Σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. οι 300 εκατ. μετοχές της “Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών”, με κωδικό ΟΑΣΗΣ “ΔΑΑ” και τιμή έναρξης διαπραγμάτευσης μετοχής €8,20. Για τις τρεις πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης, το ημερήσιο όριο διακύμανσης της τιμής της μετοχής είναι ελεύθερο.
Η πιο σημαντική είσοδος Εταιρείας στο Χ.Α. από το 2007, ξεκίνησε σήμερα τη διαπραγμάτευση στην Κύρια Αγορά, με τους αναλυτές να σημειώνουν ότι “η πορεία της μετοχής, μεσοπρόθεσμα και αφού αποβιβαστούν οι ‘γρήγοροι’ θα εξαρτηθεί και από τη σχέση της αποτίμησης που έχουν αντίστοιχες Υποδομές Αεροδρομίων, Εισηγμένες σε Ξένα Χρηματιστήρια”.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος του Δ.Α.Α. κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τα 9,56 ευρώ (+16,59%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο χαμηλό ημέρας και στα 9,16 ευρώ, με ημερήσια κέρδη 11,71%, ενώ απασχόλησε το 38,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, καθώς διακίνησε 9675719 τεμ.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, καθώς σήμερα “αποβιβάστηκε” μεγάλη μερίδα από “ραντιέρηδες” που περίμεναν κάπως καλύτερο ντεμπούτο, σύμφωνα με την τεράστια υπερκάλυψη, αλλά δεν τους προέκυψε, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε στις ρευστοποιήσεις και το κλίμα ελεγχόμενης διόρθωσης στο Χ.Α.
“Ως ‘κομβική εξέλιξη’ για το Χρηματιστήριο Αθηνών, που στέλνει ένα μήνυμα για τη δυναμική ανάπτυξής του, αποτελεί η είσοδος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκδοση των τελευταίων 18 ετών και σηματοδοτεί το πέρασμα της Εταιρείας σε νέα φάση ανάπτυξης”, δήλωσε ο CEO της ΕΧΑΕ, Γιάννος Κοντόπουλος.
Από την άλλη και σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη (Beta Sec.), “η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών είχε πανηγυρικό χαρακτήρα. Όχι μόνο για το μέγεθος της επιτυχίας μιας τόσο απαιτητικής εισαγωγής Εταιρείας με ισχυρό διεθνές αποτύπωμα, αλλά γιατί θα πετύχει αυτό που άλλες προσπάθειες δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν: Ξαναβάζει το Ελληνικό Χρηματιστήριο στο χάρτη των Ανεπτυγμένων Αγορών, ενεργοποιώντας περισσότερο και ποιοτικότερο ενδιαφέρον για Ελληνικό ρίσκο. Και αυτό είναι το μεγάλο κέρδος μακροπρόθεσμα”.
Από εκεί και πέρα, εύκολα η σημερινή συνεδρίαση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί δύο όψεων, καθώς ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε τις συναλλαγές ήπια ανοδικά, αναρριχόμενος μέχρι τις παρυφές των 1408 μονάδων, όμως στην πορεία οι εν δυνάμει πωλητές πήραν περισσότερες πρωτοβουλίες, με κύριο εκφραστή του “profit taking” τον Τραπεζικό κλάδο και τον τίτλο της ΔΕΗ (-3,84%), μετά την ανακοίνωση της Κομισιόν για παραβίαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ (λεπτομερέστερη αναφορά στη συνέχεια του σχολίου).
Στα αξιοσημείωτα της σημερινής συνεδρίασης, ο υψηλότερος τζίρος του τελευταίου διμήνου, με τον αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 8/12/2023 (326,4 εκατ.).
Με αρνητικό βηματισμό κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους επενδυτές να τιμολογούν τις ανακοινώσεις των εταιρικών κερδών και ταυτόχρονα να παρακολουθούν τις δηλώσεις αξιωματούχων των Κεντρικών Τραπεζών για την πορεία των επιτοκίων. Η προσοχή και στην Αγορά ομολόγων, όπου συνεχίζεται η αναρρίχηση των αποδόσεων. Να σημειωθεί ότι μόλις χθες ο DAX έκλεισε σε νέα ιστορικά υψηλά, ξεπερνώντας τις 17000 μονάδες.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και για όσους ασχολούνται με τα στατιστικά, αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή ήταν η πρώτη διορθωτική συνεδρίαση μέσα στον Φεβρουάριο και η έβδομη από την αρχή του χρόνου, με τους παράγοντες της Αγοράς να την θεωρούν σαν απόλυτα αναμενόμενη εξέλιξη.
