Χρηματιστήριο: Το profit taking και οι τίτλοι που αντιστέκονται

Μικρή κάμψη και περιορισμένες συναλλαγές (86 εκατ. ο καθαρός τζίρος) καταγράφηκαν και σήμερα στο ταμπλό. Πτωτική τάση στον τραπεζικό κλάδο αλλά και δεικτοβαρή blue chip. Προσφορές άνω των 200 εκατ. στο ομόλογο Intralot.

Χρηματιστήριο: Το profit taking και οι τίτλοι που αντιστέκονται

Άχρωμη συνεδρίαση, χωρίς νεύρο και μειωμένου ενδιαφέροντος, η τελευταία της εβδομάδας για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τους περισσότερους από τους Δεικτοβαρείς τίτλους να αναλώνονται σε περιστροφική κίνηση πέριξ του αμέσως προηγούμενου κλεισίματος, ενώ σε χαμηλότερα επίπεδα κινήθηκε το ενδιαφέρον για μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Αυτό το τελευταίο είχε σαν αποτέλεσμα, στα χαμηλά ημέρας οι πτωτικές μετοχές να είναι υπερδιπλάσιες των ανοδικών, αναλογία που βελτιώθηκε προς το τέλος.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα έληξε η δημόσια προσφορά του εταιρικού ομολόγου της Intralot (πληροφορίες αναφέρουν ότι συγκέντρωσε προσφορές άνω των 200 εκατ. ευρώ), όμως, χωρίς την παραμικρή αμφιβολία, το σύνολο των ενεργών παικτών περιμένει το placement της Πειραιώς, με αρκετούς από τους εγχώριους traders να συνεχίζουν τις κινήσεις αύξησης της ρευστότητάς τους.

Συνεχίζεται ο θετικός βηματισμός στις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, ενώ μόλις χθες ο EuroStoxx 600 ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέο ιστορικό υψηλό, όπως και οι DAX και CAC 40. Σε νέα ιστορικά υψηλά αναρριχήθηκαν χθες το βράδυ Dow Jones (το 13ο ρεκόρ του δείκτη για το τρέχον έτος) και S&P 500 (το 12ο ρεκόρ του για φέτος), ενώ μια ανάσα από το ρεκόρ του βρέθηκε ο Nasdaq, για πρώτη φορά μετά τις 19 Νοεμβρίου 2021. Η σημερινή αργία στην Ιαπωνία, πιθανότατα να στέρησε από τον Nikkei την καταγραφή ενός ακόμα ιστορικού υψηλού.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και η σημερινή συνεδρίαση ήλθε να προσθέσει πόντους σε όσους είχαν “διαγνώσει” την σχετική κόπωση της Αγοράς, με το “ερώτημα του εκατομμυρίου” να είναι το πως θα συμπεριφερθεί το Χ.Α., όταν λήξη και η “εκκρεμότητα” διάθεσης του “πακέτου” που κατέχει το ΤΧΣ στην Πειραιώς, όπως και η τιμή διάθεσης των εν λόγω μετοχών.

Από την άλλη, ασφαλώς και υπάρχει και η πιο αισιόδοξη σχολή σκέψης, η οποία υποστηρίζει ότι μετά από βραχύβια “ανάπαυλα”, το Χ.Α. θα επιστρέψει σε ανοδικό βηματισμό, καθώς αυτός θα υποστηριχθεί από τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσουν οι Εισηγμένες.

