Νέα υψηλά 13 ετών για το Χρηματιστήριο

Ανοδική συνέχεια με διαφοροποιήσεις ως προς τους «πρωταγωνιστές» αλλά και διατήρηση των συναλλαγών σε υψηλά επίπεδα. Πώς κινήθηκε ο τραπεζικός κλάδος. Ποια blue chips δέχτηκαν πιέσεις.

Νέα υψηλά 13 ετών για το Χρηματιστήριο

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε κατά τη σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης, καθώς μετά το ήπια ανοδικό ξεκίνημα βρέθηκε να δοκιμάζει τιμές οριακά χαμηλότερα των 1390 μονάδων, όμως μετά τις 12.30 οι αγοραστές ανέπτυξαν περισσότερες πρωτοβουλίες, ο Δείκτης γύρισε σε θετικό βηματισμό και σε τιμές ψηλότερα των 1400 μονάδων, επιβεβαιώνοντας όλους όσους υποστηρίζουν ότι η Εγχώρια Αγορά δεν έχει αφεθεί στην τύχη της και οι “long” θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται τις θέσεις τους και τα πρόσφατα κεκτημένα.

Από την άλλη, η “μεγάλη εικόνα” στο Χ.Α., έδειξε περισσότερο Αγορά που περιμένει το επόμενο μίγμα ειδήσεων για να διεκδικήσει υψηλότερες αποτιμήσεις και μέχρι τότε δύσκολα ο Δείκτης θα πετύχει κλείσιμο έξω από τα όρια των 1376 – 1409 μονάδων.

Αναμενόμενη η διολίσθηση του τζίρου σε χαμηλότερα επίπεδα (ο χαμηλότερος των τελευταίων 4 συνεδριάσεων), ενώ ο τίτλος του Δ.Α.Α. (+0,44% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) απέσπασε το 14,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Όπως έγινε γνωστό επίσης οι μετοχές του Δ.Α.Α. πληρούν κριτήρια ταχείας εισαγωγής στους δείκτες FTSE και θα εισέλθουν με διαδικασίες fast track.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τον Οίκο FTSE Russell εισέρχονται, με βαρύτητα 15,604394%, στον FTSE All World, στον FTSE MPF All World, στον FTSE Global Large Cap και στον FTSE Emerging. Η ισχύς της απόφασης θα ξεκινήσει από την έναρξη των συναλλαγών της 14ης Φεβρουαρίου, ενώ οι κινήσεις των funds που ακολουθούν τους δείκτες FTSE θα λάβουν χώρα μέχρι το κλείσιμο της προηγούμενης συνεδρίασης.

Η προσοχή και στον τίτλο της ΔΕΗ (+0,17%), με τους περισσότερους αναλυτές να θεωρούν ότι η μεταβλητότητα θα συνεχιστεί, αλλά λόγω της χρονοβόρου και αβέβαιης έκβασης της έρευνας της Κομισιόν, δεν προκύπτει αρνητική επίπτωση στο προσφάτως επικαιροποιηθέν business plan.

Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο συντηρητική σχολή σκέψης που σπεύδει να υπενθυμίσει ότι “το Χ.Α. καταγράφει υψηλές αποδόσεις από το Νοέμβριο, αυτονομημένο, τόσο από την πορεία των Αναδυόμενων Αγορών, όσο και από τις Αναπτυγμένες Ευρωπαϊκές Αγορές. Ως ‘ρηχή’ Αγορά, μένει να φανεί πως θα αντιδράσει, σε περίπτωση διεθνούς διόρθωσης”.

Με φόντο την ισχυρή δυναμική, τις μειωμένες αποτιμήσεις, τις ελκυστικές αποδόσεις και τη φιλική Διακυβέρνηση προς την Αγορά, πιστεύουμε ότι η Ελλάδα συνεχίζει να υπόσχεται ένα ισχυρό 2024, καθώς διατηρεί περιορισμένη έκθεση από 0-1% στον δείκτη αναφοράς MSCI Emerging Markets Index, ενώ Παγκόσμια Αμοιβαία Κεφάλαια έχουν παραβλέψει, σε μεγάλο βαθμό, αυτή την Αγορά, υποδηλώνοντας αναξιοποίητες δυνατότητες για νέους επενδυτές”, αναφέρει η Global X.

