Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ανοδος με καθίζηση συναλλαγών

Θετικό το κλείσιμο για τον ΓΔ αλλά οι καθαρές συναλλαγές δεν ξεπέρασαν τα 84 εκατ. ευρώ. Ισχυρή άνοδος για Elvalhalcor, ακολούθησαν Viohalco, Cenergy. Πωλητές στη Lamda. Πώς κινήθηκε η μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Χρηματιστήριο: Ανοδος με καθίζηση συναλλαγών

Χωρίς διαθέσεις αλλαγής της “μεγάλης εικόνας” και η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, δικαίωσε την στήλη που, εδώ και κάποιες μέρες, εκτίμησε ότι η επόμενη κίνηση της Αγοράς θα έλθει στις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας και αφού θα έχουν προηγηθεί οι Πρωθυπουργικές δηλώσεις, την Κυριακή στην Βουλή, που θα αφορούν τις Τράπεζες (για προμήθειες, επιτόκια αλλά και κλειστά Ακίνητα που βρίσκονται την κατοχή των Ελληνικών Τραπεζών) και πόσο αυτές θα στοιχίσουν.

Μέχρι τότε και σύμφωνα με πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία, θα συνεχίζονται, στον Τραπεζικό κλάδο, οι αναδιαρθρώσεις θέσεων, εν όψει της νέας χρηματιστηριακής χρονιάς.

Υπενθυμίζεται ότι απομένουν μόλις εννέα συνεδριάσεις για τέτοιου είδους κινήσεις, ή για όσους θα επιδιώξουν την περαιτέρω βελτίωση των αποτιμήσεων.

Αρκετοί από τους αναλυτές της Αγοράς “πόνταραν” και στο παραδοσιακό “window dressing”, όμως η Αγορά δείχνει άλλη εικόνα, με αργή έως και εκνευριστική αναρρίχηση και χωρίς “αγελαία” ανοδική συμπεριφορά, την ώρα που σε αρκετά χρηματιστηριακά γραφεία, έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται τα νέα δεδομένα, προκειμένου να χαράξουν την επενδυτική στρατηγική του 2025.

Το “ερώτημα του εκατομμυρίου” είναι το “ποιος κλάδος θα ηγηθεί του επόμενου ανοδικού κύματος, αν οι Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές συνεχίζουν να βγάζουν ‘κουρασμένη’ εικόνα”;

Από εκεί και πέρα και η σημερινή συνεδρίαση αναλώθηκε με κίνηση του Γενικού Δείκτη στο στενό εύρος των τελευταίων ημερών, με ήπιο “rotation” στους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης και με την λήξη των συναλλαγών να βρίσκει τον ΓΔΧΑ σε νέα υψηλά δυόμιση μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 26/9 και στις 1471,26 μονάδες.

Από την άλλη, ίσως αξίζει υπενθύμισης ότι σήμερα το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προχώρησε στην πρόωρη αποπληρωμή δανείων του πρώτου μνημονίου (7,934 δισ. ευρώ για τις δόσεις των ετών 2026 – 2028, από το δάνειο του πρώτου μνημονίου των 52,3 δισ. ευρώ που είχε πάρει η Χώρα από την Ευρωζώνη).

Υπενθυμίζεται ότι την επόμενη Παρασκευή, 20 τρέχοντος μήνα, είναι το triple witching Δεκεμβρίου, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η κίνηση των βασικών δεικτών (ΓΔ, ΔΤΡ, FTSE25) μόνιμα με θετικό πρόσημο, η εμφατική υποχώρηση της αξίας των προσυμφωνημένων συναλλαγών, που παρέσυρε χαμηλότερα και τον τζίρο (ο χαμηλότερος των τελευταίων 12 συνεδριάσεων) και οι αυξομειώσεις του ενδιαφέροντος για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων.

