Χρηματιστήριο: Κόπηκε στο νήμα το ανοδικό σερί τεσσάρων μηνών

Μείον 0,17% ο Γενικός Δείκτης τον Μάρτιο, πτώση 4,23% για ΔΤΡ. Νευρική η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Στους κερδισμένους ΟΠΑΠ, Σαράντης. Πωλητές σε Helleniq Energy, Εθνική.

Χρηματιστήριο: Κόπηκε στο νήμα το ανοδικό σερί τεσσάρων μηνών

Συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από νευρικότητα και εναλλαγές προσήμων, η τελευταία της εβδομάδας, του μήνα και του πρώτου χρηματιστηριακού τριμήνου, με το πρόσημο του μήνα να “παίζεται” μέχρι τέλους, καθώς οι όποιες κινήσεις “window dressing” έλαβαν χώρα, είχαν σαφώς μικρότερη ένταση και εύρος, από αυτό που ανέμεναν όσοι παρακολουθούν το Χ.Α. “day by day”.

Με, ήπια, θετικά πρόσημα και χαλαρή διάθεση, εν όψει των επερχόμενων αργιών, κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η λήξη των χθεσινών συναλλαγών βρήκε σε νέα ιστορικά υψηλά τους δείκτες EuroStoxx 50, EuroStoxx 600, DAX, FTSE 100, CAC 40 και S&P 500, εν μέσω εκτιμήσεων ότι οι πρώτες μειώσεις των επιτοκίων από τις ECB και Fed απέχουν λίγους μήνες.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αξίζει υπενθύμισης ότι η Εγχώρια Αγορά αύριο και τη Δευτέρα θα είναι κλειστή λόγω του Πάσχα των Καθολικών.

Αυτό το τελευταίο έφερε σε δίλημμα τους ενεργούς traders, που είχαν να επιλέξουν μεταξύ του “καλύτερου καλλωπισμού” των αποτιμήσεων, ή να παρακολουθήσουν τις όποιες εξελίξεις, με σχετικά μειωμένες θέσεις και να αφήσουν τις όποιες αποφασιστικές διαγραμματικές εξελίξεις για τη επόμενη εβδομάδα

Από την άλλη, όλες τις τελευταίες συνεδριάσεις, κυρίαρχο ήταν το ερώτημα αν ο Μάρτιος θα επιβεβαιώσει την αρνητική παράδοση 25 ετών που, σύμφωνα με την Beta Sec. “είναι κατεξοχήν μήνας ρευστοποιήσεων με ιστορικό συχνότητας 66,6% και μέση μηνιαία απόδοση -2,20%” και αυτό έπαιξε τον ρόλο του στη σημερινή συνεδρίαση.

Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, θα πρέπει να καταχωρηθούν οι επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών σε όλο το εύρος της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η υποχώρηση των Βαρύδεικτων Τραπεζικών μετοχών από τα πρωινά υψηλά, η προσπάθεια κάποιων traders να σπρώξουν ψηλότερα τίτλους με “market” εντολές αγοράς και ελάχιστες ημερήσιες συναλλαγές και η γενικότερη προσπάθεια της Εγχώριας Αγοράς να αποφύγει την τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, για τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου (ΓΔ και FTSE25).

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με την βραχυπρόθεσμη τεχνική εικόνα, όλες οι τελευταίες συνεδριάσεις ήλθαν να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις της στήλης σύμφωνα με τις οποίες, “οι 1445 – 1455 μονάδες συνεχίζουν να δείχνουν σαν δυσκολοκατάβλητη ζώνη”.

Δείχνουν να επιστρέφουν οι ανοδικές διαθέσεις των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,61% αναρριχάται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,21% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,285% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Να σημειωθεί ότι την Τετάρτη 3 Απριλίου 2024 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 625 εκατ. ευρώ, λήξεως 5 Ιουλίου 2024.

Από εκεί και πέρα, μεταξύ 1425,39 (+0,55%) και 1414,7 μονάδων (-0,20%) κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1421,5 (+0,28%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1422,35 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,34%.

