Με τους βασικούς του δείκτες να κινούνται, κατά κύριο λόγο, με θετικό πρόσημο, το Ελληνικό Χρηματιστήριο συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά 13ετιας, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 3/5/2011 (1412,84 μονάδες).
Να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του ΔΤΡ σηματοδοτεί νέα υψηλά 99 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 25/11/2015 (1405,8 μονάδες).
Και στη σημερινή συνεδρίαση, τον απόλυτο έλεγχο της βραχυπρόθεσμης τάσης έδειξαν ότι τον έχουν οι “long”, με τις Τραπεζικές μετοχές σε ρόλο “ταγού” της Αγοράς και εναλλασσόμενους πρωταγωνιστές σε υπόλοιπα, μη Τραπεζικά, blue chips.
Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις που κυκλοφορούν στα χρηματιστηριακά γραφεία, η προσδοκία ένταξης του Χ.Α. σε “watch list” για επιστροφή στις Αναπτυγμένες Αγορές, συντηρεί το ενδιαφέρον των Ξένων χαρτοφυλακίων.
Από την άλλη, τα Τραπεζικά κέρδη του 2023 αναμένονται να είναι υψηλότερα των εκτιμήσεων αναλυτών, όπως και οι καθοδηγήσεις κερδοφορίας 2024 – 2025, από τις Διοικήσεις. Το θέμα είναι αν όλα τα παραπάνω, έχουν προεξοφληθεί από τις τρέχουσες αποτιμήσεις.
Από την άλλη, ασφαλώς και υπάρχει και η πιο επιφυλακτική σχολή σκέψης, που συνεχίζει να υποστηρίζει ότι “το Χ.Α. δύσκολα να μπορέσει την ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 1400 μονάδων, χωρίς να μεσολαβήσει ελεγχόμενη διόρθωση, έστω και ενδοσυνεδριακά”.
Βραχυπρόθεσμα, η Αγορά και οι περισσότεροι traders θα εστιάσουν στο ντεμπούτο του “ΕΛ. Βενιζέλος” την προσεχή Τετάρτη, στην τιμή των 8,20 ευρώ, αλλά και στη συμπεριφορά που θα έχει η μετοχή στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, όπου αναμένεται μαζική φυγή των “βιαστικών”, αν οι βραχυπρόθεσμες αποδόσεις ικανοποιούν.
Από την άλλη, όσοι επενδυτές δεν πήραν ικανοποιητικό ποσοστό και εκτιμούν πως ο Δ.Α.Α. θα είναι ο κύριος εκφραστής του τουριστικού κλίματος στην Ελλάδα, θα σπεύσουν να ενισχύσουν θέσεις.
Με αρνητικά πρόσημα και ελεγχόμενες απώλειες οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, δείχνουν αδυναμία να ακολουθήσουν τα νέα ιστορικά υψηλά των Dow Jones και S&P 500, που σημείωσαν στη συνεδρίαση της Παρασκευής.
Από την άλλη, ο πρόεδρος της Federal Reserve, Tζερόμ Πάουελ, επανέλαβε ότι “οι Αμερικανοί μπορεί να πρέπει να περιμένουν μετά τον Μάρτιο για να μειώσει τα επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα, καθώς οι αξιωματούχοι αναζητούν περισσότερα οικονομικά στοιχεία για να επιβεβαιώσουν ότι ο πληθωρισμός κατευθύνεται στο 2%. Δεν είναι πιθανό η Ομοσπονδιακή Επιτροπή της Fed, που καθορίζει τα επιτόκια, να φτάσει σε αυτό το επίπεδο εμπιστοσύνης, σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού, μέχρι τη συνεδρίασή της στις 19 - 20 Μαρτίου”.
