Χρηματιστήριο: Πώς στήθηκε το πάρτι, ποιοι επωφελήθηκαν

Η επανάκαμψη των τραπεζών σε συνδυασμό με την άνοδο δεικτοβαρών blue chip έφερε τον ΓΔ στις 1.420 μονάδες. Υψηλότερη άνοδος πενταμήνου. Σε μέτρια επίπεδα, 104,7 εκατ. ευρώ, κινήθηκε η αξία των συναλλαγών.

Χρηματιστήριο: Πώς στήθηκε το πάρτι, ποιοι επωφελήθηκαν

Καθαρά ανοδική, η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο και τον Γενικό Δείκτη να συμπληρώνει ανοδικό “καρέ”, με αθροιστικά κέρδη 4,65%, εκμεταλλευόμενος την “μισή αναβάθμιση” - έκπληξη από την Standard and Poor's, αλλά και την καλυτέρευση της εικόνας, σε σχέση με το πρωινό ξεκίνημα, για τα μεγαλύτερα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, σε αναβάθμιση του outlook για το Ελληνικό αξιόχρεο σε θετικό, από σταθερό προχώρησε η Standard and Poor's, διατηρώντας την αξιολόγηση στο “ΒΒΒ-”,κάτι που σημαίνει ότι θέτει την Ελληνική Οικονομία στον προθάλαμο νέας αναβάθμισης στο προσεχές μέλλον.

Την ψυχολογία των αγοραστών τόνωσε και η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ. Ειδικότερα το πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε πέρσι το 1,9 % του ΑΕΠ, ή 4,1 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας κατά 0,8% του ΑΕΠ (κατά 1,51 δισ. ευρώ) την επίσημη πρόβλεψη του προϋπολογισμού για πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ, ενώ σημαντικά χαμηλότερο ήταν και το δημοσιονομικό έλλειμμα το οποίο δεν ξεπέρασε το 1,6% του ΑΕΠ, έναντι του στόχου για έλλειμμα 2,1% του ΑΕΠ.

Από εκεί και πέρα η σημερινή κίνηση της Αγοράς, που θύμισε “γενική επιστράτευση” σε όλο, σχεδόν, το ταμπλώ του FTSE25 άλλαξε την άποψη αρκετών αναλυτών, που σημειώνουν πως “το ενδιαφέρον των επενδυτών έχει μετατοπιστεί από τη Μέση Ανατολή στα εταιρικά αποτελέσματα και στα οικονομικά στοιχεία που θα ανακοινωθούν”.

Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο συντηρητική σχολή σκέψης, σύμφωνα με την οποία “ανεξάρτητα από σημερινό πρόσημο της συνεδρίασης και την αντίδραση του Χ.Α. από τα πρόσφατα χαμηλά, ο σημαντικός καταλύτης παραμένει ένα deal, πιθανότατα της ΤΕΝΕΡΓ, το οποίο, πέραν της εμβέλειάς του, θα απελευθερώσει ρευστότητα, μέρος της οποίας μπορεί να αναζητήσει νέες επενδυτικές επιλογές”.

Σαφώς καλύτερη της πρωινής, όπως προαναφέρθηκε, η εικόνα για τις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλες οι ενδείξεις έχουν γυρίσει θετικές, κυρίως στην πέραν του Ατλαντικού Όχθη.

Υπενθυμίζεται ότι με τη λήξη των συναλλαγών της Παρασκευής, ο δείκτης – σηματωρός, S&P 500, συμπλήρωσε έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σημειώνοντας το χειρότερο σερί απωλειών από το 2022. Να σημειωθεί ότι στον Nasdaq (τέταρτη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα, στο μεγαλύτερο σερί απωλειών του από τον Δεκέμβριο του 2022), οι “Magnificent Seven” σημείωσαν τη χειρότερη εβδομαδιαία πτώση από τον Νοέμβριο του 2022.

