Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οι τράπεζες κοκκίνισαν τον δείκτη

Πτωτικά αλλά ήπια αντέδρασε ο τραπεζικός κλάδος στα μέτρα της κυβέρνησης. Πωλητές σε ΟΠΑΠ και Viohalco. Νέα άνοδος για Metlen, αγοραστές σε Helleniq Energy και ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Χρηματιστήριο: Οι τράπεζες κοκκίνισαν τον δείκτη

Τα μέτρα για τις Τράπεζες που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, πέρασαν μία πρώτη αξιολόγηση από τους επενδυτές και παρά το γεγονός ότι η πρώτη αίσθηση ήταν ότι οι επιπτώσεις είναι διαχειρίσιμες, ο Τραπεζικός κλάδος βρέθηκε υπό πίεση, έστω και με απόλυτα ελεγχόμενες απώλειες.

Από την άλλη, αξίζει επισήμανσης ότι έλλειψαν οι σημαντικές βοήθειες από τις υπόλοιπες Δεικτοβαρείς μετοχές και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. να κινηθούν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, με τον Γενικό Δείκτη να δοκιμάζει τιμές χαμηλότερα των 1460 μονάδων, για να ακολουθεί αντίδραση και κλείσιμο σε υψηλότερα επίπεδα.

Σημειώνεται πως, όπως ανακοινώθηκε, οι λεγόμενες “λαϊκές πληρωμές” (προς Ενέργεια, Τηλεφωνία, Ύδρευση κ.α.) θα γίνονται πλέον δωρεάν, ενώ εμβάσματα έως 5000 ευρώ θα έχουν πλαφόν χρέωσης 0,50 ευρώ. Επιπλέον αυξάνεται ο ΕΝΦΙΑ στα Ακίνητα των Τραπεζών, από το 2026, ώστε να πιεστούν να τα αξιοποιήσουν και θα συνεισφέρουν 100 εκατ. ευρώ για ανακατασκευή σχολείων (ο διπλασιασμός του ΕΝΦΙΑ αφορά μόνο τα Οικιστικά Ακίνητα που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους Τράπεζες και Servicers). Μένει να φανεί αν θα ισχύσουν οι πληροφορίες που έκαναν τον γύρο της Αγοράς και σύμφωνα με τις οποίες “τα funds που έχουν στην κατοχή τους Ακίνητα, λόγω αγοράς δανείων, ετοιμάζονται να κινηθούν νομικά, θεωρώντας την επιβολή έξτρα ΕΝΦΙΑ αντισυνταγματική”.

Από την άλλη, “το κόστος των μέτρων για το 2025 είναι 350 εκατ. ευρώ. Είναι 100 εκατ. ο Φορέας επαναμίσθωσης, 100 εκατ. για το πρόγραμμα ‘Μαριέττα Γιαννάκου’, οι προμήθειες με την στενή έννοια του όρου είναι 130 εκατ. ευρώ και όλες οι υπόλοιπες δράσεις για τα ΑΤΜ κ.α. είναι περίπου 20 εκατ. ευρώ. Σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ, το κόστος για τις Τράπεζες, αν κρατήσουν τα Ακίνητα κλειστά, θα είναι 10 - 20 εκατ. ευρώ”, σύμφωνα με την εξειδίκευση των μέτρων, που έκανε σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

“Από τα μέσα Ιανουαρίου θα ισχύσουν τα μέτρα που ανακοίνωσε την Κυριακή ο Πρωθυπουργός και αφορούν τις Τραπεζικές χρεώσεις” δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης. Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι “ήρθε η έγκριση για τον ‘Ηρακλή ΙΙΙ’ από τις Ευρωπαϊκές Αρχές”.

Υπενθυμίζεται ότι απομένουν μόλις οκτώ συνεδριάσεις για όσους θα επιδιώξουν την περαιτέρω βελτίωση των αποτιμήσεων.