Η προσοχή στην ανοδική κίνηση του Δολαρίου, που συνεχίζει να ανεβαίνει έναντι των περισσότερων σημαντικών Νομισμάτων Παγκοσμίως, αλλά και στην Αγορά ομολόγων.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί ότι η συναλλακτική δραστηριότητα, με την βοήθεια και των “πακέτων”, έμεινε σε ικανοποιητικά επίπεδα, ενώ αν συνυπολογιστεί η κίνηση των βασικών δεικτών, σχεδόν, μόνιμα με θετικό πρόσημο, μάλλον επιφυλακτική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.
“Μία κατηγορία μόνοι τους” οι τίτλοι των “MEZZ”, συνεχίζουν να προσφέρουν “συγκινήσεις” στο ταμπλώ, όπου ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+9,75%), ΦΒΜΕΖΖ (+6,36%) και ΓΚΜΕΖΖ (+5,01%) ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές σε νέα ιστορικά υψηλά.
Οι δηλώσεις Πάουελ επανέφεραν τις ανοδικές διαθέσεις των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων. Έτσι, στο 4,44% αναρριχάται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,12% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,351% σκαρφαλώνει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.
Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1384,81 (-0,01%) και 1397,57 μονάδων (+0,91%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1396,19 (+0,81%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1395,99 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,79%.
Ο τζίρος στα 145,5 εκατ., από τα οποία τα 24,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΛΠΕ, ΕΝΤΕΡ, ΟΤΟΕΛ ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΔΕΗ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΙΝΚΑΤ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΤΕ), ενώ ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΕΤΕ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 50% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τον συνολικό τζίρο των 145,5 εκατ., τα 128 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
“H διστακτικότητα που επέδειξε ο Powell, τουλάχιστον μεταφράζοντας τη ρητορική του, επέτρεψε ενδυνάμωση του Δολαρίου ΗΠΑ εξαιτίας πλήρωσης swaps, την ίδια ώρα που το Ευρώ παραμένει αδύναμο με το βλέμμα σε επικείμενες (εν καιρώ) μειώσεις επιτοκίων, ίσως και νωρίτερα της Fed. H ισοτιμία των δύο Νομισμάτων αντιμετωπίζει σοβαρότατα επίπεδα στήριξης, που ενδέχεται να κρίνουν τη μεσοπρόθεσμη τάση”, σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
“Την Τετάρτη ξεκινάει η διαπραγμάτευση των μετοχών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και η γ.σ. της Jumbo εγκρίνει προμέρισμα €0,60/μετχ. Η υπέρβαση της ιστορικής κορυφής των 1370 - 1379 μονάδων της 19/3/2014 επιτεύχθηκε με σχετική ευκολία, καθώς από καιρό η ‘πυξίδα’ δείχνει την αταλάντευτη ΒΑ πορεία του ΓΔ, στοχεύοντας πλέον την περιοχή των 1400 μονάδων”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
“Η έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών την Τετάρτη, είναι ο καταλύτης για την Αγορά αυτή την εβδομάδα”, σύμφωνα με την Piraeus Sec.
“Παρά τα υπεραγορασμένα τεχνικά επίπεδα, το επιλεκτικό ενδιαφέρον μπορεί να διατηρήσει τις τρέχουσες αποτιμήσεις και να απορροφήσει την πίεση της προσφοράς”, εκτιμά η Beta Sec.
“Το Χ.Α. δείχνει ότι, ενδεχομένως, έχει ανοδικά περιθώρια βραχυπρόθεσμα, αλλά παράλληλα λαμβάνει και την στήριξη των διεθνών μετοχικών δεικτών στην παρούσα φάση. Παρά ταύτα, συνεχίζουμε να απέχουμε από ενίσχυση θέσεων, λόγω ενός σημαντικά εμπροσθοβαρούς ράλι τιμών στο εξωτερικό, το οποίο πιθανότατα να ανακοπεί το επόμενο διάστημα. Σε μια τέτοια κατάσταση θα αξιολογήσουμε την συμπεριφορά των επενδυτών στο Χ.Α. Στο επίκεντρο αυτή την εβδομάδα θα βρεθεί αναμφισβήτητα ο τίτλος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών που ξεκινά την διαπραγμάτευση την Τετάρτη”, τονίζει η Depolas Investment Services.
