Σε στενό εύρος λίγο μεγαλύτερο των επτά μονάδων κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης, σε μία συνεδρίαση ελεγχόμενων ρευστοποιήσεων, που διεξήχθη στο Χ.Α. αμέσως μετά τις αργίες της 25ης Μαρτίου, με τον τίτλο της Εθνικής και κάποια μη Τραπεζικά blue chips, να δημιουργούν “αναχώματα” στις πιέσεις, την ώρα που συνεχίζονται οι επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, καθώς όλα δείχνουν ότι από αυτό το κομμάτι του ταμπλώ θα προκύψουν τα νέα deals και οι νέες υπεραξίες.
Με ανοδικές διαθέσεις οι δείκτες των κύριων Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων, αλλά και εμφανή την διάθεση να αποφευχθούν οι ακρότητες, εν όψει των επερχόμενων αργιών του Καθολικού Πάσχα (29/3 έως και 1/4/2024).
Υπενθυμίζεται ότι η λήξη των χθεσινών συναλλαγών, βρήκε σε νέα ιστορικά υψηλά τον δείκτη EuroStoxx 600.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ενώ απομένουν μόλις δύο συνεδριάσεις για να ολοκληρωθεί το πρώτο χρηματιστηριακό τρίμηνο, η προσοχή των traders θα παραμείνει επικεντρωμένη στους τίτλους που δίνουν κίνηση, με τους “μικρούς” της Πληροφορικής να είναι “πρώτο τραπέζι πίστα”, αλλά και στις πιθανές προσπάθειες “καλλωπισμού” των αποτιμήσεων, εν όψει λήξης χρηματιστηριακού τριμήνου.
Οι περισσότεροι των αναλυτών και ανεξάρτητα το τι θα συμβεί στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, για τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω, προκρίνουν το σενάριο της συσσώρευσης σαν επικρατέστερο, μέχρι οι Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, να δώσουν το σήμα για την επόμενη κίνηση της Αγοράς.
Σύμφωνα με τους ίδιους και για τους λόγους που έχουν αναφερθεί από την στήλη, είναι περισσότερο από ευδιάκριτη η συσσώρευση στο Τραπεζικό ταμπλώ, εξαιρουμένης της Εθνικής και αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι οι εγχώριοι Τραπεζικοί τίτλοι δεν δείχνουν διατεθειμένοι να ακολουθήσουν την ανοδική κίνηση των Ευρωπαϊκών Τραπεζικών μετοχών.
Η εικόνα Τραπεζικής “κόπωσης”, ασφαλώς και ευνοεί τα χαρτοφυλάκια που συνεχίζουν να αναδιαρθρώνουν θέσεις, ενώ το επόμενο ανοδικό κύμα, πιθανόν να έλθει με τα Τραπεζικά αποτελέσματα του α΄ τριμήνου 2024.
Για το υπόλοιπο κομμάτι της Αγοράς, για όσο παραμένει θετικό το διεθνές κλίμα και όσο τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι Εισηγμένες, όπως και οι μερισματικές διανομές, θεωρούνται ικανοποιητικά, οι τρέχουσες αποτιμήσεις θα στηρίζονται.
Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με την βραχυπρόθεσμη τεχνική εικόνα, οι 1445 – 1455 μονάδες συνεχίζουν να δείχνουν σαν δυσκολοκατάβλητη ζώνη.
Η προσοχή στο “rotation” που συνεχίζεται στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, με τους traders να αναζητούν τις μετοχές που “έχουν μείνει πίσω”, αλλά και στις μετοχές που εμπλέκονται στα σενάρια εισόδου, ή αποχώρησης από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (η επόμενη αναθεώρηση θα γίνει με βάση τη μέση συνολική κεφαλαιοποίηση του Απριλίου και όχι με βάση τη συνολική κεφαλαιοποίηση της τελευταίας συνεδρίασης που ίσχυε μέχρι τώρα). Οι “μάχες” των κεφαλαιοποιήσεων αναμένεται να ενταθούν στο ξεκίνημα του επόμενου μήνα, αλλά αρκετές δείχνουν να έχουν ήδη ξεκινήσει.
