Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα μαθήματα από το rebound στο Χρηματιστήριο

Επιστροφή στις 1.417 μονάδες για τον ΓΔ με την Πειραιώς να κάνει ολική επαναφορά με κέρδη άνω του 4%. Ποια blue chips δεν ακολούθησαν την αντίδραση. Στα 140 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές.

Τα μαθήματα από το rebound στο Χρηματιστήριο

Ελάχιστα λεπτά έμεινε σε αρνητικό έδαφος ο Γενικός Δείκτης, καθώς από εκεί και μετά οι αγοραστές, σαφώς πιο αποφασισμένοι σήμερα, πήραν τον έλεγχο της ημερήσιας τάσης και με κύριο εκφραστή της αντίδρασης τον Βαρύδεικτο Τραπεζικό κλάδο και τον τίτλο του ΟΠΑΠ, πέτυχαν να ανακαταλάβουν, σε επίπεδο Δείκτη, το μεγαλύτερο κομμάτι των χθεσινών απωλειών.

Από την άλλη, θα ήταν σημαντική παράλειψη να μην αναφερθεί ότι η σημερινή αντίδραση ήταν αποτέλεσμα επιλεκτικών κινήσεων, από πλευράς των “buyers” και δεν έδωσε εικόνα μαζικής συμμετοχής στην προσπάθεια ανακατάληψης του πρόσφατα απολεσθέντος εδάφους.

Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η μάλλον επιφυλακτική εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, αν συνυπολογιστεί ότι ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε, σχεδόν, μόνιμα με θετικό πρόσημο, αλλά και η ευδιάκριτη υποχώρηση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων επτά συνεδριάσεων), κάτι που δημιούργησε κάποια πρώτα ερωτηματικά για την συνέχεια και ιδιαίτερα αν ολοκληρώθηκαν οι αναδιαρθρώσεις, από πλευράς μεγάλων χαρτοφυλακίων.

Με μικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς οι ενεργοί επενδυτές έχουν επιλέξει την στάση αναμονής, περιμένοντας τις βραδινές ανακοινώσεις της Fed, για την επιτοκιακή της πολιτική, αλλά και τις δηλώσεις Πάουελ που θα ακολουθήσουν, για την περαιτέρω πορεία των επιτοκίων

Αύριο Πέμπτη συνεδριάζουν τόσο η Κεντρική Τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου, όσο και η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας.

Υπενθυμίζεται ότι η λήξη των χθεσινών συναλλαγών, βρήκε σε νέα ιστορικά υψηλά τους δείκτες EuroStoxx 50, DAX, CAC 40 και S&P 500.

Από εκεί και πέρα και ανεξάρτητα από το, ευπρόσδεκτο, σημερινό θετικό πρόσημο της συνεδρίασης, αρχίζουν να διαφαίνονται κάποιες πρώτες ενδείξεις, σύμφωνα με τις οποίες σαν βασικότερο σενάριο δείχνει αυτό της σχετικά αυξημένης μεταβλητότητας, με το Χ.Α. να μετατρέπεται σε Αγορά επιμέρους τίτλων και όχι δεικτών, τουλάχιστον μέχρι να προκύψει ο επόμενος ανοδικός καταλύτης.

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με την βραχυπρόθεσμη τεχνική εικόνα, οι 1445 – 1455 μονάδες, δείχνουν σαν δυσκολοκατάβλητη ζώνη. Μέχρι να υπερκεραστούν, το όποιο ενδιαφέρον θα συντηρείται από τις κινήσεις επιμέρους μετοχών, από τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι Εισηγμένες και από την συνεχιζόμενη φημολογία για πιθανά deals.

Προσοχή και στην βραχυπρόθεσμη αντίσταση των 1426 μονάδων, καθώς πιθανή ανοδική διαφυγή του Δείκτη από το εν λόγω επίπεδο, θα δώσει κάποιους παραπάνω πόντους στο αισιόδοξο σενάριο.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, αυξημένο ρόλο στη διαμόρφωση κλίματος και διαθέσεων αναλαμβάνουν και οι Διεθνείς Αγορές, με το Χ.Α. να μην έχει πλέον λόγους για “ανεξάρτητες κινήσεις”.

