Καθαρά ανοδική, η συνεδρίαση που διεξήχθη σήμερα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. (ΓΔ – FTSE25) να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο, συμπληρώνοντας τη δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση αντίδρασης.
Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι και η σημερινή προσπάθεια συνέχισης της αντίδρασης, συντελέστηκε με μετρημένες τις βοήθειες των Βαρύδεικτων Τραπεζικών μετοχών, με τις πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία να αναφέρουν ότι “στην αλλαγή συμπεριφοράς του κλάδου, σημαντικό ρόλο έχουν παίξει και οι εκτιμήσεις που θέλουν η διαφαινόμενη αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Εθνική να πηγαίνει πιο πίσω”.
Επίσης, άξια αναφοράς είναι και η εικόνα που δίνει το ταμπλώ των μη Τραπεζικών μετοχών του FTSE25, όπου δείχνει απονευρωμένο το ενδιαφέρον για τις μετοχές που θα εισέλθουν και θα εξέλθουν από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Υπενθυμίζεται ότι η επόμενη αναθεώρηση θα γίνει με βάση τη μέση συνολική κεφαλαιοποίηση του Απριλίου και όχι με βάση τη συνολική κεφαλαιοποίηση της τελευταίας συνεδρίασης που ίσχυε μέχρι τώρα.
Εξαιρετικά περιορισμένο και άκρως επιλεκτικό το ενδιαφέρον για τίτλους μεσαίας και μικρότερης και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο, “να οδηγήσουν την κούρσα” μέχρι την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, όταν και άλλαξε άρδην η αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών.
Έτσι, μένουν τα αποτελέσματα των Εισηγμένων, τα οποία οδηγούν και σε κάποιες αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων.
Μετά τα ικανοποιητικά των ΑΔΜΗΕ και Jumbo, σήμερα δημοσιεύει αποτελέσματα η Ελλάκτωρ με την Επενδυτική Κοινότητα να περιμένει κάποιες πρώτες ενδείξεις για το ύψος της επιστροφής κεφαλαίου που σχεδιάζεται.
Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Παρασκευής η S&P θα ανακοινώσει την ετυμηγορία της για το Ελληνικό αξιόχρεο.
Τεχνικά και όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη, δεν υπάρχει κάποια αλλαγή των δεδομένων, όσο αυτός συνεχίζει να κινείται μεταξύ των 1360 και 1425 – 1431 μονάδων και μέχρι να αποκτηθεί μεγαλύτερη ορατότητα, όσον αφορά τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Μέση Ανατολή.
Ο τζίρος, ο χαμηλότερος των τελευταίων 5 συνεδριάσεων, παρά τις βοήθειες από τα “πακέτα”, ενώ περισσότερο από το 50% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, παραμένει υπόθεση ενός “κλειστού club” ελάχιστων τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Μικρή αποκλιμάκωση, όσον αφορά τις αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,94% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,59% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,408% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.
Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 1380,92 μονάδες (+1,13%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1379,84 (+1,05%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα υψηλά στις 1381,11 (+1,14%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1381,07 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,14%.