Με μικτές διαθέσεις και ήπιες μεταβολές οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, παρά το γεγονός ότι χθες Dow Jones και S&P 500 έπιασαν νέα ιστορικά υψηλά και σήμερα το πρωί ο Ιαπωνικός Nikkei έκλεισε σε νέο υψηλό 34 ετών. Η προσοχή και στην Αγορά ομολόγων, όπου δεν διαφαίνεται διάθεση αποκλιμάκωσης των αποδόσεων.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί ότι ο Φεβρουάριος παραμένει με μόλις μία διορθωτική συνεδρίαση, τη χθεσινή, τόσο για τον Γενικό Δείκτη, όσο και για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών και αυτό είναι ακόμα μία ένδειξη ότι η Αγορά συνεχίζει να “προσέχεται”, τουλάχιστον μέχρι το placement της Πειραιώς.

Τεχνικά, παραμένει ανοιχτό το “gap” μεταξύ 1382 και 1376 μονάδων.

Από την άλλη, η ευδιάκριτη υποχώρηση του τζίρου, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, βάζει “αστερίσκους” στο σενάριο που ήθελε τα χαρτοφυλάκια που πήραν τα γρήγορα κέρδη τους από τον Δ.Α.Α., να αναζητούν νέες “επενδυτικές ιδέες”, σε άλλους κλάδους του ταμπλώ.

Σε κάθε περίπτωση και όπως επεσήμανε από χθες η στήλη, “για να υπερφαλαγγιστεί η ζώνη 1400 – 1450 θα χρειαστούν ‘γερά χέρια’, νέα ενίσχυση του τζίρου, νέο μίγμα ειδήσεων, αλλά και βοήθειες από το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα”.

Για όσους επιμένουν να ασχολούνται με τα στατιστικά, σε νέα υψηλά 188 μηνών και σε τιμές Ιουνίου 2008, ο τίτλος της TITC (+1,41%), σε υψηλά 5μηνου η Jumbo (+2,90%), σε νέα ιστορικά υψηλά η Motor Oil (+2,37%).

Πολύ μεγάλες σε αριθμό οι προσυμφωνημένες συναλλαγές που έλαβαν χώρα μετά τις 17.00 και σύμφωνα με πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία “θυμίζουν ‘basket’ από μεγάλο Ξένο χαρτοφυλάκιο που πήρες θέσεις”.

Όπως προαναφέρθηκε, δεν δείχνουν διαθέσεις αποκλιμάκωσης οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Έτσι, στο 4,44% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,13% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,345% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1389,66 (-0,54%) και 1405,28 μονάδων (+0,58%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1404,22 (+0,51%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1404,88 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,55% και σε νέα υψηλά 13ετιας, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 3/5/2011 (1412,84 μονάδες),

