Χρηματιστήριο: Εβδομάδα κρησάρα στην οροσειρά των 1.400 μονάδων

Με πολλά ορόσημα το επόμενο 5νθημερο στη σκακιέρα της εγχώριας αγοράς, που θα καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις των επενδυτών από τις νέες κορυφές 13ετίας. Τι δείχνει ο τεχνικός ορίζοντας για τους βασικούς δείκτες.

Χρηματιστήριο: Εβδομάδα κρησάρα στην οροσειρά των 1.400 μονάδων

Εβδομάδα κρησάρα για το Χρηματιστήριο Αθηνών αυτή που ξεκινά τη Δευτέρα από τα όρια των 1.400 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη. Από υψηλά 13 ετίας οι επενδυτές, ενώ στις διεθνείς αγορές οι long συνεχίζουν ανοδικά παρά τις αβεβαιότητες που επικρατούν.

Με νέα εβδομαδιαία άνοδο 1,43% ο Γενικός Δείκτης στις 1.401,01 μονάδες, με την αποτίμηση των εισηγμένων να πλησιάζει προς το όριο των 100 δισ. (στα 97,7 δισ.) και με την εισαγωγή μετοχών του ΔΑΑ "Ελευθέριος Βενιζέλος" να συμβάλει στην διεύρυνση των μελών της επενδυτικής κοινότητας. Όφελος, που -υπό προϋποθέσεις- θα μπορούσε να λειτουργήσει προς την εμβάθυνση της "ρηχής"-ακόμη- αγοράς.

Από τις 3.408,07 ο FTSE25 με άνοδο 0,90%, από τις 1.225,06 ο Δείκτης Τραπεζών με 1,19% επιβεβαιώνοντας την επιθετικότερη τάση των τραπεζικών έναντι των blue chips.

Με αυξημένες συναλλαγές η νέα άνοδος- εύλογα με την εισαγωγή των μετοχών του ΔΑΑ- στα 182,3 εκατ. η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών. Ικανοποιητικό μέγεθος, που μπορεί να συντηρηθεί και την προσεχή εβδομάδα λόγω της 3μηνιαίας αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI, της ένταξης των μετοχών του "Ελευθέριος Βενιζέλος" στους δείκτες αλλά και των σημαντικών εξελίξεων που προοιωνίζονται, κατ' αρχήν στον τραπεζικό κλάδο.

Την Τετάρτη, μετά την συνεδρίαση η ανακοίνωση μεγεθών 2023 της Πειραιώς, με τους αναλυτές να αναμένουν κερδοφορία τέταρτου 3μηνου στα 220 εκατ. ενώ συγκεκριμένοι (ενδεικτικά Μάνος Χατζηδάκης) δεν αποκλείουν η διοίκηση να ανακοινώσει και μέρισμα χρήσης (εκτίμηση για 7 λεπτ'α/μετοχή). Εκτίμηση που εάν και εφ' όσον επιβεβαιωθεί θα σηματοδοτεί στην πράξη σοβαρότατη αλλαγή πλεύσης τόσο για την τράπεζα όσο για τον κλάδο.

Στα 840 εκατ. οι εκτιμήσεις των αναλυτών για την αμιγώς λειτουργική κερδοφορία του 2023, με την ενημέρωση των επενδυτών από την διοίκηση να "ανοίγει" και το θέμα χρονισμού της διάθεσης του 27% (μέρους ή όλου) από το ΤΧΣ.

Στα 3,834 ευρώ η μετοχή, με εβδομαδιαία άνοδο 0,37% και 19,81% από την αρχή του έτους. Στα 4,793 δισ. η αποτίμηση, στην 7η θέση της σχετικής κατάταξης.

Την ίδια ημέρα, πριν την έναρξη της συνεδρίασης ανακοινώνει μεγέθη η Coca Cola HBC, με τους αναλυτές να εστιάζουν αφ' ενός στην πορεία της νέας θυγατρικής στην Αίγυπτο-όπως και σε βασικούς συντελεστές κόστους- αφ' ετέρου σε ενδεχόμενες επιπτώσεις λόγω των "γεωπολιτικών".

