Σημάδια κόπωσης στο χρηματιστήριο, κόντρα στο διεθνές πάρτι

Κάτω από τα 100 εκατ. οι καθαρές συναλλαγές και στασιμότητα στους βασικούς δείκτες, παρά το ράλι σε Ασία, Ευρώπη και ΗΠΑ. Αντίθετες κινήσεις σε βαριά blue chips. Μικρά κέρδη στις τράπεζες.

Σημάδια κόπωσης στο χρηματιστήριο, κόντρα στο διεθνές πάρτι

Με τους περισσότερους από τους Δεικτοβαρείς τίτλους να κινούνται μετρημένα και πέριξ του αμέσως προηγούμενου κλεισίματος, ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου περιορίστηκε στο να αλλάζει πρόσημο και η λήξη των συναλλαγών να τον βρίσκει με οριακές απώλειες.

Την ίδια ώρα, σε νέα ιστορικά υψηλά κινούνται αρκετοί από τους θεωρούμενους “σηματωρούς” δείκτες του εξωτερικού, με τους ενεργούς επενδυτές να παραμένουν αισιόδοξοι για την πορεία των εταιρικών κερδών, αλλά και τις πιθανολογούμενες μειώσεις των επιτοκίων, παρά τα, συνεχιζόμενα, επιφυλακτικά μηνύματα, από πλευράς Κεντρικών Τραπεζών.

Πιο συγκεκριμένα, “η πλειονότητα των αξιωματούχων της Fed εξέφρασαν ανησυχία στην τελευταία συνεδρίαση για τον κίνδυνο πρόωρης μείωσης των επιτοκίων, εν μέσω ευρείας αβεβαιότητας σχετικά με το πόσο πρέπει να παραμείνουν τα επιτόκια σε αυτό το επίπεδο”, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης.

Κόντρα στα παραπάνω, σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισε σήμερα το πρωί ο Ιαπωνικός Nikkei 225, σημειώνοντας άλμα 2,19% και κλείνοντας στις 39098,68 μονάδες, καθώς τα ισχυρά αποτελέσματα του Αμερικανικού Κολοσσού, Nvidia, έδωσαν ώθηση στον Τεχνολογικό κλάδο.

Με ώθηση από τον Τεχνολογικό κλάδο, νέα ιστορικά υψηλά διεκδικεί και ο Πανευρωπαϊκός δείκτης EuroStoxx 600, ενώ προς νέα ιστορικά υψηλά κινούνται ο Γερμανικός DAX και ο Γαλλικός CAC 40.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αυτό συνεχίζει να συσσωρεύει στα πρόσφατα κεκτημένα, χωρίς να δείχνει διαθέσεις σημαντικής υποχώρησης, όμως από την άλλη, δείχνουν να λείπουν τα απαιτούμενα “καύσιμα”, που θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στους βασικούς δείκτες, προς νέα πολυετή υψηλά.

Συμπερασματικά, η εικόνα των τελευταίων ημερών στο Χ.Α., έρχεται να “δώσει πόντους” σε όλους τους επαγγελματίες του χώρου και μεταξύ αυτών και στον γράφοντα την στήλη, που υποστηρίζουν πως, “μόνο ένα deal που θα επιβεβαιώσει τις τρέχουσες αποτιμήσεις, μπορεί να αναζωπυρώσει άμεσα το ενδιαφέρον στο ταμπλώ”.

Απόλυτα ενδεικτικές και οι πρόσφατες εκτιμήσεις της Depolas Investment Services, σύμφωνα με τις οποίες, “στο εξής, η άνοδος δεν θα αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία των Εισηγμένων και για το λόγο αυτό είμαστε αυστηρά επιλεκτικοί στις όποιες τοποθετήσεις μας. Η γενικότερη εικόνα δείχνει όλο και μειούμενη ανοδική ορμή”.

Το να μην υπάρχουν φαινόμενα “αγελαίας συμπεριφοράς” στο ταμπλώ είτε στην άνοδο, είτε στην διόρθωση, είναι δείγμα υγείας για μία Αγορά, όμως εδώ και αρκετές συνεδριάσεις, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ενδιαφέρον στο Χ.Α. συντηρείται από τις κινήσεις επιμέρους τίτλων, ο αριθμός των οποίων αργά, αλλά σταθερά δείχνει να λιγοστεύει, τουλάχιστον όσον αφορά τις μετοχές που διεκδικούν υψηλότερες αποτιμήσεις, με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές.

