Απομένει μόλις μία συνεδρίαση, εν όψει και των αργιών του Καθολικού Πάσχα, για να ολοκληρωθεί, χρηματιστηριακά, ο Μάρτιος και το α΄ τρίμηνο και όλα δείχνουν ανοιχτά για το τελικό πρόσημο του μήνα, όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη.
Υπενθυμίζεται ότι ο Φεβρουάριος είχε ολοκληρωθεί στις 1.424,77 μονάδες και είχε αποδειχθεί τέταρτος συνεχόμενος ανοδικός μήνας.
Το ερώτημα είναι αν ο Μάρτιος θα επιβεβαιώσει την αρνητική παράδοση 25 ετών που, σύμφωνα με την Beta Sec. “είναι κατεξοχήν μήνας ρευστοποιήσεων με ιστορικό συχνότητας 66,6% και μέση μηνιαία απόδοση -2,20%”.
Η μικρή χρηματιστηριακή διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας που ολοκληρώνεται αύριο και η εποχική μείωση του ενδιαφέροντος στο εξωτερικό, λόγω της Μ. Εβδομάδας των Καθολικών, ενδεχομένως να κρίνουν το τελικό πρόσημο του μήνα, δεδομένης και της σχετικά αδρανούς ειδησεογραφίας.
Σίγουρα η αυριανή συνεδρίαση θα είναι “ειδικών συνθηκών” καθώς, από τη μία η εποχική επιφυλακτικότητα που συνδέεται με τις επερχόμενες αργίες ενδεχομένως να μεταθέσει τις όποιες αποφασιστικές διαγραμματικές εξελίξεις για τη επόμενη εβδομάδα, όμως από την άλλη δεν μπορούν να αγνοηθούν οι πιθανότητες κάποιου “window dressing” και “καλλωπισμού” των αποτιμήσεων, λόγω λήξης χρηματιστηριακού τριμήνου. Η συνέχεια, επί της οθόνης …
Με μικτά πρόσημα κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς και εκεί είναι περισσότερο από ευδιάκριτη η έλλειψη διάθεσης ανάληψης περισσότερων πρωτοβουλιών, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η λήξη των χθεσινών συναλλαγών βρήκε σε νέα ιστορικά υψηλά τους δείκτες EuroStoxx 50, EuroStoxx 600 και DAX, εν μέσω εκτιμήσεων ότι οι πρώτες μειώσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απέχουν πλέον λίγους μήνες.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στα κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, σε αυτά θα πρέπει να καταχωρηθούν η χαμηλότερη συναλλακτική δραστηριότητα, η συνεχιζόμενη αδύναμη εικόνα στο Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ, η υποχώρηση αρκετών τίτλων από τα πρωινά υψηλά, οι σαφώς λιγότερες πρωτοβουλίες που πήραν οι αγοραστές σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση και οι τρεις συνεχόμενες διορθωτικές συνεδριάσεις για τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.
Από την άλλη, δεν έλλειψαν οι επιλεκτικές τοποθετήσεις, με τους traders να ακολουθούν τις επιχειρηματικές συμφωνίες που ανακοινώνονται, ή τις φήμες για πιθανά deals, οι οποίες σε αρκετές των περιπτώσεων διαψεύδονται από τις Εισηγμένες.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα και μετά την λήξη των συναλλαγών στο Χ.Α., δημοσιεύει αποτελέσματα 2023 η ΕΧΑΕ.
Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με την βραχυπρόθεσμη τεχνική εικόνα, όλες οι τελευταίες συνεδριάσεις ήλθαν να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις της στήλης σύμφωνα με τις οποίες, “οι 1445 – 1455 μονάδες συνεχίζουν να δείχνουν σαν δυσκολοκατάβλητη ζώνη”.
Με διαθέσεις ήπιας αποκλιμάκωσης οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,58% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,22% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,243% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.
Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, στο 3,75% διαμορφώθηκε η απόδοση στη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 625 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ. Στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία η απόδοση ήταν στο 3,83%.
