Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Η ΕΤΕ έκρινε το πρόσημο για τον ΓΔ

Οριακά κέρδη στη τελευταία συνεδρίαση πριν το Πάσχα με την Εθνική στα 7,81 ευρώ (υψηλό 101 μηνών) και την Coca Cola στα 30,8 ευρώ. Ρευστοποιήσεις στο τελευταίο κομμάτι της συνεδρίασης. Συναλλαγές 122,8 εκατ. ευρώ.

Χρηματιστήριο: Η ΕΤΕ έκρινε το πρόσημο για τον ΓΔ

Παρά το ήπια επιφυλακτικό ξεκίνημα, θα μπορούσε να υποστηριχτεί ότι η τελευταία συνεδρίαση, πριν τις αργίες του Πάσχα, ήταν καθαρά ανοδική, καθώς οι αγοραστές πήραν γρήγορα περισσότερες πρωτοβουλίες και οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. γύρισαν σε θετικό πρόσημο, το οποίο και διατήρησαν μέχρι τέλους.

Δεν είναι υπερβολικοί αυτοί που υποστηρίζουν ότι η σημερινή συνεδρίαση διεξήχθη στον απόηχο των χθεσινών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε η Εθνική, καθώς η μετοχή της ΕΤΕ (+3,31%) ήταν αυτή που ηγήθηκε της σημερινής ανοδικής κίνηση, τερματίζοντας τις συναλλαγές σε υψηλά 101 μηνών (το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο στις 3/12/2015).

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “πρόβλεψη για διανομή μερίσματος 30% από τα κέρδη του 2023 έχει κάνει η Εθνική Τράπεζα, ενόψει των σχετικών αποφάσεων από τις Εποπτικές Αρχές”.

Τα υψηλά 102 μηνών ισοφάρισε ο τίτλος της ΕΥΡΩΒ (+0,50%), με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 18/11/2015.

Αν εξαιρεθεί η κινητικότητα που συνεχίστηκε στα ΜΕΖΖ, ευδιάκριτα επιφυλακτική ήταν η εικόνα στο μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ, κάτι που επιβεβαιώνεται και από την τελική αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών, καθώς το σύνολο των ενεργών traders, σαν πρώτο μέλημα είχαν τις προγραμματισμένες Πασχαλινές αποδράσεις, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που προχώρησαν σε ήπιες ρευστοποιήσεις, λόγω του επερχόμενου σημαντικού αριθμού αργιών, με τις Διεθνείς Αγορές σε πλήρη δραστηριότητα.

Από την άλλη μίνι έκπληξη, για όσους παρακολουθούν τα δρώμενα στο ταμπλώ του Χ.Α. επί καθημερινής βάσεως, αποτέλεσε η σχετικά ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα, καθώς δεν ήταν λίγοι οι αναλυτές που στις πρωινές τους εκτιμήσεις, προέβλεπαν ακόμα χαμηλότερη μικτή αξία συναλλαγών.

Σε κάθε περίπτωση, όλοι περιμένουν τις πρώτες συνεδριάσεις του Μαϊου, προκειμένου να διαπιστώσουν αν θα ισχύσει το “sell in May and go away”, ή ο ΓΔΧΑ θα διεκδικήσει υψηλότερες τιμές.

Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Μαΐου 2024, αναμένονται οι ανακοινώσεις για την αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI της τριμηνιαίας αναθεώρησης. Οι ενδεχόμενες αλλαγές θα εφαρμοστούν την 3η Ιουνίου 2024, με τους επενδυτές να λαμβάνουν τις θέσεις τους έως τις 31/5.

Σταθεροποιητικά κινούνται οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,97% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,62% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,428% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Με μικτά πρόσημα κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς οι χθεσινές ανακοινώσεις της Fed, δεν πρόσθεσαν ορατότητα στους ενεργούς επενδυτές.

Πιο συγκεκριμένα, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ άφησε, όπως αναμενόταν, αμετάβλητα τα επιτόκια στο υψηλό 23 ετών του 5,25% με 5,5%, ενώ παράλληλα “έστειλε σήμα” ότι “δεν βλέπει περαιτέρω πρόοδο στη μάχη κατά του πληθωρισμού”. Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ανέφερε πως, “ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός και δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει πρόοδος στη μείωσή του, προς τον στόχο του 2%. Το μονοπάτι παραμένει αβέβαιο, αλλά δεν πιθανό η επόμενη κίνηση της Fed να είναι αύξηση επιτοκίων”.