Με ελεγχόμενες απώλειες οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, έχουν υποχωρήσεις από τα υψηλά ημέρας, ενώ ο Γερμανικό δείκτης DAX να διεκδικούσε ένα ακόμα κλείσιμο σε ιστορικά υψηλά.

Από την άλλη και σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές της ΕΚΤ, αναφέρει ότι "θα υπάρξουν δύο ακόμη μειώσεις επιτοκίων κατά 0,25%, μία στη συνεδρίαση του Ιανουαρίου και μία σε αυτήν του Μαρτίου, βάσει, φυσικά, των όσων ισχύουν αυτή τη στιγμή για πληθωρισμό και ανάπτυξη της Ευρωζώνης”.

Η προσοχή και στις τελευταίες ανακοινώσεις έτους από την Fed (17-18 Δεκεμβρίου), ενώ μέσα στην επόμενη εβδομάδα είναι προγραμματισμένες και οι συνεδριάσεις των BoJ και BoE.

Συνεχίζεται η αργή αναρρίχηση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,20% αναρριχάται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,35% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,025% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου, στο 3% του αντίστοιχου Γαλλικού.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 1470,44 μονάδες (+0,44%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1468,67 (+0,32%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1469,32 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,36%.

Ο τζίρος στα 95,9 εκατ., από τα οποία τα 12 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΣΑΡ, ΕΛΠΕ, ΓΚΜΕΖΖ, ΦΡΛΚ, BOCHGR, ΠΕΙΡ), ενώ οι ΠΕΙΡ, ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 42% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 95,9 εκατ., τα 84,6 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, η οποία αποδείχθηκε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική, δίνοντας κέρδη 0,88%% στον Γενικό Δείκτη και κέρδη 1,37%% στον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών. Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ σημειώνει κέρδη 13,62% και ο ΔΤΡ κέρδη 22,3%.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Περιμένουμε η Αγορά να συσσωρεύσει γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα σήμερα, λόγω έλλειψης καταλυτών”, αναφέρει η Optima Bank.

Οι επενδυτές επικεντρώνονται στην ομιλία του Πρωθυπουργού αυτή την Κυριακή, στο τέλος της Κοινοβουλευτικής συζήτησης για τον Κρατικό προϋπολογισμό του 2025. Το επιλεκτικό ενδιαφέρον και η εναλλαγή στην επιλογή των μετοχών θα διατηρήσει στα τρέχοντα επίπεδα τις αποτιμήσεις”, όπως εκτιμά η Beta Sec.

Στο 3% τα επιτόκια καταθέσεων από την ΕΚΤ μετά τη μείωσή τους κατά 25 μ.β. Όμως, στις ΗΠΑ η διαμόρφωση του πληθωρισμού χονδρικής στο 3% θα συνεκτιμηθεί αναλόγως από τη Federal την επόμενη εβδομάδα. Σε πλήρη εξέλιξη η προσπάθεια για υπέρβαση της περιοχής των 1471 - 1475 μονάδων του ΓΔ” όπως σημειώνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Θετική στο ‘finish line’ ήταν η χθεσινή συνεδρίαση στο XA με τον Μυτιληναίο, εκ των Δεικτοβαρών Εισηγμένων να αναλαμβάνει καθήκοντα πρωταγωνιστή, μετά από αρκετό χρονικό διάστημα. Στην Ευρώπη δεν είχαμε σημαντικές διακυμάνσεις, ενώ σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν οι βασικοί μετοχικοί δείκτες στις ΗΠΑ μετά τα υψηλότερα εβδομαδιαία επιδόματα ανεργίας. Η ΕΚΤ μείωσε το επιτόκιο, ενώ φαίνεται ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί και στις επόμενες συνεδριάσεις. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μβ, περισσότερο από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις. Στο ίδιο μοτίβο αναμένουμε να κινηθεί ο ΓΔΧΑ”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Depolas Investment Services.