“Το μεγάλο ράλι που έκανε η Αγορά στους πρώτους μήνες του 2024 μοιάζει να πλησιάζει επικίνδυνα στην αντιστροφή του, καθώς η κάποτε ακατανίκητη ταξιαρχία ‘ταύρων’ της Wall Street αρχίζει να αποσύρει τα κέρδη της. Οι σχεδιαστές πολιτικής της Fed, με επικεφαλής τον πρόεδρό της Τζερόμ Πάουελ, έβαλαν φρένο στις ελπίδες για άμεση εκκίνηση μείωσης των επιτοκίων, καθώς τα ‘γεράκια’ κερδίζουν έδαφος στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Οικονομολόγοι και αναλυτές εκτιμούν ότι η Fed θα περιμένει τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο για να μειώσει τα επιτόκια. Τα τεράστια κέρδη που έχουν προηγηθεί, απειλούν να λειτουργήσει ενάντια στις αποτιμήσεις των μετοχών στο μέλλον” γράφει το Bloomberg.

“Υπάρχει ένα στο οποίο οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας φαίνεται να συμφωνούν, ότι η πρώτη μείωση των επιτοκίων θα πραγματοποιηθεί, πιθανότατα, τον Ιούνιο. Το πόσες θα ακολουθήσουν και πόσο γρήγορα, είναι ακόμα πολύ αμφισβητούμενο” σύμφωνα με άλλη δημοσίευση του Bloomberg.

Να σημειωθεί ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα δημοσιευθούν σε Ευρωζώνη, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ οι δείκτες PMI που αποτυπώνουν με ακρίβεια την πορεία της οικονομικής ανάπτυξης, όπως επίσης και ο δείκτης Προσωπικών Καταναλωτικών Δαπανών στις ΗΠΑ, ο προτιμητέος δείκτης από πλευράς Fed για την απεικόνιση του πληθωρισμού.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη, δεν υπάρχει κάποια αλλαγή των τεχνικών δεδομένων, όσο αυτός συνεχίζει να κινείται μεταξύ των 1360 και 1425 – 1431 μονάδων, όμως πρέπει να σημειωθεί ότι η αντίδραση από τα πρόσφατα χαμηλά, αν μη τι άλλο, πρόσθεσε ψυχολογία στους αγοραστές και επιχειρήματα σε όσους συνεχίζουν να πιστεύουν ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο μπορεί να κινηθεί ψηλότερα και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα, βοηθούμενο και από το εσπευσμένο κλείσιμο “short” θέσεων.

Η προσοχή στις συνεδριάσεις που απομένουν και στις μετοχές που εμπλέκονται στα σενάρια εισόδου, ή αποχώρησης από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (η επόμενη αναθεώρηση θα γίνει με βάση τη μέση συνολική κεφαλαιοποίηση του Απριλίου και όχι με βάση τη συνολική κεφαλαιοποίηση της τελευταίας συνεδρίασης που ίσχυε μέχρι τώρα).

Σαφώς καλύτερη η εικόνα και στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις του Χ.Α., πάντα με ζητούμενο την συνέχεια και την συνέπεια, ενώ χαμηλότερα κινήθηκε η μικτή αξία συναλλαγών (η χαμηλότερη των τελευταίων επτά συνεδριάσεων).

Δείχνουν να επιστρέφουν σε “ανηφορικό δρόμο” οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,99% ανηφορίζει η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,66% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,469% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 1420,36 μονάδες (+1,99%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1418,69 (+1,87%) μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα υψηλά στις 1420,44 (+2%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1420,4 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,99%.

Να σημειωθεί ότι το σημερινό +1,99% του ΓΔ είναι η μεγαλύτερη ημερήσια άνοδος του τελευταίου 5μηνου, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 14/11/2023 (+2,47%).

Ο τζίρος στα 105,4 εκατ., από τα οποία τα 7,8 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΒΙΟΚΑ, ΜΥΤΙΛ ΟΠΑΠ, ΝΤΟΤΣΟΦΤ, ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, ΓΚΜΕΖΖ, ΕΛΛ, ΕΤΕ), ενώ οι ΠΕΙΡ, ΜΥΤΙΛ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 36% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 105,4 εκατ., τα 90,1 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Τα θετικά νέα από την S&P, σε συνδυασμό με την προσώρας επιδεικνυόμενη εκατέρωθεν μετριοπαθή στάση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, δημιουργούν συγκρατημένη αισιοδοξία”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Η προσοχή των επενδυτών έχει μετατοπιστεί από τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή, στα επερχόμενα εταιρικά κέρδη και στα οικονομικά στοιχεία τα οποία θα δώσουν πληροφορίες για την κατεύθυνση της πολιτικής των Κεντρικών Τραπεζών”, σύμφωνα με την Eurobank Equities.