Από εκεί και πέρα, μεταξύ 1431,22 (+0,61%) και 1416,48 μονάδων (-0,42%) κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1417,12 (-0,38%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1417,59 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,35%.
Ο τζίρος στα 99,5 εκατ., από τα οποία τα 7,4 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΟΛΘ, TITC, ΠΛΑΘ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ), ενώ οι ΠΕΙΡ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 33% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τον συνολικό τζίρο των 99,5 εκατ., τα 86,5 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
“H πρόταση δυσπιστίας προς την Κυβέρνηση, αυξάνει την ένταση στο πολιτικό σκηνικό μέχρι την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας”, επισημαίνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
“Οι Αγορές δείχνουν διάθεση συσσώρευσης λόγω των επερχόμενων αργιών και της μικρότερης χρηματιστηριακής εβδομάδας, ενώ οι επενδυτές εξετάζουν τα τελευταία οικονομικά στοιχεία για να αξιολογήσουν τις προοπτικές της πολιτικής για τα επιτόκια”, αναφέρει η Eurobank Equities.
“Λόγω απουσίας καταλυτών θα περιμέναμε το επιλεκτικό ενδιαφέρον να συνεχιστεί. Η ΕΧΑΕ δημοσιεύει αποτελέσματα για το τέταρτο τρίμηνο και αναμένονται ισχυρά, αλλά και σημαντικά βελτιωμένο μέρισμα”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Piraeus Sec.
“Η δραστηριότητα στον τομέα εξαγορών και συγχωνεύσεων, αλλά και οι φήμες στον Τεχνολογικό κλάδο, τον Κατασκευαστικό και την Ενέργεια, θα διατηρήσουν τις μετοχές των κλάδων αυτών στο επίκεντρο”, σύμφωνα με την άποψη της Beta Sec.
“Μικρή υποχώρηση κατέγραψε ο ΓΔΧΑ, με τις Τράπεζες ωστόσο να μονοπωλούν το ενδιαφέρον, όπως αποκαλύπτει ο ημερήσιος τζίρος. Σήμερα το απόγευμα δημοσιεύει τα αποτελέσματα Δ΄ τριμήνου 2023 η ΕΧΑΕ”, σημειώνει η Depolas Investment Services.
“Η ανοδική κίνηση των Διεθνών Αγορών συνεχίζεται. Η οικονομική ανάπτυξη, έχει εκπλήξει θετικά, ακόμα και τους πλέον αισιόδοξους. Ο πληθωρισμός όμως ανθίσταται και αυτό καθυστερεί τις αναμενόμενες μειώσεις των επιτοκίων. Η ψυχολογία των επενδυτών παραμένει αισιόδοξη. Με αυτά τα δεδομένα οι διακυμάνσεις των Αγορών δεν αναμένεται να εκτροχιάσουν την ανοδική πορεία των τελευταίων μηνών. Η Ελληνική Αγορά παραμένει σε μια τεχνικά δύσκολη περιοχή. Αυτό όμως δεν εμποδίζει την μετατόπιση του ενδιαφέροντος σε μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις. Οι φήμες και τα σενάρια επικρατούν στις τάξεις των επενδυτών”, τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Solidus Sec.
“Η Αγορά, μετά το τετράμηνο ράλι, πραγματοποιεί συσσώρευση πάνω από τις 1400 μονάδες και συναντά αντίσταση στην περιοχή των 1430 μονάδων, όπως επισημαίνει ο Γιώργος Πήττας.
Η συσσώρευση αυτή έρχεται ως συνέχεια του τετράμηνου ράλι που έφερε τον Γενικό Δείκτη σε αυτά τα επίπεδα, από την περιοχή των 1100 μονάδων. Στο γεγονός αυτό συντελεί και η έλλειψη σημαντικής ειδησεογραφίας.
Η υποβάθμιση της πρόβλεψης για τη ανάπτυξη του ΑΕΠ, τα αναμενόμενα γενικά οικονομικά αποτελέσματα και οι χλιαρές εκθέσεις για τις Τράπεζες, συντελούν στη δημιουργία αυτού του κλίματος.
