Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα επόμενα βήματα για αγοραστές-πωλητές στο χρηματιστήριο

Με την αποτίμηση των εισηγμένων στα 100 δισ. ευρώ οι επενδυτές εστιάζουν στα οικονομικά αποτελέσματα και τις διεργασίες στο επιχειρηματικό πεδίο, με τα μάτια στις εξελίξεις στην ασταθή διεθνή σκακιέρα.

Τα επόμενα βήματα για αγοραστές-πωλητές στο χρηματιστήριο

Με την άνοδο στις διεθνείς αγορές και το θετικό πρόσημο της (Μεγάλης) Πέμπτης η επιστροφή και των επενδυτών στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με αφορμή τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα 3μηνου της UBS η ενεργοποίηση αγοραστών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, συνδυαστικά με την αύξηση του εμπορικού πλεονάσματος της Γερμανίας ο DAX επανήλθε προς τις 18.300 μονάδες, ο CAC πάνω από τις 8.000 και ο FTSE100 υψηλότερα των 8.300 μονάδων.

Από τις 1.452,24 (0,26%) για τον Γενικό Δείκτη (2 Μαϊου), με τον Δείκτη Τραπεζών στις 1.249,43 (0,97%) και τον FTSE25 στις 3.528,77 (0,31%) το πλεονέκτημα το έχουν traders, επενδυτές με θέσεις στον τραπεζικό κλάδο.

Με τη μετοχή της Εθνικής να κάνει θεαματική είσοδο τον Μάϊο ( με 3,31% στα 7,81 ευρώ, με συναλλαγές 1,52 εκατ. τμχ) είναι προφανές πως -κατ' αρχήν- βραχυπρόθεσμα η στάση των traders θα εξαρτηθεί από την έκβαση του αιτήματος της διοίκησης στον SSM για την διανομή -συγκριτικά- αυξημένου μερίσματος.

Επιβεβαιώνει την σύσταση για "αγορά" η Optima Bank, ισχυρό το Q1, στα 9,2 ευρώ η τιμή στόχος για τον τίτλο που έχει ενισχυθεί 1,43% σε εβδομαδιαίο και 10,28% σε μηνιαίο.

Θα μπορούσε η Εθνική να συνεχίσει σε ρόλο οδηγού και αυτή την εβδομάδα, στις τρεις συνεδριάσεις με στόχευση long μέχρι και την Παρασκευή (σε "κλείσιμο"); πιθανόν, σύμφωνα με αναλυτή παραπέμποντας στην υπομονή που συνέστησε ο Παύλος Μυλωνάς μέχρι τις αρχές Ιουνίου, οπότε σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου θα γίνει γνωστή η θέση του Επόπτη. Στα 7,143 δισ. η αποτίμηση της Εθνικής, έναντι των 7,507 δισ. της Eurobank απόκλιση που μένει να φανεί εάν μπορεί να καλυφθεί (ή όχι ) στο διάστημα που ακολουθεί.

Επιμένει η HSBC πως το ΧΑ μπορεί να υπεραποδώσει έναντι των ευρωπαϊκών, σύμφωνα με τον Γιώργο Α. Σαββάκη, με τον αγγλικό οίκο να προτάσσει την χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Κλάδος οδηγός για τους επενδυτές ο τραπεζικός, και λόγω της αυξημένης βαρύτητας στάθμισης, με τα στοιχεία πρώτου 3μηνου των Πειραιώς, Εθνικής να επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις αναλυτών για αυξημένη οργανική κερδοφορία.

Τάση που πιθανότατα θα παραμείνει ισχυρή και με την ανακοίνωση μεγεθών Eurobank, Alpha Bank στις 16 Μαϊου. Κλειδί και για τους διαχειριστές ξένων funds ο κλάδος- το "καρέ" των Eurobank, Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς- καθώς "βαραίνει" καθοριστικά στο "καλάθι" του MSCI Greece Standard, με "βαρύτερη" (και πρώτη) την Εθνική (16,3%).