Η προσοχή και στις μετοχές που εμπλέκονται στα σενάρια εισόδου, ή αποχώρησης από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (η επόμενη αναθεώρηση θα γίνει με βάση τη μέση συνολική κεφαλαιοποίηση του Απριλίου και όχι με βάση τη συνολική κεφαλαιοποίηση της τελευταίας συνεδρίασης που ίσχυε μέχρι τώρα).

Με διαθέσεις οριακής αποκλιμάκωσης, κινούνται οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,69% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,28% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,293% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, “στο 2,85% διαμορφώθηκε η απόδοση στην επανέκδοση μέσω δημοπρασίας Ελληνικών τίτλων 3,875%, λήξεως 15 Ιουνίου 2028 και ύψους 250 εκατ. ευρώ”, όπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ. Οι συνολικές προσφορές ανήλθαν σε 929 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ 1402,44 (-0,07%) και 1419,34 μονάδων (+1,13%) κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1419,20 (+1,12%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1417,72 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,02%.

Ο τζίρος στα 140 εκατ., από τα οποία τα 20,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΑΡΑΙΓ, ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, ΔΑΑ, ΙΝΤΕΚ, ΑΛΦΑ), ενώ οι ΠΕΙΡ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 54% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 140 εκατ., τα 128,6 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Η ‘μη αναβάθμιση’ από τη Moody’s, πυροδότησε χθες μαζικές ρευστοποιήσεις, προσπερνώντας την Ελληνο-Αιγυπτιακή συμφωνία στα ενεργειακά. Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, η προσοχή στην εγγύτερη στήριξη των 1403 μονάδων”, τονίζει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Στάση αναμονής στις Διεθνείς Αγορές, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τις αποφάσεις από τη FED για τα επιτόκια αργότερα σήμερα”, αναφέρει η Eurobank Equities.

Αντέδρασε η Αγορά, βοηθούμενη από την συγκρατημένα αισιόδοξη επενδυτική ψυχολογία στο εξωτερικό, ενόψει της απόφασης της FED”, σύμφωνα με την Piraeus Sec.

Ήπια αντίδραση σήμερα, λόγω τεχνικών επιπέδων ,ενώ οι όγκοι υποχώρησαν, καθώς το ενδιαφέρον θα εστιαστεί στις ανακοινώσεις της FED σήμερα το βράδυ”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Beta Sec.

Η Αγορά μετά το πεντάμηνο ράλι πραγματοποιεί συσσώρευση πάνω από τις 1400 μονάδες, όπως εκτιμά ο Γιώργος Πήττας.

Η χαμηλότερη από το αναμενόμενο επίδοση στην άνοδο του Ελληνικού ΑΕΠ το 2023, σε συνδυασμό με την υποβάθμιση της πρόβλεψης από την Τράπεζα της Ελλάδος για την ανάπτυξη της Χώρας το 2024 σε 2,3%, από 2,5% περιόρισαν την αισιοδοξία για την πορεία της Αγοράς.

Στο γεγονός αυτό θα πρέπει να προσθέσουμε και τον πληθωρισμό, ο οποίος παραμένει πάνω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά και την αξιολόγηση της Moody’s που αρνήθηκε στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα, προς το παρόν τουλάχιστον.

Μέσα σε αυτό το κλίμα που περιορίζει τις ανοδικές προσδοκίες, αλλά ταυτόχρονα και το πολύ ευνοϊκό διεθνές κλίμα, το ενδιαφέρον στρέφεται στα επιμέρους εταιρικά αποτελέσματα, με αυτά της Εθνικής να ξεχωρίζουν, κυρίως από θέμα ποιότητας”, όπως σημειώνει ο κ. Πήττας (αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Hellenic - American Sec.).

Μια πολύ καλή αφορμή για διόρθωση βρήκε το Ελληνικό Χρηματιστήριο στην άρνηση του Moody’s να δώσει το ‘εισιτήριο για τα επενδυτικά σαλόνια’. Διότι δεν υφίσταται κανένας άλλος παράγοντας που να μπορούσε να χαλάσει το τόσο ισχυρό ανοδικό τέμπο της Αγοράς, όπως σημειώνει ο Συμεών Μαυρουδής.