Με διαθέσεις ήπιας αποκλιμάκωσης οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,94% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,61% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,505% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1447,13 (-0,09%) και 1460,29 μονάδων (+0,82%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1453,42 (+0,34%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1452,24 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,26%.

Ο τζίρος, στα 122,9 εκατ., από τα οποία τα 15,3 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΜΠΕΛΑ, ΛΑΜΔΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ), ενώ οι ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΟΠΑΠ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 47% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 122,9 εκατ., τα 104,3 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της εβδομάδας, που αποδείχθηκε πτωτική, αφαιρώντας από τον Γενικό Δείκτη 0,19%. Στο ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε απώλειες 1,54%. Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ καταγράφει κέρδη 12,30% και ο ΔΤΡ κέρδη 17,69%.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Μοναδική εισηγμένη στον κλάδο της η ΛΑΒΙ και με επιτελείο που έχει όραμα. Χρειάζεται μία κατοχύρωση του 0,7880 για να μας φέρει αν μη τι άλλο στο 0,96 σε πρώτη φάση και στο 1,03 σε δεύτερη. Κάθετη αλλαγή στην συμπεριφορά της ΣΠΙ με σταθερούς όγκους συναλλαγών. Το 0,70 επίπεδο λειτούργησε σαν επιβεβαίωση και κύρια στήριξη. Της λείπει κλείσιμο πάνω από το 0,75 για αγοραστικό σήμα, με τα 0,80 και 0,86 επόμενα επίπεδα. Όταν σε μία Εταιρεία βάζουν το χέρι στην τσέπη οι βασικοί μέτοχοι, οι νέοι μέτοχοι δεν πρέπει να φοβούνται. Στην περίπτωση της ΚΟΥΑΛ ο εφοπλιστής ήρθε για να μείνει και φυσικά να αυξήσει την θέση του. Ο σχεδιασμός είναι να αποπληρωθούν δάνεια της Εταιρείας και να προχωρήσει σε εξαγορές. Λογικά θα δώσει ευκαιρία μετά το κόψιμο και κοντά στην Α.Μ.Κ.. Τεχνικά όπως βλέπουμε στο weekly το 1,20 και 1,45 είναι τα δύο μεγάλα μας επίπεδα, αν και θεωρούμε θα την βρούμε κοντά στο 1,10 και πάλι σε αναπροσαρμοσμένη τιμή. Σε ημερήσιο είναι ‘short’ με το ‘stop’ στα 1,49 ευρώ”, σημειώνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι επενδυτές αφομοιώνουν τα σχόλια της Fed, τα οποία εμφανίζονται λιγότερο ‘γερακίσια’ από ότι ανέμεναν οι Αγορές. Η Ελληνική Αγορά θα παραμείνει κλειστή την Παρασκευή 3 και τη Δευτέρα 6 Μαΐου για τις Ορθόδοξες διακοπές του Πάσχα, καθώς και την Τρίτη 7 Μαΐου λόγω της μεταφοράς της αργίας της Πρωτομαγιάς”, υπενθυμίζει η Eurobank Equities.

Θετική συνεδρίαση με την Εθνική Τράπεζα να είναι στο επίκεντρο. Το Χ.Α. θα είναι κλειστό αύριο, καθώς και τη Δευτέρα και την Τρίτη του Πάσχα”, αναφέρει η Οptima bank.

Η Αγορά επικεντρώθηκε στον Τραπεζικό κλάδα και στα καλά αποτελέσματα 1ου τριμήνου 2024 που ανακοίνωσαν η Τράπεζα Πειραιώς και η Εθνική Τράπεζα. Καλά αποτελέσματα 1ου τριμήνου 2024 θα ανακοινώσει και η TITC στις 8 Μαΐου, μετά το κλείσιμο της Αγοράς”, όπως εκτιμά η Piraeus Sec.

H Αγορά επανέρχεται την Τετάρτη 8 Μαΐου. Ως εκ τούτου, είχαμε μια συγκρατημένη συνεδρίαση και παγίωση γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα”, σύμφωνα με την Beta Sec.

Εθνική και Πειραιώς επιβεβαίωσαν τις αισιόδοξες προσδοκίες με τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων τους για το 1ο τρίμηνο. Η επιβεβαίωση της στήριξης των 1448 μονάδων, δημιουργεί προϋποθέσεις για κίνηση του ΓΔ προς τις 1460 μονάδες, ενώ την ίδια ώρα, ο Πάουελ δήλωσε ότι είναι αβέβαιος ο χρόνος μείωσης των επιτοκίων”, σημειώνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

H FED έδειξε ότι θα προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων, μόνο όταν σιγουρευτεί για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, κάτι που πιθανότατα δεν θα συμβεί μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Ιουνίου. Λόγω εορτών, το Χ.Α. αναμένουμε να κρατήσει επαφή με τα τρέχοντα επίπεδα, χωρίς ‘συγκινήσεις”, αναφέρει η Depolas Investments Services.