Ο τζίρος στα 142,5 εκατ., από τα οποία τα 29,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΠΕΙΡ, ΕΝΤΕΡ, ΔΑΑ, ΣΑΡ, ΜΥΤΙΛ, ΜΠΕΛΑ, TITC, ΕΛΠΕ, ΙΝΤΕΚ, ΑΡΑΙΓ, ΕΤΕ, ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ, CENER,, ΟΤΟΕΛ ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, ΕΝΤΕΡ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΡΩΒ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ), ενώ ΔΑΑ και ΟΤΕ απασχόλησαν το 27,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 142,5 εκατ., τα 105,3 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Η ΔΕΗ μπροστά της έχει αρκετά νέα και αν δούμε πως αποτιμάται η ΤΕΝΕΡΓ θα καταλάβουμε ότι η ΔΕΗ είναι ακόμα φτηνή λόγω της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ. Τεχνικά βραχυπρόθεσμα χρειάζεται μία κατοχύρωση σε πρώτη φάση του 12,25 σε ώρα. Ο σχηματισμός μόνο πτωτικός δεν φαίνεται, παρόλα αυτά ας αφήσουμε τον χρόνο να μας δείξει την λύση. Όσο ο τίτλος της ΓΕΚΤΕΡΝΑ κλείνει πάνω από το 14,30 η τάση είναι επιθετική, με το 14,84 κοντινή αντίσταση σαν παλαιό υψηλό και με μεγάλο στόχο το 17,65. Το ‘stop’ στην παρούσα στο 13,52 σε κλείσιμο ημέρας. Όσο στην Αγορά συντηρείται το ‘bull market’, η ρευστότητα ψάχνει περιπτώσεις με μικρό ρίσκο, που θα μπορούσαν αν εισρεύσουν χρήματα, να ακολουθήσουν και οι μικροεπενδυτές. Έτσι λοιπόν είναι μια περίοδος που τίτλοι που είναι μαζεμένοι και χωρίς ιδιαίτερη προσφορά, εύκολα με νέους αγοραστές να κινηθούν ανοδικά, αλλά και να δούμε την Αγορά να τους ακολουθεί. Καλώς, ή κακώς αυτό δεν έχει να κάνει με τα fundamental. Μετά από πολύ καιρό παρατηρείται ότι οι tradres σκέφτονται πολύ λιγότερο για τις αγορές τους, σε αντίθεση με το προηγούμενο διάστημα που το ζύγιζαν πολύ προσεχτικά. Σημεία των καιρών και των ‘ταύρων’. Η αλήθεια είναι ότι κανένας δεν μπορεί να σταματήσει την δύναμη της εισροής χρήματος, όταν αυτή υπάρχει. Ο ΓΔ μας έχει ‘long’ σε ημερήσιο από τον Οκτώβριο και τις 1190 μονάδες, έχοντας ήδη δώσει κέρδη από το τελευταίο σήμα 18%. Ο rsi συνεχίζει να είναι σε επιθετική τάση, με το 1378 να είναι κοντινή στήριξη, ενώ το 1336 είναι κύρια στήριξη. Το ‘stop’ στην παρούσα είναι στο 1319, με πολλές πιθανότητες τις επόμενες μέρες να έρθει πολύ κοντά. Η ζώνη του 1409 είναι κύρια αντίσταση και σημαντικός στόχος που είχαμε θέσει και τυχόν κατοχύρωση και μόνο μπορεί να δώσει συνέχιση. Σε μεγάλη εικόνα έχουμε θέσει ένα στόχο πάνω από το 1600 και όπως έχουμε σχολιάσει πολλές φορές, αν καταφέρουμε να ανακαταλάβουμε την ζώνη του 1400, τότε τεχνικά δεν έχουμε ουσιαστικές αντιστάσεις μέχρι το 1600. Λογικό είναι τα επίπεδα να προκαλέσουν νευρικότητα και διακυμάνσεις στην καλύτερη των περιπτώσεων κάτι που είναι και υγιές να συμβεί”, σημειώνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Η διαπραγμάτευση των μετοχών του Αεροδρομίου ‘Ελ. Βενιζέλος’ είναι πιθανό να οδηγήσει σε περαιτέρω αναπροσαρμογή των χαρτοφυλακίων των επενδυτών”, όπως εκτιμά η Eurobank Eq.

Η Αγορά αναμένεται να συσσωρεύσει με την ανάληψη κερδών να είναι πιθανό να συνεχιστεί, καθώς τα ισχυρά βραχυπρόθεσμα κέρδη μπορεί να βάλουν σε ‘πειρασμό’ τους επενδυτές για μερική κατοχύρωση, αλλά το επενδυτικό ενδιαφέρον αναμένεται να εξισορροπήσει την πίεση προσφοράς”, σύμφωνα με την Beta Sec.

