Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Νέο υψηλό 13ετών με πάρτι σε ΕΤΕ και όμιλο Viohalco

Σε υψηλό 157 μηνών αναρριχήθηκε ο ΓΔ με τους επενδυτές να σπεύδουν να καλύψουν το «χαμένο» έδαφος από τις αργίες. Στα 210 εκατ. ευρώ εκτινάχθηκαν οι συναλλαγές. Η εικόνα στα «μεσαία».

Χρηματιστήριο: Νέο υψηλό 13ετών με πάρτι σε ΕΤΕ και όμιλο Viohalco

Αποφασισμένοι να “κάνουν παιχνίδι” επέστρεψαν οι “long” από τις αργίες Πάσχα – Πρωτομαγιάς και να καλύψουν μέρος του “χάντικαπ” που δημιουργήθηκε από τις Διεθνείς Αγορές, καθώς οι τελευταίες ήταν σε πλήρη δράση, τις αμέσως προηγούμενες μέρες.

Έτσι, η σημερινή συνεδρίαση ήταν καθαρά ανοδική, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο, με τον Γενικό Δείκτη να ολοκληρώνει τις συναλλαγές σε νέα υψηλά 157 μηνών (το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο στις 14/4/2011 και στις 1487,76 μονάδες) και τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών σε υψηλά 8,5 ετών (το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο στις 25/11/2015 και στις 1405,8 μονάδες).

Θα μπορούσε, εύκολα, να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση τα “είχε όλα”, με την συναλλακτική δραστηριότητα σε ιδιαίτερα ικανοποιητικά επίπεδα (ο υψηλότερος τζίρος των τελευταίων 30 συνεδριάσεων, με τον αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 15/3, με 359,4 εκατ.) και τους ημερήσιους, θετικούς, πρωταγωνιστές, από όλο το εύρος του ταμπλώ, έστω και αν μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση κινήθηκαν σχετικά επιφυλακτικότερα.

Με θετικό βηματισμό, αλλά σαφώς ηπιότερα κέρδη οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους DAX και FTSE 100 να διεκδικούν κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά. Την τρέχουσα εβδομάδα δεν έχουμε κρίσιμα μακροοικονομικά στοιχεία, ωστόσο, ενδιαφέρον θα συγκεντρώσουν τα πρακτικά (συνεδρίασης Απριλίου) της ΕΚΤ την Παρασκευή.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ασφαλώς και ο Βαρύδεικτος Τραπεζικός κλάδος, ήταν αυτός που ηγήθηκε της ανοδικής κίνησης, όμως δεν υστέρησαν και αρκετά μη Τραπεζικά blue chips.

Σύμφωνα με πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία, “αγοραστές από το ξεκίνημα της συνεδρίασης, είχαν μετοχές Εταιρειών με διπλή διαπραγμάτευση σε Αγορές των Λονδίνου (ΕΕΕ) – Βρυξελλών (TITC, CENER), που στο διάστημα των πρόσφατων αργιών στο Χ.Α. είχαν ‘τρέξει’, με αποτέλεσμα οι εδώ αγοραστές να σπεύσουν να κλείσουν το ‘χάντικαπ”.

Σε νέα ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι μετοχές των Jumbo (+1,76%) και Cenergy (+4,37%). Σε νέα υψηλά 17,5 ετών, ή σε νέα ιστορικά υψηλά αν συνυπολογιστεί το διάστημα από τότε που άλλαξε έδρα η TITC (+2,73%), που δημοσιεύει σήμερα αποτελέσματα α΄ τριμήνου, μετά την λήξη των συναλλαγών στο Χ.Α. Αύριο η ενημέρωση των αναλυτών.

Αν η σημερινή συνεδρίαση είναι πειστικό δείγμα γραφής, το “sell in May and go away” μάλλον θα περιμένει, καθώς ο ΓΔΧΑ έδειξε διατεθειμένος να διεκδικήσει υψηλότερες τιμές.

Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Μαΐου 2024, αναμένονται οι ανακοινώσεις για την αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI της τριμηνιαίας αναθεώρησης. Οι ενδεχόμενες αλλαγές θα εφαρμοστούν την 3η Ιουνίου 2024, με τους επενδυτές να λαμβάνουν τις θέσεις τους έως τις 31/5.