Οι επικείμενες αργίες του Χ.Α. (μέχρι και τις 7 Μαΐου) ‘χαρίζουν’ στους συμμετέχοντες στην Ελληνική Κεφαλαιαγορά τον απαιτούμενο χρόνο για ‘ανάσες’, εν μέσω του θετικού κλίματος που δημιουργούν τα υψηλά 13 ετών στον Γενικό Δείκτη, όπως επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Τα τετραμηνιαία (year-to-date) κέρδη της τάξεως του 12% για τον ΓΔ, επιβεβαιώνουν την ανοδικότητα της τάσης, με τον θεμιτό στόχο των 1500 μονάδων να παραμένει "στο τραπέζι".

Στην πλευρά των διαγραμματικών στηρίξεων υπογραμμίζουμε κατά σειρά τις 1420, 1360 και 1310 μονάδες.

Δεδομένων των συνθηκών, αναμένουμε ενεργότερη ενασχόληση (συναλλακτική κίνηση) από πλευράς των Εγχώριων Ιδιωτών Επενδυτών, οι οποίοι συνεχίζουν να "λάμπουν δια της απουσίας τους" από τη Λεωφόρο Αθηνών.

Σε κάθε περίπτωση, η παρακολούθηση και ανάλυση "ζεστών" κλάδων, όπως η Πληροφορική, έχει τη δική της σημασία, εντός του δομικού ράλι που λαμβάνει χώρα στο Χ.Α.

Κοιτώντας στο εξωτερικό, οι πάντα ευαίσθητες στα γεωπολιτικά θέματα Αγορές Ενέργειας, με την εν εξελίξει "αποφόρτιση" της τιμής του Πετρελαίου, φαίνεται να τιμολογούν την αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή.

Στις ΗΠΑ, στο προσκήνιο περνούν οι δημοσιεύσεις τριμηνιαίων εταιρικών αποτελεσμάτων από τις μεγάλες Εισηγμένες, με τις συχνά "γενναιόδωρες" αγοραίες αποτιμήσεις να μην αφήνουν ιδιαίτερα περιθώρια για αρνητικές εκπλήξεις.

Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία για τον Αμερικανικό πληθωρισμό παραμένουν επιμόνως υψηλότερα από τους στόχους της Federal Reserve.

Παράλληλα, τα καλά μακροοικονομικά στοιχεία και πιο συγκεκριμένα η ανθεκτικότατη Αγορά εργασίας "αναγκάζουν" τους αναλυτές να εικάζουν ότι η Fed δεν θα βιαστεί να μειώσει τα επιτόκιά της, εκτίμηση που ισχυροποιήθηκε χθες, κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης συνέντευξης Τύπου της πανίσχυρης Κεντρικής Τράπεζας. Πλέον αναμένουμε αύριο (Παρασκευή) τις μηνιαίες μετρήσεις απασχόλησης από την μεγαλύτερη Οικονομία του Πλανήτη.

Στον αντίποδα της Fed, η ΕΚΤ αναμένεται να ξεκινήσει τη μείωση των επιτοκίων της στο αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς η ασθενής οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη δεν αφήνει περιθώρια μακροοικονομικής αισιοδοξίας”, όπως τονίζει ο κ. Στεριώτης (μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών - IFTA).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (11,5), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,5), ΕΤΕ (7,1), ΟΤΕ (5,9), ΟΠΑΠ (5,7), ΜΥΤΙΛ (5,5), ΠΕΙΡ (4,7), ΔΕΗ (4,3), ΜΠΕΛΑ (4), ΑΛΦΑ (3,7), ΜΟΗ (3), ΕΛΠΕ (2,6), TITC (2,3), ΤΕΝΕΡΓ (2,2), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,7), BIO (1,5), CENER (1,5), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1,1 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών και με την ευδιάκριτη υποχώρηση από τα υψηλά ημέρας, η τελική εικόνα είναι μικτή (ΑΛΦΑ -0,44%, ΕΤΕ +3,31%, ΕΥΡΩΒ +0,50%, ΠΕΙΡ -0,61%).

