Μία δεύτερη, εύκολη, νίκη των πωλητών, ήταν η σημερινή συνεδρίαση καθώς, έστω και με ηπιότερους ρυθμούς, συνεχίστηκαν οι πιέσεις στις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, ενώ σήμερα οι εν δυνάμει πωλητές επέκτειναν την “δραστήριότητά” τους και στον μη Τραπεζικό 25αρη.
Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, “οι Τραπεζικές μετοχές θα παραμείνουν στο επίκεντρο, όπως και η μετοχή της Μυτιληναίος, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου η όποια προσπάθεια ‘window dressing’ ακόμα αναμένεται, τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο ΑΔΜΗΕ, θα μπορούσαν να κρατήσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον στη μετοχή, έστω και αν η προσφορά μόνο αμελητέα δεν είναι”.
Απόλυτα διιστάμενες οι απόψεις αρκετών χρηματιστών, με άλλους να θεωρούν ότι η σταδιακή απόσυρση των Ξένων χαρτοφυλακίων (λόγω κλεισίματος βιβλίων) δεν βοηθά στην ανάκαμψη των αποτιμήσεων και άλλους να υποστηρίζουν πως “οι φθηνές αποτιμήσεις δεν γίνεται να αγνοούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα, ειδικά μετά και τις μειώσεις επιτοκίων που έχουν γίνει και που θα γίνουν στο μέλλον”.
Από την άλλη και σύμφωνα με τμήμα ανάλυσης ΑΧΕ που διατηρεί “ανοιχτή γραμμή” με Ξένους Διαχειριστές, “η ανακοίνωση των Κυβερνητικών μέτρων για τις Τραπεζικές προμήθειες συνέπεσε χρονικά με το κλείσιμο βιβλίων από την συντριπτική πλειονότητα των Ξένων. Συνεπώς, η επανατιμολόγηση από την Αγορά και οι προθέσεις των Ξένων Funds θα αποτυπωθούν στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ, με την έλευση του νέου έτους. Μάλιστα, δεν αποκλείονται διαφοροποιήσεις σε επίπεδο τοποθετήσεων, με ταυτόχρονες αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, μετά την αναμενόμενη υποχώρηση των επιτοκίων”.
Την ίδια ώρα και ενώ αναμένονται οι νέες εκτιμήσεις των Διοικήσεων των Συστημικών Τραπεζών, δεν αποκλείεται η Εγχώρια Αγορά να περάσει ξανά στη φάση του “rotation” καθώς χαρτοφυλάκια που έβγαλαν σημαντικές αποδόσεις από τις Τράπεζες, να αναζητήσουν νέους “επενδυτικούς προορισμούς”.
Σύμφωνα με την Eurobank Equities, “η επίδραση από την κατάργηση προμηθειών θα είναι μικρότερη του 1,5% στα καθαρά έσοδα από τόκους και περίπου 5% στα έσοδα από προμήθειες. Το κόστος ανά Τράπεζα εκτιμάται σε 20 με 25 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότηση του Φορέα Ακινήτων δεν θα έχει επίπτωση στα αποτελέσματα. Η χορηγία 100 εκατ. ευρώ για ανακαίνιση/ανέγερση σχολείων θα διενεργηθεί στο πλαίσιο εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Οι Τράπεζες θα πάρουν μέρος, ή και το σύνολο της παραπάνω πρόβλεψης στα φετινά αποτελέσματα (Q4), προκειμένου να μην επιβαρύνουν τη χρήση του 2025. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται η επίπτωση από τα μέτρα για τη χρήση 2025”.
Οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, θα κληθούν να δείξουν αν η εικόνα που έβγαλε η Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά κατά τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις, ήταν φυσιολογική διόρθωση στην ανοδική κίνηση που ξεκίνησε από τις 1.393,49 μονάδες (κλείσιμο29/11), ή οι όποιες διαθέσεις καλυτέρευσης των αποτιμήσεων αναβάλλονται για τις πρώτες συνεδριάσεις του νέου χρόνου, με το σενάριο της πλάγιας κίνησης να δείχνει επικρατέστερο.