Πλάγια κινούνται οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,61% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,26% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,273% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., μεταξύ 1427,9 (+0,19%) και 1420,5 μονάδων (-0,33%) κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1423,74 (-0,10%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1422,51 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,19%.
Ο τζίρος στα 135,8 εκατ., από τα οποία τα 14,7 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΥΤΙΛ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΜΟΗ, ACAG, ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΕΧΑΕ), ενώ οι ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 57% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τον συνολικό τζίρο των 135,8 εκατ., τα 123,5 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
“Την Τετάρτη, η ΕΧΑΕ ανακοινώνει τα ετήσια αποτελέσματά της, την Πέμπτη παίρνουν τη σκυτάλη η ΓΕΒΚΑ, η Premia & η BriQ και την Παρασκευή ο ΟΛΠ, ενώ την Πέμπτη η ΤτΕ ανακοινώνει τα μεγέθη καταθέσεων και δανείων του Φεβρουαρίου. Όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά στις συνεδριάσεις που απομένουν για την ολοκλήρωση του 1ου τριμήνου”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
“Ήρεμη εβδομάδα: Δεν υπάρχουν πολλές ειδήσεις για να κινηθεί η Αγορά, επομένως αναμένουμε ότι η συσσώρευση θα επικρατήσει”, αναφέρει η Beta Sec.
“Η τρέχουσα εβδομάδα περιέχει μόλις 3 συνεδριάσεις εντός των οποίων τα σημαντικότερα μακροοικονομικά στοιχεία έχουν να κάνουν με τα επίπεδα τιμών. Πιο συγκεκριμένα, θε έχουμε μετρήσεις πληθωρισμού Μαρτίου για τις μεγάλες Οικονομίες της Ευρωζώνης, καθώς και τον αποπληθωριστή προσωπικών εξόδων Φεβρουαρίου στις ΗΠΑ. Στο εσωτερικό, αναμένουμε αποτελέσματα από ΕΧΑΕ (μ.σ.) την Τετάρτη και ΟΛΠ την Παρασκευή απόγευμα (κλειστό Χ.Α.). Για τον ΓΔΧΑ, εκτιμούμε ότι οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες για την βραχυπρόθεσμη πορεία του, καθώς αδυναμία να διαφύγει ανοδικά των 1440 μονάδων ενδεχομένως να οδηγήσει σε αμφισβήτηση της ανοδικής ορμής, εφόσον διαπραγματεύεται πάνω από τις 1400 μονάδες εδώ και 2 περίπου μήνες. Ήτοι, κρίσιμο επίπεδο αποτελεί η περιοχή των 1390 - 1380 μονάδων”, όπως σημειώνει η Depolas Investment Services.
“Ο τζίρος, όπως ήταν λογικό μετά και το placement της ΠΕΙΡ, κατέβασε ταχύτητα, καθώς η ζώνη 1390 - 1430 έχει ‘δουλευτεί’ αρκετά και χρειάζεται μία αλλαγή στο επίπεδο για να αυξηθεί και πάλι ο τζίρος, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη.
Ο Τραπεζικός έχει κάνει την διαφορά στον τζίρο, μιας και συγκεντρώνει συντριπτικό ποσοστό στην Αγορά.
Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα και οι προβλέψεις ήταν σε κάθε περίπτωση πολύ καλά, με τους αγοραστές να απορροφούν εύκολα την όποια προσφορά από τους κερδισμένους του προηγούμενου διαστήματος.
Πολύ σημαντικό ότι πάμε για διανομές μερισμάτων, κάτι που πολλοί ούτε καν το θυμούνται από το μακρινό παρελθόν.
Το “rotation” είναι λογικό να υπάρχει, με τα ΕΛΠΕ να είναι το νέο γράφημα που φαίνεται να κάνει την διαφορά για το επόμενο διάστημα, μιας και κατάφερε να ανοίξει τον δρόμο με στόχευση διψήφιο νούμερο. Μπροστά μας σίγουρα έχουμε και νέο placement, που όλα δείχνουν ότι θα γίνει σε αισθητά υψηλότερα επίπεδα από το προηγούμενο. Στο ταμπλώ υπάρχουν συστηματικοί αγοραστές που δεν βιάζονται.