Μεταξύ 1235,38 (-0,16%) και 1260,06 μονάδων (+1,83%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1251,66 (+1,15%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1249,43 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,97%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1153 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1300 μονάδες. Σε περίπτωση περαιτέρω διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1124 - 1120, 1099 και 1093 - 1089 μονάδες (συνωστίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Περισσότεροι οι “κόκκινοι” τίτλοι στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, οι περισσότεροι οριακά χαμηλότερα από το αμέσως προηγούμενο κλείσιμο), ενώ διαφοροποιήθηκαν θετικά οι ΕΕΕ (+1,45%), ΕΥΔΑΠ (+1,40%), ΜΠΕΛΑ (+1,03%), ΑΡΑΙΓ (+0,40%), ΒΙΟ (+0,69%), ΕΛΧΑ (+0,83%), ΜΟΗ (+0,22%), CENER (+0,76%). ΤΕΝΕΡΓ (+0,49%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΜΥΤΙΛ.

Σε νέα ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι Jumbo (+1,03%) και Cenergy (+0,76%).

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές της Σαράντης (-0,50%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το ποσό €0,231286048 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,2197217456 ανά μετοχή).

Χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της ΕΕΕ (+1,45%), συμπληρώνοντας τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές σε υψηλά 28 μηνών. Η επόμενη αντίσταση στα 32,00 ευρώ και η πρώτη σημαντική στήριξη στα 27,40 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Επιστροφή αγοραστών και κίνηση μόνιμα με θετικό πρόσημο για τον τίτλο της ΕΛΧΑ (+0,83%). Αν συνεχίσει ανοδικά, οι επόμενες αντιστάσεις στα 1,961 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 1,983 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1,988 ευρώ (ημερήσιο stop short”). Η πρώτη στήριξη στα 1,90 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+124,73%), ακολουθούμενη από ΚΟΥΑΛ (+110,2%), ΦΒΜΕΖΖ (+105,94%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+78,04%), MONTA (+74,87%), ΓΚΜΕΖΖ (+62,15%), ΣΑΤΟΚ (+59,32%), REALCONS (+50,95%), ΔΟΜΙΚ (+43,56%), ΣΑΡ (+41,29%) και ΕΒΡΟΦ (+40%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Από σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 10.430.969 (ΚΟ) & 850.764 (ΠΟ) μετοχές της InterWood που προέκυψαν από την πρόσφατη Α.Μ.Κ. με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων. Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της Εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 45.417.399 (ΚΟ) & 3.417.600 (ΠΟ) μετοχές.

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΟΠΤΡΟΝ (+9,92%), ΕΛΒΕ (+6,28%), ΜΕΡΚΟ (+2,16%), ΑΒΕ (+1,26%), ΙΝΤΕΡΚΟ (+2,27%), ΞΥΛΠ (+0,58%), ΠΛΑΚΡ (+1,32%), ΛΕΒΠ (+4,57%), ΜΟΝΤΑ (+3,09%), ΕΒΡΟΦ (+0,30%).

Ο υψηλότερος ημερήσιος όγκος του τελευταίου τριμήνου σε ΑΤΤ (+2,25%).

Νέα ιστορικά υψηλά για Optima bank (+1,50%).

Ανακοίνωσε μέρισμα 0,12 ευρώ (αποκοπή 25/6) και επιστροφή κεφαλαίου 0,07 ευρώ (αποκοπή 2/7) η Ιντρακόμ (+0,14%). Ασφαλώς και περίμεναν κάτι παραπάνω οι “πιστοί θαυμαστές” της μετοχής.

Δεν άρεσαν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο Κυριακούλης (-4,86%).

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 19/4 για ΟΡΙΛΙΝΑ (+1,45%).

Με διαθέσεις να προσεγγίσει την τιμή του πρόσφατου placement η ACAG (-5,17%).

Πήρε κι άλλο έργο η ΕΚΤΕΡ (+2,29%) και το ανεκτέλεστο ξεπέρασε τα 130 εκατ., αλλά η προσφορά μόνο αμελητέα δεν είναι. Θα υπάρξουν, σύντομα, κι άλλες ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις.

Με ελάχιστες συναλλαγές, σε νέα ιστορικά υψηλά η DotSoft (+9,80%).

Σε υψηλά τριμήνου ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+9,95%), ΦΒΜΕΖΖ (+8,62%) και ΓΚΜΕΖΖ (+2,91%), σε νέα ιστορικά υψηλά το ΣΑΝΜΕΖΖ (+8,91%).

Τα αποτελέσματα 2023, ενεργοποίησαν πωλήσεις στην ΦΡΙΓΟ (-9,70%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1357 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1319, 1311 - 1310 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη αντίσταση στις 1470 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3296 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3280, 3200, 3184 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3178 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3600 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού. Αργία στην Κίνα.

