Από το υψηλότερο κλείσιμο τρέχοντος έτους και όχι μόνο, που σημειώθηκε για τον Γενικό Δείκτη στις 25/7 (1345,95 μονάδες), μέχρι και το χθεσινό κλείσιμο, ο ΓΔ κατέγραφε απώλειες 17,43%, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. είχε συρρικνωθεί κατά 14 δισ. ευρώ.
Στην περίπτωση του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών, το υψηλότερο κλείσιμο είχε σημειωθεί στις 27/7 (1109,87 μονάδες) και μετά το χθεσινό “mini sell off”, οι απώλειες έφθαναν στο 22,66%.
Με τα παραπάνω δεδομένα και σε συνδυασμό με τον θετικό βηματισμό των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, επιχειρήθηκε σήμερα στο Χ.Α. προσπάθεια “ανάδυσης” από τα χαμηλά 5μηνου, με τους βασικούς δείκτες να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο, αλλά να ολοκληρώνουν τις συναλλαγές σχετικά μακριά από τα υψηλά ημέρας.
Να σημειωθεί ότι το σημερινό +4,19% του Γενικού Δείκτη, είναι η μεγαλύτερη άνοδος του τελευταίου πενταμήνου, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 22/5/2023 (+6,09%) και οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, είναι αυτές που θα κληθούν να δείξουν αν το σημερινό ανοδικό τίναγμα ήταν απλά μία διόρθωση – διάλειμμα στην πτωτική κίνηση, ή σηματοδοτεί την επιστροφή των αγοραστών, που διέκριναν “φτήνια” στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ.
Ασφαλώς και σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία των σημερινών αγοραστών, έπαιξε και η θετική εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων, με τους εκεί επενδυτές να εκτιμούν ότι οι τελευταίες γεωπολιτικές ανησυχίες, θα αποτελέσουν ισχυρό τροχοπέδη, σε κάθε σκέψη των Κεντρικών Τραπεζών, για νέα αύξηση των επιτοκίων.
Το τελευταίο, ίσως είναι και η αφορμή, για την σχετική αποκλιμάκωση που παρουσιάζουν οι αποδόσεις, στην Αγορά ομολόγων.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ανάπαυλα στην πτωτική κίνηση βλέπουν οι περισσότεροι αναλυτές, εκτιμώντας πως “τα υπερπουλημένα τεχνικά επίπεδα της Αγοράς, ίσως φέρουν επιλεκτικές τοποθετήσεις. Οι Τράπεζες θα παραμείνουν στο επίκεντρο λόγω της αναμονής νέων αναφορικά με το επικείμενο placement του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα”.
Σύμφωνα με τους ίδιους, “ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται από τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με πιο αργά ‘αντανακλαστικά’, καθώς κλίμα και διαθέσεις, μπορεί να αλλάξουν άρδην, στην επόμενη αρνητική είδηση - εξέλιξη”.
Σαφώς βελτιωμένη και η “μεγάλη εικόνα” του ταμπλώ, καθώς η σημερινή ανοδική κίνηση συμπεριέλαβε σημαντικό αριθμό τίτλων, από όλες τις κατηγορίες κεφαλαιοποιήσεων, με πάντα ζητούμενο την συνέχεια και την συνέπεια.
Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα, αλλά και οι διαθέσεις υπεραπόδοσης που σημειώθηκαν στο ταμπλώ της υψηλής κεγαλαιοποίησης, από τίτλους που είχαν πιεστεί σημαντικά, κατά τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις.
Με διαθέσεις αποκλιμάκωσης, όπως προαναφέρθηκε, οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,99% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,69% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 4,258% οπισθοχωρεί η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 1163,15 μονάδες (+4,67%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 1158,76 (+4,27%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1157,85 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 4,19%.