Το επόμενο ερώτημα, έρχεται από την καθαρή αξία συναλλαγών, η οποία δείχνει διαθέσεις αργής συρρίκνωσης, άσχετα αν ο τζίρος παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα, καθώς παίρνει βοήθειες από τις προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τεχνική εικόνα, παρά το γεγονός ότι σε όλες τις τελευταίες συνεδριάσεις η Αγορά δείχνει απόλυτα ελεγχόμενη, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση έδωσε “ανάποδο spike” και αυτό δεν είναι θετική τεχνική ένδειξη, ενώ το σημερινό υψηλό των 1431 μονάδων, μετατρέπεται σε βραχυπρόθεσμη αντίδραση.

Δεν δείχνουν διαθέσεις αποκλιμάκωσης οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,67% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,30% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,386% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1431,08 (+0,76%) και 1418,10 μονάδων (-0,15%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1419,17 (-0,08%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1419,25 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,07%.

Ο τζίρος στα 111,8 εκατ., από τα οποία τα 15,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΤΕΝΕΡΓ, ΟΤΟΕΛ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΛΑΜΔΑ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΕΛΠΕ), ενώ ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΟΤΕ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 45% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 111,8 εκατ., τα 92 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Τα ΕΓΕΔ συνεχίζουν με πολύ ελκυστικές αποδόσεις, εν αναμονή των μειώσεων επιτοκίων της ΕΚΤ. Οι εκδόσεις ΕΓΕΔ είναι πολύ ενδιαφέρουσες αυτό το διάστημα, καθώς αποδίδουν πολύ κοντά στο επιτόκιο αναφοράς της ΕΚΤ, έχουν εξαιρετικά χαμηλές χρεώσεις, απαλλάσσονται φορολόγησης και αποτελούν υψίστης ασφαλείας επενδυτικά προϊόντα. Σε λίγες ημέρες επίκειται και δημοπρασία για το ‘μεγάλο’ των 52 εβδομάδων, όπου ο επενδυτής καταφέρνει να ‘κλειδώσει’ τέτοια απόδοση, ανεξάρτητα πώς θα κινηθούν τα επιτόκια στο εγγύς μέλλον. Σημειωτέον, το κέρδος από το ΕΓΕΔ εμφανίζεται στο χαρτοφυλάκιο από την πρώτη ημέρα (ουσιαστικά παραμένει ατόφιο εκεί) και είναι αφορολόγητο. Κάποιες σειρές Ελληνικών ομολόγων, αφενός εμφανίζουν ακόμα υψηλότερη απόδοση από το κουπόνι, αφετέρου έχουν μεγάλα περιθώρια υπεραπόδοσης από την αγοραπωλησία τους, όταν τα επιτόκια της ΕΚΤ θα είναι χαμηλότερα. Η Entersoft ποτέ δεν έχει απογοητεύσει τους traders, πόσο μάλλον τους επενδυτές. Με αγορά ιδίων στα χέρια, ήδη δοκιμάζει την αντίσταση της ζώνης του 7,04 που αν καταφέρει να κατοχυρώσει σε κλείσιμο, μπορεί να δώσει συνέχιση με επόμενο στόχο τα 8,00. Το 6,88 κοντινή και το 6,66 κύρια στήριξη, με το ‘stop’ στην παρούσα στα 6,10 ευρώ. Για τον ΓΔ, η διάσπαση του 1415 επιβεβαιώθηκε και πλέον στοχεύουμε στο 1439”, αναφέρει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Με ανοδικές διαθέσεις οι Διεθνείς Αγορές, χάρη στη δυναμική που έδωσαν τα ισχυρά αποτελέσματα της Nvidia που ανακοινώθηκαν χθες”, σύμφωνα με την Eurobank Equities.

Το ενδιαφέρον να επικεντρωθεί στον ΟΤΕ, καθώς δημοσίευσε αποτελέσματα χρήσης (μαζί με τη μερισματική πολιτική του 2024 και την εκτίμηση για τις ελεύθερες ταμειακές ροές) πριν το άνοιγμα της Αγοράς”, εκτιμά η Piraeus Sec.