Την ερχόμενη Παρασκευή, 20 τρέχοντος μήνα, είναι προγραμματισμένο το triple witching Δεκεμβρίου, ενώ θα λάβουν χώρα οι αναδιαρθρώσεις του δείκτη FTSE, με κυριότερες αλλαγές την είσοδο της Optima bank και την διαγραφή της Autohellas στην σύνθεση του δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η καθαρή αξία συναλλαγών συνέχισε να κινείται με σημαντικές αυξομειώσεις, όπως και οι προσυμφωνημένες συναλλαγές και η αντίδραση δεικτών και επιμέρους τίτλων από τα χαμηλά ημέρας, ενώ όσοι πόνταραν σε εντεινόμενες κινήσεις “window dressing” σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, ακόμα περιμένουν.

Με αρνητικά πρόσημα, αλλά ελεγχόμενες απώλειες οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους όποιους traders έχουν μείνει ενεργοί, να προσπαθούν να τιμολογήσουν τις τελευταίες εξελίξεις – δηλώσεις.

Πιο συγκεκριμένα, η Moody’s αποφάσισε να προχωρήσει στην υποβάθμιση κατά μια βαθμίδα, στο “Aa3”, του αξιόχρεου της Γαλλίας, μερικές ώρες αφού ο Φρανσουά Μπαϊρού ονομάστηκε νέος Πρωθυπουργός από τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Ο Οίκος χαρακτήρισε σταθερή την προοπτική στη νέα αξιολόγηση.

Από την άλλη, “οι πιο σκοτεινές μέρες του Χειμώνα φαίνεται να είναι πίσω μας. Η κατεύθυνση του ταξιδιού είναι σαφής και αναμένουμε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων”, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ στο Βίλνιους.

Η προσοχή και στις τελευταίες ανακοινώσεις έτους από την Fed (17-18 Δεκεμβρίου), ακολουθούν οι συνεδριάσεις – αποφάσεις των BoJ και BoE, στις 19/12, ενώ η PBOC θα ανακοινώσει τα βασικά επιτόκια δανείων την Παρασκευή 20/12.

Η ευρέως αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ την τρέχουσα εβδομάδα, αναμένεται πλέον να συνοδευτεί από μια λιγότερο ήπια προοπτική. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Bloomberg, “το επόμενο έτος εκτιμάται ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα προχωρήσει με μόλις τρεις μειώσεις των επιτοκίων”.

Σταθεροποιητικά κινούνται οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,23% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,37% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,050% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου, στο 3,38% του αντίστοιχου Γαλλικού.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 1458,26 μονάδες (-0,75%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1462,38 (-0,47%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1464,48 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,33%.