Τεχνικά, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τις 1379 μονάδες, ενώ αξίζει προσοχής ότι παραμένει ανοιχτό το “gap” μεταξύ 1382 και 1376 μονάδων.
Λίγες ήταν οι επιλογές των αγοραστών στο ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ στα “χαμηλότερα στρώματα του ταμπλώ” ήταν εμφανής η απόσυρση των αγοραστών προς χαμηλότερα επίπεδα, φαινόμενο που παρουσιάζεται στο Χ.Α. στην πρώτη επιδείνωση του κλίματος.
“Βαριά η ευθύνη” για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, καθώς καλούνται να δείξουν:
Πρώτον, που θα κατευθυνθεί η ρευστότητα, που έφεραν σήμερα οι πωλήσεις των “γρήγορων” στην μετοχή του Δ.Α.Α. και αν θα υπάρξει διάθεση αναζήτησης νέων επενδυτικών επιλογών, που θα “φρενάρουν” την διόρθωση προς χαμηλότερα επίπεδα.
Δεύτερον, αν η διόρθωση και η επιστροφή χαμηλότερα των 1400 μονάδων, θα κινητοποιήσει χαρτοφυλάκια που παρέμεναν εκτός Αγοράς, με αυξημένα πιστωτικά υπόλοιπα.
Σε κάθε περίπτωση και όπως επεσήμανε από χθες η στήλη, “για να υπερφαλαγγιστεί η ζώνη 1400 – 1450 θα χρειαστούν ‘γερά χέρια’, νέα ενίσχυση του τζίρου, αλλά και βοήθειες από το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα”.
Στα άξια αναφοράς το κλείσιμο της μετοχής της Motor Oil σε νέο ιστορικό υψηλό (+3,45% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), αλλά και η επιστροφή των φημών για πιθανές μετοχικές εξελίξεις στην ΤΕΝΕΡΓ (+2,45%).
Δεν δείχνουν διαθέσεις αποκλιμάκωσης οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Έτσι, στο 4,42% αναρριχάται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,12% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,339% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.
Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1407,71 (+0,28%) και 1382,38 μονάδων (-1,52%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1395,38 (-0,60%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1397,14 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,47%.
Ο τζίρος στα 232,1 εκατ., από τα οποία τα 6,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ, ΙΚΤΙΝ, ΜΠΕΛΑ, ΕΛΣΤΡ, ΟΛΠ, ΔΑΑ, ΚΡΙ, ΕΧΑΕ, CENER, ΕΤΕ, ΟΤΕ), ενώ ΔΑΑ και ΔΕΗ απασχόλησαν το 56% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τον συνολικό τζίρο των 232,1 εκατ., τα 124,4 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
“Ο Ικτίνος μετά από σημαντική διόρθωση 11/2 χρόνου, έχει κάνει σημαντική βάση στην ζώνη του 0,44 κάνοντας παράλληλα και ‘πακέτα’ τις 2 τελευταίες συνεδριάσεις. Έτσι λοιπόν με ‘stop’ το 0,44 σε εβδομάδα και μέρα, μπορούμε να στοχεύσουμε στο 0,5450 σε πρώτη φάση, με ενδιάμεση αντίσταση στο 0,50. Συνήθως μετά τα ‘πακέτα’ χρειάζονται κάποιες μέρες για να βγει κίνηση. Η Αγορά ψάχνει μια αφορμή να διορθώσει. Είναι πολλά τα λεφτά και από την άλλη οι Ξένοι Θεσμικοί δεν βρίσκουν μεγάλη προσφορά. Σε ότι αφορά την ΔΕΗ, αποτέλεσμα σε ότι και να κάνει η ΕΕ θα έχουμε μετά από πολλά χρόνια. Στην εβδομαδιαία ανάλυση είχαμε στοχεύσει την ζώνη των 1409 μονάδων που είναι και το πάνω μέρος του καναλιού. Από εκεί ήρθε και η διόρθωση. Η διάσπαση του 1391 έβγαλε πίεση, με την Αγορά, στην παρούσα, να κάνει προσπάθεια να κλείσει με ένα ‘spike’. Θυμίζουμε ότι ακόμα το ‘stop’ στο Intraday είναι στις 1344 μονάδες και το πιο πιθανό είναι το επίπεδο να ανέβει αισθητά στις επόμενες συνεδριάσεις”, αναφέρει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
“Περιμένουμε κάποιες ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, με την έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών του Αεροδρομίου της Αθήνας να είναι στο επίκεντρο”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Optima Bank.