Υπενθυμίζεται ότι απομένουν μόλις επτά συνεδριάσεις για όσους θα επιδιώξουν την περαιτέρω βελτίωση των αποτιμήσεων. Την ερχόμενη Παρασκευή, 20 τρέχοντος μήνα, είναι προγραμματισμένο το triple witching Δεκεμβρίου, ενώ θα λάβουν χώρα οι αναδιαρθρώσεις του δείκτη FTSE, με κυριότερες αλλαγές την είσοδο της Optima bank και την διαγραφή της Autohellas στην σύνθεση του δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.
Με ήπιες μεταβολές, μικτά πρόσημα και έκδηλη την έλλειψη διάθεσης ανάληψης πρωτοβουλιών, οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, περιμένουν τις ανακοινώσεις της Fed (18 Δεκεμβρίου), ακολουθούν οι συνεδριάσεις – αποφάσεις των BoJ και BoE, στις 19/12, ενώ η PBOC θα ανακοινώσει τα βασικά επιτόκια δανείων την Παρασκευή 20/12.
Υπενθυμίζεται ότι ο Nasdaq ολοκλήρωσε τις χθεσινοβραδινές συναλλαγές σε νέα ιστορικά υψηλά.
Συνεχίζεται η αργή αναρρίχηση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων, για τους περισσότερους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,27% ανηφορίζει η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,41% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,078% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου, στο 3,04% υποχωρεί η απόδοση του αντίστοιχου Γαλλικού.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1465,09 (+0,04%) και 1451,33 μονάδων (-0,90%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1453,86 (-0,73%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1452,8 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,80%.
Ο τζίρος στα 121,3 εκατ., από τα οποία τα 7,6 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΣΑΡ, ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ), ενώ οι ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 38% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τον συνολικό τζίρο των 121,3 εκατ., τα 112,7 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
“Μας έδειχνε με το χέρι τα δύσκολα χρόνια μας ο Γερμανός και πλέον έχει βρεθεί και αυτός σε άσχημη οικονομική φάση. Προς εκλογές πλέον, με τον προϋπολογισμό να μην ψηφίζεται. Είναι ανόητο να χαίρεται κάποιος με αυτήν την εξέλιξη, καθώς Γαλλία και Γερμανία είναι οι δύο μεγαλύτερες Οικονομίες στην Ευρωζώνη και μόνο κάποια ‘απόνερα’ μπορεί να μας κάνουν ζημιά. Η βιαστική μείωση των επιτοκίων εκ μέρους της ΕΚΤ έχει να κάνει με τα προβλήματα που έχουν οι 2 Οικονομίες και αν δεν καταφέρουν να αναχαιτίσουν την πιθανή ύφεση, τότε δεν θα αποφύγουμε στο μέλλον ακόμα μία ποσοτική χαλάρωση. Για δεύτερη φορά και μετά τα Τραπεζικά νέα, το 1458 ΓΔΧΑ δοκιμάζεται, ενώ τυχόν κατοχύρωση μπορεί να δώσει μεγαλύτερη διόρθωση. Ο Τραπεζικός ήταν ο φόβος ότι θα δώσει διόρθωση και τελικά η Αγορά διορθώνει, ως επί το πλείστο, με άλλους τίτλους και χωρίς τον Τραπεζικό που συντηρεί τα χτεσινά χαμηλά. Ακόμα μία περίπτωση, αυτή της ACAG, που προσπαθεί να πιάσει την τιμή του placement που φόρτωσε. Αγορές ιδίων κλπ κλπ. Το 5,90 κύριο ‘make or break’ και το 5,68 κοντινή στήριξη”, σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
“Οι Αγορές παραμένουν σε εγρήγορση, ενόψει της απόφασης της FED για τα επιτόκια στις ΗΠΑ την Τετάρτη”, επισημαίνει η Eurobank Equities.
“Περιμένουμε η Αγορά να συσσωρεύσει, με το βλέμμα να είναι στραμμένο στις Διεθνείς Αγορές”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Optima Bank.