Ο τζίρος στα 115,6 εκατ., από τα οποία τα 18 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, OPTIMA, ΕΤΕ, ΣΑΡ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΟΠΑΠ, ΓΚΜΕΖΖ, ΙΝΚΑΤ), ενώ οι ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΕΤΕ και ΠΕΙΡ απασχόλησαν το 50% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τον συνολικό τζίρο των 115,6 εκατ., τα 105,1 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
“Ο ΔΤΡ πρώτος έδωσε ημερήσια έξοδο στις 11 Μαρτίου και έκτοτε δεν κατάφερε να δώσει αγοραστικό σήμα, μιας και απλά δοκίμασε το 1241 που είναι και το ‘stop’ μας. Από την άλλη μπορεί ο ΓΔ να κατέγραψε νέα χαμηλά από το 1364 που είχε καταγράψει στις 5 Απριλίου, ο Τραπεζικός ούτε καν το δοκίμασε θυμίζοντας ότι είναι στις 1145 μονάδες. Για τον ΔΤΡ, το 1197 είναι κοντινή σημαντική αντίσταση στην παρούσα, ενώ μία κατοχύρωση του 1145, που είναι στήριξη, μπορεί να μας φέρει στο 1123. Συντήρηση του 1167 σε κλείσιμο θα χαρακτηριστεί ως θετικό. Η κίνηση μέσα στο κανάλι συνεχίζεται, με τον ΓΔ να δίνει για ακόμα μία φορά αντίδραση από το κάτω μέρος του (1360) έχοντας πάρει αρκετά ‘stops’ μαζί του. Όσο κινούμαστε μέσα στα όριά του, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για συνέχιση της κίνησης. Βραχυπρόθεσμα τώρα, η Αγορά προσπαθεί να καλύψει το προχτεσινό πτωτικό ‘gap’ που ουσιαστικά πήρε μαζί του και αρκετούς πωλητές”, σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
“Δειλά - δειλά οι αγοραστές επανεμφανίστηκαν, με αποτέλεσμα να λαμβάνει χώρα τεχνικής φύσεως ανοδική αντίδραση. Για να δημιουργηθούν βάσιμες ελπίδες τερματισμού της πτώσης, ο ΓΔ θα πρέπει να υπερβεί διαδοχικά τις αντιστάσεις των 1389 μονάδων και 1397 μονάδων, γεγονός που πολύ δύσκολα θα συμβεί για όσο διάστημα επίκειται η απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν”, όπως εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
“Η επενδυτική ψυχολογία καταπραΰνεται, από τα θετικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη”, σύμφωνα με την Eurobank Equities.
“Περιμένουμε η αγορά να συνεχίσει να σταθμίζει τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Στο επίκεντρο θα βρεθεί η Jumbo”, εκτιμά η Optima Bank.
“Η αποκλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων, σε συνδυασμό με τα ικανοποιητικά αποτελέσματα και τις προοπτικές για το 2023, μπορούν να στηρίξουν μία ανάκαμψη”, όπως αναφέρει η Beta Sec.
“Ο S&P 500 κατέγραψε χθες την 4η συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση. Στο εσωτερικό, τα αποτελέσματα συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον, με τον ΑΔΜΗΕ και την Jumbo να ανακοινώνουν ικανοποιητικά αποτελέσματα. Η σημερινή διεθνής ατζέντα θα επικεντρωθεί στα αποτελέσματα της Taiwan Semiconductors, η οποία ενδεχομένως να επηρεάσει τον κλάδο των ημιαγωγών Παγκοσμίως, αλλά και στις ομιλίες πολλών μελών της FED”, εκτιμά η Depolas Investment Sevices.
“Οι φόβοι κλιμάκωσης των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή πλανώνται σαν ‘μαύρα σύννεφα’ πάνω από τις Διεθνείς μετοχικές Αγορές, σύμφωνα με τον Πέτρο Στεριώτη.
Η μεταβλητότητα, από τη Νέα Υόρκη όπου μετριέται μέσω του δείκτη VIX, έως και το “πολύπαθο” Ελληνικό Χρηματιστήριο, που εσχάτως τεστάρισε τα χαμηλά 10 εβδομάδων, έχει επιστρέψει για τα καλά.
Είχαμε πλειστάκις αναφερθεί στους "τσιμπημένους" ταλαντωτές του Γενικού Δείκτη, οι οποίοι εδώ και καιρό "φώναζαν" για την υπεραγορασμένη τάση, αλλά και για τον δέοντα σεβασμό μας προς την ανοδική κίνηση μιας Αγοράς που "ανεβαίνει επίπεδο".
Διεθνώς, οι Κεντρικές Τράπεζες κινούνται "μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης", καθώς αφενός επιθυμούν να μειώσουν τα δανειστικά επιτόκια βάσης, αφετέρου ο πληθωρισμός συνεχίζει να "δαγκώνει", αναβάλλοντας την ομαλοποίηση των νομισματικών συνθηκών.
Σε ότι αφορά τις προσδοκίες για τους ρυθμούς ανάπτυξης στις Χώρες του G-7, δεν θα τις λέγαμε και πολύ αισιόδοξες, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις αποτιμήσεις των μετοχικών τίτλων.