“Η Αγορά κατάφερε να αφήσει πίσω της το ‘καταραμένο’ 1379 του 2014 και να καταγράψει νέο υψηλό 13ετιας, ενώ παράλληλα πέτυχε μία μεγάλη εισαγωγή μετά από πάνω από 25 χρόνια και μιλάμε για τεράστια επιτυχία. Η υπερκάλυψη του ‘Ελ. Βενιζέλος’ ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, θυμίζοντας εποχές 1999, τότε που όλοι έσπευδαν να γραφτούν σε νέες εισαγωγές, μόνο και μόνο για να πάρουν 10 τεμάχια, όπως υπενθυμίζει ο Ηλίας Ζαχαράκης.
Μέρος αυτών των κεφαλαίων θα παραμείνουν στην Αγορά, ενώ σίγουρα θα υπάρξει σημαντική προσέλκυση νέων.
Είμαστε σε μία φάση που την περιμέναμε να έρθει αργά, ή γρήγορα και φαίνεται να έρχεται ακόμα πιο γρήγορα από το αναμενόμενο.
Σίγουρα οι σταθεροί επενδυτές που ασχολούνται με την Αγορά πρέπει να συνεχίσουν να κινούνται με τις ίδιες αρχές, ακόμα και σε ένα τέτοιο περιβάλλον.
Είμαστε σε μία φάση που οι απαισιόδοξοι αρχίζουν και γίνονται “ταύροι” και οι αισιόδοξοι αρχίζουν να ανησυχούν τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.
Έχουμε πολλές φορές σχολιάσει ότι πρέπει να κινούμαστε ακριβώς ανάποδα στην Αγορά, μιας και οι ευκαιρίες πάντα έρχονται και οι περισσότεροι εκεί “πετάνε χαρτιά δίχως αύριο”.
Από την άλλη, επειδή δεν ξέρουμε το μέγεθος των Ξένων που ασχολούνται και θα συνεχίσουν να επενδύουν στην Αγορά, καλό θα ήταν να λειτουργήσουμε με τα “stop” που ο καθένας χρησιμοποιεί, χωρίς να αφήσουμε την ψυχολογία να μας επηρεάσει.
Μην ψάχνετε να δικαιολογήσετε αυτά που βλέπετε να συμβαίνουν, ούτε να διαβάζετε τα οικονομικά “παραπολιτικά” πιστεύοντας ότι θα μοιράσουν χρήμα. Τώρα αν οι περισσότεροι προσπαθούν να κερδίσουν την Αγορά “πηδώντας από το ένα χαρτί στο άλλο” σίγουρα α) χάνουν αποδόσεις και β) εύκολα στο γύρισμα θα πανικοβληθούν και θα γράψουν ζημιά.
Τεχνικά τώρα, δύσκολα κάποιος θα βρει σοβαρές μεσοπρόθεσμες αντιστάσεις στην Αγορά, μιας και δρόμος έχει ανοίξει ξεκάθαρα για πολύ υψηλότερα.
Ο Τραπεζικός είναι αυτός που κάνει την διαφορά, μιας και δεν έχει καμία σχέση με τις τιμές του ΓΔ και μάλιστα τον έχει κρατήσει πολύ χαμηλά, λόγω της ανακεφαλαιοποίησης του 2016 και του 2012.
Μην ξεχνάμε πως πλησιάζει το placement της Πειραιώς, που έσπευσε να βγάλει και νωρίτερα αποτελέσματα. Άλλωστε το μέγεθος του ενδιαφέροντος για το placement στην Νέα Υόρκη ήταν πολύ παραπάνω από το αναμενόμενο, εκπλήσσοντας τους πάντες.