“Στο επίκεντρο βρέθηκε σήμερα ο τίτλος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, μετά και την θεαματική υπερκάλυψη. Στα σημαντικότερα μάκρο της ημέρας οι εβδομαδιαίες αιτήσεις ενυπόθηκων δανείων και το εμπορικό ισοζύγιο Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ, ενώ συνεχίζονται οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων Δ τριμήνου 2024. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η βιομηχανική παραγωγή Δεκεμβρίου στην Γερμανία κινήθηκε σε αρνητικό έδαφος σε μηνιαία και ετήσια βάση, αλλά και χαμηλότερα των εκτιμήσεων”, επισημαίνει η Depolas Investment Services.
“Πλησιέστερη στήριξη το πρόσφατο ανοδικό ‘χάσμα’ των 1376 μονάδων. Ξεκίνησε η διαπραγμάτευση των μετοχών του Δ.Α.Α., ενώ η γ.σ. της Jumbo ενέκρινε προμέρισμα 0,60 ευρώ/μετχ.”, σημειώνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
“Σε μια τόσο επιθετικά ανοδική κίνηση, κάθε διορθωτικό σκέλος μπορεί να δώσει, υπό προϋποθέσεις, ευκαιρίες (επανα)τοποθέτησης υπέρ της ισχύουσας κατεύθυνσης, όπως επισημαίνει ο Συμεών Μαυρουδής.
Στην περίπτωση, μάλιστα, που κάποιος θα στοχεύσει σε μια “βεντάλια” μετοχών που ήδη έχουν υπεραποδώσει το τελευταίο διάστημα, δύσκολα μπορεί να λαθέψει, ειδικά αν κάνει λίγη υπομονή.
Εξάλλου, οι παράγοντες που οδήγησαν έως εδώ την ανοδική τάση και που θεωρητικά θα συνεχίσουν να την οδηγούν, δεν έχουν εκλείψει.
Διαγραμματικά, τα πράγματα σε επίπεδο Γενικού Δείκτη είναι ακόμα πιο καθαρά, καθώς ο Δείκτης κορύφωσε με αρκετή ακρίβεια στις 1400 - 1405 μονάδες.
Μολονότι η ανακοίνωση της Κομισιόν σχετικά με τη ΔΕΗ επιβαρύνει το κλίμα, μολαταύτα δε αφορά σε μια εξέλιξη που θα έπληττε το σύνολο της Αγοράς μας, ακόμα κι αν πραγματικά πιστωθεί (εικάζεται ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος).
Στα θετικά, η επίσημη ανακοίνωση της Jumbo για την έκτακτη χρηματική διανομή μικτού ποσού 0,6€, εξ ου και η ανοδική κίνηση της μετοχής”, σημειώνει ο κ. Μαυρουδής (διαχειριστής χαρτοφυλακίου Fast Finance ΑΕΠΕΥ).
“O Γενικός Δείκτης εξακολουθεί να πραγματοποιεί υψηλά δεκαετίας με οδηγό τις Τράπεζες, έχοντας πραγματοποιήσει άνοδο πάνω από 25% από το χαμηλό του Οκτωβρίου, όπως σημειώνει ο Γιώργος Πήττας.
Σε αυτά τα επίπεδα έχουν πραγματοποιηθεί πλήθος ομολογιακών εκδόσεων με πολύ ικανοποιητικά επιτόκια και η πολύ επιτυχημένη εισαγωγή του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, που αποτελεί την μεγαλύτερη εισαγωγή στο ΧΑ εδώ και πολλά χρόνια.
Η επίτευξη των υψηλών δεκαετίας πραγματοποιήθηκε με ήπιο ρυθμό και τις περισσότερες Εταιρείες να δικαιολογούν την κεφαλαιοποίησή τους με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα και τις προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί.
Καταλαβαίνουμε εύκολα όμως ότι, η Αγορά είναι πλέον πολύ πιο επιρρεπής σε αρνητικές ειδήσεις που θα χαλάσουν την εικόνα της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ΔΕΗ, που αφού ανακοίνωσε σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες και εκπληκτικές προβλέψεις για την επόμενη τριετία, έχει πραγματοποιήσει άνοδο άνω του 40% από το χαμηλό του Οκτωβρίου. Παρόλα αυτά, μια ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παραβίαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων αρκούσε για να υποχωρήσει ως 7,5% ενδοσυνεδριακά.