Μικτές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, προσπαθούν για ψηλότερα οι δείκτες στην Wall Street.

Μικρές απώλειες για το Πετρέλαιο, στο 1,0697 η ισοτιμία Ευρώ - Δολαρίου.

Προσπαθεί να κρατηθεί πάνω από τα $2315 ο Χρυσός, προς τα $26,90 αντδρά το Ασήμι.

Λίγο πάνω από τα $59300 το Bitcoin, στα $3000 προσπαθεί να ισορροπήσει το Ethereum.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητος την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 27 Απριλίου. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 212000.

Το εμπορικό έλλειμμα υποχώρησε οριακά στα $69,4 δισ. τον Μάρτιο, από $69,5 δισ. τον Φεβρουάριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στα $69,1 δισ.

Η παραγωγικότητα των Αμερικανικών Επιχειρήσεων ενισχύθηκε 0,3% το πρώτο τρίμηνο του 2024, σε ετήσια βάση. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο κατά 0,5%.

Εν τω μεταξύ, το κόστος εργασίας πραγματοποίησε άλμα 4,7% το πρώτο τρίμηνο, σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2023. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο κατά 4%. Αυτή είναι η μεγαλύτερη άνοδος από το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,3 δισ., στα 101 δισ. ευρώ.

Η Ελληνική Ανάπτυξη θα παραμείνει στο 2% το 2024, πριν ανέλθει στο 2,5% το 2025”, επισημαίνει ο ΟΟΣΑ στις νέες του προβλέψεις για την Οικονομία. Η πρόβλεψη του ΟΟΣΑ παραμένει χαμηλότερη από την εκτίμηση της Αθήνας για άνοδο του ΑΕΠ κατά 2,5% εφέτος, όπως κατατέθηκε στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, ενώ η αρχική εκτίμηση στον Ελληνικό προϋπολογισμό τοποθετούσε τον πήχη στο 2,9%.

Σε μικρή αύξηση της τιμής - στόχου της Πειραιώς προχώρησε η Jefferies στα 5,25 ευρώ, από 5,20 ευρώ προηγουμένως, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου του 2024.

Για την Εθνική, αύξησε την τιμή - στόχο στα 10,35 ευρώ, διατηρώντας και για τις δύο μετοχές τη σύσταση “buy”.

Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ισχυρά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου που ξεπέρασαν τόσο τις συγκλίνουσες προβλέψεις, όσο και τις δικές μας”, σημειώνει η Optima bank σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τη σύσταση “buy” και την τιμή - στόχο των 9,2 ευρώ. Η Χρηματιστηριακή εκτιμά ότι “η Τράπεζα θα υπερβεί το στόχο του 1,2 δισ. ευρώ, για το σύνολο της χρήσης”, τονίζοντας πως “μετά τα ισχυρά αποτελέσματα, θα αναβαθμίσουμε υψηλότερα τις εκτιμήσεις μας και την τιμή - στόχο”.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΕΕΕ, ΕΛΧΑ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Cenergy και στο χαμηλό οι Πειραιώς, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ.

Δεν ενθουσιάζει η τελική εικόνα με 60 ανοδικούς τίτλους, έναντι 74 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν νεότερη υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (14.791 συμβόλαια).

Στα 3.869 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.888 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Στα 897 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 890 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 10 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 13 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 218, 191 για τον Μάιο και 27 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.527,5), κινήθηκε μεταξύ 3.510 και 3.550 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 2, 2 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.257,5), κινήθηκε μεταξύ 1.257,5 και 1.259 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Μάιο και 0 για τον Ιούνιο τιμή κλεισίματος τον πρώτο μήνα 5.543,5).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (12.000 ΑΔΜΗΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (590), Πειραιώς (1.405), Εθνική (366), ΔΕΗ (822), Alpha Bank (10.660), Ιντρακόμ (131), Τέρνα Ενεργειακή (309).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 156.200, Πειραιώς 74.015, Eurobank 29.069, ΑΔΜΗΕ 26.728, ΓΕΚ 15.705, ΔΕΗ 31.728, Εθνική 12.192, Τέρνα Ενεργειακή 31.883.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 63.877.996 τεμ., (από 64.209.276 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.119.186 τεμ. (34.119.186), ΟΠΑΠ 1.742.211 τεμ. (1.716.492), Εθνική 13.452.051 τεμ. (13.452.051), ΟΤΕ 1.623.268 τεμ. (1.632.838), Πειραιώς 10.106.536 τεμ. (10.086.536).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v