Η αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή και η αναβάθμιση των προοπτικών της Χώρας σε θετικές από τον Οίκο S&P θα δώσουν στήριξη στο Χ.Α., ενώ Σαράντης και Μυτιληναίος θα ανακοινώσουν αποτελέσματα πρώτου τριμήνου 2024 μέσα στην εβδομάδα”, υπενθυμίζει η Optima Bank.

Αναβάθμιση από την S&P, εταιρικές συμφωνίες, ανακοινώσεις κερδών και θετικές προοπτικές για το σύνολο της χρήσης, θα βελτιώσουν την αισιοδοξία”, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Beta Sec.

Σε διεθνές επίπεδο βαρύτητα θα δοθεί, αυτή την εβδομάδα, στα εταιρικά αποτελέσματα των Κολοσσών της Τεχνολογίας, μεταξύ άλλων. Meta Platforms ανακοινώνει την Τετάρτη, ενώ Microsoft και Google την Πέμπτη, αλλά θα δημοσιεύσουν επίσης και οι Merck, Caterpillar, Valero, Chevron, Exxon Mobil στο τέλος της εβδομάδας. Στο γεωπολιτικό μέτωπο, πρέπει να σημειώσουμε ότι ξεκινούν σήμερα οι κοινές ασκήσεις πολέμου Φιλιππίνων και ΗΠΑ κοντά στην Ταιβάν και στην Νότια θάλασσά της Κίνας. Στο εσωτερικό, θα πυκνώσουν τα εταιρικά αποτελέσματα του 2023, ενώ ο Μυτιληναίος ανακοινώνει το Α΄ τρίμηνο του 2024 την Πέμπτη. Σημαντική προϋπόθεση για την επαναφορά του ΓΔΧΑ σε βραχυπρόθεσμη ανοδική τροχιά αποτελεί η ανοδική διάσπαση των 1430 μονάδων. Ωστόσο, η μεταβλητότητα αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα”, όπως εκτιμά η Depolas Investment Services.

Όλοι ψάχνουν να βρουν τους λόγους, μέρα με την μέρα, για το πώς κινείται η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά, συγκρίνοντάς την κάθε φορά με τους Ξένους. Φυσικά και μάλιστα θεαματικά, κάθε φορά η Αγορά τους διαψεύδει, χωρίς παρόλα αυτά να αλλάζει το μοτίβο των σχολιασμών, όπως επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Τα αποτελέσματα των Εταιριών δείχνουν να πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο, κάτι που βοηθάει τις αποτιμήσεις των Εισηγμένων.

Η S&P ήρθε να αναβαθμίσει την προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας σε θετικές, διατηρώντας το “BBB-”. Έχουμε σχολιάσει αρκετές φορές ότι συχνά πυκνά θα έχουμε αναβαθμίσεις και αλλαγές τιμών - στόχων από Ξένους και Ελληνικούς οίκους.

Το ότι είμαστε το απόλυτο “turn around story”, όπως σχολίασε, είναι δεδομένο, με την διαφορά ότι και εμείς πρέπει παράλληλα να κάνουμε αυτό που πρέπει, για να συντηρήσουμε τα επόμενα χρόνια υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Οι διθύραμβοι είναι ευπρόσδεκτοι από τους Ξένους, με την διαφορά ότι χωρίς δουλειά και μεγαλύτερη προσπάθεια οι στόχοι μπορεί να “πάνε περίπατο”.

Δεν ξέρουμε αν έχουμε ξεμπερδέψει με τα γεωπολιτικά, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, αν και πιο πιθανό φαίνεται να εκτονώνεται η κρίση.