Από την άλλη η ΕΥΔΑΠ “ξύπνησε από τον λήθαργο” και το 5,50 επίπεδο που είχαμε τονίσει ότι έχει ενδιαφέρον “contrarian”.
Ο τίτλος είναι σίγουρα φτηνός, αλλά ο Δημόσιος χαρακτήρας του δεν αφήνει εύκολα να το ακολουθήσουν αρκετοί. Από την άλλη αυτό δεν σημαίνει ότι όσοι ψάχνουν φτηνές αποτιμήσεις, δεν θα ψάξουν διέξοδο σε αυτή, μιας και φαντάζει ιδιαιτέρως φτηνή έναντι άλλων.
Οι τζίροι αναμένονται σε χαμηλά επίπεδα, με τις ειδήσεις να είναι και ελάχιστες. Οπότε αν έχουμε κάποιες σημαντικές αλλαγές θεωρητικά θα τις δούμε από την επόμενη εβδομάδα.
Τεχνικά, η Αγορά συνεχίζει να κινείται μέσα σε ένα εύρος τιμών, κάνοντας προσπάθεια με συσσώρευση να αφήσει πίσω το 1400 επίπεδο.
Σε κάθε περίπτωση, για να δούμε συνέχιση προς τις 1500 μονάδες, χρειαζόμαστε μία κατοχύρωση του 1437 σε ημερήσιο γράφημα.
Έχουμε σχολιάσει πολλές φορές ότι ο τρόπος που κινείται μία Αγορά είναι σημαντικός. Όταν έχουμε αργές ανοδικές κινήσεις, η Αγορά έχει “bull” χαρακτήρα και κτίζει επίπεδα, γεγονός που στην όποια διόρθωση βρίσκει αγοραστές.
Η ρευστότητα συνεχίζει να είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα και διαχέεται σταδιακά και σε τίτλους που φαντάζουν “φτηνοί” σε σχέση με κινήσεις άλλων.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα σταδιακά να “ξυπνάνε” και τίτλοι που έχουν συσσωρεύσει καιρό και δεν φαίνεται να έχουν ιδιαίτερο ρίσκο τιμών”, όπως επισημαίνει ο κ. Ζαχαράκης (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Fast Finance ΑΕΠΕΥ).
“Τις προηγούμενες ημέρες, η Federal ανήγγειλε ότι θα προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων εντός του 2024 που θα φτάσουν τις 75 μ.β. Η ΕΚΤ όμως προαναγγέλλει μόνο μία μείωση κατά 25 μ.β. επιφυλασσόμενη για τη συνέχεια. Η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας δεν μετέβαλε τα παρεμβατικά της επιτόκια, όπως και εκείνη της Νορβηγίας, ενώ η Ελβετική Κεντρική Τράπεζα τα μείωσε κατά 25 μ.β., στο 1,5%, διαφοροποιούμενη από τις Υπόλοιπες. Στην Ιαπωνία, η BoJ διαμόρφωσε τα παρεμβατικά της επιτόκια στο 0,1%, βάζοντας τέλος στην περίοδο 17 ετών αρνητικών επιτοκίων. Τέλος, στην Τουρκία, με τον πληθωρισμό επισήμως στο 67%, ουδείς εξεπλάγη από τη διαμόρφωση των επιτοκίων ακόμη ψηλότερα, στο 50%, όπως υπενθυμίζει ο Δημήτρης Τζάνας.
Το παραπάνω σκηνικό και ιδιαίτερα η ρητορική του Τζέρομ Πάουελ στις ΗΠΑ, προκάλεσε ευφορία στις Διεθνείς Αγορές και ιδιαίτερα στη Wall Street και στην Ευρώπη, αλλά και σκεπτικισμό, καθώς είναι φανερή η αδυναμία των Κεντρικών Τραπεζών να εκτιμήσουν τα επερχόμενα στην Παγκόσμια Οικονομία, εν μέσω ενός σκηνικού χαμηλής ορατότητας και υψηλών αβεβαιοτήτων. Με το τρομοκρατικό κτύπημα στη Μόσχα να προσθέτει ένα ακόμη “μαύρο κύκνο” στο ήδη βεβαρημένο σκηνικό εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και των εχθροπραξιών στη Μ. Ανατολή.