Ο τζίρος στα 120,1 εκατ., από τα οποία τα 25,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΕΥΔΑΠ, ΑΛΦΑ, OPTIMA, ΕΤΕ, ΙΝΚΑΤ, ΜΥΤΙΛ, ΕΛΠΕ), ενώ οι ΜΥΤΙΛ, ΕΤΕ και ΠΕΙΡ απασχόλησαν το 47% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τον συνολικό τζίρο των 120,1 εκατ., τα 110,9 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
“Το 880 είναι στήριξη για τον Τραπεζικό δείκτη, ενώ η πρώτη αντίσταση εντοπίζεται στις 932 μονάδες. Στο ημερήσιο του ΓΔ, σε πρώτη φάση πρέπει να κλείσουμε πάνω από την αντίσταση του 1164 – 1167”, σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
“Σήμερα οι Αγορές κινήθηκαν ανοδικά, τροφοδοτούμενες από τα σχόλια αξιωματούχων της FED που υποδεικνύουν μία παύση στον κύκλο σύσφιξης και με τους επενδυτές να εξακολουθούν να προσπαθούν να αποτιμήσουν την επίδραση από τη σύγκρουση Ισραήλ - Χαμάς”, αναφέρει η Eurobank Equities.
“Περιμένουμε η Αγορά να προσπαθήσει να κινηθεί υψηλότερα, μετά το πρόσφατο ‘sell off”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Optima Bank.
“Η ροή ειδήσεων είναι περιορισμένη και οι αναφορές στα ΜΜΕ επικεντρώνονται γύρω από τα σενάρια σχετικά με την αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Εθνική Τράπεζα”, σύμφωνα με την Euroxx Sec.
“Μία τεχνική ανακούφιση ήταν στα χαρτιά σήμερα, καθώς οι υπερπουλημένες τιμές προκάλεσαν κάποιο επενδυτικό ενδιαφέρον”, όπως επισημαίνει η Beta Sec.
“Η υποχώρηση του ΓΔΧΑ τον έφερε σε υπερπουλημένη περιοχή, έχοντας παραδώσει το μεγαλύτερο μέρος της υπεραπόδοσης (ως και 100% σε σύγκριση με την Ιταλία) έναντι των βασικών Ευρωπαϊκών μετοχικών δεικτών από τις αρχές του έτους, ενώ οι πιέσεις σε ορισμένες Δεικτοβαρείς μετοχές δεν δικαιολογούνται. Συστήνουμε επιλεκτική ενίσχυση των θέσεων, ενώ αξιολογούμε το εύρος μιας πιθανής ανοδικής αντίδρασης”, όπως αναφέρει η Depolas Investment Services.
“Συνυπολογίζοντας ότι ο ‘Μαύρος Χρυσός’ βαραίνει (μαζί με το Φυσικό Αέριο) την πληθωριστική εξίσωση και εξετάζοντας τη συγκυρία, όπου οι Κεντρικές Τράπεζες είναι ήδη ‘στα όριά τους’, ως προς το ύψος των επιτοκίων και την εν γένει στάση τους, μπορούμε να δούμε γιατί το χτύπημα στο Ισραήλ ανησύχησε τις Αγορές, όπως επισημαίνει ο Συμεών Μαυρουδής.
Μία κλιμάκωση των συγκρούσεων, σε συνδυασμό με τις όποιες αποφάσεις παρθούν επί αυτής, εύκολα θα οδηγούσε σε εκτίναξη τιμών Πετρελαίου, που με τη σειρά της θα οδηγούσε σε επιπλέον πληθωριστικές πιέσεις, που και αυτές θα ηλέκτριζαν την ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα σε νομισματικό επίπεδο.
Από τα τρέχοντα επίπεδα και μέχρι τη ζώνη των 1050 μονάδων ΓΔΧΑ, αρχίζει και αποκτά μακροπρόθεσμο ενδιαφέρον η όποια προσπάθεια, επιφυλακτικών, τοποθετήσεων, ειδικότερα σε τίτλους που “αξίζουν” την προσοχή μας σε χρηματοοικονομικό επίπεδο, με αντικείμενο που δεν θα εκτεθεί εύκολα σε εξωτερικά σοκ και με καλή εξωστρέφεια.
Συνεχίζουμε να προτιμούμε τίτλους που ανθίστανται καλύτερα, καθώς έτσι εξασφαλίζουμε ότι η μετοχική βάση είναι, αν μη τι άλλο, υπαρκτή και συμπαγής”, τονίζει ο κ. Μαυρουδής (διαχειριστής χαρτοφυλακίου Fast Finance ΑΕΠΕΥ).
“Η Μέση Ανατολή συνιστά μια διακεκαυμένη ζώνη που για περισσότερα από 50 χρόνια δημιουργεί συγκρουσιακές συνθήκες μεταξύ των αντιμαχόμενων Μερών, που προκαλούν γεωπολιτική αστάθεια, με παρενέργειες που επιφέρουν αναταράξεις στις Αγορές, όπως υπενθυμίζει ο Δημήτρης Τζάνας.
Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο συντελέστηκε η επίθεση της Χαμάς κατά των Ισραηλινών, αιφνιδίασε ακόμη και την Κυβέρνηση του Ισραήλ, ενώ για την Επενδυτική Κοινότητα συνιστά ένα ακόμη “μαύρο κύκνο”, στο πολλαπλά επιβαρυμένο επενδυτικό περιβάλλον.
Οι Αγορές των μετοχών αναπόφευκτα υποχώρησαν, με εξαίρεση τους δείκτες στη Wall Street που παραμένουν ψύχραιμοι σε καταστάσεις που αφορούν τρομοκρατικά χτυπήματα.
Η τιμή του Πετρελαίου και του Φυσικού Αερίου αναρριχήθηκαν, καθώς ευλόγως πιθανολογούνται προβλήματα ομαλής τροφοδοσίας από τη Μ. Ανατολή.
Η τιμή του Χρυσού αυξήθηκε, καθώς κάποιοι θυμήθηκαν ότι αποτελεί “ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο, όταν όλες οι επενδυτικές κατηγορίες πλήττονται”.
Οι αποδόσεις των Αμερικανικών ομολόγων σταμάτησαν να ανεβαίνουν και οι τιμές τους αυξήθηκαν, με το Δολάριο να ανατιμάται, καθώς ο ρόλος της Υπερδύναμης σε τέτοιες καταστάσεις είναι αναβαθμισμένος.
Η Federal θα κάνει και άλλες “σκέψεις” σε σχέση με το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων της, πέραν εκείνων που σχετίζονται με τον πληθωρισμό, διατελώντας εν αναμονή της επίδοσης του Σεπτεμβρίου, που θα γνωστοποιηθεί στις 12/10, υποβοηθούμενη από τη βελτιωμένη στάση των Αγορών για τους Αμερικανικούς τίτλους.
Σαν αποτέλεσμα, οι Αγορές οφείλουν να δείξουν την ανθεκτικότητά τους και να μεταδώσουν το μήνυμα προς τις Κυβερνήσεις ότι οφείλουν να βρουν λύσεις, αποφεύγοντας την κλιμάκωση των πολεμικών επιχειρήσεων.
Έτσι, εξηγείται η ανοδική κίνηση και των Ευρωπαϊκών Αγορών, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται ότι θα αποφευχθεί τελικά η συντήρηση της εμπόλεμης κατάστασης στη Μ. Ανατολή, δημιουργώντας πρόσθετα προβλήματα για τις Οικονομίες της Ευρώπης, που ήδη πλήττονται από τις παρενέργειες του πολέμου της Ουκρανίας, ειδικά σε σχέση με το ενεργειακό ζήτημα.
Στις ΗΠΑ πάντως, η Exxon Mobil προχωρεί σε deal $60 δισ. με την Pioneer Natural Resources, καθώς εκτιμά ότι το Πετρέλαιο θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται για πολλά χρόνια, παρά τις προθέσεις των Κυβερνήσεων να επιταχύνουν τον ενεργειακό μετασχηματισμό, ενόψει των δυσμενών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής στον Πλανήτη.
Στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, η ασύμμετρη συμπεριφορά συνεχίζεται. Μετά τη συμπλήρωση 6 συνεχόμενων πτωτικών εβδομάδων και την υποχώρηση λόγω της πολυαίμακτης επίθεσης της Χαμάς, οι αγοραστές έκαναν την εμφάνισή τους, αφού ο ΓΔ είχε υποχωρήσει στις 1111 μονάδες.
Έχοντας προηγουμένως αγνοήσει την αναγγελία της συμφωνίας ύψους €2 δισ. του ΑΔΜΗΕ, που ορίστηκε project promoter του έργου της ηλεκτρικής σύνδεσης Ισραήλ - Κύπρου και Κρήτης, αλλά και της μεταβίβασης του 1,4% της Eurobank από το ΤΧΣ στην Τράπεζα, καθιστώντας έτσι τη Eurobank την πρώτη συστημική Τράπεζα που απεμπλέκεται από το Δημόσιο.