Ο τζίρος στα 117,5 εκατ., από τα οποία τα 11,9 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΣΑΡ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΙΝΛΟΤ, ΑΔΜΗΕ, BOCHGR, ΕΕΕ), ενώ οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 61% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 117,5 εκατ., τα 106 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού έβγαλαν πωλήσεις στον Τραπεζικό κλάδο, αλλά πολύ ανεκτές σε σχέση με όποιον έκτακτο φόρο θα μπορούσε να μπει και μένει να δούμε αν η Αγορά μπορέσει να απορροφήσει την προσφορά και να δώσει και πάλι αντίδραση στον κλάδο. Θυμίζουμε ότι έχουμε εβδομάδα λήξης συμβολαίων στα Παράγωγα και πιθανό σενάριο είναι η έλλειψη υπερβολών μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Με αφορμή του ψαλιδίσματος των εσόδων τους, ο κλάδος έβγαλε διόρθωση, κάνοντας προσπάθεια να συντηρήσει το 1278 επίπεδο που ήταν και το ‘stop’ μας στο intraday σε κλείσιμο ώρας. Το 1303 είναι κοντινή αντίσταση, έχοντας δημιουργήσει στην παρούσα μία διπλή κορυφή ενώ κατοχύρωση του επιπέδου μπορεί να δώσει συνέχιση στο 1345. Συνεχίζεται η προσπάθεια συντήρησης του 1458 ΓΔΧΑ η οποία συντηρεί και την επιθετική τάση και που μόνο διάσπαση μπορεί να μας φέρει στο 1446. Από την άλλη χρειάζεται μία κατοχύρωση του 1471, για να μας δώσει συνέχιση. Ο ΑΔΜΗΕ, λόγω ικανοποιητικών αποτελεσμάτων, συνεχίζει να έχει καλή συμπεριφορά και τυχόν κατοχύρωση του 2,51 μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για το 3,00. Το ‘stop’ στην παρούσα στο 2,30. Ήρθε η ‘ώρα του Βαγγέλη’ που φαίνεται ότι πάει ‘by the book’ στα χρονοδιαγράμματά του. Κατέθεσε αίτημα για dual listing στο LSE οπότε είναι θέμα ενός τετραμήνου αν δεν προκύψουν ‘ευτράπελα’ για την παράλληλη εισαγωγή. Πάντως η λογική λέει ότι η προσπάθεια που θα γίνει είναι όσο το δυνατόν σε ψηλότερη αποτίμηση. Το ερώτημα είναι αν θα κάνει κάτι νωρίτερα με τις ίδιες του μετοχές έτσι ώστε να πείσει τα funds να πάνε σε ψηλές αποτιμήσεις, ‘μοιράζοντας χαρτιά’ σε φτηνότερες τιμές”, σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι επενδυτές προετοιμάζονται για μία σειρά αποφάσεων των Κεντρικών Τραπεζών, με την ανακοίνωση της πολιτικής από τη FED να βρίσκεται στο επίκεντρο. Η Ελληνική Κυβέρνηση ανακοίνωσε σειρά μέτρων για τις Τράπεζες ύψους 310 - 320 εκατ. ευρώ. Συνολικά, τα μέτρα ευθυγραμμίστηκαν με τις πρόσφατες αναφορές των Μέσων Ενημέρωσης, με μόνη προσθήκη μια συνεισφορά 100 εκατ. ευρώ που προορίζεται για σχολικά έργα. Σε επαναλαμβανόμενη βάση, δηλαδή η μείωση των προμηθειών, ο αντίκτυπος είναι σε συμφωνία με προηγούμενες αναφορές (<1,5% των καθαρών εσόδων από τόκους). Αναλυτικότερα, το μεγαλύτερο μέρος του κόστους, 100 εκατ. ευρώ, προέρχεται από την κατάργηση των τελών για βασικές συναλλαγές, όπως οι πληρωμές Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας και την επιβολή ανώτατου ορίου τελών μεταφοράς σε μόλις 0,50 ευρώ για εμβάσματα έως 5 χιλ. ευρώ”, όπως επισημαίνει η Eurobank Equities.

Δημοσίευσε αποτελέσματα εννεαμήνου σήμερα, πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης ο ΑΔΜΗΕ, την Παρασκευή στο κλείσιμο θα γίνουν οι αλλαγές στους δείκτες FTSE με σημαντικότερη την είσοδο της Optima Bank στον FTSE25 στη θέση της Autohellas. Τραπεζικές πιέσεις από τα αναγγελθέντα μέτρα, καθώς το συνολικό κόστος εκτιμάται σε 310,0 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 300 εκατ. ευρώ (75,0 εκατ. ευρώ ανά Συστημική Τράπεζα) θα επιβαρύνουν τα κέρδη του 2025. Η Eurobank θα έχει τη μικρότερη επίπτωση, λόγω της πλήρους ενοποίησης της Ελληνικής Τράπεζας το 2025. Με βάση τις εκτιμήσεις που έχουν γίνει, μειώνονται οι εκτιμήσεις της για τα κέρδη ανά μετοχή κατά 5% κατά μέσο όρο”, σημειώνει η Optima Bank.

Περιορισμένη η πτωτική τάση, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του αντίκτυπου των Κυβερνητικών μέτρων είχε ήδη ενσωματωθεί στις τιμές”, σύμφωνα με την άποψη της Beta Sec.

Οι Τράπεζες θα παράσχουν σύντομα μια πρώτη αξιολόγηση των ανακοινωθέντων παρεμβάσεων. Με μια πρώτη ματιά, οι παρεμβάσεις φαίνονται υψηλότερες από τις αναμενόμενες, ιδίως με την εφάπαξ πληρωμή των 200 εκατ. ευρώ. Παρά τις όποιες αρχικές αντιδράσεις, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι στην κορυφή της ατζέντας των επενδυτών, βρίσκονται η αύξηση των χορηγήσεων (με αρκετά θετικές προοπτικές χάρη στο Ταμείο Ανάκαμψης), η εξέλιξη των καθαρών εσόδων από τόκους και η πολιτική πληρωμών των Τραπεζών. Επιπλέον, οι αποτιμήσεις είναι επί του παρόντος αρκετά ελκυστικές με τις Τραπεζικές μετοχές να διαπραγματεύονται με δείκτη P/TBV για το 2025 μεταξύ 0,55-0,9x (ανάλογα με την κερδοφορία), ένα discount >30% σε σχέση με τις κοντινές Ομοειδείς στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Piraeus Sec.