Να θυμίσουμε ότι σε μεγάλο ποσοστό Χωρών έχουμε εκλογές και όλοι θα ήθελαν να υπάρξει ηρεμία.

Τεχνικά και όπως κινείται η Αγορά, μέσα στο πλαγιοπτωτικό κανάλι, θα τολμήσουμε να εικάσουμε ότι οι πιθανότητες να δώσει ανοδική διαφυγή είναι μεγαλύτερες, από το να δούμε κίνηση προς χαμηλότερα επίπεδα. Φυσικά αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε μία κίνηση προς το 1310 έχει όλες τις πιθανότητες.

Έτσι λοιπόν, το 1420 - 1426 είναι το μεγάλο μας “make or break” μιας και εκεί είναι μαζεμένες οι κύριες αντιστάσεις μας.

Αν ο Δείκτης καταφέρει να κατοχυρώσει και πάλι το ψυχολογικό 1400 σε κλείσιμο και στις 1426 μονάδες, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τις 1500 μονάδες.

Μπορεί ακόμα η Ελληνική Αγορά να μην είναι στις Αναπτυγμένες, παρόλα αυτά η σοβαρότητα στην κίνηση είναι θεαματική. Σε άλλες εποχές θα βλέπαμε τελείως διαφορετική συμπεριφορά. Από την άλλη, ο τρόπος που το Χ.Α. ανέβαινε όλο το προηγούμενο διάστημα, ήταν σαφώς αργός και χωρίς υπερβολές, κάτι που βοηθάει πολύ στις διορθώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελληνική Αγορά και λόγω ρηχότητας, μπορεί να κινείται χρονικά πιο γρήγορα από τις υπόλοιπες Αγορές.

Τέλος να πούμε ότι δεν χρειάζεται να κοιτάμε μόνο τον ΓΔ και την συμπεριφορά του, αλλά μία προς μία τις επιλογές που μας ενδιαφέρουν, Τρανό παράδειγμα η συμπεριφορά του Μυτιληναίου”, τονίζει ο κ. Ζαχαράκης (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,8), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,1), ΕΤΕ (6,6), ΟΠΑΠ (6,2), ΟΤΕ (5,9), ΜΥΤΙΛ (5,4), ΠΕΙΡ (4,9), ΔΕΗ (4,3), ΑΛΦΑ (3,8), ΜΠΕΛΑ (3,8), ΜΟΗ (2,9), ΕΛΠΕ (2,5), ΤΕΝΕΡΓ (2,2), TITC (2,1), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,7), BIO (1,5), CENER (1,4), ΛΑΜΔΑ (1,3) και ΑΡΑΙΓ (1,1 δισ. ευρώ).

Από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών και τα δύο πρόσημα άλλαξε η Εθνική (+1,83%), ενώ μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι Alpha Bank (+2,58%), Eurobank (+4,69%) και Πειραιώς (+2,94%).

Τεχνικά και ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, ο τίτλος είναι σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 1,671 ευρώ και με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 1,764 και 1,85 ευρώ. Η επόμενη στήριξη στη ζώνη 1,534 – 1,528 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Για την ΕΤΕ, το ημερήσιο “stop long” στα 6,96 ευρώ και οι επόμενες στηρίξεις στα 6,82, 6,65 και 6,383 – 6,362 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 7,50 ευρώ.

Για την ΕΥΡΩΒ, το ημερήσιο “stop long” στα 1,78 ευρώ και οι επόμενες στηρίξεις στα 1,718, 1,686, 1,663 – 1,657 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 1,9495 και 2,00 ευρώ.

Ημερήσιο σήμα εξόδου για την ΠΕΙΡ, με το “stop” να εντοπίζεται στα 3,948 και την επόμενη αντίσταση στα 4,00, 4,22 και 4,50 ευρώ. Οι επόμενες στηρίξεις στα 3,38, 3,35 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και στα 3,328 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 1213,62 μονάδες (+2,88%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1213,62 (+2,88%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 1214,98 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,99%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1241 μονάδων (ημερήσιο “stop short”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1269 και 1300 μονάδες. Σε περίπτωση περαιτέρω διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1124 - 1120, 1099 και 1082 - 1081 μονάδες (συνωστίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Μένοντας στον κλάδο, η Εθνική Τράπεζα θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα A΄ τριμήνου 2024 την Τετάρτη, 1 Μαΐου 2024, πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Χ.Α. Θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη στις 10.30, της ίδιας ημέρας, για την παρουσίαση και συζήτηση των αποτελεσμάτων.