Μην ξεχνάμε ότι ο Γενικός Δείκτης ερχόταν από 19 ανοδικές εβδομάδες στις τελευταίες 23 και μάλιστα χωρίς καμία από τις πτωτικές να μην κατάφερε να απειλήσει ούτε καν τα κέρδη της αμέσως προηγούμενης.

Επομένως, είναι λογικό για πολλούς, ειδικά βραχυπρόθεσμους, να “πετάνε χαρτιά από τα παράθυρα” στην πρώτη ευκαιρία.

Και η απόφαση του Moody’s ήταν μια τέτοια ευκαιρία, που συνοδεύτηκε, εξάλλου, από την άτσαλη τοποθέτηση της JP Morgan σχετικά με τη θέση του Χ.Α. στις Αναδυόμενες, ή Ανεπτυγμένες Αγορές.

Διαγραμματικά, ο Δείκτης μας έχει κορυφώσει στην περιοχή των 1430 μονάδων και είναι έως και ευκταία μια καλή διόρθωση ώστε να αποσυμφορηθούν οι αποτιμήσεις, όποτε κι αν αυτή έρθει.

Ο άξονας περιστροφής είναι οι 1407, που τιμήθηκαν κιόλας, καθώς αν χαθούν ο Δείκτης θα βρεθεί στις 1375 με συνοπτικές διαδικασίες, όπως εκτιμά ο κ. Μαυρουδής (διαχειριστής χαρτοφυλακίου Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Περιήγηση στα “ρετιρέ” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,6), ακολουθούμενη από ΕΤΕ (6,8), EΥΡΩΒ (6,7), ΟΠΑΠ (6,1), ΟΤΕ (5,6), ΜΥΤΙΛ (5,1), ΠΕΙΡ (4,9), ΔΕΗ (4,4), ΑΛΦΑ (4,1), ΜΠΕΛΑ (3,5), ΜΟΗ (3), ΕΛΠΕ (2,5), ΤΕΝΕΡΓ (2,1), TITC (2), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,7), BIO (1,4), CENER (1,4), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1,2 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, με την τελική εικόνα να δίνει σαφές πλεονέκτημα στους “buyers” (Alpha Bank +2,07%, Εθνική +2,19%, Eurobank 0%, Πειραιώς +4,23%).

Για όσους αρέσκονται στα στατιστικά, αξίζει να αναφερθεί ότι για τη μετοχή της Εθνικής, το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο έχει σημειωθεί στις 11/3 και το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο στις 3/12/2015.

Μεταξύ 1199,35 (-0,26%) και 1227,12 μονάδων (+2,04%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1225,06 (+1,87%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 1227,26 μονάδες, με ημερήσια κέρδη +2,06%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1269 μονάδων (ημερήσιο “stop short”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1300 μονάδες. Σε περίπτωση περαιτέρω διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1124, 1099, 1063 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1056 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μένοντας στον κλάδο, “η Κυβέρνηση θα έχει ολοκληρώσει την πώληση των ποσοστών που διατηρεί στις Τράπεζες έως τα τέλη του έτους, ενώ θα σημειώσει ρεκόρ εσόδων από τις Ιδιωτικοποιήσεις, καθώς η Οικονομία ανακάμπτει”, δήλωσε στο Reuters ο Υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Από την άλλη, χαμηλότερα έναντι της αρχικής καθοδήγησης ορίστηκε το επιτόκιο για τον τίτλο Tier 2 λήξης το 2035 (με δικαίωμα ανάκλησης τον Ιούνιο του 2030) που εξέδωσε η Εθνική Τράπεζα, με την αρχική καθοδήγηση να κάνει λόγο για επιτόκιο στο 6,25%, που εντέλει έκλεισε στο 5,875%. Οι προσφορές ξεπέρασαν το 1,75 δισ. ευρώ.