Σε αυτά τα πλαίσια, ο Τεχνολογικός κλάδος, με το υψηλό beta του, "κρίνεται αυστηρά", πόσω μάλλον μετά την σχεδόν “non-stop” υπεραπόδοση των τελευταίων μηνών.
Επιστρέφοντας στην επενδυτική ψυχολογία και τη διάθεση ανάληψης ρίσκου στη ‘δική μας’ Λεωφόρο Αθηνών, εκτιμούμε ότι αυτές θα παραμείνουν ευάλωτες ενόσω ‘μαλώνουν τα βουβάλια’ και ταυτόχρονα το αφήγημα της επενδυτικής βαθμίδας και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων κάνει ρωγμές", όπως επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης (Μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών - IFTA).
Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση
Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,6), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (6,8), ΕΤΕ (6,5), ΟΠΑΠ (6), ΟΤΕ (5,8), ΜΥΤΙΛ (5,2), ΠΕΙΡ (4,7), ΔΕΗ (4,2), ΑΛΦΑ (3,6), ΜΠΕΛΑ (3,6), ΜΟΗ (2,9), ΕΛΠΕ (2,5), ΤΕΝΕΡΓ (2,1), TITC (2,1), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,7), BIO (1,4), CENER (1,3), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1,1 δισ. ευρώ).
Από τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν ΑΛΦΑ (+0,94%) και ΠΕΙΡ (+0,56%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν ΕΤΕ (+0,37%) και ΕΥΡΩΒ (+1,58%).
Μεταξύ 1163,67 (-0,02%) και 1175,05 μονάδων (+0,96%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1172,67 (+0,75%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1173,79 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,85%.
Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1241 μονάδων (ημερήσιο “stop short”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1269 και 1300 μονάδες. Σε περίπτωση περαιτέρω διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1124 - 1120, 1099 και 1080 - 1079 μονάδες (συνωστίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).
Σαφές πλεονέκτημα στους “πράσινους” τίτλους, δίνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου διαφοροποιήθηκαν αρνητικά μόνο οι ΔΕΗ (-0,18%), CENER (-0,57%).
Μετά τα ικανοποιητικά αποτελέσματα και την επικείμενη διανομή μικτού μερίσματος ύψους 1 ευρώ ανά μετοχή, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Jumbo (+2,79%). Η επόμενη αντίσταση στα 26,80 ευρώ (ημερήσιο “stop short”) και οι στηρίξεις στα 26,26 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και στα 25,26 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).
Δυνατές εισπράξεις από το Ελληνικό, εμφάνισε η Lamda Development, αλλά τα 95,4 εκατ. ευρώ από τα EBITDA προήλθαν από αποτίμηση των Εμπορικών Κέντρων.
Σε κάθε περίπτωση η μετοχή της ΛΑΜΔΑ (+3,61%) συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση (είχαν προηγηθεί τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με τον τίτλο να υποχωρεί σε χαμηλά 5μηνου). Οι επόμενες αντιστάσεις στα 6,65 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 6,70 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 6,78 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). Η πρώτη στήριξη στα 6,15 – 6,00 ευρώ.
Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, με την ιδιότητά του ως προέδρου της Eurometaux, άνοιξε με συνέντευξή του τις εργασίες της ειδικής εκδήλωσης που διοργάνωσε η Eurometaux στις Βρυξέλλες, ενόψει των Ευρωεκλογών: Raw Materials 2030 - A rallying call for European resilience. Μεταξύ άλλων σημείωσε πως “η Μυτιληναίος σχεδιάζει μία μεγάλη επένδυση για την παραγωγή Γαλλίου, που θα καλύψει τις ανάγκες της Ε.Ε. Η Εταιρεία έχει ήδη υποβάλει αίτηση στο Ταμείο Καινοτομίας για 350 εκατ. ευρώ για 3 κρίσιμα Υλικά (Γάλλιο, Βωξίτη, Αλουμίνιο)”.
Ο τίτλος της ΜΥΤΙΛ (+2,81% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση. Το ημερήσιο “stop short” στα 36,76 ευρώ και η πρώτη στήριξη στα 35,98 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).
Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα
Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΚΟΥΑΛ (+107,24%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+75,82%), ΦΒΜΕΖΖ (+70,7%), MONTA (+62,3%), ΣΑΤΟΚ (+59,32%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+45,82%), ΓΚΜΕΖΖ (+42,43%) και ΔΟΜΙΚ (+40,95%).
Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων
Από σήμερα, οι μετοχές της ΤτΕ (-4%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το ποσό €0,6720 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,6384 ανά μετοχή).
Από σήμερα, έπαψε η διαπραγμάτευση στο Χ.Α. των δικαιωμάτων ΞΥΛΚΔ & ΞΥΛΠΔ της Interwood συμμετοχής στην Α.Μ.Κ. με καταβολή μετρητών. Ημερομηνία λήξης άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης ορίστηκε η 22/4/2024.
Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΑΤΤ (+0,93%), ΑΣΤΑΚ (+0,55%), ΕΒΡΟΦ (+5,44%), ΣΠΙ (+1,70%), ΕΛΙΝ (+1,74%), ΦΙΕΡ (+6,03%), ΦΛΕΞΟ (+1,92%), ΜΙΓ (+1,57).
Μπορεί τα αποτελέσματα 2023 να άφησαν “παράθυρο αισιοδοξίας”, αλλά αν δεν ανεβάσει συναλλαγές δεν μπορεί να ελπίζει για κάτι σημαντικά καλύτερο η Λανακάμ (-1,02%).
Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Optima bank (+0,20%).
Δίπλωσαν τις ανοδικές συνεδριάσεις οι Q&R (+4,13%), Epsilon Net (+3,93%), Intralot (+3,25%), ΕΚΤΕΡ (+3,93%), Ίλυδα (+2,37%), Κέκροψ (+6,04%), Άβαξ (+2,66%), Τεχν. Ολυμπιακή (+1,92%) και Αλουμύλ (+1,78%).
Ανοδικό “καρέ” για ΚΑΙΡΟΜΕΖ (+0,63%), ΦΒΜΕΖΖ (+0,12%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+0,16%) και Performance (+0,74%).
Επιστροφή αγοραστών σε Space (+4,86%), Fourli (+1,01%), Intercontinental (+1,85%) και ΓΚΜΕΖΖ (+1,85%).
Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για Revoil (-2,88%, δεν ικανοποίησαν τα αποτελέσματα) και Κορδέλλου (-2,26%).
Μετά από πτωτικό “εξαρέ” και τα πρόσφατα χαμηλά 5μηνου, αντέδρασε η Profile (+2,02%).
Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών
Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1437 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1370, 1319, 1305 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1298 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη αντίσταση στις 1431 και η επόμενη στις 1445 - 1455 μονάδες.
Με ημερήσιο σήμα πώλησης και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 3459 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3280, 3200, 3180, 3168 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3149 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3495 - 3500 μονάδες.
Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές
Με απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.
Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, με διαθέσεις αντίδρασης οι δείκτες στην Wall Street.
Πλάγια κίνηση από το Πετρέλαιο, στο 1,0656 η ισοτιμία Ευρώ - Δολαρίου.
Θέλει να επιστρέψει πάνω από τα $2400 ο Χρυσός, στα $28,40 ισορροπεί το Ασήμι.
Στα $63600 κινείται το Bitcoin, στα $3060 το Ethereum.
“Η εποχικά προσαρμοσμένη κατασκευαστική παραγωγή τόσο στην Ευρωζώνη, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση σημείωσε μηνιαία αύξηση 1,8% τον Φεβρουάριο”, όπως ανακοίνωσε η Eurostat. Σε ετήσια βάση, μειώθηκε κατά 0,4% στην Ευρωζώνη και κατά 0,6% στην ΕΕ.
“Η Γερμανική Οικονομία πρόκειται να αποφύγει τη Χειμερινή ύφεση, χάρη στην ανάκαμψη της Μεταποίησης, την αύξηση των εξαγωγών και την άνοδο των Κατασκευών στις αρχές του έτους”, σύμφωνα με την Bundesbank.