“Οι επενδυτές παρακολουθούν τις Ξένες Αγορές, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα συνεδριάσει για να αποφασίσει τα βασικά επιτόκια, όπου αναμένεται σε μεγάλο βαθμό μείωση κατά 25 μονάδες βάσης. Οι αγορές αναμένουν επίσης σήματα σχετικά με τη μακροπρόθεσμη πορεία των επιτοκίων της Fed από αυτή τη συνεδρίαση”, σημειώνει η Beta Sec.
“Συσσωρευτικά κινήθηκαν χθες οι Διεθνείς Αγορές με ‘φωτεινή εξαίρεση’ τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq, ο οποίος κατέγραψε άλλο ένα ιστορικό υψηλό. Στο εσωτερικό, ο ΓΔΧΑ με μικρές απώλειες, λόγω υποχώρησης του Τραπεζικού δείκτη. Παρά ταύτα, εκτιμούμε ότι δεν έχει αλλοιωθεί η δύναμη της ανόδου και διατηρούμε τους στόχους μας για το τέλος του έτους”, αναφέρει η Depolas Investment Services.
“Με ‘σβηστές τις μηχανές’ πάει να κλείσει το έτος το Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς οι τελευταίες συνεδριάσεις δεν αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά τα δεδομένα λόγω ‘roll-over’ και εορταστικού προγράμματος, όπως εκτιμά ο Συμεών Μαυρουδής.
Ένα έτος που μολονότι απογοήτευσε, μιας και όλοι ανέμεναν υπεραποδόσεις από το Χρηματιστήριο, μολαταύτα αυτό κατάφερε αφενός να μείνει κοντά στις αποδόσεις των λοιπών Ευρωπαϊκών, αφετέρου να συντηρήσει δικά του κρίσιμα επίπεδα, που οριοθετούσαν και τη μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση, σε επίπεδο Γενικού Δείκτη.
Η απόδοση του 2024 προσεγγίζει το +13% για τον Γενικό Δείκτη, το 21% για τον Τραπεζικό δείκτη και το 3% για τον Δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Προσέτι, στην Ευρώπη έχουν παρατηρηθεί μεγάλες αποκλίσεις, καθώς ο Γερμανικός DAX υπεραποδίδει με +21% στο εξεταζόμενο διάστημα (και σε ιστορικά υψηλά) ενώ ο Γαλλικός CAC40 χάνει 2%, o Ιταλικός MIB40 κερδίζει 13% και ο Πανευρωπαϊκός EuroStoxx50 κερδίζει 9%.
Πέρα από τις μέτριες αποδόσεις, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε η μεγάλη διαφορά σε ετήσιες επιμέρους αποδόσεις στις μετοχές μεγάλης και μεσαίας κεφ/σης, καθώς κατ’ αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώθηκαν οι “νικητές” του έτους.
Η καλή συμπεριφορά των TITC (+82%, πρωταθλητής), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+40%), ΕΥΡΩΒ (+37%), CENER (+29%), EEE (+25%), ΚΡΙ (+56%), ΟΡΤΙΜΑ (+66%) αντιστάθμισε με τον καλύτερο τρόπο την “απαξίωση” άλλων (λ.χ. ΕΛΛΑΚΤΩΡ -25%, ΟΤΟΕΛ -18%, ΜΟΗ -14%, ΑΒΑΞ -18%), ενώ παράλληλα το ταμπλώ απέκτησε μετά από πολύ καιρό την απαραίτητη πολυφωνία.
Σημαντικότερο όλων κρίνεται η ανθεκτικότητα στα δύσκολα σκέλη, την οποία ξαναείδαμε μερικές φορές στους τελευταίους 24 μήνες και η οποία εξέλιπε πολλά περασμένα χρόνια.