Σαν αποτέλεσμα, η τιμή του Πετρελαίου σημειώνει άνοδο, καθώς οι συνθήκες μεταφοράς του παραμένουν δύσκολες λόγω της έντασης στην Ερυθρά Θάλασσα, με τη ζήτηση να παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Την ίδια ώρα, αρκετές Αναπτυσσόμενες Οικονομίες, από κοινού με την Κίνα, αυξάνουν τις αγορές Χρυσού, εκτιμώντας ότι στην παρούσα φάση αποτελεί το κατάλληλο μέσο αποθήκευσης πλούτου και για άλλους πρόσφορο επενδυτικό καταφύγιο με την τιμή να εκτιμάται ότι εντός του 1ου εξαμήνου θα φτάσει τα $2300 ανά ουγκιά.
Το Ελληνικό Χρηματιστήριο, κινείται μάλλον νωχελικά από την Παρασκευή με τις συναλλαγές να υποχωρούν, χάνοντας την ευκαιρία να καταγράψει νέο υψηλό έτους, λίγο πριν το κλείσιμο του 1ου τριμήνου, καθώς οι συνεδριάσεις είναι διεκπεραιωτικού χαρακτήρα.
Ωστόσο, η δημοσιοποίηση των θετικών επιδόσεων συνεχίζεται (E-Net, Austrian Card, Μοτοδυναμική) πιστοποιώντας τις ευοίωνες προοπτικές και πολλών Εταιρειών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ το management της Σαράντης έδωσε αισιόδοξο guidance για τις προοπτικές της επόμενης 5ετιας και η ΕΥΔΑΠ επιβεβαίωσε τα του επενδυτικού της σχεδιασμού που περιλαμβάνουν και την Ψυττάλεια.
Παράλληλα, καταγράφεται συνωστισμός Επενδυτικών Οίκων για να αναφερθούν στις αναβαθμίσεις των τιμών - στόχων των μετοχών των συστημικών Τραπεζών (Optima Bank, Deutsche Bank, Euroxx και BoFA) με το περιθώριο ανόδου να φτάνει ακόμη και το 39% !
Ωστόσο, ο πήχης των προσδοκιών για νέα ανοδική κίνηση του ΓΔ μετατίθεται πιθανότατα για τον Απρίλιο, οπότε θα έχουν ολοκληρωθεί οι διακοπές των Διαχειριστών λόγω των ημερών του Καθολικού Πάσχα, καθώς οι Ξένοι επενδυτές επηρεάζουν καθοριστικά το Χ.Α., λαμβάνοντας υπόψη ότι διενεργούν το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών.
Εκτός απροόπτου, αφού ένα ‘mini window dressing’ δεν μπορεί να αποκλειστεί στο τέλος του 3μηνου για τον επιλεκτικό ‘καλλωπισμό’ των αποτιμήσεων”, όπως επισημαίνει ο κ. Τζάνας (σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ).
Περιήγηση στα “ρετιρέ” της Αγοράς
Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,8), ακολουθούμενη από ΕΤΕ (6,8), EΥΡΩΒ (6,7), ΟΠΑΠ (6), ΟΤΕ (5,6), ΜΥΤΙΛ (5,1), ΠΕΙΡ (4,9), ΔΕΗ (4,4), ΑΛΦΑ (3,9), ΜΠΕΛΑ (3,6), ΜΟΗ (3,1), ΕΛΠΕ (2,6), ΤΕΝΕΡΓ (2,1), TITC (2,1), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,7), BIO (1,4), CENER (1,4), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1,1 δισ. ευρώ).
Από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η Εθνική (+1,66%) και τα δύο πρόσημα άλλαξε η Eurobank (-0,11%), ενώ μόνιμα στο “κόκκινο” κινήθηκαν οι Alpha Bank (-2,93%) και Πειραιώς (-0,46%).
Τεχνικά και ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, ο τίτλος είναι σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 1,79 ευρώ και με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 1,85 ευρώ. Οι επόμενες στηρίξεις στα 1,66, 1,571 και στη ζώνη 1,528 – 1,515 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).