Μικρή διόρθωση τιμών δια χειρός ΔΕΗ καταγράφηκε χθες στο Χ.Α. χωρίς ωστόσο να αλλοιώνεται η ανοδική τάση του ΓΔΧΑ. Στο εσωτερικό, σκαρφαλώνουμε σε όλο και υψηλότερα επίπεδα έχοντας υπερβεί την εκτίμησή μας, αλλά η Αγορά περιέχει σημάδια ότι μια διόρθωση τιμών έχει ωριμάσει. Αυτή ενδέχεται να μην αφορά το σύνολο των τίτλων, πράγμα υγιές, αλλά η μεταβλητότητα θα αυξηθεί. Σημειώνουμε ότι από αύριο κλείνουν οι Αγορές της Κίνας μέχρι και τις 16 Φεβρουαρίου”, όπως αναφέρει η Depolas Investment Services.

Ο ΓΔ έψαχνε αφορμή για διόρθωση και την βρήκε στο δημοσίευμα για την ΔΕΗ, που συνέπεσε µε την εκπνοή του φίλτρου χρόνου 3 ημερών από την υπέρβαση της ιστορικής κορυφής των 1379 μονάδων, όπως επισημαίνει η τεχνική ανάλυση. Το πρώτο ‘crash test’ στέφθηκε µε επιτυχία, καθώς ο ΓΔ. αναδύθηκε από τα χαμηλά του και έκλεισε αρκετά υψηλότερα. Ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για τη συνέχεια”, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κύκλος ΑΧΕΠΥ.

Το διεθνές και εγχώριο ‘bull market’ συνεχίζει ακάθεκτο. Με τον Αμερικανικό σούπερ – δείκτη, S&P 500, να ακουμπά τις 5000 μονάδες, με πρωταγωνιστές τις "7 υπέροχες" μετοχές της νέας Τεχνολογίας, όλα τα στοιχήματα για μια βαθιά διόρθωση είναι στο τραπέζι, όπως επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Θα θέλαμε να επισημάνουμε πως "ότι ανεβαίνει, κατεβαίνει" και οι Αγορές θα πέσουν όταν όντως είναι ώριμες και όχι όταν το προκαθορίσουμε εμείς και οι αναλύσεις που προσπαθούν να προβλέψουν το επίπεδο και το χρονισμό της πτώσης.

Επίσης, οι λόγοι μιας "νότιας” κίνησης, όταν αυτή θα πραγματοποιηθεί, πιθανότατα δεν θα είναι αυτοί που φαίνονται τώρα ως πιθανότεροι.

Τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας που θα μπορούσαν να πρωταγωνιστήσουν, όπως απασχόληση, επιτόκια, Ενέργεια, εταιρικά αποτελέσματα, έχουν τρόπον τινά "ξεθυμάνει" για την ώρα και οι επενδυτές καλούνται να ψάξουν βαθύτερα, για πιθανούς λόγους πτώσης.

Στην Ελλάδα, ο Γενικός Δείκτης σε υψηλό 13 ετών αντικατοπτρίζει την ανάκαμψη από την πολυετή ύφεση.

Για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, είναι πρώιμη η κάθε μορφή διαγραμματικής, ή θεμελιώδους ανάλυσης, αυτές θα γίνουν εν καιρώ, όταν θα υπάρξουν επαρκή ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα.

Τέλος, για να διασφαλιστεί η ανοδικότητα και η αξιοπιστία του Χ.Α., η κάθε Εισηγμένη θα πρέπει να είναι σε θέση να σέβεται τους κανόνες συνετής εταιρικής διακυβέρνησης” σύμφωνα με την άποψη του κ. Στεριώτη (μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών -IFTA- και της Βρετανικής Society of Technical Analysts).