Σε ημερήσιο γράφημα τώρα, η ζώνη του 1.400 είναι ένας σημαντικός μας στόχος, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, ενώ αν καταφέρουμε να κάτσουμε πάνω από το εν λόγω επίπεδο, η συνέχιση είναι δεδομένη. Το 1362 είναι κοντινή μας στήριξη, με κύρια την ζώνη του 1340, θυμίζοντας παράλληλα ότι το “stop” μας στην παρούσα είναι στο 1319, με πολλές πιθανότητες να ανέβει αισθητά.
Ο Τραπεζικός, λογικά, μέχρι και το placement της ΠΕΙΡ δεν θα προβληματιστεί και ειδικά όσο συντηρεί το 1194 σε κλείσιμο, στοχεύει στο 1266.
Υπενθυμίζεται ότι το περυσινό “new year rally” ολοκληρώθηκε τέλος Φεβρουαρίου, βγάζοντας την πρώτη σοβαρή διόρθωση του έτους.
Μπορεί να είμαστε φειδωλοί σε σχολιασμούς τίτλων, παρόλα αυτά σε μία τέτοια Αγορά όλοι πετυχαίνουν κινήσεις, αλλά πολύ δύσκολα αποδόσεις. Οπότε θεωρούμε προτιμότερο να προσπαθούμε να βοηθήσουμε στο δεύτερο κομμάτι, μιας και το κέρδος είναι και το βασικό μέλημα - σκοπός του επενδυτή, ή του trader. Οι Ιδιώτες πήραν το 4,3% από όσα ζητήθηκαν στην εισαγωγή του ΔΑΑ.
O S&P 500 τιμά το αγοραστικό σήμα στις 4850 μονάδες. Βρίσκεται σε υπεραγορασμένη ζώνη και ιστορικά υψηλά, με επόμενο κοντινό στόχο τις 5020 μονάδες και τελικό αποδέκτη τις 5150. Το θετικό momentum βοηθά και το κλίμα στη Λεωφόρο Αθηνών”, σημειώνει ο κ. Ζαχαράκης (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Fast Finance ΑΕΠΕΥ).
Περιήγηση στα “ρετιρέ” της Αγοράς
Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,2), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,1), ΕΤΕ (6,6), ΟΠΑΠ (6,1), ΜΥΤΙΛ (5,4), ΟΤΕ (5,4), ΠΕΙΡ (4,9), ΔΕΗ (4,8), ΑΛΦΑ (4,2), ΜΠΕΛΑ (3,6), ΜΟΗ (2,8), ΕΛΠΕ (2,3), TITC (1,9), ΤΕΝΕΡΓ (1,8), BIO (1,7), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,5), CENER (1,4), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1,1 δισ. ευρώ).
Ξεκινώντας από τους τίτλους των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η Πειραιώς (+2,36%), δεν ήλθε σε επαφή με το “κόκκινο” η Eurobank (+4,40%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν Alpha Bank (+1,90%) και Εθνική (+0,84%).
Τεχνικά και ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, ο τίτλος είναι σε ημερήσιο “long” με “stop” κάτω από τα 1,571 ευρώ και με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στα 1,528, 1,4855 και στη ζώνη 1,456 – 1,436 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 1,85 ευρώ.
Για την ΕΤΕ, το ημερήσιο “stop long” στα 6,65 ευρώ και οι επόμενες στηρίξεις στα 6,22, 5,952 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 5,837 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 7,50 ευρώ.
Για την ΕΥΡΩΒ, το ημερήσιο “stop long” στα 1,718 ευρώ και οι επόμενες στηρίξεις στα 1,686, 1,599, 1,585, 1,554 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1,535 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 2,00 ευρώ.
Τέλος για την ΠΕΙΡ, το ημερήσιο “stop long” στα 3,38 ευρώ και οι επόμενες στηρίξεις στα 3,246 3,152, 3,032 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και στα 2,95 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 4,00 ευρώ.