Για την ΕΤΕ, το ημερήσιο “stop long” στα 7,82 ευρώ και οι επόμενες στηρίξεις στα 6,95, 6,65, 6,248 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 6,229 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 7,50 ευρώ.
Για την ΕΥΡΩΒ, το ημερήσιο “stop short” στα 1,8350 ευρώ και η επόμενη αντίσταση στα 1,9495 και 2,00 ευρώ. Οι επόμενες στηρίξεις στα 1,718, 1,686, 1,632 – 1,63 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).
Ημερήσιο σήμα εξόδου και για την ΠΕΙΡ, με το “stop” να εντοπίζεται στα 4,22 και την επόμενη αντίσταση στα 4,50 ευρώ. Οι επόμενες στηρίξεις στα 3,782, 3,76, 3,38, 3,274 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και στα 3,24 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).
Σύμφωνα με πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία, “η ‘ταλαιπωρία’ στον τίτλο της Πειραιώς χαμηλότερα των 4 ευρώ δεν αποκλείεται να συνεχιστεί για κάποιο διάστημα. Οι ‘long’ θα έχουν την ευκαιρία να κτίσουν, ή να ενισχύσουν θέσεις πιο κοντά στις τιμές, που ήθελαν να βγει η τιμή διάθεσης”.
Μεταξύ 1218,07 (+0,04%) και 1208,06 μονάδων (-0,78%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1211,94 (-0,46%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1214,96 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,21%.
Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1241 μονάδων (ημερήσιο “stop short”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1269 και 1300 μονάδες. Σε περίπτωση περαιτέρω διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1124, 1099, 1066 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1061 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).
Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “πιστωτική επέκταση στην Ελλάδα, της τάξης τουλάχιστον των 7 δισ. ευρώ, αναμένουν για τη φετινή χρονιά οι τέσσερις συστημικές Τράπεζες, συν η Optima, ποντάροντας αφενός στην κόπωση του κύματος αποπληρωμών, που χαρακτήρισε το 2023, αφετέρου στην επιτάχυνση επενδύσεων και εξαγορών, λόγω της διαφαινόμενης αποκλιμάκωσης των επιτοκίων και των διαθέσιμων πόρων Ταμείου Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ”.
Μικτή, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου υστέρησαν οι ΑΡΑΙΓ (-0,79%), ΒΙΟ (-1,43%), ΔΕΗ (-2,53%), ΕΛΧΑ (-3,04%), ΛΑΜΔΑ (-0,96%), ΜΥΤΙΛ (-0,99%), ΟΠΑΠ (-1,46%) και ΟΤΕ (-2,25%).
Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε ο τίτλος της Σαράντης (+3,64%). Δεν υπάρχουν αντιστάσεις, έστω και θεωρητικού χαρακτήρα, για τον τίτλο. Η πρώτη στήριξη στα 10,46 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).
Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε και η μετοχή της TITC (+0,76%). Στις 25 Ιουνίου η αποκοπή μερίσματος €0,85/μετοχή. "Η διανομή του μερίσματος €0,85 ανά μετοχή, όπως και οι σχετικές ημερομηνίες, υπόκεινται σε έγκριση κατά την ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 9 Μαΐου 2024", σημειώνει η Εταιρεία.
Σε συνέχεια της από 24/7/2023 ανακοίνωσης, η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε, μέσω της Θυγατρικής της “ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε.” και μετά από την εκπλήρωση ορισμένων προϋποθέσεων, συνήθων σε τέτοιου είδους συναλλαγές, την εξαγορά από τις Ευρωπαϊκές Θυγατρικές του Ομίλου Lukoil, του 100% της Land Power s.r.l., η οποία κατέχει Αιολικό Πάρκο σε λειτουργία στη Ρουμανία, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 84MW.
Να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (-2,53% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση. Οι επόμενες στηρίξεις στα 10,65 – 10,61 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και 9,80 ευρώ (ημερήσιο “stop long”). Η πρώτη σημαντική αντίσταση στα 12,67 ευρώ.
Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα
Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΚΟΥΑΛ (+130,26%), ακολουθούμενη από MONTA (+75,92%), ΦΒΜΕΖΖ (+70,91%), REALCONS (+63,5%), ΣΑΤΟΚ (+59,32%), ΕΒΡΟΦ (+50%), ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+48,9%), ΙΛΥΔΑ (+46,3%), ΒΙΟΤ (+45,83%), ΔΟΜΙΚ (+43,56%), ΚΥΡΙΟ (+43,41%) και ΣΑΝΜΕΖΖ (+43,20%).
Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων
Από σήμερα και μετά την μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές των ΑΣΤΑΚ (-5,45%) ήταν διαπραγματεύσιμες με νέα ονομαστική αξία μετοχής €1,95 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού €2,20 ανά μετοχή στους μετόχους της Εταιρείας με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης: € 8,8000.
Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΑΒΕ (+2,88%), ΑΣΚΟ (+1,13%), ΧΑΙΔΕ (+2,11%), ΛΟΓΟΣ (+3,91%), ΤΡΑΣΤΟΡ (+5,22%), ΛΕΒΠ (+2,92%), ΑΤΤ (+1,79%) και ΜΟΝΤΑ (+0,60%).
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Στεφ. Κοτζαμάνη, “τη μετατροπή της Q&R σε ένα νέο ισχυρό πυλώνα στον κλάδο της Πληροφορικής θα επιδιώξει ομάδα γνωστών ονομάτων από τον εφοπλιστικό κλάδο, η οποία έχει ήδη τον πρώτο λόγο στη μετοχική σύνθεση της Εισηγμένης. Ήδη η κα Σοφία Σωτηράκου - Τριάντη (σύζυγος Γιάννη Καραγιώργη) έχει αποκτήσει το 32% της Εταιρείας, ενώ παράλληλα ο κ. Ηλίας Γκότσης της Eurotankers απέκτησε ένα επιπλέον 5% κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής (να σημειωθούν οι πολύ καλές σχέσεις του Ηλία Γκότση με το γνωστό επιχειρηματικό δίδυμο Μπάκου – Καϋμενάκη). Στόχος του πλειοψηφικού Σχήματος που θα προκύψει, είναι η μετατροπή της Q&R σε ένα μεγάλο πόλο στον κλάδο της Πληροφορικής, προκειμένου να εκμεταλλευθούν τόσο τα μεγάλα επερχόμενα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, όσο και ενδεχομένως κάποιες ευκαιρίες επέκτασης στο εξωτερικό. Στο μετοχικό σχήμα της Q&R, το management της Εταιρείας ελέγχει ποσοστό που αθροιστικά υπερβαίνει το 20%, χωρίς αυτή τη στιγμή να έχει ξεκαθαρίσει το αν θα υπάρξει ρευστοποίηση της θέσης τους προς τους νέους μετόχους”.
Από την άλλη και σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΟΥΑΛ (+29,63% και υψηλά 20ετιας), “ο κ. Γεώργιος Ρουμελιώτης του Αθανασίου προέβη την 22/3/2024 σε πώληση 1370000 κοινών ονομαστικών μετοχών κατά την οποία επήλθε μεταβολή στο ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου και συγκεκριμένα κατήλθε του ποσοστού του 5% στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας και συγκεκριμένα κατήλθε από το 7,022% στο 2,012 %. Αγοραστής του 5,010% η εταιρεία Marbella Investments INC”.
Μέτοχοι της Marbella Investments INC είναι οι Ηλίας Γκότσης, Ευγενία Γκότση και Ροδαμάνθη Γκότση.
Σύμφωνα με ανακοίνωση η Μοτοδυναμική (0%), σε απάντηση επιστολής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, διέψευσε δημοσιεύματα πως “η Εταιρία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για τη εξαγορά του Ομίλου Πέτρου Πετρόπουλου (-0,46%). Η Εταιρεία, τηρούσα τις προβλεπόμενες από την ισχύουσα νομοθεσία υποχρεώσεις, διαβεβαιώνει ότι όταν συντρέχει γεγονός, η δημοσιοποίηση του οποίου αναμένεται εύλογα να επηρεάσει την Αγορά των μετοχών της, προβαίνει η ίδια υπεύθυνα στη δημοσιοποίησή του”.