Η συσσώρευση θα συνεχιστεί, καθώς το εναλλασσόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον στηρίζει τα τρέχοντα επίπεδα της Αγοράς”, όπως εκτιμά η Beta Sec.

Ριψοκίνδυνο εγχείρημα η πρόωρη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, εκτιμούν οι αξιωματούχοι της Federal που ζητούν μεγαλύτερη βεβαιότητα για την υποχώρηση του πληθωρισμού πριν αποφασίσουν επιτοκιακές μειώσεις. Το πρωί ο ΟΤΕ ανακοίνωσε τα ετήσια μεγέθη του. Στις 1415 μονάδες η πλησιέστερη στήριξη για το ΓΔ”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Συνεχίστηκε η συσσώρευση στο Χ.Α. Παράλληλα, συνεχίζεται το ανοδικό σερί στην Κίνα με τον Shenzen CSI 300 να καταγράφει κέρδη μεγαλύτερα των 10 ποσοστιαίων μονάδων σε 8 συνεδριάσεις. Αξίζει ωστόσο, να σημειώσουμε ότι υφίστανται περιορισμοί σε μεγάλους Θεσμικούς επενδυτές για πωλήσεις μετοχικών τίτλων. Για την Nvidia, τα αποτελέσματα Δ΄ τριμήνου και η καθοδήγηση της Διοίκησης ήταν πάνω από τις εκτιμήσεις της Αγοράς, καθώς φαίνεται ότι η ζήτηση για τσιπ ΤΝ παραμένει αμείωτη. Αρκεί να σημειώσουμε ότι στο εν λόγω τρίμηνο η Εταιρεία είχε περισσότερα έσοδα από ολόκληρο το 2021. Στο δια ταύτα, αυτό ανατροφοδοτεί το θετικό διεθνές επενδυτικό κλίμα που κυριαρχεί εδώ και μήνες. Στο εσωτερικό, παραμένουμε σταθερά θετικοί για τον τίτλο του ΟΤΕ, μετά τα αποτελέσματα που δημοσίευσε”, τονίζει η Depolas Investment Services.

“Η αφομοίωση των πρόσφατων κερδών του Χ.Α. αποτελεί ευπρόσδεκτο σενάριο, καθώς το προηγηθέν ράλι χρειάζεται ‘ανάσες’ και οι επόμενοι μεγάλοι ανοδικοί στόχοι ενδέχεται να ‘προκαλέσουν’ τους νικητές στο να ‘περάσουν από το ταμείο”, σύμφωνα με τον Πέτρο Στεριώτη.

Η συνολική εικόνα της δευτερογενούς Ελληνικής Αγοράς (μετοχές και ομόλογα) παραμένει στα καλύτερά της, με το spread του Ελληνικού δεκαετούς, σε σχέση με το Γερμανικό bund, να έχει υποχωρήσει στα χαμηλά εικοσαετίας, ενδεικτικό της εμπιστοσύνης των Διεθνών επενδυτών προς το Ελληνικό αξιόχρεο.

Οι Διεθνείς Αγορές επιδεικνύουν μεγάλη διάθεση ανάληψης ρίσκου, ως απότοκο της χθεσινοβραδινής δημοσίευσης εξαιρετικών τριμηνιαίων αποτελεσμάτων από τον Αμερικανικό Τεχνολογικό Κολοσσό, Nvidia, ενώ η μέτρηση του δείκτη μεταβλητότητας VIX, που χρησιμεύει ως "βαρόμετρο" του επενδυτικού κλίματος της Wall Street, δείχνει μια αίσθηση ηρεμίας.

Πάντως, τη στιγμή που το “bullish” συναίσθημα κινείται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα και οι επενδυτές φοβούνται να μείνουν "εκτός νυμφώνος", η υπερβολική κυριαρχία των Τεχνολογικών Κολοσσών στην αποτίμηση του S&P 500, εγείρει ανησυχίες για την υγεία και το εύρος της Αγοράς.

Αλλού, ο Ιαπωνικός δείκτης Nikkei έφτασε το ιστορικό του υψηλό μετά από 35 χρόνια και η Κίνα μείωσε το 5ετες βασικό στεγαστικό επιτόκιο, στην προσπάθειά της να τονώσει την Αγορά κατοικίας.