Περιήγηση στα “ρετιρέ” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9,7), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,2), ΕΤΕ (6,6), ΟΠΑΠ (6,1), ΟΤΕ (5,6), ΜΥΤΙΛ (5,4), ΠΕΙΡ (4,8), ΔΕΗ (4,6), ΑΛΦΑ (4), ΜΠΕΛΑ (3,8), ΜΟΗ (3,1), ΕΛΠΕ (2,3), TITC (2), ΤΕΝΕΡΓ (1,9), BIO (1,6), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,5), CENER (1,4), ΛΑΜΔΑ (1,3) και ΑΡΑΙΓ (1,1 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας από τους τίτλους των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, αυτοί άλλαξαν και τα δύο πρόσημα, με την τελική εικόνα να δίνει σχετικό πλεονέκτημα στους “long” (Alpha Bank -0,73%, Εθνική +1,35%, Eurobank +0,73%, Πειραιώς +0,16%).

Μεταξύ 1215,52 (-0,77%) και 1234,74 μονάδων (+0,80%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1228,6 (+0,30%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1231,32 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,52%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1124 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1265 μονάδες. Σε περίπτωση σημαντικής διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1099, 1049, 1026, 1018 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1000 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Πλεονέκτημα των “πράσινων” τίτλων, δίνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου υστέρησαν οι ΕΕΕ (-2,56%), ΣΑΡ (-1,76%), ΒΙΟ (-0,47%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-0,56%), ΕΛΠΕ (-0,13%), ΜΥΤΙΛ (-0,31%), ΟΠΑΠ (-0,43%) και ΤΕΝΕΡΓ (-0,25%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΕΛΧΑ.

Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η κίνηση της μετοχής της ΕΕΕ (-2,56%) μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, που συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε χαμηλά διμήνου. Ο τίτλος γύρισε σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 27,60 ευρώ και ενδιάμεση αντίσταση στα 26,56 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών. Η επόμενη στήριξη στα 25,95 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την ΕΥΔΑΠ (+1,04%), που πρόσφατα βρέθηκε να υποχωρεί σε χαμηλά τριμήνου. Το ημερήσιο “stop short” στα 6,15 ευρώ και η αμέσως επόμενη αντίσταση στη ζώνη 6,20 – 6,23 ευρώ, την οποία υπερασπίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+125,82%), ακολουθούμενη από ΦΒΜΕΖΖ (+85,77%), ΣΑΤΟΚ (+62,71%), ΚΟΥΑΛ (+56,25%), ΦΡΙΓΟ (+50,38%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+49,16%), ΓΚΜΕΖΖ (+47,41%), ΜΙΝ (+39,62%), MONTA (+36,13%) και ΔΟΜΙΚ (+31,9%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι CNLCAP (+7,05%), ΛΕΒΠ (+4,62%), ΞΥΛΠ (+4,40%), ΕΛΣΤΡ (+1,44%), ΤΖΚΑ (+1,15%), ΓΕΒΚΑ (+1,13%), ΜΕΒΑ (+2,05%), ΠΛΑΚΡ (+3,29%), ΚΑΡΕΛ (+1,78%) και ΜΟΝΤΑ (+2,36%).

Σε υψηλά 71 μηνών η Intralot (+5,45%). Μετά την έκθεση Ambrosia Capital με τιμή - στόχο τα 1,55 ευρώ, προέκυψε και η Edison δίνοντας δίκαιη τιμή τα 1,62 ευρώ. Για το 2023 περιμένει EBITDA 133,1 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 29,3 εκατ. ευρώ και για το 2024 142,9 εκατ. ευρώ και 45,1 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Στο Λονδίνο και σύμφωνα με πληροφορίες το ενδιαφέρον στο road show είναι μεγάλο.

Υπό πίεση όλοι οι ΜΕΖΖεδες (ΦΒΜΕΖΖ -6,52%, ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ -7,43%, ΣΑΝΜΕΖΖ -4,43%, ΓΚΜΕΖΖ -2,76%).

Χθες με ημερήσιο όγκο 18146 τεμ. στο +8,92% ο Μουζάκης, σήμερα με μόλις 500 τεμ. αμετάβλητος.