Ο τελευταίος όγκος των τελευταίων 231 μηνών στην CPI (+27,91%), με την μετοχή να κλείνει σε υψηλά 7μηνου. Σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρει ο Στεφ. Κοτζαμάνης, “η κίνηση της μετοχής δεν σχετίζεται με έκτακτες εξελίξεις που αφορούν την πορεία της Εισηγμένης. Επίσης, με βάση χρηματιστηριακούς κύκλους, η Οικογένεια Πικούνη που κατείχε το 24,62% της Εταιρείας, προχώρησε σε ρευστοποίηση μικρού μονοψήφιου ποσοστού της CPI”.
Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν Realcons (+7,23%) και Optima bank (+1,79%).
Σε υψηλά διμήνου η Space (+2,52%), αλλά δείχνει να ακολουθεί με “δυσφορία” την κινητικότητα στον κλάδο.
Αύξησαν συναλλαγές οι Ευρωσύμβουλοι (+7,63%).
Πέντε οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΕΠΣΙΛ (-3,0%).
Επιστροφή των αγοραστών σε Performance (+2,09%).
Άτσαλο “άδειασμα” τον ΚΥΡΙΟ (-6,96%), μετά τα πρόσφατα υψηλά 34 μηνών.
Σε υψηλά 7 μηνών η Ίλυδα (+14,16%) με αγοραστές που δήλωσαν παρουσία λίγο πριν τις 16.00 και αφού πριν ο τίτλος είχε βρεθεί να υποχωρεί μέχρι τα 1,67 ευρώ (-3,47%).
Μετά από πτωτικό τρίο, προσπάθεια αντίδρασης από Ιντερτέκ (+6,06%) και μετά από πτωτικό “πενταρέ” αντέδρασε ο Δρομέας (+3,55%).
Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών
Ο Γενικός Δείκτης έδωσε ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1437 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1383, 1375, 1319, 1295 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1282 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη αντίσταση στις 1431 και η επόμενη στις 1445 - 1455 μονάδες. Παραμένει ανοιχτό το “gap” στις 1382 – 1376 μονάδες.
Με ημερήσιο πωλητικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 3495 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3200, 3180, 3145 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3113 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3500 μονάδες.
Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές
Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.
Με ανοδικές διαθέσεις η Ευρώπη, προσπαθούν να αντιδράσουν οι δείκτες στην Wall Street.
Πλάγια κίνηση από το Πετρέλαιο, προς το 1,0834 υποχωρεί το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.
Θέλει να επιστρέψει πάνω από τα $2180 ο Χρυσός, προς τα $24,65 υποχωρεί το Ασήμι.
Η Ιnvesco συνιστά θέση “long” στις Πρώτες Ύλες, υποστηρίζοντας ότι “τα Εμπορεύματα συνήθως πραγματοποιούν ράλι, όταν οι Κεντρικές Τράπεζες μειώνουν τα επιτόκια”.
Προς τα $69850 ανηφορίζει το Bitcoin, προς τα $3565 το Ethereum.
Σε πορεία αργής ανάκαμψης αναμένεται να παραμείνει η διάθεση των καταναλωτών στη Γερμανία τον Απρίλιο. Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος που δημοσιεύεται από κοινού από το GfK και το Ινστιτούτο Αποφάσεων Αγοράς της Νυρεμβέργης (NIM) αυξήθηκε ελαφρώς ενόψει Απριλίου, στο -27,4, από το αναθεωρημένο -28,8 του Μαρτίου, ξεπερνώντας την πρόβλεψη των αναλυτών για -27,8.
Οι παραγγελίες διαρκών αγαθών στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκαν κατά 1,4%, στα $277,9 δισ. τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε. Οι αναλυτές είχαν προβλέψει μηνιαία άνοδο κατά 1,2%.
Οι τιμές των κατοικιών των ΗΠΑ αυξήθηκαν για δωδέκατο διαδοχικό μήνα τον Ιανουάριο, σκαρφαλώνοντας σε νέο επίπεδο ρεκόρ. O δείκτης S&P CoreLogic Case-Shiller που αξιολογεί τις τιμές σε 20 Μητροπολιτικές Περιοχές ενισχύθηκε 0,1% τον Ιανουάριο, σε σχέση με τον Δεκέμβριο. Η άνοδος σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2023 ανήλθε στο 6,6%.