Μεταξύ των σημαντικότερων προγραμματισμένων γεγονότων της εβδομάδας είναι η συνεδρίαση της FED την Τετάρτη το βράδυ, όπου αναμένεται μια νέα μείωση του βασικού επιτοκίου κατά 25μβ. Αποτελέσματα εννεαμήνου ανακοίνωσε πριν ο ΑΔΜΗΕ, με το γ΄ τρίμηνο να καταγράφει συγκρίσιμο EBITDA 97,5 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 27,4% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Η Εισηγμένη ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών εμφανίζεται με ταμείο 21,7 εκατ. ευρώ, μετά την τελευταία διανομή και έχοντας εισπράξει το μέρισμα του ΑΔΜΗΕ για φέτος. Αρνητική επίπτωση θα έχουν στον Τραπεζικό δείκτη οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης για έκτακτες επιβαρύνσεις. Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή έχουμε και την εκπνοή των Παραγώγων συμβολαίων τριμήνου, γεγονός το οποίο ενδεχομένως να οδηγήσει σε αύξηση της μεταβλητότητας”, εκτιμά η Depolas Investment Services.

Η Αγορά φαίνεται να κάνει προσπάθεια να κλείσει το έτος κοντά στα υψηλά της χωρίς, παρόλα αυτά, το σύνολό της να καταφέρνει να μαζέψει τις απώλειες από τα υψηλά που κατέγραψαν οι περισσότεροι από τους τίτλους της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης, όπως επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Ο Τραπεζικός κλάδος έκανε την διαφορά σε αποδόσεις, με την βοήθεια των TITC, ΕΕΕ και ΓΕΚΤΕΡΝΑ που “σήκωσαν την πλάτη τους” το μεγαλύτερο μέρος της κίνησης.

Στον αντίποδα μεγάλοι “χαμένοι” είναι οι ΜΟΗ, ΕΛΠΕ και ΜΥΤΙΛ, ο οποίος κάνει φιλότιμες προσπάθειες να μπορέσει να μαζέψει τις απώλειες του 2024, έχοντας μπροστά του μία παράλληλη εισαγωγή στο LSE.

Μπορεί λοιπόν ο ΓΔ να κλείνει με σημαντικά κέρδη παρόλα αυτά, το 2024 στο σύνολο του, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί περισσότερο σαν ένα έτος συσσώρευσης και “χωνέματος” των κερδών του 2023.

Τα αποτελέσματα των Εισηγμένων άκρως ικανοποιητικά, χωρίς όμως να δώσουν και τις αντίστοιχες αποδόσεις, λόγω της προεξόφλησης που είχαμε δει το προηγούμενο διάστημα.

Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι το 2024 είχαμε placements δισεκατομμυρίων με τοποθετήσεις Ξένων Θεσμικών, που το μόνο σίγουρο είναι ότι προσβλέπουν σε κέρδη στο μέλλον.

Το κακό είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των τοποθετήσεων γύρισε στο ΤΧΣ, ή πήγε στις τσέπες βασικών μετόχων, χωρίς να πέσουν στην Αγορά.

Με όλα αυτά τα δεδομένα και χωρίς να υπάρξουν σοβαροί εξωγενείς παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την Οικονομία, μπορούμε να πούμε ότι το 2025 θα μπορούσε να είναι μία αντιγραφή του 2023, θεωρώντας πάντα ότι το έτος που τελειώνει είναι έτος “χωνέματος” τιμών και ετοιμασία για την επόμενη ανοδική κίνηση.

Άλλωστε το 1450 επίπεδο, όπως πολλές φορές έχουμε σχολιάσει, θα χρειαζόταν αρκετό χρόνο για να μπορέσει να ξεπεραστεί.

Αν κάποιος δει το τι συμβαίνει στην Ευρώπη, θα καταλάβει την βιαστική κίνηση της ΕΚΤ να πλησιάσει το Euribor στο 2% επίπεδο, με σκοπό την αναχαίτιση της ύφεσης που φαίνεται να “σκεπάζει” την Γαλλία και την Γερμανία.

Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση του κόστους δανεισμού στις περισσότερες Εισηγμένες, άρα και την καλυτέρευση των αποτελεσμάτων τους.

Φυσικά το γεγονός μπορεί να “ανοίξει την όρεξη” σε Άλλους, να τολμήσουν να δανειστούν για νέες επενδύσεις. Ο Τραπεζικός μπορεί να χάσει από την μείωση επιτοκίων, αλλά μπορεί να αυξήσει την παροχή δανείων στο ευρύ Επενδυτικό Κοινό. Άλλωστε το Ιδιωτικό χρέος της Χώρας είναι ίσως από τα χαμηλότερα επίπεδα στην Ευρωζώνη.

Τεχνικά τώρα, η εβδομάδα κατάφερε να κλείσει πάνω από το 1460 επίπεδο και πάλι και λείπει και μία κατοχύρωση του 3589 σε κλείσιμο, στον FTSE25 για να δούμε πιο επιθετική κίνηση, με στόχο τα υψηλά έτους σε πρώτη φάση.

Να θυμίσουμε ότι έχουμε εβδομάδα κλεισίματος συμβολαίων, γεγονός που θα αυξήσει τον όγκο συναλλαγών.

Οι ‘long’ φαίνεται, έστω και στο κλείσιμο του τριμήνου, να ‘κερδίζουν την παρτίδα’ αναγκάζοντας τους ‘short’ να μειώσουν θέσεις, ή να πληρώσουν με το παραπάνω την υποστήριξη των θέσεών τους”, όπως εκτιμά ο κ. Ζαχαράκης (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Fast Finace ΑΕΠΕΥ).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,5), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (8,1), ΕΤΕ (7,1), ΟΤΕ (6,2), ΟΠΑΠ (5,8), ΠΕΙΡ (4,9), ΜΥΤΙΛ (4,9), ΔΕΗ (4,4), ΑΛΦΑ (3,8), ΜΠΕΛΑ (3,6), TITC (3), ΔΑΑ (2,4), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), ΜΟΗ (2,3), ΕΛΠΕ (2,2), BOCHGR (2), CENER (2), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,9), BIO (1,4), ΛΑΜΔΑ (1,3), ΑΤΤ (1,1) και ΑΡΑΙΓ (0,9 δισ. ευρώ).

Από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι Alpha Bank (-0,77%) και Πειραιώς (-1,22%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν Εθνική (-1,66%) και Eurobank (-0,41%).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας χαμηλό ημέρας στις 1276,71 μονάδες (-1,67%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1281,94 (-1,27%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1285,8 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,97%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1148 μονάδων. Οι πρώτες στηρίξεις στις 1257, 1241 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1207 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στις 1311 μονάδες.

Μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου η πλειονότητα των τίτλων επέλεξε να κινηθεί πέριξ του αμέσως προηγούμενου κλεισίματος. Με μεταβολή μεγαλύτερη της μίας ποσοστιαίας μονάδας οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+2,47%), ΕΛΠΕ (+2,37%), ΕΥΔΑΠ (-1,19%), ΟΠΑΠ (-1,38%). Αμετάβλητες οι μετοχές των ΟΤΟΕΛ και CENER.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΜΥΤΙΛ,η Metlen Energy & Metals SA, υπέβαλε προσχέδιο προσφοράς στην Financial Conduct Authority του Ηνωμένου Βασιλείου προς αξιολόγηση, για την εισαγωγή των μετοχών της νεοσύστατης Βρετανικής Εταιρείας Metlen Energy & Metals Limited”.

Προβλέπεται ότι η Metlen Energy & Metals Limited θα είναι η Εισηγμένη Εταιρεία της Metlen Energy & Metals SA, εν αντιστοιχία προηγούμενων εγχειρημάτων στην Ελληνική Αγορά. Αυτό είναι το πρώτο βήμα που αφορά στη διαδικασία για την πιθανή εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου το 2025. Αν δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο, η διαδικασία θα διαρκέσει έως 6 μήνες, κάτι που σημαίνει πως η παράλληλη διαπραγμάτευση της Metlen σε FTSE 100 και Αθήνα, θα ξεκινήσει το Καλοκαίρι του 2025.