Από την άλλη πλευρά, το ράλι των Διεθνών Αγορών κρατά την Ελληνική Αγορά πολύ κοντά στα υψηλά 13 ετών.
Σε επίπεδο επιμέρους μετοχών, υπάρχει μια ομάδα Δεικτοβαρών τίτλων (ΕΤΕ, ΕΕΕ, ΤΙΤC, ΜΟΗ, ΕΛΠΕ, ΑΡΑΙΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ) που είτε πραγματοποιεί υψηλά 52 εβδομάδων, είτε βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτά, με αποτέλεσμα να διατηρείται και ο Γενικός Δείκτης σε υψηλά επίπεδα.
Στα αξιοσημείωτα αυτής της εβδομάδας το ‘ξύπνημα’ της ΕΥΔΑΠ, τα επαναλαμβανόμενα υψηλά του ΣΑΡ, αλλά και το ράλι των ΚΟΥΑΛ και ΙΛΥΔΑ”, σύμφωνα με τον κ. Πήττα (αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Hellenic – American Sec.).
Περιήγηση στα “ρετιρέ” της Αγοράς
Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (11), ακολουθούμενη από ΕΤΕ (6,7), EΥΡΩΒ (6,6), ΟΠΑΠ (6), ΟΤΕ (5,7), ΜΥΤΙΛ (5,1), ΠΕΙΡ (4,8), ΔΕΗ (4,4), ΑΛΦΑ (3,9), ΜΠΕΛΑ (3,6), ΜΟΗ (3), ΕΛΠΕ (2,6), ΤΕΝΕΡΓ (2,1), TITC (2,1), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,7), BIO (1,5), CENER (1,4), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1,1 δισ. ευρώ).
Από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο η Εθνική (-1,48%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν Alpha Bank (-1,58%), Eurobank (-0,67%) και Πειραιώς (-1,29%).
Να σημειωθεί ότι η μετοχή της ΑΛΦΑ συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και κινείται σε χαμηλά διμήνου, ενώ ισάριθμες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε και ο τίτλος της ΠΕΙΡ.
Μεταξύ 1219,97 (+0,41%) και 1197,22 μονάδων (-1,46%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1198,95 (-1,32%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1199,79 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,25%.
Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1241 μονάδων (ημερήσιο “stop short”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1269 και 1300 μονάδες. Σε περίπτωση περαιτέρω διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1124, 1099, 1067 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1062 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).
Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “χαμηλές προσδοκίες για το 2024 έχουν οι Διοικήσεις των Τραπεζών για την επιστροφή των re-performing δανείων, ο όγκος των οποίων δυνητικά εκτιμάται από 20 έως 40 δισ. ευρώ, από τους Servicers στα Πιστωτικά Ιδρύματα κι αυτό διότι ο SSM είναι ιδιαίτερα συγκρατημένος σε αυτό το ενδεχόμενο”.
Σαφώς καλύτερη του Τραπεζικού, η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου υστέρησαν οι ΑΡΑΙΓ (-0,79%), ΔΕΗ (-0,78%), ΕΛΠΕ (-0,58%), ΕΛΧΑ (-0,40%), ΕΥΔΑΠ (-0,67%), ΛΑΜΔΑ (-0,15%), ΜΟΗ (-1,38%), ΜΥΤΙΛ (-0,06%), ΟΤΟΕΛ (-1,04%), ΤΕΝΕΡΓ (-0,89%). Αμετάβλητος ο τίτλος της TITC και σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η μετοχή του Σαράντη (+1,75%).
Μόνιμα με θετικό πρόσημο, δίνοντας σημαντικές βοήθειες στους βασικούς δείκτες του Χ.Α., κινήθηκε ο τίτλος της ΕΕΕ (+0,96%), συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές σε υψηλά 10 μηνών. Η μετοχή έδωσε ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 28,46 ευρώ. Η πρώτη αντίσταση στα 29,70 – 30,00 ευρώ.
Τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τη μετοχή της ΔΕΗ (-0,78%). Σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ, “η διάσπαση του 11,55 μπορεί να δώσει κίνηση προς το 11,18 (ημερήσιο ‘stop long’). Στα 11,90 ευρώ η πρώτη αντίσταση”.
Η γ.σ. της Μυτιληναίος (-0,06%), έδωσε το “πράσινο φως” για το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών. Με βάση την απόφαση, οι νέες αγορές μετοχών, μέχρι συμπληρώσεως του 10% του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας, για επιπλέον 24 μήνες, με ανώτατο αριθμό μετοχών 14289116, που θα αποκτηθούν (συμπεριλαμβανομένων των μετοχών τις οποίες έχει ήδη αποκτήσει η Εταιρεία και διατηρεί), θα πραγματοποιούνται εντός εύρους τιμών που θα κυμαίνεται μεταξύ €0,97 (κατώτατη τιμή) έως €50 (ανώτατη τιμή) ανά μετοχή.
Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα
Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΚΟΥΑΛ (+131,91%), ακολουθούμενη από MONTA (+75,92%), ΦΒΜΕΖΖ (+67,52%), REALCONS (+63,12%), ΣΑΤΟΚ (+59,32%), ΕΒΡΟΦ (+49,17%), ΚΥΡΙΟ (+46,34%), ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+43,96%), ΔΟΜΙΚ (+42,94%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+41,05%) και ΒΙΟΤ (+40,83%).
Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων
Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΛΑΝΑΚ (+3,96%), ΜΙΝ (+1,59%), ΕΛΣΤΡ (+0,79%), ΦΟΥΝΤΛ (+2,63%), ΟΛΥΜΠ (+1,74%), ΚΟΡΔΕ (+1,71%), ΦΙΕΡ (+1,58%), ΓΕΒΚΑ (+2,57%), ΛΕΒΚ (+2,92%), ΑΒΕ (+0,40%), ΚΤΗΛΑ (+1,13%), ΤΖΚΑ (+1,75%), ΜΑΘΙΟ (+1,75%).
Επιστροφή των αγοραστών στην ΕΧΑΕ (+0,74%), εν μέσω πονταρισμάτων για ικανοποιητικά αποτελέσματα και σημαντική μερισματική διανομή.
Το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 20/2 για την Λάμψα (+1,28%), πάντα με ελάχιστες συναλλαγές.
Μετά το χθεσινό -9,09% αντίδραση από την Μαστίχα (+10%), με τον υψηλότερο όγκο των τελευταίων 30 μηνών.
Επιστροφή αγοραστών σε ΞΥΛΚ (+4,13%) και ΟΛΠ (+2,38%).
Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΙΝΛΟΤ (-0,88%), ΙΝΚΑΤ (-0,55%), ΕΛΙΝ (-2,21%), ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (-3,32%) και ΙΝΤΚΑ (-0,14%).
Τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές και επτά πτωτικές στις τελευταίες οκτώ συνεδριάσεις για ΓΚΜΕΖΖ (-1,99%).
Δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις η Performance (+1,12%), ενώ αύξησε συναλλαγές η Unibios (+2,89%).
“Καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων για Revoil (-1,23%).
Βρίσκει φράγματα κάθε προσπάθεια επιστροφής πάνω από τα 4,00 ευρώ, της ΕΚΤΕΡ (+0,25%).
Αντίδραση στο χθεσινό -6,96% για Κυριακούλη (+2,04%) και στο πτωτικό “πενταρέ” για Epsilon Net (+4,63%).
Νέα υψηλά 20ετιας για Q&R (+0,71%) που κινήθηκε μεταξύ +15,71% και -4,29%.
Δύο μικρά “πακέτα”, συνολικά 12000 τεμ., πέρασαν μέσω του Χ.Α. στον ΟΛΘ (+3,65%), που μετά από καιρό έβγαλε “bid”. Η μετοχή σε υψηλά διμήνου.