Σαφές πλεονέκτημα στους τίτλους με θετικό πρόσημο, δίνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου υστέρησαν οι ΕΕΕ (-0,66%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-1%), ΛΑΜΔΑ (-1,01%), ΣΑΡ (-2,94%), CENER (-0,98%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΔΕΗ.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της ΕΛΧΑ (+1,03%), προσπαθώντας να απομακρυνθεί από τα πρόσφατα χαμηλά τριμήνου. Η μετοχή είναι σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 2,28 ευρώ και ενδιάμεσες αντιστάσεις στα 1,975 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1,999 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Αν επιστρέψουν οι πιέσεις, η επόμενη στήριξη στα 1,824 ευρώ.

Αν η μετοχή της ΟΤΟΕΛ (+0,91%) δώσει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 13,24 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 13,78 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). Σε αντίθετη περίπτωση, η πρώτη στήριξη εντοπίζεται στα 12,94 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, οι αγοραστές επέστρεψαν στην μετοχή της ΤΕΝΕΡΓ (+2,78%), με τον τίτλο να συνεχίζει να κινείται ανάλογα με την περιρρέουσα φημολογία. Η πρώτη αντίσταση στα 18,42 ευρώ και η πρώτη στήριξη στα 16,56 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΚΟΥΑΛ (+89,14%), ακολουθούμενη από ΦΒΜΕΖΖ (+71,97%), ΒΙΟΤ (+69,17%), ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+60,99%), ΣΑΤΟΚ (+59,32%), MONTA (+57,07%), REALCONS (+55,13%), ΕΒΡΟΦ (+51,67%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+45,58%), ΔΟΜΙΚ (+43,56%) και ΓΚΜΕΖΖ (+43,43%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΛΕΒΠ (+6,25%), ΜΟΝΤΑ (+5,63%), ΛΑΜΨΑ (+2,74%), ΠΛΑΚΡ (+2,58%), ΣΙΔΜΑ (+1,93%), ΜΙΝ (+1,56%), ΔΟΜΙΚ (+6,12%), ΣΠΙ (+2,40%), ΜΑΣΤΙΧΑ (+4,72%) και ΚΑΜΠ (+4,42%).

Το Δ.Σ. της ΞΥΛΚ (+1,11%) αποφάσισε την Α.Μ.Κ., με την έκδοση 11.595.970 νέων, κοινών, άυλων, ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών ονομαστικής αξίας 0,10 ευρώ εκάστης και 850.764 νέων, προνομιούχων, άυλων, ονομαστικών άνευ ψήφου μετοχών, μη μετατρέψιμων σε κοινές μετοχές, ονομαστικής αξίας 0,10 ευρώ εκάστης, με καταβολή μετρητών και με δικαίωμα προτίμησης των υφιστάμενων κατόχων κοινών και προνομιούχων μετοχών της Εταιρείας, αντιστοίχως. Για κάθε μία παλιά κοινή μετοχή θα αναλογούν 0,33144193334387 νέες κοινές μετοχές. Για κάθε παλιά προνομιακή μετοχή θα αναλογούν 0,33144462677008 νέες προνομιούχες μετοχές. Οι νέες μετοχές θα διατεθούν προς 0,27 ευρώ εκάστη.

Σε νέα υψηλά 20ετιας η Q&R (+12,20%).

Μετά από πτωτικό τρίο, αντέδρασαν ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+8,92%) και ΓΚΜΕΖΖ (+1,41%).

Επιστροφή αγοραστών σε Κορδέλλου (+2,08%), Intralot (+1,21%), Lavipharm (+4,55%), Κυριακούλη (+4,26%), Μοτοδυναμική (+1,64%) και Άβακα (+1,39%).

Αύξησε συναλλαγές η ΕΧΑΕ (+1,69%).

Συνεχίζει να έχει πωλητή η ΕΚΤΕΡ (0%).

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΠΡΟΦ (-3,15%).

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Realcons (+0,99%).

Η επιστροφή κεφαλαίου 1,98 ευρώ ανά μετοχή (αποκοπή 2/4), έσπρωξε σε υψηλά 12μηνου την ΙΝΤΕΡΚΟ (+1,49%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έδωσε ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1437 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1383, 1375, 1319, 1293 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1279 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη αντίσταση στις 1420 και η επόμενες στις 1431 και 1445 - 1455 μονάδες. Παραμένει ανοιχτό το “gap” στις 1382 – 1376 μονάδες.