Σαφέστατη υπεροχή των “πράσινων” τίτλων, δίνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού FTSE25, όπου διαφοροποιήθηκε αρνητικά η ΟΤΟΕΛ (-4,28%). Από σήμερα, οι μετοχές της Autohella ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το ποσό €0,70 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,665 ανά μετοχή).

Χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, κινήθηκε η μετοχή της ΔΕΗ (+1,54%), συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση.

Την προηγούμενη εβδομάδα η ΔΕΗ δοκίμασε τον ΚΜΟ των 200 ημερών στις 4 από τις 5 συνεδριάσεις, ενώ σήμερα έκλεισε πάνω από το 11,20 που ήταν και το πρώτο της μέλημα. Το 11,70 είναι κοντινή αντίσταση με το 12,13 να είναι και το μεγάλο ‘make or break”, σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, κινήθηκε και η μετοχή της ΤΕΝΕΡΓ (+1,39%), που συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις.

Η Αγορά περιμένει για ακόμα μία φορά το deal της ΤΕΝΕΡΓ. Ο τίτλος σταμάτησε στην στήριξη του 17,00 και ήδη κατάφερε να κατοχυρώσει το 18,00 ευρώ, Το 18,50 είναι κύρια αντίσταση, με το 17,96 κοντινή στήριξη και ‘stop’ στο Intraday σε κλείσιμο ώρας. Το αν καταφέρει μετά από τόσο καιρό ένα deal πάνω από τα 20, ή ακόμα πάνω από τα 21 ευρώ, που η Αγορά περιμένει, θα το θεωρήσουμε άθλο. Θα ωφεληθεί η Μητρική, μιας και θα πάρει σημαντική ρευστότητα, αλλά και το Σύστημα το ίδιο που θα κοιτάξει να τοποθετήσει κάπου αλλού την ρευστότητα”, σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Η Cenergy Holdings SA ανακοίνωσε ότι η Θυγατρική της στις ΗΠΑ, Hellenic Cables Americas, σχεδιάζει να κατασκευάσει μία νέα Μονάδα παραγωγής καλωδίων προηγμένης Τεχνολογίας στη Βαλτιμόρη της Πολιτείας του Μέριλαντ, εκτιμώμενου κόστους $300 εκατ., με την τελική επενδυτική απόφαση να μην έχει ληφθεί ακόμα. Στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης αυτής επένδυσης, η Hellenic Cables Americas υπέβαλε επιτυχώς στο Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ αίτημα ένταξης στο Πρόγραμμα Επιλέξιμων Δαπανών Ενέργειας (Qualifying Advanced Energy Project). Η Αρμόδια Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων την ενημέρωσε ότι εντάχθηκε στο πρόγραμμα αυτό με την παροχή μεταβιβάσιμων φορολογικών απαλλαγών ύψους έως $58 εκατ. για την προαναφερθείσα Μονάδα.

Και ο τίτλος της Cenergy (+1,51%) κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, διπλώνοντας τις ανοδικές συνεδριάσεις. Η επόμενη αντίσταση στα 7,50 ευρώ και οι στηρίξεις στα 6,84 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 6,62 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 6,42 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΚΟΥΑΛ (+131,58%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+96,7%), ΦΒΜΕΖΖ (+78,34%), ΣΑΤΟΚ (+59,32%), MONTA (+58,12%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+55,37%), ΓΚΜΕΖΖ (+52,39%) και ΚΥΡΙΟ (+40,49%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Σύμφωνα με την απόφαση 22 της Δ.Ε.Χ.Α. του Χ.Α. και σε συνέχεια έκτακτου ελέγχου διασποράς στη μετοχή της AVE (+2,94%), από σήμερα ίσχυσαν νέα όρια ημερήσιας διακύμανσης ±30% επί της τιμής εκκίνησης της μετοχής.