Ανοδικά ολοκληρώθηκε η εβδομάδα για τον ΓΔ, που συνεχίζει την ανοδική κίνηση της προηγούμενης εβδομάδας, αν και με πιο ήπιο ρυθμό. Στο εξωτερικό η ΕΚΤ μείωσε για ακόμα μια φορά φέτος το βασικό επιτόκιο, εξέλιξη που λειτουργεί υποστηρικτικά στους μετοχικούς τίτλους, ενώ την επόμενη εβδομάδα περιμένουμε τις ανακοινώσεις από την συνεδρίαση της FED. Αξιοσημείωτη η κίνηση της HELLENIC ENERGY (με την εξαγορά του 50% της ELPEDISON) στην Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας, δίνει νέες δυνατότητες στον Όμιλο σε μια Αγορά που αλλάζει και στο μέλλον θα παρουσιάσει πολλές ευκαιρίες ανάπτυξης σε Ελλάδα και Εξωτερικό. Για την επομένη εβδομάδα, την Δευτέρα 16/12 θα ανακοινώσει οικονομικά αποτελέσματα ο ΑΔΜΗΕ, στις 18/12 συνεδριάζει η FED. Τεχνικά τα επόμενα σημεία αντίστασης εντοπίζονται στις 1482 και 1490 μονάδες, με τον ΚΜΟ200 να βρίσκεται στις 1430 μονάδες”, σημειώνει η Merit Sec.

Η εβδομάδα που πέρασε απορρόφησε τους κραδασμούς της κατοχύρωσης κερδών, μετά την καλύτερη σε απόδοση εβδομάδα της χρονιάς που προηγήθηκε, υποστηριζόμενη από εναλλασσόμενο επιλεκτικό ενδιαφέρον σε Δεικτοβαρείς τίτλους, όπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Ήταν χαρακτηριστική η άνεση της Αγοράς να περιορίσει την ένταση των ρευστοποιήσεων, παρά τα ισχυρά βραχυπρόθεσμα κέρδη, τόσο σε ημέρες αδυναμίας, όσο και σε ενδοσυνεδριακές διορθώσεις, διατηρώντας παράλληλα την συναλλακτική δραστηριότητα σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Στο ταμπλώ ξεχώρισαν κινήσεις στην μεγάλη κεφαλαιοποίηση που αφορούσαν τίτλους που είχαν υποαποδόσει το προηγούμενο διάστημα, λόγω της διάθεσης “πακέτων” μετοχών, δίνοντας δυνατότητες επιλογών σε “εγκλωβισμένα” χαρτοφυλάκια να κινηθούν με μεγαλύτερη άνεση, απελευθερώνοντας παράλληλα ρευστότητα στο Σύστημα.

Την ίδια στιγμή, η Αγορά δείχνει να έχει ενσωματώσει την όποια επίδραση από την νομοθετική παρέμβαση της Κυβέρνησης για τις προμήθειες των Τραπεζών, ενώ οι παρουσιάσεις των Εισηγμένων στα roadshows που προηγήθηκαν, φαίνεται ότι επανέφεραν ένα πιο συστηματικό ενδιαφέρον σε όσες Εταιρείες επικαιροποίησαν τις προοπτικές τους για την επόμενη χρονιά.

Λίγο πριν την εκπνοή του χρόνου, οι “εκκρεμότητες” της Εγχώριας Αγοράς είναι λίγες, με κυριότερη την κατάθεση του πληροφοριακού δελτίου και την επίσημη έναρξη της περιόδου αποδοχής της Masdar, για την απόκτηση του υπόλοιπου 30% της Τέρνα Ενεργειακής.

Στο εξωτερικό, ξεχωρίζει την προσεχή Τετάρτη η συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της FED. Οι Αγορές αναμένουν με πιθανότητα 98,6% μείωση του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης (4,25% - 4,50%), ενώ η καμπύλη των επόμενων μειώσεων έχει μετατοπιστεί στον Μάρτιο του 2025.