“Πιστεύουμε ότι η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου θα είναι προς όφελος τόσο της Metlen όσο και των μετόχων της”, δήλωσε ο Ευ. Μυτιληναίος.

Θα προηγηθεί υποβολή δημόσιας πρότασης.

Να σημειωθεί ότι στον απόηχο των παραπάνω ανακοινώσεων, η μετοχή της ΜΥΤΙΛ (+0,70%) σήμερα κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, συμπληρώνοντας τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές σε υψηλά 53 συνεδριάσεων. Η επόμενη αντίσταση στα 35,00 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και η πρώτη στήριξη στα 34,12 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Σαράντης (+0,74%), αθροίζοντας τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και κλείνοντας σε υψηλά ενάμιση μήνα. Η επόμενη αντίσταση στα 11,08 ευρώ και η πρώτη στήριξη στα 10,48 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+253,77%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+142,86%), ΦΒΜΕΖΖ (+107,92%), SOFTWEB (+98,84%), MONTA (+88,48%), ΚΟΥΑΛ (+88,16%), TITC (+81,35%), OPTIMA (+65,38%), ΚΡΙ (+58,66%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+57,92%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Από σήμερα, οι μετοχές της Trade Estates (-0,96%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το ποσό €0,047706 ανά μετοχή (καθαρό ποσό), ενώ έπαψε η διαπραγμάτευση και διεγράφησαν από το Χ.Α. οι 303 κοινές ανώνυμες ομολογίες της Ιντεάλ. Το σύνολο των εισηγμένων ομολογιών της Εταιρείας στο Χ.Α. διαμορφώνεται σε 99697.

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΣΠΙ (+2,24%), ΔΡΟΜΕ (+1,86%), ΔΟΜΙΚ (+0,90%), ΙΑΤΡ (+0,33%), ΜΕΒΑ (+1,63%), ΙΛΥΔΑ (+1,58%), REALCONS (+1,18%), ΕΒΡΟΦ (+0,31%), ΕΣΥΜΒ (+0,87%), ΦΟΥΝΤΛ (+2,88%).

Πολύ δυνατά τα νούμερα δημοσίευσε για το εννεάμηνο ο ΑΔΜΗΕ (+1,82%) συμπληρώνοντας τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και κλείνοντας σε υψηλά 34 μηνών. Καθαρά κέρδη για την Εισηγμένη 60,5 εκατ. ευρώ, από 46 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο 2023 και 23,4 εκατ. ευρώ, από 16,8 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο.

Τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και για AS Company (+2,47%, με αυξημένες συναλλαγές).

Ευδιάκριτη η παρουσία πωλητή στην Revoil (-2,05%).

Σε υψηλά 208 μηνών ο Logismos (+5,96%).

Δύο οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Lavipharm (+1,47%, είχαν προηγηθεί πέντε συνεχόμενες πτωτικές), ΕΧΑΕ (+0,88%) και Optima (+1,42%) και τρεις συνεχόμενες ανοδικές για ΞΥΛΚ (+2,62%).

Αύξησαν συναλλαγές ΟΛΘ (-2,26%), Βιοτέρ (+7,14%), Κτ. Λαζαρίδη (+6,11%) και Ελλάδος (+1,06%).

Επιστροφή αγοραστών σε Πλ. Θράκης (+1,02%), AVE (+2%) και Performance (+3,58%, για να αλλάξει πίστα θέλει συνεχόμενα κλεισίματα πάνω από τα 6,03 ευρώ).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1359 μονάδων. Οι ενδιάμεσες στηρίξεις στις 1429 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 1404 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1393 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 1474 - 1479, 1485 και 1500 – 1520 και 1560 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 3356 μονάδων. Η επόμενη αντίσταση στις 3609 μονάδες. Οι στηρίξεις στις 3550, 3493, 3470 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3410 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των πωλητών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Ελεγχόμενες πιέσεις στην Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στο Πετρέλαιο, στο 1,050 το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.

Πιέζεται προς τα $2670 ο Χρυσός (συμβόλαιο Φεβρουαρίου 2025), προς τα $31,05 αντιδρά το Ασήμι (συμβόλαιο Μαρτίου 2025).