Η Αγορά σαφώς διατηρεί το ανοδικό momentum, αλλά οι επιλογές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές πλέον”, τονίζει ο κ. Πήττας (αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Hellenic – American Sec.).
Περιήγηση στα “ρετιρέ” της Αγοράς
Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9,9), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,1), ΕΤΕ (6,5), ΟΠΑΠ (6,1), ΜΥΤΙΛ (5,4), ΟΤΕ (5,4), ΠΕΙΡ (4,8), ΔΕΗ (4,6), ΑΛΦΑ (4,1), ΜΠΕΛΑ (3,7), ΜΟΗ (3), ΕΛΠΕ (2,3), TITC (2), ΤΕΝΕΡΓ (1,9), BIO (1,7), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,5), CENER (1,4), ΛΑΜΔΑ (1,3) και ΑΡΑΙΓ (1,1 δισ. ευρώ).
Ξεκινώντας από τους τίτλους των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, δεν ήλθε σε επαφή με το “πράσινο” η Εθνική (-1,74%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν Alpha Bank (-1,96%), Eurobank (-1,26%) και Πειραιώς (-1,50%).
Μεταξύ 1250,13 (+0,41%) και 1209,34 μονάδων (-2,87%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1222,34 (-1,82%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1224,96 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,61%.
Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1124 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1265 μονάδες. Σε περίπτωση σημαντικής διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1099, 1049, 1026, 1015 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 998 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).
Καλύτερη του Τραπεζικού, η εικόνα στα υπόλοιπα blue chips, όπου με θετική μεταβολή “επέπλευσαν” οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+0,75%), ΕΛΠΕ (+0,52%), ΕΥΔΑΠ (+0,35%), ΜΟΗ (+3,45%), ΜΠΕΛΑ (+1,66%), ΟΤΕ (+0,08%), ΟΤΟΕΛ (+1,65%), ΣΑΡ (+5,57%) και ΤΕΝΕΡΓ (+2,45%).
Η Διοίκηση της Jumbo εκτιμά ότι με τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στις Χώρες που δραστηριοποιείται ο Όμιλος, τον προγραμματισμό για την λειτουργία νέων καταστημάτων και με την ελπίδα ότι η ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα θα εξομαλυνθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους, οι πωλήσεις του 2024 θα συνεχίσουν την αυξητική πορεία των περασμένων ετών, θα βελτιωθούν κατά 8% έως 10% περίπου με αντίστοιχη αύξηση της κερδοφορίας.
Σε επίπεδο Ομίλου, οι πωλήσεις, κατά τον Ιανουάριο 2024, αυξήθηκαν κατά 4% περίπου, σε σχέση με τον πολύ δυνατό Ιανουάριο του 2023. Για το 2024, στόχος του Ομίλου είναι να λειτουργήσουν 3 ακόμα υπερ-καταστήματα στη Ρουμανία και 1 υπερ- κατάστημα στην Κύπρο. Επιπλέον, αναμένεται η επαναλειτουργία των δύο καταστημάτων στην Ελλάδα, που σήμερα παραμένουν κλειστά λόγω των πλημυρών τον Σεπτέμβριο του 2023.
Να σημειωθεί ότι μετά από δύο συνεχόμενες διορθωτικές συνεδριάσεις, οι σημερινές ανακοινώσεις επανέφεραν τους αγοραστές και ο τίτλος της Jumbo (+1,66%) κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Οι στηρίξεις στα 25,74 (ημερήσιο “stop long”) και 25,38 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 27,20 ευρώ.
“Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε την ΔΕΗ για την προκαταρκτική της άποψη ότι παραβίασε τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της ΕΕ, πουλώντας Ηλεκτρική Ενέργεια στην Ελληνική Χονδρική Αγορά κάτω του κόστους, αποκλείοντας έτσι τους κύριους Ανταγωνιστές της. Η αποστολή κοινοποίησης αιτιάσεων δεν προδικάζει το αποτέλεσμα μιας έρευνας”, επισημαίνει ανακοίνωση της Κομισιόν.