Δεδομένων των συνθηκών, θα παρακολουθήσουμε με ενδιαφέρον διεθνώς, αλλά και στο Χ.Α., την πιθανότητα εξέλιξης μίας διόρθωσης οφειλόμενης στο προηγηθέν ‘too far, too fast’ ράλι του δείκτη υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, αλλά και στο Πετρέλαιο, το οποίο έχει επιστρέψει σε υψηλά τριμήνου”, όπως σημειώνει ο κ. Στεριώτης (μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών -IFTA- και της Βρετανικής Society of Technical Analysts).

Περιήγηση στα “ρετιρέ” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,7), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,1), ΕΤΕ (6,6), ΟΠΑΠ (6), ΟΤΕ (5,7), ΜΥΤΙΛ (5,3), ΠΕΙΡ (5), ΔΕΗ (4,6), ΑΛΦΑ (4,1), ΜΠΕΛΑ (3,7), ΜΟΗ (3), ΕΛΠΕ (2,5), TITC (2), ΤΕΝΕΡΓ (1,9), BIO (1,6), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,5), CENER (1,3), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1,1 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να δίνει μικρό πλεονέκτημα στους “buyers” (ΑΛΦΑ +0,88%, ΕΤΕ +0,19%, ΕΥΡΩΒ +0,42%, ΠΕΙΡ +0,05%).

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με ανακοίνωση της Eurobank, "τα οικονομικά αποτελέσματα έτους 2023 και το επιχειρηματικό πλάνο 2024 - 2026 θα ανακοινωθούν την Πέμπτη, 7 Μαρτίου 2024 μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Χ.Α. Θα ακολουθήσει τηλεφωνική ενημέρωση των αναλυτών στις 18.00”.

Μεταξύ 1241,69 (+0,62%) και 1229,13 μονάδων (-0,40%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1234,73 (+0,06%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1238,75 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,38%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1209 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1265 μονάδες. Σε περίπτωση σημαντικής διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1124, 1099, 1049, 1037 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1022 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Με “υπεροπλία” των “κόκκινων” τίτλων, ολοκληρώθηκαν οι συναλλαγές στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού FTSE25, όπου διαφοροποιήθηκαν θετικά οι ΑΡΑΙΓ (+1,13%), ΒΙΟ (+0,34%), ΔΕΗ (+0,42%), TITC (+1,36%), ΕΛΠΕ (+2,37%), ΜΥΤΙΛ (+0,76%) και ΣΑΡ (+3,19%). Αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΛΑΜΔΑ και ΕΛΧΑ.

Σε νέα υψηλά 16 ετών και για τους λόγους που επισημάνθηκαν σε προηγούμενες συνεδριάσεις, ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο τίτλος της TITC (+1,36%), που σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Σε υψηλά εξαμήνου η μετοχή των ΕΛΠΕ (+2,37%) που έχει αρχίσει να παίρνει σημαντική απόσταση από την τιμή του placement στα 7,00 ευρώ.

Ο ΟΤΕ ανακοίνωσε προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη 562,7 εκατ. ευρώ (+4,1% σε σύγκριση με το 2022) και πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών (533 εκατ. ευρώ) και ένα πρόγραμμα απόκτησης ιδίων μετοχών ύψους 153 εκατ. ευρώ. Στα 501 εκατ. ευρώ οι ελεύθερες ταμειακές ροές και στα 634,8 εκατ. ευρώ ο καθαρός δανεισμός, ή 0,47 φορές τα EBITDA. Μέρισμα 0,71 ευρώ, έναντι εκτίμησης για 0,67 ευρώ. Στα 470 εκατ. ευρώ οι εκτίμηση για τις ελεύθερες ταμειακές ροές το 2024, με την Διοίκηση να εκτιμά αύξηση τζίρου και λειτουργικών κερδών. Ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου, στις 31 Δεκεμβρίου 2023, διαμορφώθηκε σε €634,8 εκατ., μειωμένος κατά 12,6% σε σχέση με το Δ’ τρίμηνο 2022.