Οι Realcons (-0,23%) – CPI (-8,41%) προχώρησαν σε διάψευση των φημών – δημοσιευμάτων για πιθανή συμμαχία - συγχώνευσή τους.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Alpha Real Estate Services (-2,16%), “η ανακοίνωση των ετησίων οικονομικών αποτελεσμάτων χρήσης 2023 θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024. Το ΔΣ θα προτείνει στη γενική συνέλευση των μετόχων (11/7/2024) τη διανομή μερίσματος για τη χρήση 2023 (ημερομηνία αποκοπής 16/7/2024). Η ανακοίνωση των ενδιάμεσων οικονομικών αποτελεσμάτων χρήσης 2024 θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024”.
Δηλαδή, εκτός την πρόσφατη αποκοπή της επιστροφής κεφαλαίου 2,20 ευρώ ανά μετοχή, σύμφωνα με το οικονομικό ημερολόγιο, θα δοθεί και μέρισμα για τη χρήση 2023.
Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών
Ο Γενικός Δείκτης έδωσε ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1437 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1383, 1375, 1319, 1296 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1285 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη αντίσταση στις 1431 και η επόμενη στις 1445 - 1455 μονάδες. Παραμένει ανοιχτό το “gap” στις 1382 – 1376 μονάδες.
Με ημερήσιο πωλητικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 3495 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3200, 3180, 3148 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3119 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3500 μονάδες.
Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές
Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.
Με μικτές διαθέσεις η Ευρώπη, προσπαθούν να αντιδράσουν οι δείκτες στην Wall Street.
Ελεγχόμενες απώλειες για το Πετρέλαιο, προς το 1,0821 υποχωρεί το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.
“H τιμή του Πετρελαίου Brent μπορεί να σκαρφαλώσει στα $100 το βαρέλι πριν από τις Αμερικανικές εκλογές, καθώς η Ρωσία μειώνει την παραγωγή”, εκτιμά η JP Morgan.
Θέλει να επιστρέψει πάνω από τα $2190 και προς νέα ιστορικά υψηλά ο Χρυσός, προς τα $24,70 ανηφορίζει το Ασήμι.
Προς τα $69100 θέλει να κινηθεί το Bitcoin, προς τα $3515 το Ethereum.
Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης τόσο στη Ζώνη του Ευρώ, όσο και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση βελτιώθηκε κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες τον Μάρτιο και διαμορφώθηκε στο -14,9 για τη Ζώνη του Ευρώ και στο -15,2 για το Ευρωπαϊκό Μπλοκ, σύμφωνα με την τελική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να είναι σε θέση να μειώσει τα επιτόκια γρήγορα, αν και οι εργαζόμενοι λαμβάνουν μεγάλες μισθολογικές αυξήσεις για να καλύψουν τα δύο χρόνια αυξημένου πληθωρισμού”, σύμφωνα με το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου, Πιέρο Τσιπολόνε.
Πέντε από τα κορυφαία Οικονομικά Ινστιτούτα της Γερμανίας μείωσαν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη της Γερμανικής Οικονομίας φέτος στο 0,1%, από 1,3% που προέβλεπαν πριν από έξι μήνες.
Η Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε ότι σχεδιάζει να ασκήσει πιέσεις στην Κίνα, κατά την επικείμενη επίσκεψή της στη Χώρα, σχετικά με την αύξηση της βιομηχανικής της ικανότητας, που στρεβλώνει την Παγκόσμια Οικονομία.
H S&P έθεσε αρνητικό outlook στην αξιολόγηση πέντε Περιφερειακών Αμερικανικών Τραπεζών, λόγω της έκθεσης τους στο Εμπορικό Real Estate. Ο Οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε σε αρνητικό από σταθερό το outlook των First Commonwealth Financial, M&T Bank, Synovus Financial, Trustmark και Valley National Bancorp.
“Οι Αμερικανικές μετοχές έχουν περιορισμένο περιθώριο ανόδου, από τα επίπεδα στα οποία βρίσκονται, δεδομένου του οικονομικού υποβάθρου και οι επενδυτές πρέπει να αναζητήσουν καλύτερες επιλογές αλλού”, σύμφωνα με την Goldman Sachs.