Ο τζίρος στα 113,3 εκατ., από τα οποία τα 4,8 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΑΑ, ΚΟΥΕΣ, ΣΑΡ, ΙΝΛΟΤ, ΑΛΦΑ, ΜΠΕΛΑ, ΕΥΡΩΒ), ενώ οι ΠΕΙΡ, ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 42% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 113,3 εκατ., τα 99,2 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, του μήνα και του πρώτου χρηματιστηριακού τριμήνου.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες 0,20% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών απώλειες 1,86%.

Ο Μάρτιος, επιβεβαιώνοντας την παράδοση, διέκοψε το ανοδικό σερί των προηγούμενων τεσσάρων μηνών, χρεώνοντας τον Γενικό Δείκτη με απώλειες 0,17%. Στο ίδιο διάστημα ο Τραπεζικός δείκτης σημείωσε απώλειες 4,23%.

Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ καταγράφει κέρδη 9,99% και ο ΔΤΡ κέρδη 12,56%.

Μετοχή του α΄ χρηματιστηριακού τριμήνου η Q&R με κέρδη 117,93%.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Το Χ.Α. θα είναι κλειστό την Παρασκευή και τη Δευτέρα λόγω του Πάσχα των Καθολικών. Γι΄ αυτό δεν αναμενόταν σημαντική δράση σήμερα, ωστόσο μία ήπια ανάκαμψη ήταν εντός προγράμματος λόγω τεχνικών επιπέδων”, αναφέρει η Beta Sec.

Το επενδυτικό τοπίο δεν έχει διαφοροποιηθεί, καθώς οι Αγορές αναμένουν τα νεότερα από το μέτωπο του πληθωρισμού και της Αγοράς εργασίας. Η σημερινή συνεδρίαση ήταν τελευταία του 1ου τριμήνου του έτους και το ‘window dressing’ ήταν μέσα στο πρόγραμμα. Αναμένουμε αύξηση της μεταβλητότητας το επόμενο διάστημα, καθώς τα μακροοικονομικά μεγέθη που πρόκειται να ανακοινωθούν, θα παίξουν ολοένα και αυξανόμενο ρόλο στις αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών για τα επίπεδα των επιτοκίων. Υπενθυμίζουμε ότι η 1η μείωση από την FED εκτιμάται για τον Ιούνιο (12/6). Στο εσωτερικό συνεχίζονται οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων. Η ΕΧΑΕ δημοσίευσε άλλο ένα καλό τρίμηνο με τα EBITDA 2023 να κινούνται επάνω στις εκτιμήσεις, στα 19 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται στα 13 εκατ. ευρώ. Η Εισηγμένη θα προτείνει μέρισμα 0,24 ευρώ/μτχ.”, σημειώνει η Depolas Investment Services.