Η Επενδυτική Κοινότητα θα εστιάσει και στις δηλώσεις για τις προοπτικές της Αμερικανικής Οικονομίας, καθώς τον Ιανουάριο θα υπάρξει αλλαγή σκυτάλης στην Προεδρία των ΗΠΑ, σηματοδοτώντας την εφαρμογή ενός νέου μίγματος οικονομικής πολιτικής.

Τεχνικά, η δυναμική της ανόδου περιορίστηκε την εβδομάδα που πέρασε, με τις συναλλαγές ωστόσο να παραμένουν υποστηρικτικές. Η εικόνα δείχνει ενθαρρυντική για τους αγοραστές, οι οποίοι μπορούν να προσδοκούν σε ένα… “buzzer beater” νέων υψηλών για το Γενικό Δείκτη, στις 9 συνεδριάσεις που απομένουν για το κλείσιμο της χρονιάς.

Η εβδομάδα συνέχισε να δίνει “λευκά ημερήσια σώματα”, ενδεικτικό των διαθέσεων των αγοραστών να κινηθούν πιο επιθετικά προς το τέλος της ημέρας, ενώ και αυτή η εβδομάδα τερμάτισε κοντά στο υψηλό της διακύμανσής της.

Ξεκάθαρα ανοδική πλέον η βραχυπρόθεσμη τάση, μετά την διαφυγή από την ζώνη της ταλαιπωρίας (1380 - 1420), έχοντας καλύψει μεγάλο μέρος από την απόσταση που την χωρίζει από τα χαμηλά Νοεμβρίου έως το φετινό υψηλό, χωρίς οι ταλαντωτές να εισέλθουν σε υπερτιμημένες ζώνες.

Τεχνικό ζητούμενο για τους αγοραστές η διαφυγή από την επόμενη ισχυρή ζώνη αντίστασης στις 1485 μονάδες, που μπορεί να χαρακτηριστεί και ως το τελευταίο “οχυρό” των πωλητών πριν τα φετινά υψηλά έτους.

Η μάχη αυτή, πιθανότατα, θα κριθεί την εβδομάδα που έρχεται, καθώς η διακοπτόμενη ροή των συνεδριάσεων μετά τις 20 Δεκεμβρίου (23, 27, 30, 31 Δεκεμβρίου), ενδεχομένως να μην βοηθάει ιδιαίτερα στη διατήρηση της ανοδικής δυναμικής.

Την Δευτέρα ο ΑΔΜΗΕ κλείνει τον κύκλο των ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων εννεαμήνου, δημοσιεύοντας μεγέθη πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης. Την ίδια ημέρα οι μετοχές της Trade Estates θα διαπραγματεύονται χωρίς το προμέρισμα χρήσης 2024. Την ερχόμενη Παρασκευή θα κλείσει η σειρά Παραγώγων του Δεκεμβρίου, ενώ θα λάβουν χώρα οι αναδιαρθρώσεις του δείκτη FTSE, με κυριότερες αλλαγές την είσοδο της Optima Bank και την διαγραφή της Autohellas στην σύνθεση του δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, όπως υπενθυμίζει ο κ. Χατζηδάκης (υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης Beta Sec.).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,7), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (8,1), ΕΤΕ (7,2), ΟΤΕ (6,1), ΟΠΑΠ (5,9), ΠΕΙΡ (4,9), ΜΥΤΙΛ (4,9), ΔΕΗ (4,4), ΑΛΦΑ (3,8), ΜΠΕΛΑ (3,5), TITC (3,1), ΔΑΑ (2,4), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), ΜΟΗ (2,3), ΕΛΠΕ (2,2), BOCHGR (2), CENER (2), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,9), BIO (1,4), ΛΑΜΔΑ (1,3), ΑΤΤ (1,1) και ΑΡΑΙΓ (0,9 δισ. ευρώ).