Οι Peter Thiel, Jeff Bezos και Mark Zuckerberg ηγούνται μιας ομάδας μετόχων και στελεχών Επιχειρήσεων που έχουν πουλήσει μετοχές αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων αυτό το τρίμηνο, ένα μήνυμα ότι το πρόσφατο ράλι στα Χρηματιστήρια μπορεί να φτάνει στην κορύφωσή του. “Καθώς οι Αγορές έφτασαν σε υψηλά ρεκόρ, η αναλογία των πωλήσεων από ‘insiders’ βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το πρώτο τρίμηνο του 2021”, σύμφωνα με την Verity LLC, η οποία παρακολουθεί τις γνωστοποιήσεις συναλλαγών.
Επιστροφή στο Χ.Α.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,3 δισ., στα 98,3 δισ. ευρώ.
Σύσταση “overweight” και για τις τέσσερις συστημικές Τράπεζες δίνει η Euroxx Sec. σε έκθεσή της, στην οποία ανεβάζει την τιμή - στόχο για την Τράπεζα Πειραιώς και την Εθνική. Ειδικότερα, η Χρηματιστηριακή δίνει νέα τιμή - στόχο για την ΕΤΕ τα 9,8, από 9,4 ευρώ και για την Πειραιώς στα 5,4 ευρώ, από 5,3 ευρώ. Στα 2,5 ευρώ ο στόχος για τη Eurobank και στα 2,40 ευρώ για την Alpha Bank.
Από την άλλη, οι τιμές - στόχοι που θέτει η BofA είναι για την Alpha Bank (underperform) τα 1,72 ευρώ, για τη Eurobank (buy) τα 2,45 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα (underperform) τα 7,20 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς (buy) τα 4,65 ευρώ.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΕΕΕ, ΟΤΟΕΛ, ΣΑΡ, ΤΕΝΕΡΓ και με το θετικό οι ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΕΛΧΑ, ΟΤΕ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Viohalco, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και στο υψηλό οι Πειραιώς, Ελ. Πετρέλαια.
Περίπου ισορροπημένη η τελική εικόνα με 64 ανοδικούς τίτλους, έναντι 75 πτωτικών, ενώ 17 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.
----ΧΠΑ
Συνεδρίαση διόρθωσης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν νεότερη υποχώρηση στο συμβόλαιο του δείκτη και αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (21.199 συμβόλαια).
Στα 4.880 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.851 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).
Στα 1.412 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.412 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).
Στα 90 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 90 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο Απρίλιος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 115, 110 για τον Απρίλιο και 5 για τον Μάιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.414), κινήθηκε μεταξύ 3.414 και 3.444,75 μονάδων.
Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 31, 31 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.228) κινήθηκε μεταξύ 1.224 και 1.228 μονάδων.
Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Απρίλιο και 0 για τον Μάιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.444,75).
Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (777), Πειραιώς (2.991), Εθνική (1.056), ΔΕΗ (312), Alpha Bank (13.909), Ελλάκτωρα (334), ΑΔΜΗΕ (242), Ιντρακόμ (383), Τέρνα Ενεργειακή (425).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 181.290, Πειραιώς 77.758, Eurobank 43.892, ΑΔΜΗΕ 28.193, ΓΕΚ 15.603, ΔΕΗ 29.468, Εθνική 14.729, Τέρνα Ενεργειακή 27.592.
Ας σημειωθούν τα 210 δικαιώματα πώλησης για την ΕΤΕ, λήξεως Απριλίου, με τιμή εξάσκησης τα 7,60 ευρώ.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 61.099.079 τεμ., (από 61.209.054 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.134.605 τεμ. (34.134.605), ΟΠΑΠ 1.809.182 τεμ. (1.802.208), Εθνική 14.102.402 τεμ. (13.989.135), ΟΤΕ 1.795.959 τεμ. (1.795.959), Πειραιώς 11.382.256 τεμ. (10.334.266).
(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.