Σύμφωνα με τον “μετρ” των αποτελεσμάτων, Μάνο Χατζηδάκη (Beta Sec.), “οι πρώτες πέντε ανακοινώσεις μεγεθών (Μυτιληναίος, ΟΤΕ, TITC, Τράπεζα Πειραιώς και Coca Cola) για τη χρήση του 2023, φέρνουν πολύ κοντά το ενδεχόμενο να δούμε μια ιστορικά υψηλή χρονιά. Για τη συνέχεια ‘βαρόμετρο’ στην κερδοφορία θα είναι οι επιδόσεις των Διυλιστηρίων και των Τραπεζών. Με βάση το χρονοδιάγραμμα των ανακοινώσεων των Εισηγμένων, θα είμαστε σε θέση να έχουμε μια πιο καθαρή εικόνα το απόγευμα της 13ης Μαρτίου. Ανάλογα καλή εικόνα έχουμε και στα μερίσματα τα οποία πάνε ολοταχώς να ξεπεράσουν τα 3,2 δισ. ευρώ, με τις έως τώρα προτεινόμενες διανομές να είναι υψηλότερες από πέρυσι, ενώ υποστηρίζονται από παράλληλες ισχυρές λειτουργικές επιδόσεις, που συνοδεύονται από ταμειακές ροές. Και αυτή η ποιοτική παράμετρος είναι ο λόγος που η διόρθωση της Αγοράς, όταν συμβεί, θα έχει μικρή διάρκεια και σχετικά περιορισμένο καθοδικό εύρος”.

Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η τρίτη μέρα διόρθωσης για τον Γενικό Δείκτη και η παραμονή της καθαρής αξίας συναλλαγών σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα.

Δεν δείχνουν διαθέσεις ουσιαστικής αποκλιμάκωσης οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,70% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,31% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,376% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1423,6 (+0,31%) και 1410,89 μονάδων (-0,59%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1413,27 (-0,42%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1413,26 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,42%.

Ο τζίρος στα 111,1 εκατ., από τα οποία τα 24,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΔΕΗ, ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΛΑΒΙ, ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΠΕΙΡ), ενώ ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 53% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 111,1 εκατ., τα 97 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που αποδείχθηκε πέμπτη συνεχόμενη ανοδική, δίνοντας στον Γενικό Δείκτη εβδομαδιαία κέρδη 0,56%. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε κέρδη 0,52%. Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ καταγράφει κέρδη 9,29% και ο ΔΤΡ κέρδη 16,09%.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Προσπάθεια συντήρησης του 1409 επιπέδου, που είναι και το κοντινό ανοδικό κανάλι που συντηρεί ο ΓΔ εδώ και 2 μήνες. Μόνο κατοχύρωση θα μπορούσε να δώσει κίνηση στο 1387. Ο ταλαντωτής και πάλι σε χαμηλά επίπεδα, χωρίς ακόμα να έχει δώσει ανοδικό έναυσμα”, σημειώνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι επενδυτές στις Διεθνείς Αγορές εμφανίζονται με διάθεση αύξησης ρίσκου, στον απόηχο του τεχνολογικού ράλι”, σύμφωνα με την Eurobank Equities.

Η συνέχιση της θετικής διάθεσης στις Ξένες Αγορές, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανάκαμψη την Εγχώρια Αγορά”, εκτιμά η Piraeus Sec.

Τα επίπεδα ρεκόρ των ξένων δεικτών και η θετική ψυχολογία στο εξωτερικό θα μπορούσαν να υποστηρίξουν μία ήπια άνοδο στο Χ.Α.. Η ροή των ειδήσεων της επόμενες εβδομάδας μπορεί επίσης να προσφέρει κίνητρα για επιλεκτικές τοποθετήσεις και πιο αποφασιστική δράση”, σύμφωνα με την Beta Sec.