Σύμφωνα με το Reuters, “εταιρείες που παραβιάζουν τους κανόνες της Κομισιόν για τον ανταγωνισμό αντιμετωπίζουν πρόστιμα έως 10% των Παγκόσμιων εσόδων τους”.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εισηγμένης, “η ΔΕΗ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα και αναγκαία μέτρα προκειμένου να προασπίσει τα δικαιώματά της”.
Ο τίτλος της ΔΕΗ δέχθηκε ισχυρές πιέσεις, βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 11,55 ευρώ (-7,60%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα 12,02 ευρώ, με ημερήσιες απώλειες 3,84%. Αν οι πωλητές συνεχίσουν να κινούνται επιθετικά, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στα 11,95 (ημερήσιο “stop long”) και στη ζώνη 10,19 – 10,17 (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).
Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα
Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+143,96%), ακολουθούμενη από ΦΒΜΕΖΖ (+98,73%), ΣΑΤΟΚ (+79,66%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+56,09%), ΓΚΜΕΖΖ (+51,59%), ΦΡΙΓΟ (+50,38%), ΚΟΥΑΛ (+52,96%) και MONTA (+32,98%).
Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων
Από σήμερα και μετά την μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της Ακρίτας (-3,64%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. με νέα ονομαστική αξία €0,65 (από €1,00) ανά μετοχή.
Από σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. οι 410.000 νέες (KΟ) μετοχές της Ίλυδα (-0,65%), που προέκυψαν από την πρόσφατη Α.Μ.Κ. λόγω άσκησης δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών, από 4 στελέχη της εταιρείας, με τιμή διάθεσης μετοχής €0,45. Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας ανέρχεται σε 8.636.132.
Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΚΑΜΠ (+0,43%), ΜΙΝ (+3,05%), ΜΕΡΚΟ (+1,27%), ΦΙΕΡ (+3,59%), MED (+0,83%), ΠΛΑΚΡ (+1,33%), ΜΟΝΤΑ (+1,60%) και ΕΠΙΛΚ (+3,57%).
Έως τα 0,992 (+5,31%) βρέθηκε να αναρριχάται η ΚΟΥΑΛ, διεκδικώντας νέα υψηλά 20ετιας, για να γυρίσει να κλείσει στο χαμηλό ημέρας των 0,93 ευρώ (-1,27%).
Επτά οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και υψηλά 6μηνου για ΑΔΜΗΕ (+1,30%).
Αυξομειώνει συναλλαγές, εν μέσω φημών για ενδιαφέρον όσον αφορά τα Ακίνητα του Ομίλου, ο Μουζάκης (+8,92%).
Σε υψηλά 188 μηνών Ιντρακόμ (+2,20% και πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις) και ΟΛΠ (+1,60%).
Σε υψηλά 24 ετών ο “υψοφοβικός” πάνω από τα 10,00 ευρώ Πετρόπουλος (+1,84%), όμως τα αποτελέσματα της παρελθούσας χρήσης θα δώσουν μονοψήφιο p/e.
Πήγε να κάνει κάτι, λόγω συνεχόμενων επιχειρηματικών ειδήσεων, η Mevaco (+4,28%), αλλά η συναλλακτική απαξίωση “απαγορεύει” την κίνηση προς σημαντικά υψηλότερα επίπεδα.
“Πακέτο” 200000 τεμ. για Ικτίνο στα 0,4660 ευρώ (τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με τον υψηλότερο όγκο των τελευταίων 27 μηνών και την μετοχή σε υψηλά 5μηνου) και “πακέτο” 61532 τεμ. για Έλαστρον (+1,09%) στα 2,75 ευρώ.
Μεταξύ -9,01% και +7,85% κινήθηκε το ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+2,54%), κλείνοντας σε νέα ιστορικά υψηλά. Προσοχή αν δώσει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 0,45 ευρώ.
Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών
Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1319 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1283, 1258, 1256 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1234 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στις 1450 μονάδες. Παραμένει ανοιχτό το “gap” στις 1382 – 1376 μονάδες.
Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3200 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3180, 3095, 3052 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 2998 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3450 μονάδες.
Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές
Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού. Αργία στην Ταϊβάν.
Αρνητικός βηματισμός στην Ευρώπη, με ανοδικές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.
Κέρδη για το Πετρέλαιο, προς το 1,0769 αντιδρά το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.
Πάνω από τα $2055 θέλει να επιστρέψει ο Χρυσός, προς τα $22,4 κινείται το Ασήμι.
Στα $43000 το Bitcoin, προς τα $2400 αντιδρά το Ethereum.
“Τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία και τα επιθετικά στοιχήματα της Αγοράς για γρήγορες μειώσεις επιτοκίων, σημαίνουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να είναι υπομονετική προτού χαλαρώσει το κόστος δανεισμού”, σύμφωνα με το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Ιζαμπελ Σνάμπελ.
Η Γερμανική βιομηχανική παραγωγή επέκτεινε την πτώση της για έβδομο μήνα τον Δεκέμβριο, κατά 1,6% από τον Νοέμβριο, έναντι προβλέψεων για πτώση 0,5%.
Οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν για τέταρτο συνεχόμενο μήνα τον Ιανουάριο, κατά 1,3% σε μηνιαία βάση, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2022, σύμφωνα με τον Πάροχο στεγαστικών δανείων, Halifax.
Τα προβλήματα στην Αγορά Εμπορικών Ακινήτων των ΗΠΑ, που έχουν ήδη πλήξει Τράπεζες στη Νέα Υόρκη και την Ιαπωνία, μεταφέρθηκαν και στην Ευρώπη. Το τελευταίο “θύμα” ήταν η Γερμανική Deutsche Pfandbriefbank, η οποία είδε τα ομόλογά της να υποχωρούν λόγω ανησυχίας για την έκθεσή της στον κλάδο. Και όπως δήλωσε εκτάκτως, “αύξησε τις σχετικές προβλέψεις λόγω επίμονης αδυναμίας των Αγορών Ακινήτων”. Περιέγραψε, μάλιστα, την τρέχουσα αναταραχή ως “τη μεγαλύτερη κρίση Ακινήτων μετά την οικονομική κρίση”.
Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ σημείωσε οριακή άνοδο τον Δεκέμβριο αλλά για το σύνολο του 2023 υποχώρησε. Ειδικότερα, το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε κατά 0,5% στα $62,2 δισ. τον Δεκέμβριο. Το ετήσιο έλλειμμα συρρικνώθηκε σχεδόν 19%, στα $773,4 δισ. το 2023. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πτώση από το 2009.
Επιστροφή στο Χ.Α.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 2,1 δισ., λόγω εισόδου του ΔΑΑ, στα 97,1 δισ. ευρώ.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΜΠΕΛΑ, ΟΤΟΕΛ και ΤΕΝΕΡΓ και με το θετικό οι ΕΤΕ, TITC. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Motor Oil, Autohellas και στο χαμηλό οι ΕΛΧΑ, Μυτιληναίος.
Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 63 ανοδικούς τίτλους, έναντι 79 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.
----ΧΠΑ
Συνεδρίαση διόρθωσης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (40.615 συμβόλαια).
Στα 5.979 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 6.062 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).
Στα 1.521 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.537 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).
Στα 80 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 80 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.019, 947 για τον Φεβρουάριο και 72 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.406), κινήθηκε μεταξύ 3.373,5 και 3.433 μονάδων.
Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.253,5).
Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Φεβρουάριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.543).
Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.504), Πειραιώς (7.349), Εθνική (1.225), ΔΕΗ (5.682), Alpha Bank (16.158), Ιντρακόμ (1.334), ΓΕΚ (247), Viohalco (246), ΕΧΑΕ (407), ΑΔΜΗΕ (3.024), Αεροπορία Αιγαίου (693), Ελλάκτωρα (181), Ελ. Πετρέλαια (278), Ιντρακάτ (298), Jumbo (260), ΕΛΧΑ (339), Τέρνα Ενεργειακή (623), Lamda Development (135), Μυτιληναίο (133), ΟΤΕ (258).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 156.012, Πειραιώς 85.361, Eurobank 30.936, Εθνική 17.377, ΑΔΜΗΕ 30.985. ΔΕΗ 30.025, Τέρνα Ενεργειακή 18.606, ΕΧΑΕ 11.269, ΓΕΚ 11.239.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.544.493 τεμ., (από 57.294.735 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.264.473 τεμ. (34.264.473), ΟΠΑΠ 1.612.492 τεμ. (1.612.492), Εθνική 14.848.148 τεμ. (14.912.934), ΟΤΕ 1.558.131 τεμ. (1.558.131), Πειραιώς 1.014.477 τεμ. (1.045.091), ΓΕΚΤΕΡΝΑ 6.303.698 τεμ. (6.303.698)
(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕΠΕΥ | ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, ΑΚΙΝΗΤΩΝ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ | 5,80% | 2024-01-19 |