Την ίδια ώρα ωστόσο, το ΙΟΒΕ καταγράφει μεγάλη υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης το Σεπτέμβριο, σε σχέση με τον Αύγουστο και οι Ξένοι επενδυτές συμπληρώνουν ένα εξάμηνο κινήσεων αποεπένδυσης από το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τις εκροές να αγγίζουν τα 600 εκατ. ευρώ !
Ωστόσο, παρά τις αβεβαιότητες του διεθνούς περιβάλλοντος που συνεχίζουν να σωρεύονται, οι εκλογές για τους ΟΤΑ επιβεβαίωσαν την πολιτική κυριαρχία του Κυβερνώντος κόμματος και τη συνακόλουθη ελαχιστοποίηση του επενδυτικού κινδύνου στη Χώρα μας. Αν η S&P αποδώσει την επενδυτική βαθμίδα στη Χώρα μας στις 20/10, ένα “end-year rally” είναι πιθανό να επιδιωχθεί από τους επενδυτές που διαθέτουν υψηλή ρευστότητα, σε συνέχεια των παρατεταμένων πωλήσεων που διενήργησαν.
Με την επάνοδο στις 1200 μονάδες να αποτελεί τον πιθανό πρώτο στόχο τους”, όπως εκτιμά ο κ. Τζάνας (σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ).
Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα
Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΔΟΜΙΚ (+304,94%) ακολουθούμενη από ΜΙΓ (+133,14%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+110,5%), ΓΚΜΕΖΖ (+106,25%), ΙΝΚΑΤ (+104,79%) και ΚΛΜ (+102,15%).
Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις
Από σήμερα, οι μετοχές της Intralot ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην Α.Μ.Κ. με καταβολή μετρητών υπέρ των παλαιών μετόχων, με έκδοση 232.758.621 νέων (ΚO) μετοχών, σε αναλογία 0,626812359123923 νέα (ΚΟ) μετοχή για κάθε 1 παλαιά (ΚΟ) μετοχή, σε τιμή διάθεσης μετοχής €0,58. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίστηκε από 13/10/2023 έως και 26/10/2023 και η περίοδος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος ορίστηκε από 13/10/2023 έως και 23/10/2023. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης, 0,60 ευρώ.
Για ευνόητους λόγους, η μετοχή της ΙΝΛΟΤ (+3,33%) θα προσπαθήσει να κινηθεί ψηλότερα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Reds (0%), “υπεγράφη συμφωνία με την Trade Estates του Ομίλου Fourlis, για την πώληση στην τελευταία του συνόλου των μετοχών της κατά 100% Θυγατρικής της Εταιρείας ΓΥΑΛΟΥ ΑΕ, η οποία έχει στην ιδιοκτησία της, διαχειρίζεται και εκμεταλλεύεται το Εμπορικό Πάρκο Smart Park. Η συναλλαγή υπόκειται στην εκπλήρωση συνήθων όρων και προϋποθέσεων και τελεί υπό την έγκριση της γ.σ., ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 15/12/2023. Η αξία του Ακινήτου έχει συμφωνηθεί σε €110 εκατ., ενώ μετά τις αναπροσαρμογές με βάση την καθαρή δανειακή θέση της ΓΥΑΛΟΥ ΑΕ, καθώς και τα λοιπά στοιχεία ενεργητικού και παθητικού της Εταιρείας με ημερομηνία αναφοράς την 31/8/2023, το κατ’ αρχήν καθαρό τίμημα που θα εισπράξει η Reds είναι €93 εκατ. Το ακριβές ποσόν του τιμήματος θα οριστικοποιηθεί κατά την ημερομηνία κλεισίματος της συναλλαγής”.
Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΦΙΕΡ (+9,14%), ΝΑΥΠ (+5,21%), ΦΟΥΝΤΛ (+1,79%), ΠΑΙΡ (+5,11%), ΛΑΝΑΚ (+0,56%), ΜΕΒΑ (+4,65%) και ΕΛΙΝ (+1,45%).
Σταθερά πλαγιοκαθοδικά από τα 1,565 ευρώ (κλείσιμο 31/8) η ΙΝΤΕΤ (-1,68%).
Αξιοπρόσεκτος πωλητής σε ΣΑΤΟΚ (-8,97%).