Αυξημένα κέρδη είδαν χθες οι βασικοί διεθνείς μετοχικοί δείκτες με πρωταγωνιστή, φυσιολογικά, τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq. Στο εσωτερικό, ο ΓΔΧΑ δεν κράτησε τα ημερήσια κέρδη του, ενώ ο ΟΤΕ υποχώρησε σημαντικά και κατά την εκτίμησή μας, αδικαιολογήτως, καθώς βρίσκουμε το προφίλ ρίσκου / απόδοσης του τίτλου από τα ελκυστικότερα στο Universe της Εταιρείας μας, στην παρούσα συγκυρία”, σημειώνει η Depolas Investment Services.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο καλείται με χρονοκαθυστέρηση, να συγχρονίσει το βηματισμό του με τις Διεθνείς Αγορές”, τονίζει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Με κέρδη ολοκληρώθηκε και αυτή η εβδομάδα για την Αγορά, η οποία είναι η 5η συνεχόμενη ανοδική, ενώ η απόδοση του ΓΔ από την αρχή της χρονιάς πλησιάζει τα επίπεδα του 9% - 10%. Η συναλλακτική δραστηριότητα κρίνεται ικανοποιητική, ενώ και το κλίμα στο εξωτερικό, σε γενικές γραμμές, είναι ευνοϊκό. Το θετικό momentum συνεχίζεται και παρατηρούμε ότι πλέον το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών περιλαμβάνει και ποιοτικούς τίτλους της μεσαίας/μικρής κεφαλαιοποίησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χαμηλές τιμές Ενέργειας (ηλεκτρισμός, CO2 κ.α.) που παρατηρούνται τις τελευταίες εβδομάδες, αναμένεται να ευνοήσουν αρκετές Εταιρείες, αλλά και γενικότερα την οικονομική δραστηριότητα / κατανάλωση. Αναφορικά με τις εταιρικές ανακοινώσεις, ξεχωρίζουμε τις εξαιρετικές οικονομικές επιδόσεις για το 2023 που ανακοίνωσε ο Όμιλος TITC. Τεχνικά για τον ΓΔ, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 1405 και 1378, ενώ τα σημεία αντίστασης στις 1424 και 1456 μονάδες. Την επόμενη εβδομάδα αναμένουμε τα Flash Notes των οικονομικών αποτελεσμάτων των Εταιρειών Premia Properties (27/2), IDEAL Holdings (28/2) και Entersoft (29/2). Την Πέμπτη 29/2 θα ανακοινώσει τα οικονομικά της αποτελέσματα για το 2023 η Helleniq Energy. Στο εξωτερικό, την Τετάρτη 28/2 θα ανακοινωθεί το ΑΕΠ των Η.Π.Α. για το 4ο τρίμηνο, ενώ την Πέμπτη (29/2) θα ανακοινωθούν διάφορα μακροοικονομικά στοιχεία για τις μεγάλες Χώρες την Ευρωζώνης. Την Παρασκευή 1/3 ανακοινώνεται ο ΔΤΚ Φεβρουαρίου της Ευρωζώνης” σημειώνει η Merit Sec.

Συντήρηση δυνάμεων και απορρόφηση των σημαντικών κερδών από το ξεκίνημα της χρονιάς, ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της χρηματιστηριακής εβδομάδας που πέρασε, σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη.

Το επιλεκτικό ενδιαφέρον συντήρησε την παραμονή του Γενικού Δείκτη στα υψίπεδα άνω των 1400 μονάδων, παρά το πανηγυρικό κλίμα των Αγορών στο εξωτερικό. Ενδεχομένως οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής ενόψει της διάθεσης μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, εμπιστευόμενοι την πρόσφατη καλή πορεία των μετοχών του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, της Helleniq Energy και της Εθνικής Τράπεζας.

Την ίδια στιγμή συνεχίστηκε η καλή εικόνα από το μέτωπο της κερδοφορίας των Εισηγμένων Εταιρειών (OTE, Coca Cola, TITC) διατηρώντας παράλληλα τις θετικές προοπτικές της τρέχουσες χρήσης, αλλά και την προσμονή των καλών μερισμάτων που θα μοιραστούν από τις Εισηγμένες σε λίγους μήνες.

Ο αργός ρυθμός της ανόδου, έδωσε την ευκαιρία και σε άλλες κεφαλαιοποιήσεις με, ή χωρίς κάποιο προφανή λόγο να βγουν στην επιφάνεια των ημερήσιων πρωταγωνιστών, ενδεικτικό της διάθεσης ρίσκου που υπάρχει αυτή την στιγμή στην Εγχώρια Αγορά.