Να σημειωθεί ότι ο τίτλος του ΟΤΕ, στον απόηχο των αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε, ξεκίνησε τη συνεδρίαση με ανοδικές διαθέσεις, αναρριχόμενος μέχρι τα 14,17 ευρώ (+1,94%), όμως το θετικό πρόσημο κράτησε μόλις 30 λεπτά, καθώς από εκεί και μετά επέστρεψαν οι “sellers” και η μετοχή ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο χαμηλό ημέρας και στα 13,53 ευρώ, με ημερήσιες απώλειες 2,66%.

Χάθηκε η ζώνη στήριξης 13,72 – 13,61 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τα 12,63 ευρώ.

Σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ, “σε διαφορετική φάση το γράφημα του ΟΤΕ με την υπόλοιπη Αγορά. Παρόλα τα καλά νέα και το αυξημένο μέρισμα, αρκέστηκε σε μία διπλή κορυφή στο 14,17, που είναι και κοντινή αντίσταση, με το 14,50 επόμενο στόχο. Το ‘stop’ στο intraday στα 13,36 ευρώ”.

Τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η μετοχή της Cenergy (-0,86%), που ολοκλήρωσε τις σημερινές συναλλαγές κάτω από τα 7,00 ευρώ και σε χαμηλά διμήνου. Αν συνεχιστεί η “νότια” κίνηση, οι επόμενες στηρίξεις στα 6,56 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 6,42 (ημερήσιο “stop long”) και 6,36 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη αντίσταση στα 7,65 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΣΑΤΟΚ (+120,34%), ακολουθούμενη από ΦΒΜΕΖΖ (+71,34%), ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+66,48%), ΒΙΟΤ (+52,5%), ΜΠΤΚ (+45,19%), ΚΟΥΑΛ (+44,41%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+42%), ΓΚΜΕΖΖ (+39,24%), ΔΟΜΙΚ (+32,82%), MONTA (+30,89%), ΑΣΤΑΚ (+30,64%) και ΕΠΙΛΚ (+30,43%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΜΕΡΚΟ (+5,07%), ΙΝΤΕΤ (+3,03%), ΝΤΟΠΛΕΡ (+2,55%), ΜΙΓ (+2,09%), ΕΣΥΜΒ (+1,33%), ΕΛΤΟΝ (+1,02%), ΣΠΙ (+1,50%), ΙΝΤΕΡΚΟ (+1,54%).

“Σύμφωνα με την απόφαση του κλάδου Ενέργειας της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), η απόδοση επί της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης (WACC) διαμορφώνεται ως εξής: 2023: 7,57%, 2024: 7,51%, 2025: 7,45%” ανακοίνωσε ο ΑΔΜΗΕ (+0,21%).

Σε νέα υψηλά 17 μηνών τα ΑΣΤΑΚ (+5,77%), με τον υψηλότερο όγκο των τελευταίων 45 συνεδριάσεων. Υπενθυμίζεται ότι από την Τρίτη 26 Μαρτίου 2024 οι μετοχές της Εταιρείας θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. με τη νέα ονομαστική αξία, €1,95, ανά μετοχή και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου, ύψους €2,20/μετοχή.

Σε νέα ιστορικά υψηλά η Realcons (+1,54%).

Επιμένει πλαγιοανοδικά η ΚΛΜ (+1,45%).

Σε υψηλά 14,5 ετών η Ιντρακάτ (+2,45%), σε υψηλά 23,5 ετών η Mevaco (+2,38%, αλλά οι αγοραστές πρέπει να ανέβουν ψηλότερα).

Αύξησε συναλλαγές ο Παπουτσάνης (+3,88%).

Σε χαμηλά διμήνου ο Δρομέας (-5,82%).

Μετά από πτωτικό “καρέ”, προσπάθησε να αντιδράσει η Interlife (+1,63%).

Πέντε πτωτικές, στις τελευταίες έξι συνεδριάσεις για την ΕΚΤΕΡ (-1,98%). Η στήλη ειδοποίησε νωρίς ότι ο τίτλος έχει πωλητή.

Επιστροφή αγοραστών σε Ελινόιλ (+1,30%), Lavipharm (+1,61%), Intralot (+1,69%) και Εβροφάρμα (+2,19%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Βιοκαρπέτ (+2,51%, σήμερα με τον υψηλότερο όγκο των τελευταίων 30 συνεδριάσεων).