Στις 16 Μαΐου αναμένεται να ανακοινώσουν τα δικά τους αποτελέσματα η Alpha Bank και η Eurobank, “τα οποία αναμένεται να επαληθεύσουν τις υψηλές προσδοκίες των ίδιων των Διοικήσεων αλλά και της Αγοράς”, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Επέστρεψαν οι ανοδικές διαθέσεις των αποδόσεων στην αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,84% αναρριχάται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,49% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,463% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 1475,93 μονάδες (+1,63%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1473,75 (+1,48%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1473,53 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,47%.

Ο τζίρος, στα 210,5 εκατ., από τα οποία τα 27 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΥΤΙΛ, ΠΕΙΡ, ΔΑΑ, ΕΤΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ, ΙΝΛΟΤ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΦΡΛΚ), ενώ οι ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ και ΟΠΑΠ απασχόλησαν το 54% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο, τα 191 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE 25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

«Το ‘πακέτο’ του 5% της ACAG μπορεί να βοηθήσει σημαντικά. Δεν χρειάζεται βιασύνη από τους συμμετέχοντες, αλλά υπομονή. Ο τίτλος έχει γράψει 7,70 υψηλό, με το ‘πακέτο’ να γίνεται στο 6, που πλέον είναι σημαντική στήριξη. Κύρια αντίσταση το 6,78 – 6,90, με το 6,22 κοντινή στήριξη”, σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

“Στις ΗΠΑ, η απροσδόκητα μεγάλη επιβράδυνση των προσλήψεων τον Απρίλιο (μόνο 175 χιλ. νέες θέσεις εργασίας, με αναμενόμενες 240 χιλιάδες), προκάλεσε ευφορία στις Αγορές, καθώς μπορεί οδηγήσει σε επιτοκιακές μειώσεις από τη Federal νωρίτερα”, επισημαίνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Περιμένουμε η Αγορά να κινηθεί υψηλότερα, μετά τις διακοπές του Πάσχα, σε μία προσπάθεια να πιάσει το βηματισμό των Ξένων Αγορών. Σημειώστε ότι ο DAX 30 έχει κερδίσει περίπου 3% στις τελευταίες 3 συνεδριάσεις. Cenergy, Viohalco και TITC θα είναι στο επίκεντρο”, σύμφωνα με την Optima Bank.

“Παρέμεινε καλό το κλίμα στις Διεθνείς Αγορές τις ημέρες αργίας του Χ.Α. με αποτέλεσμα η σημερινή επιστροφή στις συναλλαγές να είναι θετική. Επίσης, την τρέχουσα εβδομάδα δεν έχουμε κρίσιμα μακροοικονομικά στοιχεία, ωστόσο, ενδιαφέρον θα συγκεντρώσουν τα πρακτικά (συνεδρίασης Απριλίου) της ΕΚΤ την Παρασκευή. Ο ΓΔΧΑ μπορεί να κινηθεί υψηλότερα τον Μάιο, εν μέσω και των μερισματικών αποκοπών, αλλά η άνοδος πιθανότατα θα αφορά μόνο ένα μέρος των τίτλων. Αυξημένη βαρύτητα θα δοθεί και στα αποτελέσματα Α΄ τριμήνου με την TITC να ανακοινώνει σήμερα το απόγευμα”, σημειώνει η Depolas Investment Services.

Εδώ και 21 περίπου μήνες η FED άρχισε το QT (αντίστροφο του QΕ), το οποίο σημαίνει ότι κάθε μήνα 95 δισ. (Κρατικά και ενυπόθηκα ομόλογα) λήγουν και δεν ανανεώνονται. Η αφαίμαξη μέχρι σήμερα της προσφοράς χρήματος είναι πολύ μεγάλη και το αποτέλεσμα το βλέπουμε στις τιμές των ομολόγων. Μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις τις FED έχει αρχίσει η διαδικασία μείωσης του QT (quantitative tightening). Η FED δείχνει να έχει τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης και αυτό φαίνεται από την καλή συμπεριφορά της Χρηματιστηριακής Αγοράς. Οπότε αναμένουμε ο αγώνας MICROeconomy vs MACROeconomy από το 1-0 που βρίσκεται σήμερα να τελειώσει σε μερικούς μήνες με ισοπαλία”, αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της Solidus Sec.

“Η Ελληνική Αγορά προσπαθεί να καλύψει το χαμένο έδαφος των αργιών του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς, με αποτέλεσμα να καταγράφει ήδη υψηλά 13 ετών σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, ο οποίος κινείται προς τις 1500 μονάδες", όπως σημειώνει ο Γιώργος Πήττας.