Στο εξωτερικό, η αισιοδοξία βρίσκεται στο απόγειό της, με τα διαγράμματα των χρηματιστηριακών δεικτών σε ΗΠΑ, Γερμανία και Ιαπωνία να βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά. Αυτή την φορά ήταν ο κλάδος Πληροφορικής που έδωσε το έναυσμα για το αγοραστικό ράλι, με Ηγέτη την μετοχή της NVDIA και 55 μετοχές του δείκτη S&P να σημειώνουν ιστορικά υψηλά στην συνεδρίαση της Πέμπτης. Το πανηγυρικό κλίμα είχε συνέχεια στην Ιαπωνία, με νέο ρεκόρ διαπραγμάτευσης του δείκτη NIKKEI μετά από 34 χρόνια, άλλα και στην Ευρώπη με τα νέα ιστορικά υψηλά σε Dax και Eurostoxx 600.

Αν και τα θεμελιώδη σε διαφορετικές γεωγραφικές οικονομικές ζώνες δεν είναι ίδια, η άνοδος των αποτιμήσεων στην βασική Αγορά του Πλανήτη ωθεί υψηλότερα τις συγκριτικές αποτιμήσεις.

Αισίως η σχέση των κερδών με τις αποτιμήσεις του S&P 500 προσέγγισε τις 21 φορές, αισθητά υψηλότερα από το μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας (17,7 φορές).

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης συνέχισε την πλάγια κίνηση χωρίς να ανοίξει βήμα διαφυγής, “γράφοντας” ωστόσο διαδοχικά ενδοσυνεδριακά υψηλά ως τις 1431 μονάδες.

Η αναποφασιστικότητα της Αγοράς να πάρει απόσταση από την βασική περιοχή στήριξης των 1380 μονάδων, αντανακλάται στα συνεχόμενα σήματα αγοράς/πώλησης του MACD από τις 12 Φεβρουαρίου. Παρόλα αυτά τεχνική ετυμηγορία πώλησης δεν έχουμε ακόμα, οι βασικοί κινητοί μέσοι εξασφαλίζουν ικανό περιθώριο διόρθωσης και η συζήτηση για αλλαγή της βραχυπρόθεσμης τάσης θα ξεκινήσει σε καθοδική διάσπαση των 1380 μονάδων.

Τα καλά νέα για τους αγοραστές είναι ότι η αργή κίνηση του ΓΔ δείχνει να αφομοιώνει τις τιμές χωρίς κραδασμούς, σβήνοντας τις συναλλαγές σε πτωτικές ημέρες, ενώ παράλληλα αποκλιμακώνει τους ημερήσιους ταλαντωτές. Δεν αναμένουμε αλλαγές στο μοτίβο διαπραγμάτευσης της Αγοράς την προσεχή εβδομάδα, οι τάσεις συσσώρευσης αναμένεται να συνεχιστούν, καθώς το επιλεκτικό “κυκλικό” ενδιαφέρον αναμένεται να ισορροπήσει τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.

Πυκνώνουν οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιριών την ερχόμενη εβδομάδα με κυριότερες αυτές των MIG (26/02), Premia Properties (27/02), Ideal Holdings, Lavipharm (28/02), Helleniq Energy, Entersoft (29/02) και Mermeren Kombinat (01/03). Την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου θα εκκινήσει η διαπραγμάτευση του νέου εταιρικού ομόλογου της Intralot στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. Την τελευταία ημέρα του μήνα, στο κλείσιμο της συνεδρίασης, θα γίνουν οι προσαρμογές στις σταθμίσεις των μετοχών του MSCI” υπενθυμίζει ο κ. Χατζηδάκης (υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης Beta Sec.).