Πάνω από τα $107000 και σε νέα ιστορικά υψηλά το Bitcoin, προς τα $3960 ανηφορίζει το Ethereum.

“H ‘World Liberty Financial’, η πλατφόρμα δανεισμού Κρυπτονομισμάτων συμφερόντων της Οικογένειας Τραμπ, αγοράζει Ψηφιακά Στοιχεία Ενεργητικού αξίας εκατομμυρίων δολαρίων. Ψηφιακό πορτοφόλι που ανήκει στη ‘World Liberty Financial’ έχει αγοράσει 2731 Ethereum, 4043 AAVE και 78387 LINK από τις 11 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Εταιρείας ‘Nansen”, όπως μετέδωσε το Bloomberg. Εκπρόσωπος της πλατφόρμας αρνήθηκε να κάνει σχόλιο στο Bloomberg.

“Με ρυθμό 5% αναμένεται να αναπτυχθεί η Οικονομία της Κίνας το έτος που τελειώνει, σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθυντή της Κεντρικής Επιτροπής Χρηματοοικονομικών και Οικονομικών Υποθέσεων της Χώρας. Η Κινεζική Οικονομία αναμένεται να συμβάλει κοντά στο 30% της Παγκόσμιας ανάπτυξης, δήλωσε ο Χαν Γουένξιου σε Οικονομικό Συνέδριο”, όπως ανέφερε το Reuters.

Αναπάντεχο φρένο στην αύξηση των λιανικών πωλήσεων της Κίνας τον Νοέμβριο, παρά τις ενδείξεις βελτίωσης στην Αγορά κατοικίας. Σύμφωνα με το Bloomberg, “οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 3% σε σχέση με πέρυσι, η πιο μικρή άνοδος των τελευταίων τριών μηνών, ενώ υπολείπονται ακόμη και των πιο πτωτικών προβλέψεων. Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 5,4%, διατηρώντας τη δυναμική της, καθώς η Μεταποιητική πλευρά της Οικονομίας συνεχίζει να υπερτερεί των καταναλωτικών δαπανών”.

Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου βρίσκεται σε πορεία για τη χειρότερη χρονιά αποχωρήσεων από την οικονομική κρίση, καθώς αυξάνονται οι φόβοι ότι περισσότερες Επιχειρήσεις του FTSE 100 θα εγκαταλείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο για χάρη της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με τους Financial Times, “συνολικά 88 Εταιρείες έχουν διαγράψει, ή μεταφέρει την αρχική τους εισαγωγή από την Κύρια Εγορά του Λονδίνου φέτος, ενώ μόνο 18 πήραν τη θέση τους, σύμφωνα με τον Όμιλο του LSE. Αυτό σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη καθαρή εκροή Εταιρειών από την Κύρια Αγορά, από το 2009”.

Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών της HCOB για την Ευρωζώνη, που καταρτίζεται από την S&P Global, αυξήθηκε στο 49,5 τον Δεκέμβριο, από το 48,3 του Νοεμβρίου, αλλά εξακολουθεί να απέχει από το όριο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Μια δημοσκόπηση του Reuters είχε προβλέψει πτώση στο 48,2.

Ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, έχασε, όπως αναμενόταν, την ψήφο εμπιστοσύνης στη Bundestag, ανοίγοντας τον δρόμο για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών στις 23 Φεβρουαρίου.

Το Αμερικανικό Κογκρέσο πασχίζει εκ νέου να καταλήξει σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό, η οποία θα επέτρεπε να αποφευχθεί η παράλυση του Ομοσπονδιακού Κράτους, μια βδομάδα πριν από την καταληκτική ημερομηνία. Τα μέλη του Κογκρέσου πρέπει έως την 20η Δεκεμβρίου να εγκρίνουν ένα μέτρο για τη χρηματοδότηση, ακόμα και προσωρινό, των Ομοσπονδιακών Δημοσίων Υπηρεσιών, χωρίς οι ΗΠΑ να βρεθούν αντιμέτωπες με το επονομαζόμενο “shutdown”. Χιλιοπαιγμένο έργο, με γνωστή την τελική κατάληξη.