Στη σημερινή, τελευταία συνεδρίαση του Μαρτίου, δόθηκε μια τελευταία ευκαιρία να επιδιωχθεί ένας ‘mini καλλωπισμός’ αποτιμήσεων για να αποφευχθεί το αρνητικό πρόσημα του μήνα (κλείσιμο τέλους Φεβρουαρίου στις 1424,77 μονάδες)”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Μετοχή για επενδυτές σε μακροπρόθεσμο μοτίβο, της ΕΧΑΕ, έχει δώσει καθαρό αγοραστικό σήμα από τα 4,40, όταν πλέον όλοι είχαμε καταλάβει ότι θα υπάρξουν ισχυρά έσοδα από όλα τα εταιρικά γεγονότα και την αύξηση του τζίρου. Θεωρητικά, το 6,80 δεν είναι καθόλου δύσκολο, με κοντινό ‘stop’ κάτω από τα 5,20 ευρώ για όποιον βιάζεται να αποεπενδύσει. Κάθε μέρα βρίσκονται όλοι και κάποιοι Δεικτοβαρείς τίτλοι να ‘σώσουν την παρτίδα’. Σήμερα τον ρόλο τον ανέλαβαν ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ. Η ΓΕΚ εύκολα δοκίμασε νέα υψηλά, δείχνοντας ότι στοχεύει πλέον στο 19 επίπεδο” επισημαίνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Με μικρές απώλειες ολοκλήρωσε την εβδομάδα ο ΓΔ, με την συναλλακτική δραστηριότητα να κυμαίνεται σε χαμηλότερα επίπεδα, λόγω των αργιών που ακολουθούν. Με περιορισμένη ειδησιογραφία και χωρίς κάποιο σημαντικό καταλύτη, η Αγορά συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο συσσωρεύοντας σε ένα περιορισμένο εύρος τιμών το τελευταίο διάστημα, με επιλεκτικό ενδιαφέρον σε κάποιους τίτλους - κλάδους (π.χ. Πληροφορική). Τεχνικά σημεία στήριξης οι 1408 και 1385 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 1435 και 1457 μονάδες. Ικανοποιητική η εικόνα των οικονομικών αποτελεσμάτων της Παπουτσάνης για το 2023, με την Διοίκηση της Εισηγμένης να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη για την συνέχεια και να προβλέπει ότι το 2024 θα είναι μια θετική χρονιά για την Εταιρεία. Τις επόμενες ημέρες οικονομικά αποτελέσματα έτους ανακοινώνουν: Αύριο (29/3) ΟΛΠ και Εβροφάρμα, την Τρίτη 2/4 η DIMAND, την Τετάρτη 3/4 Motor Oil και Quest και την Παρασκευή 5/4 η ΕΥΑΘ. Στο εξωτερικό την Τετάρτη ανακοινώνεται ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης για τον μήνα Μάρτιο, ενώ την Παρασκευή περιμένουμε σημαντικές ανακοινώσεις για την Αγορά εργασίας των Η.Π.Α.”, σημειώνει η Merit Sec.

“Στο κλείσιμο του χρηματιστηριακού τριμήνου και με τους Γενικό Δείκτη και Τραπεζικό κλαδικό σε πολυετή υψηλά, υπενθυμίζουμε τη ρήση ‘the trend is your friend’, με τον ευσεβή πόθο των επενδυτών του Χ.Α. να παραμένει στις 1500 μονάδες, όπως εκτιμά ο Πέτρος Στεριώτης.

Δυνατά "χαρτιά", που υποστηρίζουν τις αγοραίες αποτιμήσεις του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, μεταξύ άλλων, είναι:

1) Σε επίπεδο top-down, η προεξόφληση για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας,

2) Οι επιμέρους ανακοινώσεις κερδοφορίας για τη χρήση του 2023, που παραπέμπουν σε μια ιστορικά επιτυχημένη χρονιά, ενώ η εν δυνάμει βιωσιμότητα των αποτελεσμάτων θα βελτιώσει περαιτέρω το προφίλ κινδύνου των Ελληνικών μετοχών,

3) Η, από την οπτική του επιτοκιακού ρίσκου, ευνοϊκή συγκυρία για την έκδοση και την αποπληρωμή Κρατικού και Εταιρικού ομολογιακού χρέους,

4) Η έντονη αποφασιστικότητα επιλεγμένων Ελληνικών Εισηγμένων για την ολοκλήρωση εταιρικών πράξεων, εν μέσω του τρέχοντος ευνοϊκού timing,

5) Η διαφαινόμενη επιστροφή του Εγχώριου Τραπεζικού Συστήματος στην κανονικότητα.

Με δεδομένη την αλληλοσύνδεση των Παγκόσμιων Κεφαλαιαγορών, οι συναλλασσόμενοι του Χ.Α. απεύχονται την επαλήθευση των ‘bearish’ σημάτων που δίνονται από κάποιους ‘παραφουσκωμένους’ συντελεστές αποτίμησης των Αμερικάνικων δεικτών S&P 500 και Nasdaq” όπως σημειώνει ο κ. Στεριώτης (μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών -IFTA- και της Βρετανικής Society of Technical Analysts).

Περιήγηση στα “ρετιρέ” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (11), ακολουθούμενη από ΕΤΕ (6,6), EΥΡΩΒ (6,6), ΟΠΑΠ (6,2), ΟΤΕ (5,7), ΜΥΤΙΛ (5,1), ΠΕΙΡ (4,8), ΔΕΗ (4,4), ΑΛΦΑ (3,8), ΜΠΕΛΑ (3,6), ΜΟΗ (3,1), ΕΛΠΕ (2,5), ΤΕΝΕΡΓ (2,1), TITC (2,1), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,7), BIO (1,4), CENER (1,4), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1,1 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να είναι μικτή (ΑΛΦΑ -1,09%, ΕΤΕ -1,14%, ΕΥΡΩΒ -0,34%, ΠΕΙΡ +1,15%).