Με ημερήσιο πωλητικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 3495 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3200, 3180, 3141 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3106 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3500 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού. Αργία στην Ιαπωνία.

Ήπιες μεταβολές στην Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Διορθώνει από τα υψηλά πενταμήνου το Πετρέλαιο, προς το 1,0859 υποχωρεί το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Θέλει να κρατηθεί πάνω από τα $2160 ο Χρυσός, προς τα $25,10 κινείται το Ασήμι.

Προς τα $63000 υποχωρεί το Bitcoin, προς τα $3240 το Ethereum.

Ο Βρετανικός πληθωρισμός επιβράδυνε στο 3,4% το Φεβρουάριο, από 4% τον Ιανουάριο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Βρετανική Στατιστική Υπηρεσία. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2021. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν τον πληθωρισμό στο 3,5%.

Οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία σημείωσαν ετήσια μείωση 4,1% τον Φεβρουάριο, όπως ανακοίνωσε η Destatis. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης μειώθηκε κατά 0,4%.

Η εποχικά προσαρμοσμένη κατασκευαστική παραγωγή στην Ευρωζώνη σημείωσε μηνιαία αύξηση 0,5% τον Ιανουάριο, ανέφερε η Eurostat στην προκαταρκτική της έκθεση. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο αριθμός αυτός μειώθηκε κατά 1%. Σε ετήσια βάση, η παραγωγή στον Κατασκευαστικό τομέα αυξήθηκε κατά 0,8% στη Ζώνη του Ευρώ και κατά 0,1% στην ΕΕ.

H καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες τον Μάρτιο, σε σχέση με τον Φεβρουάριο. Ειδικότερα, ο δείκτης που δημοσίευσε η Κομισιόν έδειξε ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη ενισχύθηκε στις -14,9 μονάδες, από -15,5 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν άνοδο στις -15 μονάδες. Στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η καταναλωτική εμπιστοσύνη σημείωσε άνοδο επίσης 0,6 μονάδων, στις -15,2 μονάδες.

“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να δεσμευτεί σε έναν προκαθορισμένο αριθμό μειώσεων των επιτοκίων ακόμη και μετά την έναρξη της μείωσης του κόστους δανεισμού, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από τα εισερχόμενα στοιχεία”, δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε Συνέδριο στη Φρανκφούρτη.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,8 δισ., στα 98 δισ. ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΛΧΑ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και με το θετικό η CENER. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η ΕΕΕ και στο υψηλό οι Alpha Bank, TITC και ΕΥΔΑΠ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 91 ανοδικούς τίτλους, έναντι 41 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν νεότερη υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (13.601 συμβόλαια).

Στα 4.821 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.862 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Στα 1.412 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.418 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 90 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 90 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο Απρίλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 343, 261 για τον Απρίλιο και 82 για τον Μάιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.416), κινήθηκε μεταξύ 3.375 και 3.425,75 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 4, 4 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.220), κινήθηκε μεταξύ 1.210 και 1.220 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Απρίλιο και 0 για τον Μάιο τιμή κλεισίματος για τον δεύτερο μήνα 5.534,25).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (8.000 ΑΔΜΗΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.828), Πειραιώς (3.158), Εθνική (1.639), ΔΕΗ (180), Alpha Bank (5.076), Ελ. Πετρέλαια (159), Τέρνα Ενεργειακή (156), ΑΔΜΗΕ (132), Ιντρακόμ (168), Ελλάκτωρα (162), Αεροπορία Αιγαίου (123), ΟΠΑΠ (150), ΓΕΚ (114), ΕΧΑΕ (153), Viohalco (105).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 182.441, Πειραιώς 77.232, Eurobank 41.283, ΑΔΜΗΕ 27.920, ΓΕΚ 15.373, ΔΕΗ 28.912, Εθνική 13.563, Τέρνα Ενεργειακή 27.240.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 60.834.044 τεμ., (από 60.323.182 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.124.762 τεμ. (34.131.452), ΟΠΑΠ 1.650.861 τεμ. (1.639.185), Εθνική 14.248.612 τεμ. (13.472.689), ΟΤΕ 1.795.174 τεμ. (1.793.775), Πειραιώς 13.761.649 τεμ. (8.062.588).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v