Δεύτερη μέρα επιθετικού “profit taking” στην Βιοτέρ (-9,85%).

Εξαφανίστηκαν οι αγοραστές από Μπήτρο (0%) και ΒΙΣ (0%).

Θεσμικό χαρτοφυλάκιο ρευστοποιεί θέσεις στον Πετρόπουλο (-2,89%, τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας).

Πέντε οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (-8,73%), ΓΚΜΕΖΖ (-6,55%), ΣΑΝΜΕΖΖ (-6,89%) και τέσσερις για ΦΒΜΕΖΖ (-8,61%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1383 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1319, 1283, 1273 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1252 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στις 1450 μονάδες. Παραμένει ανοιχτό το “gap” στις 1382 – 1376 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3363 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3200, 3180, 3093 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3043 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3500 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Ανοδικές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, θέλουν να κινηθούν ψηλότερα οι δείκτες στην Wall Street.

Κέρδη για το Πετρέλαιο, προς το 1,0814 υποχωρεί το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Θέλει να κρατηθεί πάνω από τα $2030 ο Χρυσός, προς τα $22,75 υποχωρεί το Ασήμι.

Στα $51500 το Bitcoin, στα $2980 το Ethereum.

Με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία της έρευνας της S&P Global, ο σύνθετος δείκτης HCOB PMI που συνδυάζει Υπηρεσίες και Μεταποίηση ενισχύθηκε σε υψηλό οκτώ μηνών στις 48,9 μονάδες αυτό το μήνα, από 47,9 μονάδες τον Ιανουάριο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που τον τοποθετούσαν στις 48,5 μονάδες σε δημοσκόπηση του Reuters.

“Βγαίνουμε από την κρίση πιο αργά από όσο ελπίζαμε”, παραδέχθηκε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ και προέβλεψε οριακή ανάπτυξη 0,2% για το τρέχον έτος, αναθεωρώντας την προηγούμενη εκτίμηση της Κυβέρνησης για αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,3%.

Στη Ζώνη του Ευρώ, ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν 2,8% τον Ιανουάριο του 2024, από 2,9% τον Δεκέμβριο του 2023. Σε δομικό επίπεδο, ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,3% τον Ιανουάριο, από 3,4% τον Δεκέμβριο. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά, ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν 3,1% τον Ιανουάριο του 2024, από 3,4% τον Δεκέμβριο του 2023 και 10%, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Eurostat.

Οι ελεγχθείσες οικονομικές καταστάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το 2023 εμφανίζουν ζημία ύψους 1.266 εκατ. ευρώ (2022: 0) η οποία θα καταγραφεί στον ισολογισμό της ΕΚΤ, προκειμένου να συμψηφιστεί με μελλοντικά κέρδη. Η ζημία αυτή λαμβάνει υπόψη την αποδέσμευση ολόκληρου του ποσού της πρόβλεψης έναντι χρηματοοικονομικών κινδύνων, ύψους 6.620 εκατ. ευρώ, με την οποία καλύφθηκε μέρος των ζημιών που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια του έτους. Δεν θα γίνει διανομή κερδών στις Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες της Ζώνης του Ευρώ για το 2023. Η ΕΚΤ είναι πιθανόν να καταγράψει ζημίες και τα αμέσως επόμενα έτη, αλλά στη συνέχεια προβλέπεται να επανέλθει σε διατηρήσιμη κερδοφορία.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας υποχώρησε στις 201000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 17 Φεβρουαρίου, από 213000 μια εβδομάδα νωρίτερα. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 218000.

Οι μεταπωλήσεις κατοικιών ανέκαμψαν τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ, μετά τη μικρή πτώση του Δεκεμβρίου. Ειδικότερα, οι μεταπωλήσεις ενισχύθηκαν 3,1% σε σχέση με τον Δεκέμβριο, στον εποχιακά προσαρμοσμένο ετήσιο ρυθμό των 4 εκατομμυρίων μονάδων, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Μεσιτών (NAR). Η άνοδος ήταν οριακά μεγαλύτερη από τις προβλέψεις των αναλυτών για 3,97 εκατ. μονάδες.

