Mικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά, τρεις συνεδριάσεις και η σημερινή για το «κλείσιμο» Μαρτίου και πρώτη 3μηνου. Αργία την ερχόμενη Παρασκευή (29/3) λόγω του Πάσχα των Καθολικών στις διεθνείς αγορές, αργία σήμερα -25η Μαρτίου- για το Χρηματιστήριο Αθηνών με τους αναλυτές να εκτιμούν πως το πρόσημο θα κριθεί στην εκπνοή, αύριο έως και Πέμπτη.
Οι κύριες ανακοινώσεις στοιχείων αυτή την εβδομάδα είναι ο βασικός πληθωρισμός PCE στις ΗΠΑ, που αναμένεται την Παρασκευή, ο πληθωρισμός στην Ισπανία την Τετάρτη και στη Γαλλία και την Ιταλία την Παρασκευή.
Στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετά το 0,22% της προηγούμενης εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.425,16 μονάδες. Στο 0,84% η μηνιαία μεταβολή, για τον ΓΔ, ενδεικτική της φάσης συσσώρευσης μετά την καταγραφή υψηλών 13ετίας. Με ένα διορθωτικό πρώτο 15νθήμερο από την τοπική κορυφή των 1.430-1.440 μονάδων, με κύριο χαρακτηριστικό την διάθεση του 27% του μ.κ της Πειραιώς από το ΤΧΣ και μετά από τη εξισορροπητική συνέχεια οπότε και επιβεβαιώθηκε η περιοχή στήριξης 1.390-1.380 μονάδων.
Στα 137,7 εκατ. ευρώ η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών, με αυξημένες προσυμφωνημένες εντολές και διακριτή αναδιάταξη θέσεων/χαρτοφυλακίων.
Στις 3.434,21 μονάδες ο FTSE 25, μετά από οριακή εβδομαδιαία μεταβολή, στις 1.217,57 επίσης με μικρή άνοδο ο Δείκτης Τραπεζών, καθώς διαχειριστές χαρτοφυλακίων προχώρησαν σε αναδιάρθρωση επιλογών τους σε blue chips και τραπεζικά χαρτιά. Προς το τέλος Μαρτίου -κυρίως πρώτου 3μηνου- εύλογα οι εγχώριοι, στην πλειονότητά τους, επιδιώκουν την εγγραφή του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος. Ενα 3μηνο που για τα blue chips αποφέρει απόδοση 9,97% και 14,69% για τον τραπεζικό κλάδο, συνεκτιμώντας πως οι κορυφές 13ετίας στο ΧΑ καταγράφηκαν σε συγκυρία διαδοχικών ιστορικά υψηλών από την Wall Street σε Φρανκφούρτη, Παρίσι κ.ά.
Τρεις τελευταίες συνεδριάσεις για το ΧΑ, σε φάση αναζωπύρωσης του κλίματος στο πολιτικό πεδίο, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει και για τους σχεδιασμούς στο επιχειρηματικό/οικονομικό. Η μετωπική σύγκρουση στη Βουλή λόγω Τεμπών, που αναφέρονται οι Φίλιππος Πανταζής-Μαρίνα Μάνη, αναπόφευκτα «σκιάζει» τα οικονομικά, με όλο και περισσότερους παράγοντες της αγοράς να έχουν αρχίσει να συνεκτιμούν το (δυνητικό) εκλογικό αποτέλεσμα της «ευρω-κάλπης».
Κοινός τόπος πως, ανάλογα από τα αποτελέσματα θα σχηματοποιηθεί η «επόμενη ημέρα» με συνακόλουθες επιπτώσεις στο «επιχειρηματικό», τις ισορροπίες, τα συμφέροντα κ.λπ. Συνεπώς και η αγορά, αναπόφευκτα εισέρχεται σε περίοδο μεγαλύτερης αβεβαιότητας. Από το πως θα «μετρήσουν» αυτά στην στάση των ξένων θα εξαρτηθεί η συνέχιση της ανόδου ή η ενδεχόμενη διόρθωση.
Κλάδος αιχμής ο τραπεζικός, με την Εθνική στην δεύτερη θέση με αποτίμηση 6,703 δισ. μετά από το συν 1,50% της τελευταίας εβδομάδας στα 7,328 ευρώ. Στο 16,50% η θετική μεταβολή από την αρχή του έτους. Ακολουθεί η Eurobank με αποτίμηση 6,697 δισ. στα 1,802 ευρώ με 11,93%, σε απόσταση Πειραιώς στα 4,876 δισ. με τιμή μετοχής 3,90 αλλά και συν 21,88% από την αρχή έτους. Στα 4,058 δισ. η Alpha Bank, στα 1,725 ευρώ η μετοχή, με μεταβολή 12,09% από την αρχή έτους.
Σε συνέχεια της ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων 2023, στο 3ήμερο είναι η σειρά των ΕΧΑΕ, Trastor, BriQ, Premia, ΟΛΠ, CPI κ.ά. ενώ την Πέμπτη η Τράπεζα της Ελλάδος θα δημοσιοποιήσει στοιχεία καταθέσεων-χορηγήσεων Φεβρουαρίου.
Αυξάνει τις τιμές-στόχους για τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών η Deutsche Bank- σημείωνε ο Γιώργος Α. Σαββάκης- από το «κλείσιμο» 3μηνου για τον δεικτοβαρή κλάδο θα κριθεί το βραχυπρόθεσμο στοίχημα των 3 συνεδριάσεων. ΕΥΔΑΠ, HelleniQ Energy, ElvalHalcor, Sarantis κ.α. ενδεικτικές περιπτώσεις μετοχών του δείκτη, με υπεραπόδοση στην συνεδρίαση της Παρασκευής, συνακόλουθα διευκολύνοντας τους διαχειριστές στο «κλείσιμο» 3μηνου.
Στα «συν», στα «πλην» και τις παγίδες αναφέρεται ο Στέφανος Κοτζαμάνης, με ισχυρή παράμετρο-δέλεαρ την αυξημένη μερισματική απόδοση των εισηγμένων. Κινητικότητα και σε επιλεγμένα mid&small caps (ΟΛΠ, Τεχνική Ολυμπιακή, ΚΡΙ-ΚΡΙ, ΕΥΑΘ, Premia, Qual- το 5% του μ.κ πέρασε στον εφοπλιστή Ηλία Γκότση (EuroTankers) την Παρασκευή, ενώ στο μ.κ της εισηγμένης φέρεται πως θα τοποθετηθεί και ο Δημήτρης Μπάκος, μέτοχος της Intrakat.
«Εξωτερική» παράμετρος οι όποιες εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας, μετά το μακελειό της Μόσχας.
Τεχνικά, όπως «μετρά» ο Μάνος Χατζηδάκης «... ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει την συσσώρευση του σε στενή επαφή με τα υψηλά 13 ετών. Η επιστροφή πάνω από τον κινητό μέσο των 30 ημερών ενισχύει την αισιόδοξη ετυμηγορία των δεικτών, πλέον ο μόνος δείκτης ο οποίος διατηρεί σήμα πώλησης είναι ο MACD το οποίο δεν έχει ακόμα «πληρώσει» κάποια αξιόλογα χαμηλότερα επίπεδα από την ενεργοποίηση του, η δε ανάλωση χρόνου έχει καταστήσει οριακή την αξιοπιστία του. Ενδεχομένως βρισκόμαστε μπροστά στην ωρίμανση της επόμενης εκτόνωσης τιμών, με τους αγοραστές να αποκτούν εκ νέου το πάνω χέρι..».