Επιστροφή στο Χ.Α.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,2 δισ., στα 98,1 δισ. ευρώ.
“Κοιτάζοντας προς το 2024 - 2025, αναμένουμε ότι τα κέρδη των Τραπεζών θα συνεχίσουν να είναι ισχυρά, παρά τη σχετική συμπίεση του περιθωρίου κέρδους. Οι καταθέσεις πελατών στηρίζουν την άνετη χρηματοδότηση και ρευστότητα των Ελληνικών Τραπεζών”, αναφέρει η Moody’s.
Οι προσδοκίες για την ανάπτυξη των ΗΠΑ έχουν βελτιωθεί σημαντικά από τον Δεκέμβριο, υποστηρίζει η DBRS σε ανάλυσή της για την πορεία των μεγαλύτερων οικονομιών. Η ανάπτυξη των ΗΠΑ προβλέπεται στο 2,1% για το 2024, μια σημαντική αναβάθμιση της πρόβλεψης από την ασθενή διάμεση πρόβλεψη του 0,6% μόλις πριν από έξι μήνες. Στην έκθεση καταθέτει και τις προβλέψεις για την Ελλάδα. Εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί σε 1,5% φέτος (βελτίωση κατά 0,2%) έναντι της πρόβλεψης του Δεκεμβρίου και κατά 2,3% το 2025 (εκτίμηση επίσης βελτιωμένη κατά 0,3%).
Τιμή - στόχο τα 20 ευρώ για τη μετοχή του ΟΠΑΠ δίνει σε έκθεσή της η Χρυσοχοΐδης ΑΧΕΠΕΥ. Σύμφωνα με τη Χρηματιστηριακή, “το 2024 θα είναι μια ακόμη χρονιά ισχυρής ανάπτυξης, με καταλύτες την εισαγωγή του Euro Jack Pot, τη διεξαγωγή του Ευρωπαϊκού κυπέλλου ποδοσφαίρου στη Γερμανία και των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι. Ο ΟΠΑΠ θα σημειώσει καθαρά κέρδη 448 εκατ. φέτος και 468 εκατ. το 2025”.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΒΙΟ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΚΟΥΕΣ, ΟΠΑΠ, ΣΑΡ και με το θετικό οι ΕΤΕ, ΑΡΑΙΓ, ΕΥΔΑΠ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, Autohellas και στο υψηλό η Viohalco.
Δεν ικανοποιεί η τελική εικόνα με 57 ανοδικούς τίτλους, έναντι 78 πτωτικών, ενώ 9 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.
---ΧΠΑ
Διορθωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν μικρή αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και υποχώρηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (14.712 συμβόλαια).
Στα 4.877 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.880 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).
Στα 1.384 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.412 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).
Στα 90 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 90 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο Απρίλιος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 230, 222 για τον Απρίλιο και 8 για τον Μάιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.408), κινήθηκε μεταξύ 3.408 και 3.448,5 μονάδων.
Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.241,75).
Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Απρίλιο και 0 για τον Μάιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.409,75).
Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.772), Πειραιώς (2.594), Εθνική (344), ΔΕΗ (386), Alpha Bank (6.959), Ελλάκτωρα (705), ΑΔΜΗΕ (163), Ιντρακόμ (176), Τέρνα Ενεργειακή (564), ΓΕΚ (159), Ιντρακάτ (238).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 185.106, Πειραιώς 78.295, Eurobank 44.081, ΑΔΜΗΕ 28.372, ΓΕΚ 15.615, ΔΕΗ 29.721, Εθνική 14.911, Τέρνα Ενεργειακή 27.977.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 61.395.417 τεμ., (από 61.099.079 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.127.550 τεμ. (34.134.605), ΟΠΑΠ 1.814.578 τεμ. (1.809.208), Εθνική 14.102.402 τεμ. (14.102.402), ΟΤΕ 1.796.287 τεμ. (1.795.959), Πειραιώς 12.608.795 τεμ. (11.382.256).
(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.