Κοινός τόπος πως η μετοχή της Coca Cola Hellenic- κύρια εισαγωγή/διαπραγμάτευση στον FTSE100/Λονδίνο- δέχθηκε πιέσεις απόρροια ανησυχιών για ακριβώς αυτούς τους λόγους (παρουσία στην Ρωσία, εξελίξεις στη Μέση Ανατολή) και ως πάντα συμβαίνει μέρος των πωλήσεων "έφθασε" μέχρι και το ΧΑ. Στο 5,95% οι εβδομαδιαίες απώλειες για τον "βαρύ" τίτλο του ομίλου, στα 25,77 ευρώ, σε διόρθωση 2,46% από την αρχή του έτους και μείωση της αποτίμησης στα 9,611 δισ. ευρώ.

Στα υπόψη, καθώς η "βαριά" Coca Cola HBC θα μπορούσε να λειτουργήσει ως "όπλο" στα χέρια των short. Παρότι στην αγορά Παραγώγων τα 54 Συμβόλαια- με discount 0,92%- δεν "δείχνουν" τάση (λόγω του ελάχιστου αριθμού ΣΜΕ) χρήζει προσοχής από αύριο μέχρι και το πρωϊ της Τετάρτης.

Στα μεγέθη του Νοεμβρίου 2009 το ΧΑ -βάσει της αποτίμησης- αλλά με 200 εισηγμένες περισσότερες από τώρα. Για παλαιότερους παράγοντες της αγοράς η υπέρβαση ακριβώς αυτών των €100 δισ. θα σηματοδοτεί-και σημειολογικά- τον 15ετή κύκλο δοκιμασίας, απαξίωσης και αρνητικής δημοσιότητας, εξελίξεων για το ΧΑ που "ξανά βγαίνει" στο επενδυτικό προσκήνιο.

Στις κινήσεις του "έξυπνου χρήματος" αναφερόταν ο Στέφανος Κοτζαμάνης, θα σταθώ στην επισήμανση του ιδίου πως τους προηγούμενους 7 μήνες αντλήθηκαν, μέσω ΧΑ, κεφάλαια €4 δισ. Προφανές το όφελος για τις εταιρείες, την επιχειρηματικότητα, αδιαμφισβήτητη η σημασία της κεφαλαιαγοράς ως λειτουργικού/ενεργού παράγοντα χρηματοδότησης σε περίοδο υψηλών επιτοκίων/ποσοτικής σύσφιξης.

Στην σύνθεση του Γενικού Δείκτη-από αύριο- ο ΔΑΑ, με τιμή "κλεισίματος" Παρασκευής (9,17 ευρώ)- σύντομα και σε διεθνείς, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει σε πρώτη φάση. Από την Τετάρτη και στον δείκτη FTSE/Russell.

Το βράδυ της Δευτέρας η 3μηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, με 10 μετοχές ο MSCI Standard Greece, και πιθανές προσθήκες σε μία από τις επόμενες αναδιαρθρώσεις.

Στα 25,60 ευρώ η μετοχή του ομίλου ΤΙΤΑΝ Cement International, με εβδομαδιαία άνοδο 5,35% και 19,35% από την αρχή του έτους. Σε μία από τις καλύτερες εκκινήσεις (έτους) για τη μετοχή της ιστορικής τσιμεντοβιομηχανίας, με ισχυρό- πλέον- αποτύπωμα στην αγορά των ΗΠΑ και αποτίμηση που πλησιάζει τα 2 δισ. ευρώ. Δυνητική η επιστροφή στον MSCI Standard Greece το 2024.

Πρώτη φορά στην (χρηματιστηριακή) ιστορία του ο όμιλος Motor Oil αποτιμάται πάνω από τα 3 δισ. ευρώ, αποτέλεσμα και όσων ανέλυε ο Γιώργος Α. Σαββάκης.

Την Τρίτη, οι μέτοχοι της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα κληθούν να αποφασίσουν για την αμκ (χωρίς δικαίωμα προτίμησης).

Στα 14,60 ευρώ η μετοχή, με εβδομαδιαία άνοδο 3,84% και 10,94% από την αρχή του έτους. Στα 15,49 της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής με απώλειες 2,58% για το 2024 αλλά με ανοδική αντίδραση την τελευταία εβδομάδα. Με θετικό πρόσημο 2,79% παρά την διόρθωση 2,33% την Παρασκευή.