Σε αναθεώρηση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη της Αμερικανικής Οικονομίας προχώρησε η S&P, επικαλούμενη τη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση του ΑΕΠ στο δεύτερο εξάμηνο του 2023 και την ισχυρή Αγορά εργασίας. Ο Οίκος αξιολόγησης προβλέπει πλέον ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα αυξηθεί κατά 2,4% φέτος, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη κατά 1,5%.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,1 δισ. ευρώ, στα 98,4 δισ. ευρώ.

Επιβράδυνση του ετήσιου πληθωρισμού στην Ελλάδα στο 3,2% τον Ιανουάριο του 2024, από 3,7% τον Δεκέμβριο του 2023, έδειξαν τα τελικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat. Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός εμφάνισε πτώση 0,9% στην Ελλάδα.

“Εναρμονισμένα με τις εκτιμήσεις ήταν τα μεγέθη που ανακοίνωσε ο ΟΤΕ” σύμφωνα με πρώτη ανάλυση της Eurobank Equities, στην οποία επισημαίνεται ότι η ανταμοιβή των μετόχων θα είναι ελαφρά υψηλότερη από αυτή της περασμένης χρονιάς. Η Χρηματιστηριακή δίνει τιμή - στόχο τα 15,1 ευρώ και σύσταση “hold”.

Η Citigroup επαναλαμβάνει τη σύσταση “buy” με τιμή - στόχο τα 21 ευρώ και η Alpha Finance επιβεβαιώνει την τιμή - στόχο των 18,08 ευρώ με σύσταση “buy”.

Σε ανοδική αναπροσαρμογή της τιμής - στόχου για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, στα €4,90 από €3,92 προηγουμένως προχώρησε η Alpha Finance, συνεκτιμώντας τις θετικές προοπτικές που αναπτύσσονται χάρη στη δυναμική τάση των εσόδων και στη διαρκή προσπάθεια του Ομίλου να ενισχύσει τα έσοδα που λαμβάνει από προμήθειες.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΡΑΙΓ και ΣΑΡ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΕΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Quest.

Δεν ικανοποιεί η τελική εικόνα με 57 ανοδικούς τίτλους, έναντι 73 πτωτικών, ενώ 23 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 2%.

---ΧΠΑ

Διορθωτικών συνεδριάσεων συνέχεια στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (26.945 συμβόλαια).

Στα 4.735 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.691 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 1.535 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.535 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 202 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 202 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.037, 978 για τον Μάρτιο και 59 για τον Απρίλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.448,5), κινήθηκε μεταξύ 3.445 και 3.485,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 90, 90 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.239,5), κινήθηκε μεταξύ 1.232 και 1.242 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Μάρτιο 0 για τον Απρίλιο και 0 για τον Μάιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.531).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.606), Πειραιώς (5.596), Εθνική (1.043), ΔΕΗ (342), Alpha Bank (10.161), Ιντρακόμ (530), ΑΔΜΗΕ (1.165), Ελλάκτωρα (384), Ελ. Πετρέλαια (776), Τέρνα Ενεργειακή (424), Viohalco (128), ΟΤΕ (933), ΕΧΑΕ (262), Ιντρακάτ (590), Μυτιληναίο (258), ΓΕΚ (276), ΕΛΧΑ (597), Cenergy (144), Αεροπορία Αιγαίου (462).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 175.901, Πειραιώς 80.162, Eurobank 28.408, Εθνική 15.891, ΑΔΜΗΕ 31.173. ΔΕΗ 29.815, Τέρνα Ενεργειακή 21.862, ΕΧΑΕ 10.584, ΓΕΚ 12.005.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 58.704.045 τεμ., (από 57.599.597 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.888.533 τεμ. (34.888.533), ΟΠΑΠ 1.612.219 τεμ. (1.612.219), Εθνική 14.361.285 τεμ. (14.408.680), ΟΤΕ 1.798.230 τεμ. (1.558.230), Πειραιώς 897.352 τεμ. (897.352), ΓΕΚΤΕΡΝΑ 6.203.698 τεμ. (6.203.698)

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                               Name of Issuer              NSP           Date

ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕΠΕΥ

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, ΑΚΙΝΗΤΩΝ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

5,80%

 2024-01-19

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v