Μετά από 8 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, αντέδρασε η Ιντρακάτ (+1,47%).

Επιστροφή αγοραστών σε Μινέρβα (+9,63%), ΚΛΜ (+1,63%), Interlife (+2%), Παπουτσάνη (+1,33%) και Ιατρικό (+1,08%).

Σε νέα υψηλά 188 μηνών η Ιντρακόμ (+3,93%).

Με αυξημένες συναλλαγές σε υψηλά διμήνου η ΞΥΛΚ (+7,84%).

Συνεχίζεται η κίνηση – ασανσέρ σε ΚΥΡΙΟ (+2,34%).

Δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις η Προοδευτική (+7,50%), προσπαθώντας να απομακρυνθεί από τα πρόσφατα χαμηλά 18 μηνών.

“Καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων και υψηλά 5μηνου για Ικτίνο (+0,96%).

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 31/1 για Attica Group (+4,42%).

Σε νέα υψηλά 20ετιας Δομική Κρήτης (+5,91%) και Q&R (+2,15%).

Ο υψηλότερος όγκος των τελευταίων 19 συνεδριάσεων στον Άβακα (+6,64%).

Χαρτοφυλάκια με πολύ υψηλές προσδοκίες παίρνουν θέσεις στην ΕΚΤΕΡ (+3,82%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1319 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1283, 1258 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1236 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στις 1450 μονάδες. Παραμένει ανοιχτό το “gap” στις 1382 – 1376 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3200 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3180, 3095, 3056 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3002 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3450 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με πλεονέκτημα των αγοραστών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού. Αργία στην Ταϊβάν.

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, η ίδια εικόνα και στην Wall Street.

Σημαντικά κέρδη για το Πετρέλαιο, προς το 1,0765 υποχωρεί το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Πάνω από τα $2040 θέλει να κρατηθεί ο Χρυσός, προς τα $22,55 αναρριχάται το Ασήμι.

Προ τα $45300 ανηφορίζει το Bitcoin, προς τα $2430 το Ethereum.

Η Κυβέρνηση της Κίνας διόρισε νέο πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Χώρας τον βετεράνο των Αγορών Γου, Κουίνγκ, γνωστό και με το προσωνύμιο ο "Σφαγέας των Brokers" ("Broker Butcher") στα πλαίσια των ενεργειών που κάνει το Πεκίνο για να αντιστρέψει την πτωτική πορεία του Χρηματιστηρίου. Σύμφωνα με το Bloomberg, “πρόκειται για μία κίνηση - έκπληξη που υποδηλώνει πιθανώς τη λήψη πιο δραστικών μέτρων στη συνέχεια από τον Σι Τζινπίνγκ, για να τονώσει τη δεύτερη μεγαλύτερη Χρηματιστηριακή Αγορά του Πλανήτη”.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Κίνα υποχώρησε 0,8% τον Ιανουάριο, από ένα χρόνο νωρίτερα. Ήταν η μεγαλύτερη πτώση του δείκτη από το 2009. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters ήταν για πτώση 0,5%. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης ενισχύθηκε 0,3%, επίσης χάνοντας την εκτίμηση για αύξηση 0,4%.

Σύμφωνα με το Bloomberg, “στη Ζώνη του Ευρώ, οι πιθανότητες για δύο συνεχόμενα τρίμηνα μείωσης της παραγωγής μέχρι το τέλος του έτους είναι υψηλότερες στη Γερμανία και την Ολλανδία, στο 38%, σύμφωνα με τριμηνιαία δημοσκόπηση του IFO και του Ελβετικού Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής, έναντι 26% στις ΗΠΑ”.

Τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 60 ετών έκαναν οι τιμές κατοικιών στη Γερμανία το 2023. Ο δείκτης Ακινήτων, ο οποίος παρακολουθεί τις πωλήσεις σε ολόκληρη τη Χώρα, διαπίστωσε ότι οι τιμές για οικογενειακές μονοκατοικίες μειώθηκαν κατά 11,3% το τέταρτο τρίμηνο σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι τιμές των διαμερισμάτων κατά 8,9%.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας υποχώρησε στις 218000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 3 Φεβρουαρίου, από 227000 μια εβδομάδα νωρίτερα. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στις 220000.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,5 δισ., στα 97,6 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα (BBB-/Stable), η Κύπρος (BBB/Positive) και η Πορτογαλία (BBB+/Positive), μειώνουν ήδη ραγδαία το χρέος, αν και ξεκινούν από σημαντικά υψηλότερα επίπεδα και πρόκειται να συνεχίσουν”, σύμφωνα με την S&P.

“Για το 2024, η Ελλάδα είναι και πάλι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος”, επισημαίνει η NBG Securities.

“Οι κορυφαίες επιλογές για φέτος περιλαμβάνουν μεγάλες, ρευστοποιήσιμες μετοχές με καλά θεμελιώδη μεγέθη, ισχυρούς ισολογισμούς και ταμειακές ροές, βιώσιμα μερίσματα και ελκυστικές αποτιμήσεις, οι οποίες συνδυάζουν χαρακτηριστικά αξίας και ανάπτυξης. Ως εκ τούτου, στη φετινή κορυφαία λίστα μας περιλαμβάνουμε τους Μυτιληναίος με τιμή - στόχο τα 50 ευρώ, την Τράπεζα Πειραιώς με τιμή - στόχο τα 4,50 ευρώ και την TITC με τιμή - στόχο στα 26,50”, αναφέρει η ΑΧΕ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΛΑΜΔΑ, TITC και με το θετικό η ΕΕΕ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, Αεροπορία Αιγαίου, Motor Oil, Autohellas, Cenergy και στο χαμηλό η Μυτιληναίος.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 75 ανοδικούς τίτλους, έναντι 52 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (21.428 συμβόλαια).

Στα 6.197 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 5.979 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Στα 1.521 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.521 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 80 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 80 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 577, 410 για τον Φεβρουάριο και 167 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.417), κινήθηκε μεταξύ 3.383 και 3.424,75 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 1, 1 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.223), κινήθηκε μεταξύ 1.223 και 1.223 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 180, 90 για τον Φεβρουάριο και 90 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.488,75), κινήθηκε μεταξύ 5.488,75 και 5.488,75 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (37.000 ΑΔΜΗΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.067), Πειραιώς (4.874), Εθνική (1.056), ΔΕΗ (906), Alpha Bank (7.280), Ιντρακόμ (1.140), ΓΕΚ (126), Viohalco (231), ΑΔΜΗΕ (1.223), Αεροπορία Αιγαίου (199), Ελλάκτωρα (162), Ελ. Πετρέλαια (203), Ιντρακάτ (103), ΕΛΧΑ (343), Τέρνα Ενεργειακή (112), Lamda Development (106), Μυτιληναίο (106), ΟΤΕ (823).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 156.061, Πειραιώς 85.525, Eurobank 30.292, Εθνική 17.538, ΑΔΜΗΕ 32.134. ΔΕΗ 30.213, Τέρνα Ενεργειακή 18.827, ΕΧΑΕ 10.957, ΓΕΚ 11.320.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.787.040 τεμ., (από 57.544.493 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.250.349 τεμ. (34.264.473), ΟΠΑΠ 1.612.492 τεμ. (1.612.492), Εθνική 14.702.765 τεμ. (14.848.148), ΟΤΕ 1.558.131 τεμ. (1.558.131), Πειραιώς 1.280.502 τεμ. (1.014.477), ΓΕΚΤΕΡΝΑ 6.303.698 τεμ. (6.303.698)

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

        Position Holder                        Name of Issuer                    NSP           Date

ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕΠΕΥ

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, ΑΚΙΝΗΤΩΝ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

5,80%

 2024-01-19

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v