδύναμο περιβάλλον στον τομέα Διύλισης το 2024, αλλά και στον προγραμματισμό για εκτεταμένες εργασίες συντήρησης το 2025. Τα ‘αναπροσαρμοσμένα’ καθαρά κέρδη για το 2024 αναμένονται πλέον στα 311 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά στο μέρισμα, η Εταιρεία έχει ήδη ανακοινώσει προμέρισμα 0,20 ευρώ ανά μετοχή που πληρώνεται τον Ιανουάριο. Επιπλέον, αναμένεται πρόσθετη διανομή 0,40 ευρώ, αλλά και 0,30 ευρώ από την πώληση της ΔΕΠΑ, με τη συνολική διανομή στη χρονιά να κινείται στα 0,90 ευρώ”.

Νέα τιμή - στόχο για τη μετοχή της Premia Properties στα 1,49, από 1,48 ευρώ δίνει σε έκθεσή της η Eurobank Equities, ενώ διατηρεί τη σύσταση “Buy” για τον τίτλο.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΟΤΟΕΛ, CENER. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, Πειραιώς, ΟΠΑΠ, Eurobank, Lamda Development, Autohellas, TITC.

Καλύτερη της αρχικής η τελική εικόνα, με 47 ανοδικούς τίτλους, έναντι 73 πτωτικών, ενώ 8 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 2%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση μικρής ανόδου και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν τόσο στο συμβόλαιο του FTSE25, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (181.555 συμβόλαια). Συνεχίζονται οι μετακυλίσεις θέσεων.

Στα 1.386 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 2.727 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 364 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 464 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 1 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 1 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 2.084, 1.083 για τον Δεκέμβριο, 996 για τον Ιανουάριο και 5 για τον Φεβρουάριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.547), κινήθηκε μεταξύ 3.499 και 3.550 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 380, 220 για τον Δεκέμβριο και 160 για τον Μάρτιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.279), κινήθηκε μεταξύ 1.279 και 1.281,75 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.461,25).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (10.947), Πειραιώς (58.170), Εθνική (11.322), Alpha Bank (52.270), ΔΕΗ (15.119), Motor Oil (2.573), Ελλάκτωρα (1.418), ΑΔΜΗΕ (3.142), ΕΧΑΕ (886), Μυτιληναίο (999), Ελ. Πετρέλαια (1.063), Ιντρακόμ (2.424), ΕΛΧΑ (1.883), ΓΕΚ (2.903), Αεροπορία Αιγαίου (1.366), Lamda Development (4.601), Viohalco (3.961), ΟΤΕ (957), Cenergy (1.394), TITC (525), ΕΥΔΑΠ (237), Ιντρακάτ (142), Άβακα (181), ΤΕΝΕΡΓ (2.286), ΔΑΑ (122), Fourli (298), Quest (192).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 89.049, Πειραιώς 49.573, Τέρνα Ενεργειακή 16.029.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.201.490 τεμ., (από 57.201.490 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 3.269.484 τεμ. (3.269.484), Eurobank 62.041.847 τεμ. (62.787.957), ΟΠΑΠ 1.763.512 τεμ. (1.763.512), Εθνική 16.794.460 τεμ. (15.808.609), ΟΤΕ 1.922.727 τεμ. (1.902.629), Πειραιώς 14.075.813 τεμ. (14.075.813), Ελ. Πετρέλαια 1.987.429 τεμ. (1.974.985), Motor Oil 1.421.673 τεμ. (1.430.204), Intralot 1.349.105 τεμ. (1.304.359).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v