Σημαντικές εξελίξεις και στο παρασκήνιο, με αφορμή την ανακοίνωση της Κομισιόν για την ΔΕΗ, την αλλαγή ηγεσίας στον ΟΤΕ, στις νέες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, στις κυοφορούμενες εξελίξεις σε "μέτωπα αιχμή".

Στα 11,90 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ, διορθώνοντας 4,72% την τελευταία εβδομάδα με συνέπεια η αποτίμηση να μειωθεί στα 4,545 δισ. χάνοντας την 7η θέση από την Πειραιώς. Απόρροια εσπευσμένων πωλήσεων, κυρίως από βιαστικούς (που άλλωστε έγραφαν διψήφια κέρδη από την αρχή του έτους) πλην όμως παλαιότεροι του ΧΑ θυμίζουν ότι μία επίσης ξεχασμένη υπόθεση- από το 2008- διευθετήθηκε προ 2ετίας, επιχειρώντας να καταδείξουν ακριβώς αυτό δλδ πως δεν λύνονται όλες οι περιπτώσεις με την επιβολή προστίμων και ότι στην τελική μπορεί και να χρειαστούν 10-15 χρόνια για να διευθετηθεί.

Στο άλλο "καυτό" μέτωπο-όπως εξελίσσεται, στα telecoms η διαδοχή Μιχάλη Τσαμάζ από τον Κώστα Νεμπή με τον "νέο" να πέφτει στα βαθιά σε μία συγκυρία που στον κλάδο προοιωνίζονται "πολεμικές" εξελίξεις. Δεδομένης της πρόθεσης της ΔΕΗ να μπει στο "παιχνίδι", του fund BC Partner να αποεπενδύσει και του CVC Capital να διαδραματίσει ακόμη πιο ενεργό ρόλο, όλα είναι ανοιχτά.

Ο ΧΑΜαιλέων, στην προσφιλή δηκτική τακτική του "φωτογραφίζει" μέρος της εικόνας σημειώνοντας πως "...το χαμηλό, συγκριτικά, χρηματοδοτικό κόστος αποτελεί μια εξίσου κρίσιμη παράμετρο αναφορικά με τη φημολογούμενη διάθεση επέκτασης της ΔΕH στον τομέα των τηλεπικοινωνιών από κοινού με τη CVC Capital Partners. Η ΔΕΗ δρομολογεί επενδύσεις της τάξης των 800 εκατ. ευρώ σε οπτικές ίνες και η παραπάνω επένδυση λαμβάνει επίσης χρηματοδότηση από ΤΑΑ.

Τέλος, η δυνατότητα χρηματοδότησης οργανικής ανάπτυξης με χαμηλό μέσο κόστος δανεισμού δημιουργεί…χώρο για αξιοποίηση ταμειακών ροών για εξαγορές...".

Ομως, θα σταθώ και στην άλλη επισήμανση του ΧΑΜ, για την Autohellas για το πως μία εταιρεία/εισηγμένη αξιοποιώντας την χρηματοδότηση/δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης πετυχαίνει μείωση του μέσου κόστους δανεισμού.

Εβδομάδα άκρως ενδιαφέρουσα, που στο "κλείσιμο" της έχει και την λήξη της απλής σειράς στα Παράγωγα. Περιορισμένη η μόχλευση, περισσότερο τυπική, παρά ουσιαστική, η συνδρομή του ΧΠΑ.

ΑΔΜΗΕ (2,375), Intracom Holdings ( 4,065 ),AVAX (1,774), Intralot (1,24) και Τεχνική Ολυμπιακή (3,05) η 5άδα από τις 20 μετοχές του FTSEMidCap με τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο. Και μάλιστα με "βλέψεις" για κάτι καλύτερο από Intrakat που με αποτίμηση 769 εκατ. και Intralot στα 749 εκατ. φαίνεται ότι θα διεκδικήσουν μία θέση στον FTSE25 Large Cap, μέσα στο 2024.

Τεχνικά, σύμφωνα με τη μέτρηση του Ηλία Ζαχαράκη, οι 3.436 μονάδες είναι σημείο καμπής για τον FTSE25. Κλειδί ο τραπεζικός, με τις 1.209 stop για long θέσεις, ενώ αντίσταση είναι οι 1.266 μονάδες. Περισσότερες "τεχνικές συντεταγμένες" θα δοθούν Δευτέρα (στον Εκηβόλο).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v