Επιστροφή αγοραστών σε πλειάδα τίτλων και μεταξύ αυτών σε Lavipharm (+3,03%), Entersoft (+3,41%), Έλαστρον (+7,83%), Revoil (+5,33%), MIG (+3,35%), Fourli (+5,30%), Αλουμύλ (+5,38%), Άβακα (+3,95%), Ιντρακόμ (+2,89%), ΕΧΑΕ (+3,93%), Τεχν. Ολυμπιακή (+4,07%), Δρομέα (+4,89%), Μοτοδυναμική (+5,77%), Ιντρακάτ (+3,10%) και Γενική Εμπορίου (+6,09%).
Δεύτερη μέρα αξιοπρόσεκτου “bid” στην Βιοτέρ (+9,71%).
Μετά από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις αντέδρασαν οι Κέκροψ (+6%), Ελλάδος (+2,59%), Epsilon Net (+1,91%) και Medicon (+1,38%), μετά από πτωτικό “εξαρέ” οι Profile (+4,46%) και ΑΔΜΗΕ (+5,04%) και μετά από επτά πτωτικές συνεδριάσεις η Βιοκαρπέτ (+8,24%).
Με συνολικό όγκο 135 τεμ. στα πρώτα πέντε λεπτά της συνεδρίασης, τα Πλ. Θράκης (+3,04%) κατόρθωσαν να κινηθούν μεταξύ 3,77 (-0,40%) και 4,44 ευρώ (+17,31%), για να ομαλοποιηθούν οι διακυμάνσεις στην συνέχεια.
Ανεξάρτητα τελικού κλεισίματος, σε όλες τις τελευταίες συνεδριάσεις η μετοχή της ΕΚΤΕΡ (+4,74%) δείχνει ότι έχει σταθερό πωλητή. Σήμερα αναρριχήθηκε μέχρι τα 2,71 ευρώ (+7,11%), για να υποχωρήσει αισθητά στη συνέχεια.
Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών
Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το ημερήσιο σήμα πώλησης το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1240 μονάδων. Η επόμενη στήριξη στις 1100 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 1162 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 1240, 1267, 1282, 1326 και 1350 - 1366 μονάδες.
Με ημερήσιο σήμα πώλησης και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 3043 μονάδων. Η επόμενη στήριξη στις 2818 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 2807 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 2690 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 2960 και 3043 - 3050 μονάδες.
Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές
Με σαφές πλεονέκτημα των αγοραστών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού. Αργία σε Ταϊβάν.
Τουλάχιστον αξιοσημείωτα κέρδη στην Ευρώπη, με ανοδικές διαθέσεις και οι δείκτες στην Wall Street.
Διορθώνει από τα χθεσινά σημαντικά κέρδη το Πετρέλαιο, προς το 1,0601 αντιδρά το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.
Παλεύει να επιστρέψει πάνω από τα $1875 ο Χρυσός, ψηλότερα από τα $21,95 το Ασήμι.
Οριακά χαμηλότερα από τα $27500 το Bitcoin, προς τα $1570 υποχωρεί το Ethereum.
Για χρεοκοπία ετοιμάζεται η Κινεζική Εταιρεία Ανάπτυξης Ακινήτων Country Garden Holdings. Όπως σημειώνει το Bloomberg, “η Εταιρεία οδεύει προς μια αναδιάρθρωση, που θα είναι μια από τις μεγαλύτερες της Χώρας”.
“H άνοδος στις αποδόσεις των Ιταλικών ομολόγων αποτελεί ‘καμπανάκι”, προειδοποίησε η Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας. Η Κυβέρνηση της Ιταλίας ανακοίνωσε την άνοδο των προβλέψεων για το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 5,3% για το 2023 και στο 4,3% για το 2024, ενώ έθεσε στόχο την επιστροφή σε έλλειμμα 3% το 2026.
Η Deutsche Βank προειδοποιεί ότι “μπορεί να έρθουμε αντιμέτωποι με μια επανάληψη του σταθιμοπληθωρισμού της δεκαετίας του 1970. Η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή καταδεικνύει πως μπορούν να επιστρέψουν ξαφνικά τα γεωπολιτικά ρίσκα, προκαλώντας ένα ακόμα αναπάντεχο σοκ μετά την πανδημία και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στην αρχή της δεκαετίας”.