“Τον Ιούνιο θα έχει έρθει η ώρα για να αρχίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μειώνει τα επιτόκια, αν δεν υπάρξουν απρόοπτα”, δήλωσε ο Φιλανδός κεντρικός τραπεζίτης, Όλι Ρεν.
“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όταν χαράζει το δικό της νομισματικό μονοπάτι, δεν μπορεί να αγνοεί πλήρως τη δυναμική του πληθωρισμού και τη νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ”, δήλωσε ο Σλοβένος κεντρικός τραπεζίτης, Μπόστιαν Βάσλε.
Οι μεταπωλήσεις κατοικιών κατέγραψαν πτώση τον Μάρτιο στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, οι μεταπωλήσεις υποχώρησαν 4,3% σε σχέση με τον Φεβρουάριο, στον εποχιακά προσαρμοσμένο ετήσιο ρυθμό των 4,19 εκατομμυρίων μονάδων, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Μεσιτών (NAR). Η πτώση ευθυγραμμίστηκε με τις προβλέψεις των αναλυτών.
Επιστροφή στο Χ.Α.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,9 δισ., στα 96,1 δισ. ευρώ.
“Πριν από μια δεκαετία, η Ελλάδα βρισκόταν στη δίνη μιας καταστροφικής κρίσης χρέους που σημαδεύτηκε από χρόνια λιτότητας, κακουχίες και αναταραχές. Τώρα, αξιωματούχοι και επενδυτές λένε ότι το 2024 θα μπορούσε να είναι η χρονιά που θα ολοκληρωθεί επιτέλους η ανάκαμψή της”, σημειώνει το Reuters.
Η Citi προτείνει σύσταση “buy” για τη μετοχή της Jumbo με τιμή - στόχο τα 31,50 ευρώ. Χαρακτηρίζει τα περιθώρια κερδοφορίας για την περσινή χρονιά της Jumbo ισχυρά και πάνω από τις εκτιμήσεις της, στοιχείο το οποίο μαζί με την ισχυρή ανάκαμψη το φετινό Μάρτιο, θα πρέπει να στηρίξει τις μετοχές της Εταιρείας στο ταμπλώ του Χ.Α.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΔΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΟΤΟΕΛ, ΣΑΡ, ΤΕΝΕΡΓ, TITC. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΔΕΗ και ΟΠΑΠ και στο υψηλό οι Eurobank, Viohalco, Autohellas, TITC, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, Μυτιληναίος και Τέρνα Ενεργειακή.
Αντίστροφη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 87 ανοδικούς τίτλους, έναντι 41 πτωτικών, ενώ 9 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.
----ΧΠΑ
Συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (12.903 συμβόλαια). Συνεχίζονται οι μετακυλίσεις θέσεων.
Στα 2.167 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.179 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).
Στα 949 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 988 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).
Στα 7 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 10 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο Απρίλιος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 2.643, 1.234 για τον Απρίλιο 1.350 για τον Μάιο και 59 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.352), κινήθηκε μεταξύ 3.325 και 3.355 μονάδων.
Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 1, 1 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.178,5), κινήθηκε μεταξύ 1.178,5 και 1.178,5 μονάδων.
Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Απρίλιο και 0 για τον Μάιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.248).
Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (694), Πειραιώς (1.721), Εθνική (492), ΔΕΗ (614), Alpha Bank (6.278), ΑΔΜΗΕ (879), Τέρνα Ενεργειακή (625), Ελλάκτωρα (149), Μυτιληναίο (307), Viohalco (135), Ιντρακόμ (122), ΕΧΑΕ (120), Αεροπορία Αιγαίου (122), ΓΕΚ (116), Ιντρακάτ (178).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 160.210, Πειραιώς 63.356, Eurobank 31.713, ΑΔΜΗΕ 26.226, ΓΕΚ 14.953, ΔΕΗ 28.301, Εθνική 12.747, Τέρνα Ενεργειακή 29.859.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 62.869.350 τεμ., (από 63.084.718 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.119.211 τεμ. (34.119.211), ΟΠΑΠ 1.789.248 τεμ. (1.791.448), Εθνική 13.797.703 τεμ. (13.828.558), ΟΤΕ 1.964.072 τεμ. (1.979.817), Πειραιώς 9.226.362 τεμ. (9.211.362).
(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.