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΑΚΡΙΤ (+2,91%), ΑΣΚΟ (+3,88%), ΤΖΚΑ (+3,14%), ΜΕΒΑ (+3,13%) και ΑΑΑΚ (+0,72%).

Με συνολική αξία 822000 ευρώ, άλλαξαν χέρια “πακέτα” 300000 τεμ., στην Βιοκαρπέτ (-2,55%).

Σε νέο ιστορικά υψηλά έκλεισε η Optima (+3,91%).

Έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και νέα ιστορικά υψηλά για Performance (+7,46%).

Τέσσερα “πακέτα” συνολικά 108520 τεμ. στην DotSoft (0%) στα 3,92 ευρώ. Αυτές ήταν οι συνολικές συναλλαγές της μετοχής.

Αυξημένες συναλλαγές και εμφάνιση ξαφνικού “bid” στην Μινέρβα (+12,28%).

Τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για ΓΚΜΕΖΖ (+5,66%), τέσσερις για Q&R (+4,14%), Intralot (+4,04%), Lavipharm (+3,67%), Κέκροπα (+5,03%), Ιντρακόμ (+3,85%), ΕΚΤΕΡ (+2,76%), Άβακα (+3,47%), Ίλυδα (+2,52%) και Εβροφάρμα (+2,45%) και έξι συνεχόμενες ανοδικές για ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+5,92%), ΦΒΜΕΖΖ (+2,44%) και ΣΑΝΜΕΖΖ (+3,17%).

Αύξησαν συναλλαγές Ευρωσύμβουλοι (+0,82%) και ΟΛΘ (-2,61%).

Με χαμηλές συναλλαγές, αλλά αξιοπρόσεκτο “bid” συνεχίζει ανοδικά η Λανακάμ (+8%). Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 6,4 εκατ., τα ίδια κεφάλαια στα 9,04 εκατ.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1426 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1370, 1319, 1307 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1301 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη αντίσταση στις 1431 - 1437 και η επόμενη στις 1445 - 1455 μονάδες.

Με ημερήσιο σήμα πώλησης και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 3459 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3280, 3200, 3180, 3172 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3157 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3495 - 3500 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με σαφές προβάδισμα των αγοραστών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Θετικά τα πρόσημα στην Ευρώπη, με οριακά κέρδη οι δείκτες στην Wall Street.

Μικρές απώλειες για το Πετρέλαιο, στο 1,0645 η ισοτιμία Ευρώ - Δολαρίου.

Προσπαθεί να κρατηθεί πάνω από τα $2350 ο Χρυσός, προς τα $27,30 υποχωρεί το Ασήμι.

Κάτω από $66000 το Bitcoin, χαμηλότερα των $3180 το Ethereum.

Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, δήλωσε ότι “είναι αντίθετος σε έναν νέο γύρο κοινής έκδοσης χρέους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή τα Κράτη Μέλη θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για τα οικονομικά τους”.

“Η Ρωσία και η Κίνα έχουν σχεδόν σταματήσει να χρησιμοποιούν το Δολάριο στο διμερές τους Εμπόριο. Πάνω από το 90% των διακανονισμών πραγματοποιούνται στα Εθνικά Νομίσματα των δύο Χωρών”, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της πρώτης, Σεργκέι Λαβρόφ, στη Μόσχα, σύμφωνα με το Ρωσικό πρακτορείο Tass και με το πρακτορείο Bloomberg.

Το Εμπόριο μεταξύ Ρωσίας και Κίνας αυξήθηκε κατά 26%, στα $240 δισ., το 2023.

“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα επηρεαστεί, σε ότι αφορά την πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο, από την αβεβαιότητα για την τιμή του Πετρελαίου, δήλωσε το μέλος του ΔΣ και διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Francois Villeroy de Galhau.

Ανεπαίσθητη άνοδο κατέγραψε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο. Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε στις -14,7 μονάδες, από -14,9 τον Μάρτιο. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν άνοδο στις -14,4 μονάδες. Στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η καταναλωτική εμπιστοσύνη παρέμεινε αμετάβλητη στις -15,2 μονάδες.