Μεταξύ 1204,41 (+0,39%) και 1190,78 μονάδων (-0,75%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1192,95 (-0,57%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1194,91 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,41%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1241 μονάδων (ημερήσιο “stop short”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1269 και 1300 μονάδες. Σε περίπτωση περαιτέρω διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1124, 1099, 1068 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1063 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μένοντας στον κλάδο, “η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο Φορέας Τραπεζικής Εποπτείας, SSM, αναμένεται να ‘ανάψουν το πράσινο φως’ στις διανομές μερισμάτων από τις Ελληνικές Τράπεζες, μετά από μια δεκαετία και πλέον”, επισημαίνει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

Σύμφωνα με πηγές που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, καθώς οι αποφάσεις δεν είναι οριστικές, “οι αποδόσεις για τους μετόχους θα είναι μικρότερες από αυτές που είχαν αιτηθεί οι Τράπεζες. Η ΕΚΤ εξετάζει τον ρόλο των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων στα κεφαλαιακά αποθέματα των Τραπεζών, όπως και την εικόνα των κερδών τους, εάν υποχωρήσουν τα επιτόκια εντός του έτους”.

Σύμφωνα με Τραπεζικές πηγές με τις οποίες επικοινώνησε το “Euro2day.gr” ο SSM έχει διαμηνύσει στις Τράπεζες να υποβάλλουν τα σχετικά αιτήματα έγκρισης διανομής μερίσματος από τις 20 Απριλίου.

Σαφές πλεονέκτημα στους “πράσινους” τίτλους, δίνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου υποαπέδωσαν οι BIO (-1,61%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-0,38%), ΕΛΠΕ (-2,11%), ΕΛΧΑ (-0,41%), ΜΥΤΙΛ (-0,22%). Αμετάβλητος ο τίτλος της TITC.

Σε νέα ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσε τις συναλλαγές η μετοχή του Σαράντη (+1,21%).

Ανάλογα με τις γνωστές φήμες για πιθανές μετοχικές εξελίξεις, συνεχίζει να κινείται η μετοχή της ΤΕΝΕΡΓ (+1,58%), που σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Η πρώτη στήριξη στα 16,56 ευρώ (ημερήσιο “stop long”) και η πρώτη αντίσταση στα 18,42 ευρώ.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο τίτλος του ΟΠΑΠ (+2,58%). Το ημερήσιο “stop short” στα 17,35 ευρώ και η πρώτη σημαντική στήριξη στην ζώνη 15,77 – 15,65 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΚΟΥΑΛ (+117,93%), ακολουθούμενη από MONTA (+73,82%), ΦΒΜΕΖΖ (+66,67%), REALCONS (+62,36%), ΚΥΡΙΟ (+59,51%), ΣΑΤΟΚ (+59,32%), ΕΒΡΟΦ (+51,67%), ΔΟΜΙΚ (+42,94%), ΣΠΙ (+42,07%), ΒΙΟΤ (+40,83%) και ΣΑΡ (+40,10%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Από σήμερα και μετά την μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι ΞΥΛΚ και ΞΥΛΠ ήταν διαπραγματεύσιμες με νέα ονομαστική αξία €0,10 (από €0,44 ) ανά μετοχή.

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΛΕΒΚ (+6,82%), ΕΛΒΕ (+5,94%), ΠΛΑΚΡ (+3,29%), ΝΑΚΑΣ (+2,94%), ΝΑΥΠ (+4,63%), ΛΑΝΑΚ (+1,90%), ΜΙΝ (+0,78%), ΟΠΤΡΟΝ (+5,23%), ΕΛΙΝ (+0,38%).

Με λίγες συναλλαγές, μία ανάσα από το ιστορικά υψηλότερο κλείσιμο η Λάμψα (+1,27%).