Από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της ΕΥΡΩΒ (+0,09% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν ΑΛΦΑ (-0,12%), ΕΤΕ (+1,03%) και ΠΕΙΡ (+0,59%). Ίσως αξίζει υπενθύμισης ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, ο τίτλος της ΕΥΡΩΒ κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 1302,96 μονάδες (+0,83%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1300,39 (+0,63%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1298,37 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,47%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1148 μονάδων. Οι πρώτες στηρίξεις στις 1257, 1241 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1207 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στις 1311 μονάδες.

Σαφές πλεονέκτημα στους “πράσινους” τίτλους, δίνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού FTSE25, όπου υστέρησαν οι ΔΕΗ (-0,25%), ΛΑΜΔΑ (-1,10%), ΜΠΕΛΑ (-0,31%), ΟΠΑΠ (-0,12%), ΟΤΕ (-0,27%). Αμετάβλητη η μετοχή της TITC.

Να σημειωθεί ότι από σήμερα, έπαψε η διαπραγμάτευση και διεγράφησαν από το Χ.Α. οι 12730000 ίδιες (ΚΟ) μετοχές της ΔΕΗ (-0,25%). Το σύνολο των μετοχών της Επιχείρησης που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 369270000 (ΚΟ) μετοχές.

Από την άλλη, σε χθεσινή ενημέρωση η Διοίκηση των Ελ. Πετρελαίων ανέφερε πως “από την πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας θα δοθούν ως μέρισμα 100 εκατ. ευρώ (περίπου 0,30 ευρώ ανά μετοχή)”.

Ήδη έχει ανακοινωθεί προμέρισμα 0,20 ευρώ ανά μετοχή, το οποίο θα αποκοπεί αρχές του 2025.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όσον αφορά το αναμενόμενο placement μετοχών, ο στόχος είναι η υλοποίησή του εντός του πρώτου τριμήνου του 2025.

Σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ, “μετά από 5 σχεδόν μήνες, ο τίτλος των ΕΛΠΕ έχει δώσει αγοραστικό σήμα. Στα υπόψιν ότι ο ΜΥΤΙΛ ενδιαφέρεται για την Εταιρεία, έχοντας ήδη μαζέψει ένα μικρό ποσοστό. Το 6,96 κοντινή στήριξη, το ‘stop’ στο 6,90 σε κλείσιμο ημέρας, με το 7,24 να είναι επόμενη κοντινή αντίσταση, που κατοχύρωση μπορεί να μας φέρει στο 7,70. Θυμίζουμε ότι το 2025 θα δοθεί ακόμα ένα ‘πακέτο’ προς πώληση”.

Για την μετοχή των ΕΛΠΕ, στα 7,31 ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών και στα 7,59 ευρώ ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+277,36%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+142,31%), ΦΒΜΕΖΖ (+108,42%), SOFTWEB (+101,74%), ΚΟΥΑΛ (+92,43%), MONTA (+88,48%), TITC (+81,82%), OPTIMA (+63,08%), ΚΡΙ (+58,66%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+57,35%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Από σήμερα, έπαψε η διαπραγμάτευση και διεγράφησαν από το Χ.Α. οι 353927 ίδιες (ΚΟ) μετοχές της BOCHGR (-0,44%). Το σύνολο των μετοχών της Τράπεζας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 440502243 (ΚΟ) μετοχές.

Επίσης από σήμερα, οι μετοχές της Fieratex και οι μετοχές της MLS, αφαιρέθηκαν από τα συστήματα διαπραγμάτευσης του Χ.Α.