O αξιωματούχος της Fed, Ράφαελ Μπόστιτς, επανέλαβε την εκτίμηση ότι “η Κεντρική Τράπεζα δεν χρειάζεται να προχωρήσει σε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων. Η νομισματική πολιτική είναι αρκούντως περιοριστική, για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%”.
“Η Παγκόσμια Οικονομία έχει δείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, δεδομένων των επιπτώσεων του Covid-19, του πολέμου στην Ουκρανία και του υψηλού πληθωρισμού”, αναφέρει το ΔΝΤ στην τελευταία του Παγκόσμια Οικονομική Προοπτική. Το Ταμείο προβλέπει Παγκόσμια ανάπτυξη 2,9% για το επόμενο έτος, μειωμένη κατά 0,1% από τις εκτιμήσεις που είχε κάνει τον Ιούλιο και κάτω από τον μέσο όρο του 3,8% των δύο δεκαετιών πριν από την πανδημία. Η πρόβλεψή του για το 2023 παραμένει αμετάβλητη στο 3%.
Επιστροφή στο Χ.Α.
Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 3,2 δισ., στα 79,9 δισ. ευρώ.
“Η αξιολόγηση της Ελλάδας υποστηρίζεται από διαρθρωτικούς δείκτες, συμπεριλαμβανομένων των δεικτών διακυβέρνησης, των δεικτών ανθρώπινης ανάπτυξης και του κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Αυτά τα πλεονεκτήματα έρχονται σε αντίθεση με την κληρονομιά της κρίσης δημόσιου χρέους, που περιλαμβάνει μεγάλα αποθέματα δημόσιου και εξωτερικού χρέους, καθώς και χαμηλές μεσοπρόθεσμες δυνατότητες ανάπτυξης και ευπάθειες στον Τραπεζικό τομέα”, αναφέρει ανάλυση της Fitch.
Ανάπτυξη 2,5% προβλέπει φέτος για την Ελλάδα το ΔΝΤ, εκτιμώντας ότι το 2024 η Οικονομία θα τρέξει με 2%. Στην έκθεση “World Economic Outlook” εκτιμά ότι θα περιοριστεί ο πληθωρισμός στο 4,1% τη φετινή χρονιά και θα υπάρξει νέα αποκλιμάκωση την επόμενη, στο 2,8%.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΕΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΚΟΥΕΣ, TITC, CENER, ΤΕΝΕΡΓ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΟΤΟΕΛ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Quest, Lamda Development, Cenergy και Σαράντη.
Σαφώς διαφοροποιημένη προς τα καλύτερο η τελική εικόνα με 110 ανοδικούς τίτλους, έναντι 19 πτωτικών, ενώ 30 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.
---ΧΠΑ
Συνεδρίαση αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και αισθητή υποχώρηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (38.887 συμβόλαια). Ξεκίνησαν οι μετακυλίσεις θέσεων.
Στα 1.714 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 1.770 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).
Στα 1.585 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.580 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).
Στα 85 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 85 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 2.626, 1.513 για τον Οκτώβριο και 1.113 για τον Νοέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.835), κινήθηκε μεταξύ 2.751 και 2.851 μονάδων.
Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 441, 441 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 916,25), κινήθηκε μεταξύ 894,25 και 933 μονάδων.
Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Οκτώβριο, 0 για τον Νοέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.322).
Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (17.395), Eurobank (6.456), Πειραιώς (6.080), Εθνική (2.987), ΔΕΗ (853), Αεροπορία Αιγαίου (815), Μυτιληναίο (616), ΑΔΜΗΕ (325), Cenergy (271), ΟΤΕ (767), ΟΠΑΠ (125), Ιντρακόμ (281), Ιντρακάτ (487), Motor Oil (164), Τέρνα Ενεργειακή (414), Viohalco (148).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 170.928, Πειραιώς 57.929, Eurobank 32.283, Εθνική 16.932, ΔΕΗ 18.463, ΑΔΜΗΕ 19.076, Τέρνα Ενεργειακή 14.283.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 62.321.667 τεμ., (από 62.430.768 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.279.023 τεμ. (1.279.023), Eurobank 34.120.608 τεμ. (34.120.608), ΟΠΑΠ 1.566.457 τεμ. (1.566.457), Εθνική 10.122.156 τεμ. (10.098.582), ΟΤΕ 1.712.953 τεμ. (1.730.038), Πειραιώς 1.371.061 τεμ. (1.379.230).
(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.