"Νέα υψηλά 52 εβδομάδων πραγματοποιούν οι ΕΤΕ, ΕΕΕ, ΤΙΤC, ΜΠΕΛΑ, και CENER από τις Δεικτοβαρείς μετοχές. Πρωταθλητής στις αποδόσεις από την αρχή του έτους ο TITC με απόδοση 39% βρίσκεται πλέον στα 30 ευρώ στα 2,4 δισ. κεφαλαιοποίηση. Με μονοψήφιο Ρ/Ε ακόμα και 4,5x ΕΒΙΤDA σίγουρα δεν θεωρείται ακριβός παρά την έντονα ανοδική κίνηση. Παρόμοια, η ΕΤΕ με καθαρά κέρδη 358 εκατ. στο τρίμηνο και κεφαλαιοποίηση 7,35 δισ.

Κατά τα λοιπά, είναι σίγουρα αξιομνημόνευτη η αφύπνιση μετά από καιρό που εκφράζεται με δυνατά υψηλά για τις ΕΕΕ και ΜΠΕΛΑ. Πολύ αξιόλογη κίνηση και από ΑΡΑΙΓ και ΜΥΤΙΛ που βρίσκονται πολύ κοντά στα υψηλά 52 εβδομάδων, ενώ δεν θα πρέπει να παραγνωρίσουμε την έντονη κινητικότητα στον κλάδο Πληροφορικής, μετά τα δύο deals της ΕΝΤΕΡ και της ΕΠΣΙΛ.

Διεθνώς, το ενδιαφέρον παραμένει στο μέτωπο Ισραήλ – Παλαιστίνης, με τις Αγορές πάντως να έχουν περιορίσει τις ανησυχίες τους", σύμφωνα με τον κ. Πήττα (αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Hellenic – American Sec.).

“Πλέον η Αγορά έχει μπει στο ‘club’ των 100 δισ. με σκοπό να τα αυξήσει όσο περισσότερο μπορεί", όπως επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

"Ο Τραπεζικός είναι το μεγαλύτερο μέρος τόσο από πλευράς κεφαλαιοποίησης, όσο και από πλευράς συναλλαγών, ενώ είναι και ο κλάδος που μπορεί να κάνει την διαφορά στα αποτελέσματα τα επόμενα τρίμηνα. Από την άλλη, η αρχή διανομής μερισμάτων θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο. Η Εθνική έχει ξεχωρίσει με τα αποτελέσματα να βοηθάνε σημαντικά, θυμίζοντας παρόλα αυτά το placement του υπόλοιπου ποσοστού που θέλει να δώσει το επόμενο διάστημα, ενώ ακολουθούν τα Ελληνικά Πετρέλαια. Ο ΓΔ υπεραποδίδει έναντι των Ξένων Αγορών, κάτι που μπορεί να μεγεθυνθεί το επόμενο διάστημα. Πλέον αρκετές Ελληνικές Εταιρείες έχουν μπει και πάλι στα monitors των Ξένων Θεσμικών. Εν αναμονή αποτελεσμάτων από την TITC, που πλέον έχει αλλάξει αισθητά συμπεριφορά, ύστερα από την πρόσληψη market maker στο Βέλγιο.

Βλέπουμε μία μετακίνηση κεφαλαίων σε τίτλους μικρότερης κεφαλαιοποίησης, με το ενδιαφέρον να αυξάνεται σταδιακά. Είδαν και αποείδαν ότι η Αγορά δεν πέφτει όπως θα ήθελαν και κάποια χαρτοφυλάκια με ρευστότητα ψάχνουν αποδόσεις στα “αβαθή”.

Το περίφημο deal της ΤΕΝΕΡΓ περιμένει ακόμα η Αγορά, με τον Όμιλο να τηρεί “σιγή ιχθύος”. Το θέμα είναι ότι όταν κάτι συζητείται για πολύ καιρό ή χαλάει, ή γίνεται σε επίπεδα που δεν περιμένουμε. Άλλωστε το τελευταίο διάστημα έχει αλλάξει σημαντικά το μέγεθος των αποτιμήσεων στον κλάδο. Θυμίζουμε ότι τα επί μακρών υψηλά επιτόκια επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τον κλάδο, μιας και το 70-80% των έργων στηρίζονται σε δανεισμό. Το 1473 ΓΔΧΑ θέλει την απαραίτητη προσοχή τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, μιας και θέλει σημαντική αύξηση τζίρου για να κατοχυρωθεί. Σε περίπτωση που τα καταφέρει, η Αγορά θα πάρει πιο επιθετική τάση.