Συνεχίζει να βρίσκει “τοίχο πωλήσεων” στα 4,00 ευρώ η ΕΚΤΕΡ (+0,25%).

Αν δεν ηρεμήσουν οι διακυμάνσεις, θα χάσει τους “όψιμους θαυμαστές” η ΚΟΥΑΛ (-6,03%).

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΣΑΝΜΕΖΖ (-1,02%), τέσσερις για ΙΝΚΑΤ (-0,55%), ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (-3,44%) και ΙΝΤΚΑ (-0,41%) και πέντε οι συνεχόμενες πτωτικές για ΓΚΜΕΖΖ (-0,29%).

Σε νέο ιστορικό χαμηλό ο ΔΑΑ (-0,93%), σε νέα ιστορικά υψηλά η Optima bank (+4,30%).

Βγήκε μικρό “bid” σε ΣΙΔΜΑ (+1,46%) και ΜΑΣΤΙΧΑ (+9,79%).

Επιστροφή αγοραστών σε Κέκροπα (+2,29%) και ΑΣΤΑΚ (+1,23%).

Μετά από πτωτικό τρίο, αντέδρασε η Intralot (+3,55%).

Σε υψηλά 7,5 ετών οι Ευρωσύμβουλοι (+2,41%).

Σε υψηλά 34 μηνών ο Κυριακούλης (+9%). Αν συνεχίσει με κλεισίματα υψηλότερα των 1,62 ευρώ, “αλλάζει πίστα”.

Σε νέα υψηλά 16 ετών ο ΟΛΠ (+2,86%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1437 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1383, 1375, 1319, 1297 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1286 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη αντίσταση στις 1431 και η επόμενη στις 1445 - 1455 μονάδες. Παραμένει ανοιχτό το “gap” στις 1382 – 1376 μονάδες.

Με ημερήσιο σήμα πώλησης και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 3495 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3200, 3180, 3150 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3122 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3500 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με πλεονέκτημα των αγοραστών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού. Η προσοχή και στο Γιεν, που κινείται σε χαμηλά 34 ετών.

Με ήπια ανοδικές διαθέσεις η Ευρώπη, με μικτά πρόσημα οι δείκτες στην Wall Street.

Αξιοσημείωτα κέρδη για το Πετρέλαιο, προς το 1,0802 υποχωρεί το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Πάνω από τα $2220 και προς νέα ιστορικά υψηλά ο Χρυσός, προς τα $24,95 ανηφορίζει το Ασήμι.

Πάνω από τα $70900 το Bitcoin, προς τα $3570 ανηφορίζει το Ethereum.

“Η Τράπεζα της Αγγλίας διερευνά πώς οι Επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσαν να πληγούν από μια πιθανή αναστροφή του ράλι στις μετοχές”, μεταδίδουν οι FT επικαλούμενοι αξιωματούχους της Τράπεζας. Η επιτροπή χρηματοοικονομικής πολιτικής της BoE προειδοποίησε ότι "η χρηματοδότηση για τις πιο ριψοκίνδυνες Εταιρείες θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα ευάλωτη, σε μια σημαντική επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος. Η πιθανότητα μιας απότομης διόρθωσης έχει αυξηθεί από τον Δεκέμβριο, καθώς οι Αγορές έχουν ενισχυθεί παρά την υψηλή αβεβαιότητα στο outlook".

Να σημειωθεί ότι τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα, επιβεβαίωσαν ότι η Οικονομία της Βρετανίας μπήκε σε ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν συρρικνώθηκε κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο και κατά 0,3% το τέταρτο τρίμηνο, αμετάβλητο σε σχέση με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις.

Υποχώρησαν οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία το Φεβρουάριο κατά 1,9%, όπως έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε η Destatis. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν αύξηση 0,3%.

Ο αριθμός των ανέργων στη Γερμανία αυξήθηκε τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ομοσπονδιακού Γραφείου Εργασίας. Το Γραφείο ανέφερε ότι ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 4000 σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους, στα 2,719 εκατ. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι ο αριθμός αυτός θα αυξανόταν κατά 10000. Το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας παρέμεινε σταθερό στο 5,9%.