Η Γερμανική Τραπεζική Ένωση, VDP, προβλέπει περαιτέρω πτώση στις τιμές σε όλους του τομείς της Στεγαστικής Αγοράς φέτος. Ιδιαίτερο χτύπημα θα δεχτούν τα Κτίρια γραφείων, λόγω της χαμηλότερης οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και της εξάπλωσης των υβριδικών μορφών εργασίας. Η αξία των Κτιρίων γραφείων μπορεί να υποχωρήσει από 5%, έως 10% το 2024, σύμφωνα με τη VDP.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 1,9 δισ., στα 98,8 δισ. ευρώ.

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Jumbo στα 33,4, από 31,2 ευρώ δίνει η Eurobank Equities σε έκθεσή της μετά τα αποτελέσματα 2023 της Εισηγμένης, ενώ διατηρεί τη σύσταση "buy" και σημειώνει ότι “διατηρεί τη μετοχή μεταξύ των κορυφαίων επιλογών της”.

H Eurobank Eq. περιμένει για την Quest έσοδα στα 1.300 εκατ. ευρώ το 2024 (+8,6%) με αύξηση 8% στον ετήσιο ρυθμό αύξησης (CAGR) έως το 2026. Στο μέτωπο της κερδοφορίας, διατηρεί αμετάβλητο το περιθώριο EBITDA γύρω στο 7%, προβλέποντας έτσι EBITDA €90 εκατ. το 2024 (+8% σε ετήσια βάση), που θα αυξηθεί σε €104 εκατ. έως το 2026.

“Φέσια” ύψους 1,025 δισ. ευρώ άφησαν στην Εφορία οι φορολογούμενοι τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ. Το ποσό είναι οριακά αυξημένο από τα 996 εκατ. ευρώ του Ιανουαρίου. Να σημειωθεί ότι το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην Εφορία φτάνει τα 107,1 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα 26,3 δισ. ευρώ θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης. Αποτέλεσμα, το πραγματικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο να υπολογίζεται στα 80,8 δισ. ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΧΑ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, CENER, ΤΕΝΕΡΓ, TITC και με το θετικό η ΟΤΟΕΛ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Eurobank, Quest, Motor Oil, Cenergy, Αεροπορία Αιγαίου, ΕΥΔΑΠ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 110 ανοδικούς τίτλους, έναντι 26 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

----ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν υποχώρηση στο συμβόλαιο του δείκτη και οριακή αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (26.276 συμβόλαια).

Στα 3.659 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.270 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Στα 903 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 950 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 13 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 13 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.226, 1.132 για τον Μάιο και 94 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.451,75), κινήθηκε μεταξύ 3.390 και 3.452 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 6, 6 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.215), κινήθηκε μεταξύ 1.210 και 1.215 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Μάιο, 0 για τον Ιούνιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.345).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (119.000 Eurobank, 50.000 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.266), Πειραιώς (3.776), Εθνική (1.006), ΔΕΗ (1.209), Alpha Bank (11.891), ΑΔΜΗΕ (262), Τέρνα Ενεργειακή (724), Ελλάκτωρα (178), Μυτιληναίο (511), Viohalco (412), Ιντρακόμ (699), ΓΕΚ (226), Αεροπορία Αιγαίου (271), Lamda Development (780), ΕΛΧΑ (310), Ελ. Πετρέλαια (185), ΟΤΕ (127).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 154.707, Πειραιώς 63.127, Eurobank 32.332, ΑΔΜΗΕ 26.554, ΓΕΚ 15.073, ΔΕΗ 28.860, Εθνική 12.900, Τέρνα Ενεργειακή 30.612.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 63.315.031 τεμ., (από 62.689.974 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.119.211 τεμ. (34.119.211), ΟΠΑΠ 1.790.506 τεμ. (1.789.804), Εθνική 13.490.660 τεμ. (13.674.503), ΟΤΕ 1.926.923 τεμ. (1.945.930), Πειραιώς 9.313.938 τεμ. (9.251.808).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v