Μεταξύ 1208,88 (-0,15%) και 1241,11 μονάδων (+2,51%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1241,11 (+2,51%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1238,83 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,33%.
Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1124 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1250 μονάδες. Σε περίπτωση σημαντικής διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1099, 1049, 1026, 1011 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 993 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).
Μένοντας στον κλάδο με σημαντική υπερκάλυψη έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το εξαετές senior preferred ομόλογο της Alpha Bank. Η Τράπεζα άντλησε τελικώς 400 εκατ. ευρώ, με τις προσφορές να υπερβαίνουν τα 1,25 δισ. ευρώ για την ομολογιακή έκδοση που ωριμάζει στις 12 Μαΐου του 2030. Η υπερκάλυψη οδήγησε και σε μείωση της απόδοσης του τίτλου, στο 5,125%. Υπενθυμίζεται ότι οι πρώτες σκέψεις για το κουπόνι της έκδοσης (IPTs) έδιναν απόδοση 5,5%.
Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “νέα προγράμματα εθελούσιας εξόδου προετοιμάζουν οι Τράπεζες, με την ποιοτική διαφορά ότι θα είναι στοχευμένα και μικρότερης περιμέτρου, ως προς τον αριθμό των εργαζόμενων στους οποίους θα απευθύνονται. Την ίδια στιγμή θα προχωρήσουν σε επίσης στοχευμένες προσλήψεις προσωπικού, με διαφορετικά, όμως, προσόντα, καθώς το banking έχει ήδη αλλάξει και απαιτεί νέες δεξιότητες, με αιχμή την Τεχνολογία”.
Η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού της Κύπρου ενέκρινε την πράξη συγκέντρωσης για την αύξηση του ποσοστού της Eurobank στο μετοχικό κεφάλαιο της Hellenic Bank Public Company Limited. Η συναλλαγή υπόκειται πλέον υπόκειται πλέον στις εγκρίσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Εφόρου Ασφαλίσεων της Κύπρου. Μετά την ολοκλήρωση των συναλλαγών, η συμμετοχή της Eurobank θα ανέλθει συνολικά σε 55,3%, από 29,2% που είναι σήμερα.
Σαφές πλεονέκτημα των “πράσινων” τίτλων, δείχνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου υστέρησαν οι ΔΕΗ (-0,16%), ΕΕΕ (-0,15%), ΕΛΧΑ (-0,22%), ΕΥΔΑΠ (-1,89%), ΜΟΗ (-0,08%), ΜΠΕΛΑ (-0,23%), CENER (-0,27%) και ΤΕΝΕΡΓ (-0,27%). Αμετάβλητη η μετοχή της TITC.
H Μυτιληναίος έλαβε άδεια έρευνας και εκμετάλλευσης, από την Ghana Integrated Aluminium Development Corporation, για την έρευνα και μετέπειτα εκμετάλλευση κοιτασμάτων Βωξίτη στην Περιοχή Ninayhin - Mpasaaso. Η Περιοχή που περιλαμβάνει τα υπό παραχώρηση κοιτάσματα ορίζεται ως “NinayhinBlock C”, εκτιμάται ότι διαθέτει γεωλογικά αποθέματα περίπου 300 εκατ. τόνους Βωξίτη και αναμένεται να παράγει έως και περίπου 10 εκατ. τόνους Βωξίτη ετησίως, ή αντιστοίχως ετήσιο κύκλο εργασιών ύψους $500 εκατομμυρίων (σε σημερινές τιμές Αγοράς).
Λίγο πάνω από τα 38,00 ευρώ συνεχίζει να κινείται η μετοχή της ΜΥΤΙΛ (-0,63%). Ο τίτλος είναι σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 37,30 ευρώ και την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 39,32 ευρώ.
Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,42%), συμπληρώνοντας τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές σε υψηλά 8μηνου. Η επόμενη αντίσταση στα 14,61 ευρώ και το ημερήσιο “stop long” στα 13,52 ευρώ. Επόμενη στήριξη στα 13,31 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).
Χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, κινήθηκε η μετοχή των Ελ. Πετρελαίων (+2,17%), συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση. Σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ, “το 7,61 είναι κοντινή αντίσταση, με το 7,30 να είναι στήριξη. Το μεγάλο ‘Make or break’ στον τίτλο είναι τα 8,20 ευρώ”.
Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα
Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΦΒΜΕΖΖ (+116,56%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+116,48%), ΣΑΤΟΚ (+83,05%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+64,92%), ΓΚΜΕΖΖ (+62,75%), ΦΡΙΓΟ (+54,14%), ΚΟΥΑΛ (+43,42%), MONTA (+36,13%) και ΜΙΝ (+33,902%).
Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων
Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΕΠΙΛΚ (+3,70%), ΔΡΟΜΕ (+1,09%), ΙΝΤΕΤ (+1,12%), ΧΑΙΔΕ (+3,75%), ΣΠΕΙΣ (+3,97%).
Με τον υψηλότερο όγκο του τελευταίου διμήνου, η τρίτη συνεχόμενη ανοδική για Attica Group (+7,46%). Μένει να φανεί αν θα αρχίσει να ενδιαφέρεται ο Όμιλος.
Συνεχίζει να αυξομειώνει τον όγκο συναλλαγών ο Μουζάκης (+5,37%).
Τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Έλαστρον (+3,30%) και πέντε για Άβακα (+1,44%) και ΑΔΜΗΕ (+1,36%).
Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 18/1 για Βιοτέρ (+7,14% και υψηλά 6μηνου), στις 29/1 για Ιατρικό (+1,04% και υψηλά 6μηνου) και στις 6/12 για Sato (0%).
Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για Ελλάδος (-0,72%, με τον υψηλότερο όγκο του τελευταίου 4μηνου) και έξι οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΙΝΚΑΤ (-0,51%).
Προσπάθεια αντίδρασης από τα χαμηλά 41 μηνών για ΟΛΘ (+2,33%).
Αρχίζει και βγαίνει κάποιο “bid” στον Λούλη (+3,13%).
“Πακέτο” 40000 τεμ. στα 6,50 ευρώ για Entersoft (-0,31%).
Επιστροφή αγοραστών σε Έλτον (+2,29%), Revoil (+0,80%), Q&R (+5,57%), Ικτίνο (+2,36%) και Κέκροπα (+0,31%).
Σε υψηλά 2ετιας η Performance (+3,55%). Με συνεχόμενα κλεισίματα πάνω από τα 5,60 ευρώ, αλλάζει τα τεχνικά δεδομένα και θα μπει με “θόρυβο” στην Κύρια Αγορά.
Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών
Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1319 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1283, 1258, 1253 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1231 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στις 1400 μονάδες. Παραμένει ανοιχτό το “gap” στις 1384 – 1376 μονάδες.
Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3200 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3180, 3095, 3044 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 2990 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3450 μονάδες.
Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές
Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.
Ελεγχόμενες απώλειες στην Ευρώπη, με διαθέσεις διόρθωσης οι δείκτες στην Wall Street.
Πιέσεις στο Πετρέλαιο, προς το 1,0727 υποχωρεί το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.
Προς τα $2035 “προσγειώνεται” ο Χρυσός, προς τα $22,4 το Ασήμι.
Κάτω από τα $42700 το Bitcoin, προς τα $2290 υποχωρεί το Ethereum.
H Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κίνας δεσμεύτηκε να βάλει τέλος στις έντονες διακυμάνσεις στην Αγορά μετοχών. Η Κινεζική Αρχή τόνισε ότι θα καταπολεμήσει το κακόβουλο “σορτάρισμα” και θα προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις από μακροπρόθεσμους επενδυτές.
Στα 22,2 δισ. ευρώ ανήλθε το ημερολογιακά και εποχικά εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας τον Δεκέμβριο, αυξημένο από τα 20,4 δισ. του προηγούμενου μήνα, σύμφωνα με την Destatis.