Η τελική μέτρηση για την ανάπτυξη των ΗΠΑ το τέταρτο τρίμηνο του 2023 αυξήθηκε σε 3,4% ετησίως (η Κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν είχε επεκταθεί με ρυθμό 3,2%, τους τελευταίους τρεις μήνες του περασμένου έτους). Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, ανέμεναν ότι η αύξηση του ΑΕΠ δεν θα αναθεωρηθεί.

Ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE), που είναι και η προτιμώμενη μέτρηση πληθωρισμού για τις αποφάσεις της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, ενισχύθηκε κατά 1,8% το τέταρτο τρίμηνο του 2023 σε ετήσια βάση, ενώ οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 3,3%.

Χωρίς ουσιαστική μεταβολή παρέμεινε ο αριθμός των εβδομαδιαίων αιτήσεων για λήψη επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, οι νέες αιτήσεις για λήψη επιδόματος ανεργίας μειώθηκαν οριακά κατά 2000, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 23 Μαρτίου, στις 210000 αιτήσεις, περίπου όσο προέβλεπε και η μέση εκτίμηση των αναλυτών για 212000.

“Τα προσαρμοσμένα με τον πληθωρισμό επιτόκια είναι πολύ πάνω από τα χαμηλά επίπεδα, μετά την Παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, ενώ η μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη παραμένει αδύναμη. Τα επίμονα υψηλότερα επιτόκια ανεβάζουν το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, αυξάνοντας τις δημοσιονομικές πιέσεις στα Κράτη και θέτουν κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα”, τονίζει το ΔΝΤ.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,4 δισ., στα 98,5 δισ. ευρώ.

Η Citigroup διατηρεί τις συστάσεις “buy” για τις Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς, αλλά αυξάνει τις τιμές - στόχους στα €8,80, από €7,60 για την πρώτη και στα €5,00, από €4,15 για τη δεύτερη, μετά τα αποτελέσματα του 2023 και το guidance για τα έτη 2024 - 2026.

Την κάλυψη της μετοχής της ΔΕΗ με τιμή - στόχο στα 19,7 ευρώ ξεκινά η Euroxx Sec. Η Χρηματιστηριακή αναμένει ότι η Επιχείρηση θα εμφανίσει καθαρά κέρδη 285 εκατ. ευρώ το 2023, 463 εκατ. ευρώ το 2024, 577 εκατ. ευρώ το 2025 και 736 εκατ. ευρώ το 2026.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, CENER, ΤΕΝΕΡΓ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΛΧΑ και Ελ. Πετρέλαια.

Σχεδόν μοιρασμένη η τελική εικόνα με 71 ανοδικούς τίτλους, έναντι 63 πτωτικών, ενώ 9 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν μικρή αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (15.260 συμβόλαια).

Στα 4.897 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.877 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Στα 1.384 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.384 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 90 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 90 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο Απρίλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 310, 304 για τον Απρίλιο και 6 για τον Μάιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.428), κινήθηκε μεταξύ 3.405 και 3.435 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.226,25).

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Απρίλιο και 0 για τον Μάιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.371).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (398), Πειραιώς (2.803), Εθνική (944), ΔΕΗ (121), Alpha Bank (8.468), Ελλάκτωρα (306), ΑΔΜΗΕ (157), Ιντρακόμ (105), Τέρνα Ενεργειακή (477), ΓΕΚ (256), Cenergy (196), Viohalco (143), ΕΧΑΕ (442), ΕΛΠΕ (131).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 187.148, Πειραιώς 78.966, Eurobank 43.519, ΑΔΜΗΕ 28.495, ΓΕΚ 15.668, ΔΕΗ 29.736, Εθνική 14.922, Τέρνα Ενεργειακή 28.364.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 61.133.430 τεμ., (από 61.395.417 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.120.470 τεμ. (34.127.550), ΟΠΑΠ 1.820.667 τεμ. (1.814.578), Εθνική 13.789.135 τεμ. (14.102.402), ΟΤΕ 1.796.287 τεμ. (1.796.287), Πειραιώς 8.443.312 τεμ. (12.608.795).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v