Περιήγηση στα “ρετιρέ” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,8), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,1), ΕΤΕ (6,6), ΟΠΑΠ (6), ΟΤΕ (5,6), ΜΥΤΙΛ (5,2), ΠΕΙΡ (4,9), ΔΕΗ (4,5), ΑΛΦΑ (4), ΜΠΕΛΑ (3,7), ΜΟΗ (3), ΕΛΠΕ (2,5), TITC (2), ΤΕΝΕΡΓ (1,9), BIO (1,5), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,5), CENER (1,3), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1,1 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι ΑΛΦΑ (-1,53%), ΕΤΕ (+0,08%), ΕΥΡΩΒ (+0,03%), ΠΕΙΡ (-1,26%), με την τελική εικόνα να είναι μικτή, αλλά οι πωλητές κέρδισαν τις εντυπώσεις.

Μεταξύ 1239,54 (+0,06%) και 1225,83 μονάδων (-1,04%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1231,03 (-0,62%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1232,44 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,51%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1209 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1265 μονάδες. Σε περίπτωση σημαντικής διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1124, 1099, 1049, 1039 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1024 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Δεν ενθουσιάζει η τελική εικόνα και στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου διαφοροποιήθηκαν θετικά οι ΕΕΕ (+0,69%), ΑΡΑΙΓ (+0,80%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+0,93%), ΕΛΠΕ (+0,12%), ΟΠΑΠ (+0,12%), ΟΤΟΕΛ (+1,04%) και ΤΕΝΕΡΓ (+0,31%).

Ο μοναδικός τίτλος από την υψηλή κεφαλαιοποίηση που κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ήταν αυτός της Motor Oil (-0,73%), που συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση και τρεις πτωτικές στις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις. Η επόμενη στήριξη στα 24,92 ευρώ (ημερήσιο “stop long”) και η πρώτη αντίσταση στα 28,00 ευρώ.

Αντίθετα, ο μοναδικός τίτλος από τον FTSE25 που κινήθηκε μόνιμα στο “πράσινο” ήταν αυτός της ΕΕΕ (+0,69% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας). Σε υψηλά 12μηνου η μετοχή. Η επόμενη αντίσταση στα 29,91 ευρώ και οι πρώτες στηρίξεις στα 26,54 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 26,16 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΣΑΤΟΚ (+120,34%), ακολουθούμενη από ΦΒΜΕΖΖ (+68,58%), ΒΙΟΤ (+67,5%), ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+64,29%), ΚΟΥΑΛ (+47,37%), ΜΠΤΚ (+45,19%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+42,72%), ΓΚΜΕΖΖ (+38,45%), MONTA (+36,13%), ΔΟΜΙΚ (+34,97%), ΑΣΤΑΚ (+31,24%) και ΕΠΙΛΚ (+30,43%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΛΕΒΚ (+6,67%), ΟΠΤΡΟΝ (+5%), ΛΕΒΠ (+2,61%), ΔΡΟΜΕ (+3,24%), MED (+2,19%), ΜΑΣΤΙΧΑ (+1,41%), ΜΙΝ (+0,77%), ΤΡΑΣΤΟΡ (+5,31%), ΤΖΚΑ (+0,59%), ΜΟΝΤΑ (+4%), ΚΑΡΕΛ (+1,18%), ΧΑΙΔΕ (+1,25%) και ΛΑΝΑΚ (+2,91%).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “στην διανομή μερίσματος προς τους μετόχους της (Δημόσιο και Ιδιώτες) θα προχωρήσει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ‘Euro2day.gr’, η Τράπεζα της Ελλάδος (+2,15%, με τον υψηλότερο όγκο του τελευταίου τετραμήνου), καθώς κατέγραψε οριακά κέρδη για την οικονομική χρήση του 2023. Το μέρισμα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα είναι μικρότερο σε σχέση με το εκείνο του 2022”.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Στεφ. Κοτζαμάνη, “μία νέα πηγή σημαντικής κερδοφορίας για τα επόμενα χρόνια ανοίγει για τη Lavipharm (+4,51% και υψηλά 18 μηνών), καθώς η Εισηγμένη θα είναι η μία από τις δύο Εταιρείες που έχουν αναλάβει την εμπορική προώθηση και διάθεση των προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, τα οποία παράγονται στο εργοστάσιο της Ισραηλινής Tikun Olam στην Κορινθία”.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Sato (0%), “η εκδοθείσα υπ' αριθμόν 435/2023 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών δεν αποδέχθηκε το πλάνο εξυγίανσης, όπως αυτό προτάθηκε και παρουσιάστηκε από την Εταιρεία. Η Εταιρεία, σε προάσπιση των νομίμων δικαιωμάτων της άσκησε κατά της ως άνω απόφασης έφεση την εκδίκαση της οποίας πέτυχε να προσδιορίσει σε σύντομη δικάσιμο και δη σε εκείνη της 28ης Μαρτίου 2024 ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών, προκειμένου να εκδοθεί το συντομότερο δυνατόν μία τελεσίδικη επί της Αιτήσεως απόφαση. Η Εταιρεία θα συνεχίσει να ενημερώνει το Επενδυτικό Κοινό για τις περαιτέρω εξελίξεις αναφορικά με την πορεία της Αίτησής της”.