Η Οικονομία της Ευρωζώνης παρουσίασε σημάδια ανάκαμψης στην αρχή της χρονιάς. Ο σύνθετος PMI της HCOB για το Μπλοκ, που καταρτίστηκε από την S&P Global, αυξήθηκε στο 47,9 τον Ιανουάριο, από 47,6 του Δεκεμβρίου, σε ευθυγράμμιση με μια προκαταρκτική εκτίμηση.
Ο δείκτης τιμών παραγωγού στην Ευρωζώνη μειώθηκε κατά 0,8% τον Δεκέμβριο του 2023, σε σύγκριση με τον Νοέμβριο, σύμφωνα με έκθεση της Eurostat. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι τιμές παραγωγού υποχώρησαν κατά 0,9%. Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2022, ο ΔΤΚ μειώθηκε κατά 10,6% στη Ζώνη του Ευρώ και 10% στην ΕΕ.
“Η Παγκόσμια Οικονομία πρόκειται να κινηθεί καλύτερα φέτος από ότι αναμενόταν μόλις πριν από λίγους μήνες, καθώς οι βελτιωμένες προοπτικές στις Ηνωμένες Πολιτείες αντισταθμίζουν την αδυναμία της Ευρωζώνης. Η Παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να μειωθεί από 3,1% το 2023, σε 2,9% φέτος, καλύτερα από το 2,7% που αναμενόταν τον Νοέμβριο. Αμετάβλητη η Παγκόσμια εκτίμηση του 2025, στο 3,0%”, δήλωσε ο ΟΟΣΑ.
Επιστροφή στο Χ.Α.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,8 δισ., στα 94,6 δισ. ευρώ.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, ΣΑΡ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ και Μυτιληναίος και στο υψηλό οι Eurobank, ΟΠΑΠ και Σαράντης.
Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 79 ανοδικούς τίτλους, έναντι 54 πτωτικών, ενώ 17 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.
---ΧΠΑ
Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αισθητή υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (35.895 συμβόλαια).
Στα 6.230 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 5.834 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).
Στα 1.544 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.523 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).
Στα 80 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 80 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 850, 778 για τον Φεβρουάριο και 72 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.410,25), κινήθηκε μεταξύ 3.380 και 3.417,5 μονάδων.
Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 10, 10 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.240), κινήθηκε μεταξύ 1.224 και 1.240 μονάδων.
Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Φεβρουάριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.477,25).
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (48.651 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.340), Πειραιώς (8.015), Εθνική (1.100), ΔΕΗ (637), Alpha Bank (16.246), Ιντρακόμ (842), ΓΕΚ (551), Viohalco (115), ΕΧΑΕ (715), ΑΔΜΗΕ (826), Αεροπορία Αιγαίου (220), Ελλάκτωρα (428), Ελ. Πετρέλαια (306), Ιντρακάτ (360), Motor Oil (133), ΕΛΧΑ (321), Τέρνα Ενεργειακή (277).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 161.449, Πειραιώς 87.425, Eurobank 28.903, Εθνική 17.282, ΑΔΜΗΕ 28.176. ΔΕΗ 29.780, Τέρνα Ενεργειακή 17.922, ΕΧΑΕ 10.987, ΓΕΚ 10.178.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.314.735 τεμ., (από 57.294.735 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.264.473 τεμ. (34.264.473), ΟΠΑΠ 1.612.492 τεμ. (1.612.827), Εθνική 15.204.966 τεμ. (15.236.384), ΟΤΕ 1.558.131 τεμ. (1.558.131), Πειραιώς 938.667 τεμ. (938.667), ΓΕΚΤΕΡΝΑ 6.303.698 τεμ. (6.303.698).
(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕΠΕΥ | ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, ΑΚΙΝΗΤΩΝ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ | 5,80% | 2024-01-19 |