Ενδεικτικά, παρά το ότι σε 20 μήνες ο Γενικός Δείκτης κέρδισε 90% σε ένα ανεπανάληπτο ανοδικό ράλι 790 - 1500 μονάδες την περίοδο Οκτ2022 - Μαι2024, τελικά είδε μέγιστες απώλειες 12% (από την κορυφή των 1500, στιγμιαία στις 1320), μια απομείωση που έχει ξαναδεί και απορροφήσει την περίοδο Αυγούστου - Νοεμβρίου 2023.
Επίσης, λίγο πριν το κλείσιμο του 2024, ο ΓΔ χάνει 3,3% από τις κορυφές του, οι οποίες παρεμπιπτόντως συνιστούσαν πολυετή υψηλά.
Επομένως, σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι απέρχεται ένα “κακό” έτος για το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Προς επίρρωσιν, να σημειωθεί ότι η ΕΧΑΕ ανακοίνωσε στατιστικά Νοεμβρίου που απέδειξαν την αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα, άρα και το επενδυτικό ενδιαφέρον, με συναλλαγές 4 δισ. ευρώ (3,8 τον περασμένο Νοέμβριο) και τη συνολική χρηματιστηριακή αξία της Κύριας Αγοράς στα 98 δισ. ευρώ (από 86,3), στην οποία εξάλλου αφορά και στο 99% του συνολικού όγκου, όπως σημειώνει ο κ. Μαυρουδής (διαχειριστής χαρτοφυλακίου Fast Finance ΑΕΠΕΥ).
Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση
Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,4), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (8,1), ΕΤΕ (7), ΟΤΕ (6,1), ΟΠΑΠ (5,7), ΜΥΤΙΛ (4,9), ΠΕΙΡ (4,8), ΔΕΗ (4,3), ΑΛΦΑ (3,7), ΜΠΕΛΑ (3,5), TITC (3,1), ΔΑΑ (2,4), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), ΜΟΗ (2,2), ΕΛΠΕ (2,2), BOCHGR (2), CENER (2), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,9), BIO (1,4), ΛΑΜΔΑ (1,3), ΑΤΤ (1,1) και ΑΡΑΙΓ (0,9 δισ. ευρώ).
Από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο η ΕΤΕ (-1,55%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι ΑΛΦΑ (-1,40%), ΕΥΡΩΒ (-0,36%) και ΠΕΙΡ (-0,98%), με την τελική εικόνα να δίνει σαφές προβάδισμα στους “sellers”.
Μεταξύ 1287,86 (+0,16%) και 1274,29 μονάδων (-0,90%) κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1275,62 (-0,79%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα χαμηλά και στις 1272,7 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,02%.
Ο ΔΤΡ με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1148 μονάδων. Οι πρώτες στηρίξεις στις 1257, 1241 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1208 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στις 1311 μονάδες.
Δεν είναι εντυπωσιακά καλύτερη η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού FTSE25, όπου με θετική μεταβολή επέπλευσαν οι ΒΙΟ (+0,36%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+0,3%), ΕΥΔΑΠ (+0,69%), ΛΑΜΔΑ (+0,14%), ΟΤΟΕΛ (+1,74%), TITC (+1,41%).
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΥΔΑΠ, “στο εννεάμηνο σημειώθηκε αύξηση κύκλου εργασιών κατά 6,4%, στα 279,6 εκατ. ευρώ, από 262,8 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Τα κέρδη προ φόρων στα 24,9 εκατ. ευρώ, από 16,7 εκατ. ευρώ το 2023, αυξημένα κατά 49,5%. Περιορισμένη η αύξηση λειτουργικού κόστους (χωρίς αποσβέσεις) κατά 4%, κυρίως λόγω της αύξησης εξόδων προσωπικού και εξόδων συντήρησης των νέων Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων. Τα κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν κατά 58,8% στα 17 εκατ. €, από 10,7 το εννεάμηνο του 2023. Το καθαρό περιθώριο κέρδους διαμορφώθηκε στο 6%, από 4% την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Σημειώνεται ότι η παραπάνω χρηματοοικονομική πληροφόρηση δεν έχει υπαχθεί σε έλεγχο από ανεξάρτητο ορκωτό ελεγκτή λογιστή”.