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΠΑΙΡ (+4,22%), ΣΠΙ (+2,29%), ΜΕΒΑ (+3,07%), ΦΛΕΞΟ (+3,13%), ΓΕΒΚΑ (+2,26%), ΚΛΜ (+1,34%), ΟΛΘ (+1,84%), ΜΕΝΤΙ (+3,33%), ΕΛΣΤΡ (+3,02%), ΤΖΚΑ (+0,33%), ΙΝΤΕΤ (+1,91%).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Πέννυς Κούτρα, “άρση του πλαφόν, όσον αφορά το ύψος του ανεκτέλεστου έργου που εμπόδιζε τις Εταιρείες κατώτερης τάξης να διεκδικήσουν νέα έργα, φέρνει διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την ‘Αναδιάρθρωση του σιδηροδρομικού τομέα και την ενίσχυση ρυθμιστικών Φορέων μεταφορών’ που κατατέθηκε στη Βουλή. Έτσι ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα των Εργοληπτικών Εταιρειών που δεν ανήκουν στην 7η ανώτατη τάξη (έχει απεριόριστη δυνατότητα διεκδίκησης έργων) να διεκδικήσουν νέα έργα, ιδίως σε μια εποχή όπου οι δημοπρατήσεις Δημόσιων και Ιδιωτικών έργων είναι υπέρογκες, δημιουργώντας μάλιστα πρόβλημα στην εκτέλεση τους λόγω της έλλειψης τεχνικών και φυσικών πόρων. Είναι χαρακτηριστικό πως για τις Κατασκευαστικές με πτυχίο 6ης τάξης το όριο συμμετοχής τους σε νέους διαγωνισμούς προέβλεπε να μην έχουν σχηματίσει ανεκτέλεστο υπόλοιπο άνω των 130 εκατ. ευρώ”.

Αναμενόμενη η ανοδική αντίδραση από ΕΚΤΕΡ (+6,75%). Υπενθυμίζεται πως η ΕΚΤΕΡ πρωτοστάτησε στην κίνηση για την απελευθέρωση του ορίου, έχοντας κάνει προσφυγή. Η πρόσφατη γενική συνέλευση, μετά από ισχυρές ενστάσεις των μικρομετόχων για την ανακοινωθείσα εκτίμηση, ενέκρινε την απορρόφηση της “Ενεργειακός Κόμβος” και θα εκδοθούν 4,378 εκατ. νέες μετοχές.

Από την άλλη, εγκρίθηκε η σύμβαση για την εκμετάλλευση άλλων εκατό στρεμμάτων περίπου στο Λατομείο του Βώλακα (Δράμα), με αποτέλεσμα να εξασφαλιστούν για πολλά χρόνια ακόμη επιπλέον ποσότητες από το ιδιαίτερα ποιοτικό και υψηλής ζήτησης, μάρμαρο της Περιοχής. Η επέκταση θα επιφέρει, όπως εκτιμά η Ικτίνος (+6,88%), αύξηση παραγωγής της τάξης του 20% για το 2025, με συνεχή διεύρυνση των δυνατοτήτων και τα επόμενα έτη. Υπενθυμίζεται ότι από τον Ιούλιο του 2023 είχε εγκριθεί από τη Γενική Διεύθυνση Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας η σχετική τεχνική μελέτη. Πέραν αυτού, χρηματιστηριακοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι έχουν συστηματοποιηθεί πλέον οι προσπάθειες πώλησης της Τουριστικής Έκτασης που κατέχει η Ικτίνος στην Κρήτη (Νομός Λασιθίου), η λογιστική αποτίμηση της οποίας προσεγγίζει τα 30 εκατ. ευρώ.

Η ΦΒΜΕΖΖ (+0,48%) ανακοίνωσε ότι κατά τον Νοέμβριο 2024, εισέπραξε τοκομερίδια που αντιστοιχούν στην προηγούμενη 3μηνη περίοδο τόκων, συνολικού ύψους €1,44 εκατ.

Η ΣΑΝΜΕΖΖ (+1,47%) ανακοίνωσε ότι κατά τον Νοέμβριο 2024, δεν πραγματοποιήθηκε είσπραξη τοκομεριδίων αναφορικά με την προηγούμενη 3μηνη περίοδο τόκων.