Το ανοδικό ‘χάσμα’ έκανε ήδη κάποιους να τρέχουν να κλείσουν’ short’ θέσεις, μιας και η Αγορά έπιασε στον ύπνο τους περισσότερους, από το χαμηλό στα μέσα του Απρίλη”, σύμφωνα με την άποψη του κ. Ζαχαράκη (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (11,7), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,6), ΕΤΕ (7,4), ΟΤΕ (6), ΟΠΑΠ (5,8), ΜΥΤΙΛ (5,6), ΠΕΙΡ (4,7),  ΔΕΗ (4,3), ΜΠΕΛΑ (4,1), ΑΛΦΑ (3,8), ΜΟΗ (3), ΕΛΠΕ (2,5), TITC (2,4), ΤΕΝΕΡΓ (2,2), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,7), BIO (1,6), CENER (1,6), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1,2 δισ. ευρώ).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι τίτλοι των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να επιβεβαιώνει την απόλυτη επικράτηση των “buyers” (Alpha Bank +2,21%, Εθνική +4,23%, Eurobank +0,69%, Πειραιώς +0,99%).

Σε υψηλά 101 μηνών η ΕΤΕ (το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο στις 3/12/2015 και στα 8,47 ευρώ).

Σε υψηλά 102 μηνών ο τίτλος της ΕΥΡΩΒ, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 18/11/2015 (2,0912 ευρώ).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 1283,12 μονάδες (+2,7%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1276,82 (+2,19%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1276,67 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,18%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1153 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1300 μονάδες. Σε περίπτωση διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1124 - 1120, 1099  και 1094 - 1090 μονάδες (συνωστίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Αναμφισβήτητο πλεονέκτημα των “πράσινων” τίτλων, δίνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου διαφοροποιήθηκαν αρνητικά οι ΕΛΠΕ (-0,66%), ΕΥΔΑΠ (-0,34%), ΚΟΥΕΣ (-1,91%), ΟΤΟΕΛ (-0,31%) και ΣΑΡ (-2,03%). Αμετάβλητες οι μετοχές των ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Ο μοναδικός τίτλος του FTSE25 που κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ήταν αυτός του Σαράντη (-2,03% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), με την μετοχή να συμπληρώνει τρεις διορθωτικές συνεδριάσεις. Το ημερήσιο “stop short” στα 12,16 ευρώ και η πρώτη σημαντική στήριξη στα 11,00 ευρώ.

Στις 25/4 είναι το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο για την μετοχή της Μυτιληναίος (+2,25%). Η επόμενη αντίσταση στα 39,56 ευρώ και η πρώτη στήριξη στα 37,62 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκα ο τίτλος της ΕΕΕ (+2,01%), συμπληρώνοντας πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές σε νέα υψηλά 28 μηνών. Το ημερήσιο “stop long” στα 27,40 ευρώ και η επόμενη αντίσταση στα 32,22 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+146,7%), ακολουθούμενη από ΚΟΥΑΛ (+106,58%), ΦΒΜΕΖΖ (+98,09%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+82,82%), MONTA (+74,87%), REALCONS (+59,7%), ΣΑΤΟΚ (+59,32%), ΓΚΜΕΖΖ (+58,96%), ΔΟΜΙΚ (+46,69%), ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+45,05%), OPTIMA (+41,28%) και TITC (+40,33%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΜΙΝ (+4,13%), ΑΚΡΙΤ (+2,15%), ΣΠΙ (+2,25%), ΕΛΣΤΡ (+0,43%), ΔΡΟΜΕ (+3,46%), ΑΣΤΑΚ (+1,67%).

Σε νέα ιστορικά υψηλά, με λίγες συναλλαγές οι DotSoft (+9,82%) και Λάμψα (+1,20%).

Σε νέα ιστορικά υψηλά και οι ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+9,78%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+2,68%), OPTIMA bank (+2,04%) και Performance (+4,27%, αυξάνονται όσοι την βλέπουν με φτηνή αποτίμηση, σε σχέση με άλλες Εισηγμένες του κλάδου, αν συνυπολογιστούν τα μεγέθη του 2023, αλλά και οι τιμές των πρόσφατων εξαγορών).

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 24/4 για Profile (+1,91%).

Επιστροφή αγοραστών σε ACAG (+1,28%), Realcons (+5,79%), Κυριακούλη (+2,19%) και Πετρόπουλο (+7,71%).