Ο τίτλος της Εταιρείας Ύδρευσης, αν και βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 5,77 ευρώ (-1,03%), ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο υψηλό ημέρας με κέρδη 0,69%. Οι στηρίξεις στα 5,77 – 5,70 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και 5,67 ευρώ (ημερήσιο “stop long” και η πρώτη αντίσταση στα 5,97 – 6,00 ευρώ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αεροπορίας Αιγαίου (-0,48%), η Autohellas (+1,74%) συνδεόμενο Νομικό Πρόσωπο με τον πρόεδρο του Δ.Σ. της Εταιρείας, κ. Ευτύχιο Βασιλάκη και το μη-εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας, κ. Γεώργιο Βασιλάκη, προέβη την 16/12/2024 σε αγορά 28500 μετοχών της ΑΡΑΙΓ, συνολικής αξίας 294.144,07 ευρώ.
Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα
Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+253,77%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+138,46%), ΦΒΜΕΖΖ (+107,18%), SOFTWEB (+99,42%), MONTA (+88,48%), ΚΟΥΑΛ (+86,51%), TITC (+83,92%), OPTIMA (+65,9%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+58,49%), ΚΡΙ (+55,53%).
Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων
Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΧΑΙΔΕ (+4,42%), ΙΑΤΡ (+2,99%), ΜΕΝΤΙ (+3,81%), DIMAND (+0,48%), ΛΟΛΥΛΗ (+0,35%), ΕΒΡΟΦ (+0,94%), ΕΛΣΤΡ (+1,46%).
Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 10/12 για ΒΙΟΣΚ (+2,70%) και στις 11/12 για ΟΛΠ (+1,33%).
Πλαγιοανοδικά από τα 1,514 ευρώ (κλείσιμο 6/12) η ΕΚΤΕΡ (+6,70%).
Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Δομική Κρήτης (+3,76%) και Optima (+0,31%) και πέντε για ΑΔΜΗΕ (+0,20%).
Συνεχίζονται οι αγορές από τον πρόεδρο του ΔΣ στην ΦΟΥΝΤΛ (-2,10%).
Επιστροφή αγοραστών σε Revoil (+3,89%), Interlife (+0,84%), ACAG (+1,22%), Ελινόιλ (+3,96%), Έλτον (+1,08%), Πετρόπουλο (+1,46%) και Άβακα (+2,65%).
Ολοκληρώθηκε η εκποίηση των 107812 μετοχών στην ΠΡΔ (-9,66%), αλλά προς έκπληξη των αγοραστών, που πίεσαν τεχνικά τη μετοχή, βγήκε και νέα προσφορά. Σήμερα ο υψηλότερος όγκος του τελευταίου 6μηνου. Αν ο τίτλος δώσει κλείσιμο χαμηλότερα των 0,20 ευρώ, τα σενάρια για άμεση κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα, θα αποδειχθούν “fake”.
Η SoftWeb (+0,29%) ανακοίνωσε την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της Εταιρείας “Digihart Ι.Κ.Ε.”, κατόπιν σχετικής έγκρισης του Διοικητικού της Συμβουλίου. Το συνολικό τίμημα της εξαγοράς ανήλθε σε € 75.000,00 και προήλθε από τα ιδία κεφάλαια της Εταιρείας.
Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών
Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1359 μονάδων. Οι ενδιάμεσες στηρίξεις στις 1430 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 1405 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1393 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 1474 - 1479, 1485 και 1500 – 1520 και 1560 μονάδες.
Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 3356 μονάδων. Η επόμενη αντίσταση στις 3609 μονάδες. Οι στηρίξεις στις 3550, 3493, 3471 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3412 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).
Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές
Με πλεονέκτημα των πωλητών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.
Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, σε ελεγχόμενη διόρθωση οι δείκτες στην Wall Street.
Σημαντικές πιέσεις στο Πετρέλαιο, στο 1,050 το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.