Η αναφορά στον πιο διεθνοποιημένο δείκτη γίνεται για τον επιπλέον λόγο της ανακοίνωσης (στις 14 Μαϊου) της 3μηνιαίας αναδιάρθρωσης (σε ισχύ από 3 Ιουνίου) με 3 εισηγμένες να πληρούν μία (ή δύο ) από τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούνται για την ένταξη τους. HelleniQ Energy με αποτίμηση 2,562 δισ., ΔΑΑ με 2,490 και ΤΙΤΑΝ με 2,294 δισ. πληρούν κάποια-αλλά όχι όλα- τα κριτήρια για αυτή την αναθεώρηση.

Θεωρητικά η HelleniQ Energy θα μπορούσε να ενταχθεί εάν πληρούσε και την συνθήκη της αποτίμησης (της ελεύθερης διασποράς) που για να συμβεί θα έπρεπε οι βασικοί μέτοχοι (ΡΟ&ΙΗ και ΤΑΙΠΕΔ) να διέθεταν επιπλέον ποσοστό άμεσα, ενδεχόμενο που δεν "παίζει" για τώρα. Ομως, φαίνεται όπως και στην περίπτωση του ομίλου TITAN Cement International πως το χρηματιστηριακό "τρέξιμο" δημιουργεί προϋποθέσεις για είσοδο σε επόμενη (3μηνιαία αναθεώρηση).

Με 13,13% σε μηνιαίο και 36,60% από την αρχή του έτους για τη μετοχή της TCI διαγράφεται το καλύτερο 4μηνο (αρχής έτους) με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει μεσοπρόθεσμα. Με 3,01% και 15,18% αντίστοιχα για τον τίτλο της HelleniQ Energy, και το πρώτο placement να αποφέρει-ήδη- 1,3 ευρώ/μτχ υπεραξία πολύ πιθανά να ακολουθήσει και δεύτερο, ο χρονισμός είναι το ερώτημα.

Ωστόσο, πέραν της αναθεώρησης των δεικτών MSCI, ανάλογη διαδικασία- και μάλιστα με επικρατέστερες εισόδους- αφορά στους FTSE/Russell.

Σύμφωνα με τα στοιχεία Απριλίου (μέση χρηματιστηριακή αξία) θα πρέπει να υπολογίζεται βέβαιη η ένταξη του ΔΑΑ (αναθεώρηση Ιουνίου) με την Quest (αποτιμάται 816 εκατ.) να μένει εκτός. Για τον συγκεκριμένο δείκτη να συνεκτιμηθούν, η βαρύτητα Εθνικής (με 10,9%), Eurobank (10,6%), Coca Cola HBC (9,6%) αλλά και η εφαρμογή του capping factor (οι 3 ανωτέρω θα έχουν την ίδια στάθμιση/από 10%).

Προοπτικά, με ορίζοντα- βραχυπρόθεσμα- το 3ήμερο Τετάρτης-Παρασκευής, μένει να φανεί κατά πόσον θα έχει συνέχεια η long τάση για τραπεζικά χαρτιά και blue chips- κατ' αρχήν- και εάν θα διαψευσθεί ο κανόνας που ήθελε να υπερισχύουν οι πωλητές τον Μάϊο.

Με την αποτίμηση των εισηγμένων στο ΧΑ, στα 100 δισ. - για πρώτη φορά μετά τον Νοέμβριο 2009- ο Στέφανος Κοτζαμάνης είχε θέσει το ερώτημα της "φούσκας" ή του υποτιμημένου χρηματιστηρίου. Με γνώμονα το δείγμα μεγεθών 3μηνου, τα 22 δισ. που προστέθηκαν το 2023 θα μπορούσε-περισσότερο ή λιγότερο- να επαναληφθούν και το 2024.

Εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των αναλυτών η κερδοφορία των εισηγμένων θα μπορούσε να φτάσει τα 11,3 δισ. του 2007/8 μέγεθος- με ανάλογο αποτέλεσμα και στις χρηματικές διανομές.

Από αυτή την άποψη τα οικονομικά αποτελέσματα θα "ζυγίσουν" για αγοραστές/πωλητές, με το ενδιαφέρον να στρέφεται από αύριο κιόλας στον όμιλο ΤΙΤΑΝ (μετά την συνεδρίαση/3μηνου)- την Πέμπτη η γενική συνέλευση. Οπως επίσης στις όποιες εξελίξεις στο επιχειρηματικό πεδίο, με την κοινότητα να προσβλέπει σε 1-2 ανακοινώσεις πριν την ευρωκάλπη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v