Βγήκε “bid” σε Foodlink (+2,61%) και Space (+2,32%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Unibios (+3,44%).

Επιμένει πλαγιοανοδικά η Ιντρακόμ (+0,27%).

Συνεχίζουν να βγαίνουν μικρές αγορές και οριακά ψηλότερα των 12,00 ευρώ στην ΕΠΣΙΛ (0%).

Τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές και έξι πτωτικές στις τελευταίες επτά συνεδριάσεις για Ικτίνο (-2,21%, σε χαμηλά επταμήνου).

Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση για την ΕΚΤΕΡ (0%) στα 50,3 εκατ. και για την Δομική Κρήτης στα 75,9 εκατ. Τα συμπεράσματα δικά σας (!)

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1357 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1319, 1311 - 1310 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη αντίσταση στις 1570 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3296 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3280, 3200, 3184 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3178 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3600 μονάδες. 

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με σχεδόν απόλυτη επικράτηση των πωλητών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για το Πετρέλαιο, στο 1,0751 η ισοτιμία Ευρώ - Δολαρίου.

Προσπαθεί να επιστρέψει πάνω από τα $2325 ο Χρυσός, προς τα $27,70 αντιδρά το Ασήμι.

Λίγο πάνω από τα $62200 το Bitcoin, στα $3000 προσπαθεί να ισορροπήσει το Ethereum.

Η Γερμανική βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε για πρώτη φορά φέτος, κατά 0,4% τον Μάρτιο. Η επίδοση, πάντως, ήταν καλύτερη από την πτώση 0,7% που υπολόγισαν οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Bloomberg.

Η Riksbank μείωσε τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια. Η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας μείωσε το βασικό επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης, στο 3,75% και ανακοίνωσε ότι θα μπορούσε να μειωθεί ακόμη δύο φορές το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Τα δύο τρίτα των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg περίμεναν την κίνηση.

“H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει λόγο να μειώσει τα επιτόκια πολύ γρήγορα” δήλωσε σε συνέντευξή του στη Γερμανική εφημερίδα “Handelsblatt”, ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης, Ρόμπερτ Χόλτσμαν, επισημαίνοντας ότι “πολλά θα εξαρτηθούν από το τι θα κάνει η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ”.

Κατά 0,4% υποχώρησαν τα αποθέματα χονδρικής στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την τελική μέτρηση του Υπουργείου Εμπορίου. Σε ετήσια βάση, τα αποθέματα μειώθηκαν κατά 2,3%. Η μέτρηση είναι αμετάβλητη σε σχέση με τα προκαταρκτικά στοιχεία και ευθυγραμμίζεται με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 1,3 δισ., στα 102,3 δισ. ευρώ.

Από τις μετοχές  της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΧΑ, ΛΑΜΔΑ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, CENER, TITC και με το θετικό η ΣΑΡ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΛΧΑ, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή και στο χαμηλό οι Πειραιώς, Ελλάκτωρ, Quest, Σαράντης.

Ικανοποιητική  η τελική εικόνα με 81 ανοδικούς τίτλους, έναντι 46 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής ανοδικής κίνησης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (21.514 συμβόλαια).

Στα 3.860 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.869 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Στα 899 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 897 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 10 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 10 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 581, 465 για τον Μάιο και 116 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.583), κινήθηκε μεταξύ 3.566,5 και 3.646 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 3, 3 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.282,5), κινήθηκε μεταξύ 1.282,5 και 1.282,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Μάιο και 0 για τον Ιούνιο τιμή κλεισίματος τον πρώτο μήνα 5.565,25).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.711), Πειραιώς (3.651), Εθνική (2.661), ΔΕΗ (881), Alpha Bank (8.476), ΔΑΑ (139), Cenergy (164), Viohalco (419), ΕΛΧΑ (147), ΓΕΚ (132), ΕΧΑΕ (228), Μυτιληναίο (117).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 162.609, Πειραιώς 74.836, Eurobank 28.796, ΑΔΜΗΕ 26.734, ΓΕΚ 15.723, ΔΕΗ 32.440, Εθνική 12.269, Τέρνα Ενεργειακή 32.144.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 63.116.834 τεμ., (από 63.877.996 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.119.186 τεμ. (34.119.186), ΟΠΑΠ 1.742.816 τεμ. (1.742.211), Εθνική  13.228.082 τεμ. (13.452.051), ΟΤΕ 1.601.339 τεμ. (1.623.268), Πειραιώς 9.186.971 τεμ. (10.106.536).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

 

 

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v