Η Wall Street στοιχηματίζει ότι το Αμερικανικό Δολάριο θα σημειώσει περαιτέρω κέρδη, μετά το πρόσφατο καταιγιστικό ράλι του, αγγίζοντας ακόμη και την ισοτιμία με το ευρώ, σε μια πρόκληση για τη δηλωμένη επιθυμία του εκλεγμένου Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, για ένα πιο αδύναμο Νόμισμα.
Πιέζεται προς τα $2655 ο Χρυσός (συμβόλαιο Φεβρουαρίου 2025), προς τα $30,85 υποχωρεί το Ασήμι (συμβόλαιο Μαρτίου 2025).
Οριακά χαμηλότερα των $107000 το Bitcoin, προς τα $3950 διορθώνει το Ethereum.
“Στην Κίνα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, αύξησαν το δημοσιονομικό έλλειμμα της Χώρας στο 4% του ΑΕΠ το 2025, σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν την ανάπτυξη κοντά στο 5% το επόμενο έτος”, ανέφερε το Reuters.
“H Γαλλική Οικονομία θα αναπτυχθεί με πιο αργό ρυθμό τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς η εγχώρια πολιτική αναταραχή επηρεάζει αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα. Μετά από ανάπτυξη 1,1% τη φετινή χρονιά, η Γαλλική Οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,9% το 2025”, ανέφερε η Τράπεζα της Γαλλίας στην τριμηνιαία της έκθεση. Τον Σεπτέμβριο ανέμενε ανάπτυξη 1,2%.
Το ηθικό των Γερμανικών Επιχειρήσεων επιδεινώθηκε τον Δεκέμβριο. Το Ινστιτούτο Ifo δήλωσε ότι ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος μειώθηκε στο 84,7 τον Δεκέμβριο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει μέτρηση 85,6.
Οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν τον Νοέμβριο, σε σχέση με τον Οκτώβριο. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, οι λιανικές πωλήσεις κατέγραψαν άνοδο 0,7% τον περασμένο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 0,5%.
H βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ σημείωσε πτώση τον Νοέμβριο, υποχωρώντας κατά 0,1%. Οι αναλυτές προέβλεπαν ενίσχυση της παραγωγής κατά 0,3%.
Οι οικονομολόγοι αναβάθμισαν τις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ το επόμενο έτος, λόγω ανησυχιών για τους δασμούς και τώρα αναμένουν μία μείωση επιτοκίων λιγότερη από τη Fed, από ότι περίμεναν πριν από έναν μήνα. Πιο συγκεκριμένα, αναμένουν ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια αύριο, για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση και τώρα βλέπουν μόνο τρεις ακόμη περικοπές επιτοκίων το 2025, στις συνεδριάσεις τους Μαρτίου, Ιουνίου και Σεπτεμβρίου. Μέχρι το τέλος του 2025, τα επιτόκια προβλέπεται να κυμαίνονται από 3,5% έως 3,75%.
Επιστροφή στο Χ.Α.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,8 δισ., στα 102,9 δισ. ευρώ.
“Η Ελλάδα θα συνεχίσει να μειώνει την επιβάρυνση του χρέους ως προς το ΑΕΠ και αναμένεται να κλείσει το 2024 με ανάπτυξη 2,3%, να εμφανίσει ρυθμό ανάπτυξης 2% το 2025 και 1,9% το 2026. Το χρέος θα μειωθεί στο 155% του ΑΕΠ φέτος, στο 147% το 2025 και στο 141% το 2026, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα από το 1,2% του ΑΕΠ φέτος, θα κινηθεί στο 0,8% το 2025 και στο 0,5%, το 2026”, όπως προβλέπει η Capital Economics.
Η Citi αυξάνει τις τιμές - στόχους για τις Ελληνικές Τράπεζες, καθώς δεν φαίνεται να την απασχολούν τα Κυβερνητικά τέλη και οι υποχρεωτικές δωρεές για την κατασκευή σχολείων. Οι συστάσεις για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών παραμένουν “buy”, με νέες τιμές - στόχους για την Eurobank στα 2,80 ευρώ, από 2,30 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα στα 9,50 ευρώ, από 9,45 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 5,40 ευρώ, από 5,20 ευρώ. Για την Alpha Bank η τιμή - στόχος διατηρείται στα 2,35 ευρώ.
Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της ΔΕΗ στα 19,7, από 17,4 ευρώ δίνει η Optima Bank σε έκθεσή της, ενώ διατηρεί τη σύσταση “buy”. Παράλληλα, η Χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι συμπεριλαμβάνει τον τίτλο της ΔEΗ στις “κορυφαίες της επιλογές” από το ταμπλώ.
Στα 6,5 ευρώ διατηρεί την τιμή - στόχο για τη μετοχή της Profile η Eurobank Equities, ενώ παράλληλα δίνει σύσταση “buy”.
Τιμή - στόχο τα 17 ευρώ δίνει η Pantelakis Sec. για τη μετοχή της ΔΕΗ με τη σύσταση “overweight”. Στην έκθεση επισημαίνει ότι “η μετοχή της Επιχείρησης έχει λιγότερο ρίσκο απ' όσο πιστεύουν οι επενδυτές”.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΒΙΟ, ΟΤΟΕΛ, TITC και με το θετικό οι ΕΤΕ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΧΑ, ΟΤΕ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, Autohellas και στο χαμηλό οι Εθνική, ΟΠΑΠ, ΤΕΝΕΡΓ.
Δεν ικανοποιεί η τελική εικόνα, με 51 ανοδικούς τίτλους, έναντι 74 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 2%.
---ΧΠΑ
Διορθωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να αυξάνονται τόσο στο συμβόλαιο του FTSE25, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (193.354 συμβόλαια). Εντείνονται οι μετακυλίσεις θέσεων.
Στα 4.388 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.861 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).
Στα 1.091 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.401 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).
Στα 1 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 1 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 5.052, 2.693 για τον Δεκέμβριο, 2.307 για τον Ιανουάριο και 62 για τον Φεβρουάριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.537), κινήθηκε μεταξύ 3.526 και 3.564 μονάδων.
Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 1.402, 691 για τον Δεκέμβριο και 711 για τον Μάρτιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.287,5), κινήθηκε μεταξύ 1.287,5 και 1.287,5 μονάδων.
Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.495).
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.700 Cenergy), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (9.165), Πειραιώς (32.895), Εθνική (5.360), Alpha Bank (88.556), ΔΕΗ (5.479), Motor Oil (3.536), Ελλάκτωρα (1.191), ΑΔΜΗΕ (17.897), ΕΧΑΕ (996), Μυτιληναίο (1.763), Ελ. Πετρέλαια (1.639), Ιντρακόμ (4.777), ΕΛΧΑ (1.205), ΓΕΚ (6.191), Αεροπορία Αιγαίου (1.116), Lamda Development (1.392), Viohalco (2.188), ΟΤΕ (1.043), Cenergy (2.680), Άβακα (1.452), ΕΥΔΑΠ (470), Fourli (509), Ιντρακάτ (243), ΟΠΑΠ (301), ΤΕΝΕΡΓ (290), ΟΛΠ (130), ΔΑΑ (141), Jumbo (413), MIG (106).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 103.530, Πειραιώς 71.580, ΑΔΜΗΕ 17.401, ΔΕΗ 12.331, Eurobank 15.016, Εθνική 12.226, Τέρνα Ενεργειακή 16.333.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.201.490 τεμ., (από 57.201.490 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 3.269.639 τεμ. (3.269.484), Eurobank 63.276.151 τεμ. (63.718.613), ΟΠΑΠ 1.743.512 τεμ. (1.703.512), Εθνική 15.798.609 τεμ. (15.734.765), ΟΤΕ 1.882.349 τεμ. (1.882.349), Πειραιώς 13.382.877 τεμ. (13.282.877), Ελ. Πετρέλαια 1.934.985 τεμ. (1.931.400), Motor Oil 1.415.714 τεμ. (1.477.083), Intralot 1.409.677 τεμ. (1.359.253).
(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.