Με συνολικό όγκο 63 τεμ., σε νέα ιστορικά υψηλά η DotSoft (+8,11%), με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 49,9 εκατ.

Σε υψηλά 191 μηνών η Αλουμύλ (+6,71%). Αρχίζουν να περιορίζονται τα ανοδικά περιθώρια.

Οι αγοραστές εμφανίζονται και εξαφανίζονται με εντυπωσιακή ταχύτητα, από μέρα σε μέρα στον Logismo (+11,03%). Στη σημερινή άνοδο της μετοχής ενεργοποιήθηκε και Α.Μ.Ε.Μ., με τον τίτλο να κλείνει σε υψηλά 208 μηνών.

Με συνολικό όγκο 2860 τεμ. κατόρθωσε να γράψει -8,66% η Doppler (!).

Επιστροφή αγοραστών σε Revoil (+5,57%), BriQ (+1,93%), Fourli (+0,67%), ΕΧΑΕ (+2,02%).

Μετά από πτωτικό “πενταρέ” αντέδρασε η Lavipharm (+1,08%).

Δύο οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Ευρωσυμβούλους (+1,77%), Εβροφάρμα (+4,61%) και Κρι Κρι (+1%) και τρεις ανοδικές για ΑΔΜΗΕ (+1,02%, ανακοινώνει αποτελέσματα εννεαμήνου την Δευτέρα, πριν την έναρξη της συνεδρίασης).

Πυκνώνουν οι πωλητές πάνω από το 1,00 ευρώ στην ΙΝΛΟΤ (-0,10%).

Μάλλον είναι “ρηχή” είναι η τσέπη όσων επιχείρησαν να πάνε ψηλότερα τη μετοχή της ΠΡΔ (-0,68%), αφού δεν μπορούν να απορροφήσουν τα 94242 τεμ. που έχουν απομείνει προς εκποίηση.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1359 μονάδων. Οι ενδιάμεσες στηρίξεις στις 1429 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 1404 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1393 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 1474 - 1479, 1485 και 1500 – 1520 και 1560 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 3356 μονάδων. Η επόμενη αντίσταση στις 3609 μονάδες. Οι στηρίξεις στις 3550, 3493, 3470 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3409 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των πωλητών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Ελεγχόμενες πιέσεις στην Ευρώπη, η ίδια εικόνα και στην Wall Street.

Επέστρεψαν οι αγοραστές στο Πετρέλαιο, στο 1,049 το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.

Πιέζεται προς τα $2680 ο Χρυσός (συμβόλαιο Φεβρουαρίου 2025) και προς τα $30,95 το Ασήμι (συμβόλαιο Μαρτίου 2025).

Πλησιάζει τα $101000 το Bitcoin, προς τα $3900 διορθώνει το Ethereum.

“Το Πεκίνο θα πρέπει να προχωρήσει σε αύξηση του αποδεκτού ποσοστού ελλείμματος ως προς το ΑΕΠ το 2025, ενώ θα πρέπει να μειωθεί το ποσοστό επί των καταθέσεων στις Τράπεζες που χρησιμοποιείται ως απόθεμα οικονομικής ρευστότητας. Επίσης, θα πρέπει να γίνει μείωση των επιτοκίων, όταν αυτό κριθεί σκόπιμο”, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ετήσιας διάσκεψης, “Central Economic Work Conference”, που πραγματοποιήθηκε το τελευταίο διήμερο στο Πεκίνο.

Η διάσκεψη δεσμεύτηκε για την υλοποίηση μιας προληπτικής δημοσιονομικής πολιτικής, μέσω της έκδοσης ομολόγων μακροπρόθεσμης ωρίμανσης, αλλά και της έκδοσης ομολόγων ειδικού σκοπού για τη χρηματοδότηση των αναγκών των τοπικών κυβερνήσεων. Παράλληλα, δρομολογήθηκε και η υιοθέτηση μιας πιο μετριοπαθούς νομισματικής πολιτικής για το 2025.