Ο δείκτης που μετράει τη Μεταποιητική δραστηριότητα στη Νέα Υόρκη βούτηξε 31 μονάδες τον Δεκέμβριο, στις 0,2 μονάδες. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Μάιο του 2023. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg, ανέμεναν ότι ο δείκτης θα υποχωρήσει στις 10 μονάδες.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,3 δισ., στα 103,7 δισ. ευρώ.

Στο πλεόνασμα της Ελλάδας το οποίο αναμένεται να κλείσει στα 13,5 δισ. ευρώ το 2024, αναφέρεται με άρθρο της η Γερμανική εφημερίδα “Faz”.

Σε νέο της σημείωμα η Research Greece προχώρησε σε “update” των εκτιμήσεών της μετά και την πώληση του 67% της ΤΕΝΕΡΓ για 880 εκατ. τα οποία θα χρηματοδοτήσουν νέα ελκυστικά έργα Παραχωρήσεων. Η Εταιρεία αναλύσεων δίνει τιμή - στόχο στα 25,8 ευρώ, για τη μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

Με τιμή - στόχο στα 4,01 ευρώ ξεκινά κάλυψη για τη μετοχή της Μοτοδυναμικής η Optima Bank, όπως αναφέρει σε έκθεσή της στην οποία δίνει σύσταση “buy.” Η Χρηματιστηριακή προβλέπει ότι “η Εταιρεία θα εμφανίσει μέση ετήσια άνοδο των λειτουργικών κερδών EBITDA κατά 10,3% και των καθαρών κερδών κατά 9,8%, ως το 2027. Για το 2024 περιμένει καθαρά κέρδη 11,6 εκατ. ευρώ και για το 2025 14,1 εκατ. ευρώ”.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΜΥΤΙΛ, ΣΑΡ και με το θετικό οι ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Ελ. Πετρέλαια και στο χαμηλό οι ΔΑΑ, ΟΠΑΠ.

Περίπου μοιρασμένη η τελική εικόνα, με 63 ανοδικούς τίτλους, έναντι 58 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 2%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση διόρθωσης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να αυξάνονται τόσο στο συμβόλαιο του FTSE25, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (119.197 συμβόλαια). Εντείνονται οι μετακυλίσεις θέσεων.

Στα 4.861 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.879 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 1.401 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.426 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 1 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 1 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.460, 817 για τον Δεκέμβριο και 643 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.564,75), κινήθηκε μεταξύ 3.550 και 3.587 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 628, 318 για τον Δεκέμβριο και 310 για τον Μάρτιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.283), κινήθηκε μεταξύ 1.282,25 και 1.310 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.527,75).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (48.000 Alpha Bank, 27.482 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (5.508), Πειραιώς (17.707), Εθνική (2.973), Alpha Bank (42.425), ΔΕΗ (10.594), Motor Oil (2.909), Ελλάκτωρα (789), ΑΔΜΗΕ (14.351), ΕΧΑΕ (693), Μυτιληναίο (1.732), Ελ. Πετρέλαια (1.799), Ιντρακόμ (1.007), ΕΛΧΑ (1.821), ΓΕΚ (7.675), Αεροπορία Αιγαίου (822), Lamda Development (2.420), Viohalco (628), ΟΤΕ (507), Cenergy (684), Άβακα (381), ΕΥΔΑΠ (107), Fourli (409), Ιντρακάτ (320), ΟΠΑΠ (141), ΤΕΝΕΡΓ (255), TITC (208).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 114.380, Πειραιώς 76.540, ΑΔΜΗΕ 24.338, ΔΕΗ 17.384, Eurobank 17.179, Εθνική 13.241, ΓΕΚ 10.349, Τέρνα Ενεργειακή 16.533.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.201.490 τεμ., (από 57.201.490 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 3.269.484 τεμ. (3.269.484), Eurobank 63.718.613 τεμ. (63.718.613), ΟΠΑΠ 1.703.512 τεμ. (1.689.992), Εθνική 15.734.765 τεμ. (15.717.704), ΟΤΕ 1.882.349 τεμ. (1.960.157), Πειραιώς 13.282.877 τεμ. (13.299.071), Ελ. Πετρέλαια 1.931.400 τεμ. (1.923.619), Motor Oil 1.447.083 τεμ. (1.477.180), Intralot 1.359.253 τεμ. (1.109.253).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v