Συνεχίζει να έχει πωλητή η ΕΚΤΕΡ (-0,25%).

Σε νέα ιστορικά υψηλά η Κρι Κρι (+1,44%).

Επέτρεψε στην συναλλακτική απαξίωση η ΜΕΒΑ (-3,72%).

Επιστροφή αγοραστών σε Q&R (+2,05%), ΟΡΙΛΙΝΑ (+1,88%) και Βιοτέρ (+9,84%).

Σε νέα υψηλά 17 μηνών τα ΑΣΤΑΚ (+0,45%), σε υψηλά 11 μηνών ο Παπουτσάνης (+1,66%).

Με σχετική αύξηση των συναλλαγών, δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις η Εβροφάρμα (+5%).

“Δυνατά χέρια” διέγνωσαν χαμηλή αποτίμηση στον Κυριακούλη (+17,24%), μάζεψαν όλη την προσφορά στο 1,00 ευρώ και λίγο ψηλότερα και από εκεί και πάνω ακολούθησε το retail. Ο υψηλότερος όγκος της τελευταίας 5ετιας.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1383 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1319, 1283, 1274 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1254 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στις 1450 μονάδες. Παραμένει ανοιχτό το “gap” στις 1382 – 1376 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3363 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3200, 3180, 3096 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3047 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3500 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με οριακές μεταβολές, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού. Αργία στην Ιαπωνία.

Προς νέα υψηλά οι δείκτες στην Ευρώπη, μικτές οι διαθέσεις στην Wall Street.

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στο Πετρέλαιο, προς το 1,0824 αντιδρά το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Θέλει να επαναπροσεγγίσει τα $2050 ο Χρυσός, προς τα $22,95 αναρριχάται το Ασήμι.

Προς τα $50850 διορθώνει το Bitcoin, προς τα $2920 το Ethereum.

Τριμηνιαία πτώση 0,3% έκανε το ΑΕΠ της Γερμανίας το τέταρτο τρίμηνο του 2023, κίνηση που ταυτίζεται με τα προκαταρκτικά στοιχεία, όπως ενημέρωσε η Destatis στην τελική της έκθεση. Μετά την προσαρμογή στις τιμές, η Οικονομία της Χώρας συρρικνώθηκε κατά 0,4%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022.

Οι επιχειρηματικές προσδοκίες στη Γερμανία αυξήθηκαν. Ο δείκτης προσδοκιών του Ινστιτούτου Ιfo αυξήθηκε στο 84,1 τον Φεβρουάριο, από 83,5 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές είχαν προβλέψει άνοδο στο 84.

“Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης παραμένει επίμονα υψηλός, επομένως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να αντισταθεί σε κάθε πειρασμό να μειώσει νωρίς τα επιτόκια, ειδικά πριν από τα κρίσιμα οικονομικά στοιχεία του δεύτερου τριμήνου”, δήλωσε ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιοακίμ Νάγκελ.

“Τα πιο πρόσφατα στοιχεία από τις αμοιβές στη Ζώνη του Ευρώ είναι καθησυχαστικά, αν και τα πρόσθετα στοιχεία που αναμένονται για τις αρχές του 2024 θα παρέχουν επίσης πολύτιμες πληροφορίες στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα”, δήλωσε η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ.

“Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ κινήθηκαν υψηλότερα για τρίτη διαδοχική εβδομάδα. Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο ενός σταθερού 30ετους στεγαστικού δανείου αυξήθηκε στο 6,9%, από 6,77%”, σύμφωνα με ανακοίνωση της Freddie Mac.

Άνοδο σημείωσε και τo κόστος δανεισμού για 15 έτη, με το μέσο επιτόκιο να ανεβαίνει στο 6,29%, από 6,12% μια εβδομάδα νωρίτερα.

“Οι κατασχέσεις Εμπορικών Ακινήτων στις ΗΠΑ ανήλθαν σε 635 τον Ιανουάριο, αυξημένες κατά 17% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και περίπου διπλάσιες από τον Ιανουάριο του 2023”, σύμφωνα με έκθεση της Attom.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,3 δισ. ευρώ, στα 98,1 δισ. ευρώ.

Στα 17,4 ευρώ ανεβάζει τη τιμή - στόχο της ΔΕΗ η Wood. Οι οικονομολόγοι του Οίκου, στην ανάλυσή τους, κάνουν λόγο για αύξηση EBITDA το 2024 κατά 13%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η ΕΕΕ και με το θετικό οι ΜΟΗ, CENER. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ και στο υψηλό ο Ελλάκτωρας.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 58 ανοδικούς τίτλους, έναντι 79 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

---ΧΠΑ

Διορθωτικών συνεδριάσεων συνέχεια στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν μείωση στο συμβόλαιο του δείκτη και οριακή αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (27.417 συμβόλαια).

Στα 4.401 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.735 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 1.445 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.535 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 202 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 202 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 484, 464 για τον Μάρτιο και 20 για τον Απρίλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.434), κινήθηκε μεταξύ 3.429,25 και 3.458 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.247,25).

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Μάρτιο 0 για τον Απρίλιο και 0 για τον Μάιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.526,5).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.737), Πειραιώς (10.288), Εθνική (875), ΔΕΗ (563), Alpha Bank (9.498), Ιντρακόμ (1.213), ΑΔΜΗΕ (299), Ελλάκτωρα (268), Ελ. Πετρέλαια (498), Τέρνα Ενεργειακή (210), Viohalco (142), ΟΤΕ (427), ΕΧΑΕ (209), Ιντρακάτ (275), ΕΛΧΑ (128), Lamda Development (134), Αεροπορία Αιγαίου (284).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 174.662, Πειραιώς 76.317, Eurobank 28.747, Εθνική 15.392, ΑΔΜΗΕ 30.599. ΔΕΗ 29.816, Τέρνα Ενεργειακή 21.899, ΕΧΑΕ 10.672, ΓΕΚ 11.799.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 58.704.045 τεμ., (από 58.704.045 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 35.270.948 τεμ. (34.888.533), ΟΠΑΠ 1.612.219 τεμ. (1.612.219), Εθνική 14.459.534 τεμ. (14.361.285), ΟΤΕ 1.799.513 τεμ. (1.798.230), Πειραιώς 897.352 τεμ. (897.352), ΓΕΚΤΕΡΝΑ 6.203.698 τεμ. (6.203.698)

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                           Name of Issuer            NSP            Date

ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕΠΕΥ

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, ΑΚΙΝΗΤΩΝ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

5,80%

 2024-01-19

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v