Σύμφωνα με αναλυτές, “η έλλειψη λεπτομερειών για τα μέτρα τόνωσης της Οικονομίας φάνηκε να προβληματίζει τους επενδυτές”.

Η Οικονομία της Βρετανίας συρρικνώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Οκτώβριο. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν υποχώρησε κατά 0,1%, μετά από συρρίκνωση 0,1% τον προηγούμενο μήνα, ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση 0,1%.

Το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας ανήλθε σε 13,4 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο, έναντι 16,9 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο και 18,9 δισ. που είχε καταγραφεί τον Οκτώβριο του 2023, όπως ενημέρωσε η Destatis.

“Η Γερμανία αντιμετωπίζει ένα ακόμη έτος οικονομικής στασιμότητας, ακόμη και σε ένα καλύτερο σενάριο”, προειδοποίησε η Bundesbank, καθώς μείωσε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη το 2025 σε μόλις 0,1% και πρόσθεσε ότι “ένας εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ, θα μπορούσε να ωθήσει τη μεγαλύτερη Οικονομία της Ευρώπης σε ύφεση”.

Το κόστος των εισαγόμενων αγαθών σημείωσε οριακή άνοδο στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών εισαγωγών ενισχύθηκε 0,1% τον περασμένο μήνα. Αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα καταγράψει άνοδο κατά 0,2%.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,2 δισ., στα 104 δισ. ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΥΡΩΒ, ΑΡΑΙΓ, ΕΛΧΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΤΟΕΛ, ΣΑΡ και με το θετικό η ΛΑΜΔΑ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, Autohellas Cenergy και στο χαμηλό η Jumbo.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα, με 88 ανοδικούς τίτλους, έναντι 38 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

---ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν χαμηλά στο συμβόλαιο του FTSE25 και να σημειώνουν νέα αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (65.225 συμβόλαια). Ξεκίνησαν οι μετακυλίσεις θέσεων.

Στα 4.879 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.918 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 1.426 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.576 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 1 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 1 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 358, 215 για τον Δεκέμβριο και 143 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.586), κινήθηκε μεταξύ 3.574,5 και 3.589 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 25, 25 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.302,5), κινήθηκε μεταξύ 1.300 και 1.302,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.511,5).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (8.000 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.619), Πειραιώς (8.728), Εθνική (4.202), Alpha Bank (33.170), ΔΕΗ (4.350), Motor Oil (481), Ελλάκτωρα (552), ΑΔΜΗΕ (1.432), ΕΧΑΕ (1.790), Μυτιληναίο (936), Ελ. Πετρέλαια (1.757), Ιντρακόμ (2.047), ΕΛΧΑ (1.516), ΓΕΚ (131), Αεροπορία Αιγαίου (450), Lamda Development (232), Viohalco (591), ΟΤΕ (425), Cenergy (194), Autohellas (182).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 126.214, Πειραιώς 78.469, ΑΔΜΗΕ 25.048, ΔΕΗ 18.891, Eurobank 18.013, Εθνική 15.617, ΓΕΚ 10.367, Τέρνα Ενεργειακή 16.602.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.201.490 τεμ., (από 57.201.490 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 3.269.484 τεμ. (3.269.484), Eurobank 63.718.613 τεμ. (63.528.613), ΟΠΑΠ 1.689.992 τεμ. (1.707.326), Εθνική 15.717.704 τεμ. (15.717.704), ΟΤΕ 1.960.157 τεμ. (1.979.764), Πειραιώς 13.299.071 τεμ. (13.299.071), Ελ. Πετρέλαια 1.923.619 τεμ. (1.927.516), Motor Oil 1.477.180 τεμ. (1.457.180), Intralot 1.109.253 τεμ. (1.109.253).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v