Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βγάζει αντίδραση το Χρηματιστήριο

Με ανοδικό gap το άνοιγμα της συνεδρίασης, με τον ΓΔ να καταγράφει άνοδο άνω του 2% μετά τη μεγάλη υποχώρηση των προηγούμενων ημερών. Κέρδη για τράπεζες και blue chips.

Βγάζει αντίδραση το Χρηματιστήριο

Ανοδικό το ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη, καταγράφει κέρδη άνω του 2% στις 1.133 μονάδες. 

Νωρίτερα, το Euro2day.gr μετέδιδε: 

Ανοδική αντίδραση στη Wall Street, κόντρα στις γεωπολιτικές ανησυχίες που «ξύπνησε» η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. Δεύτερη σερί συνεδρίαση με θετικό πρόσημο, με τις μέχρι τώρα επιπτώσεις στις διάφορες αγορές διακριτές μεν, ελεγχόμενες δε.

Εύλογη η μεταβλητότητα, ειδικά στην αγορά πετρελαίου πιθανή η αύξηση του ρίσκου, στην περίπτωση άμεσης εμπλοκής και άλλων κρατών, με το Brent έως τα $88,21 το βαρέλι.

Παράλληλα η προσοχή παραμένει στις αγορές ομολόγων, με την Τζάνετ Γέλεν να προσπαθεί να καθησυχάσει τις αγορές πως η επιβάρυνση του κόστους δανεισμού δεν έχει προκαλέσει δυσλειτουργία στις χρηματοπιστωτικές αγορές των ΗΠΑ.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον αστάθειας και επικινδυνότητας, στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι πωλητές είχαν για ακόμη μία -πολλοστή- φορά εύκολο έργο. Συνέχεια στο σερί των έξι εβδομάδων με διόρθωση και ενδέκατη στις δώδεκα με το ταμπλό στο «κόκκινο».

Συνέχεια στην κατρακύλα δεικτών, μετοχών, χρηματιστηριακών αξιών, πορεία που εδώ και μέρες «χτυπά» αδιακρίτως εισηγμένες με καλά αποτελέσματα 6μήνου, επιχειρήσεις με υγιείς ισολογισμούς και προοπτικές, σε μία διαδικασία απαξίωσης που ανάλογή της δεν είχαν γνωρίσει οι επενδυτές ούτε σε εποχές πανδημίας ή ακόμη εισβολής της Ρωσίας.

Στις 1.111,29 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 2.707,03 ο FTSE25, στις 858,38 ο Δείκτης Τραπεζών και στις 1.820,58 μονάδες ο FTSEMidCap.

Με αυξημένες συναλλαγές, συν το πακέτο για το 1,4% της Eurobank -πρώτης πλήρως ιδιωτικής τράπεζας, μετά την επανάκτηση των 52,08 εκατ. μετοχών στο 1,80 ευρώ. Premium συναλλαγής 27,25% σε σχέση με την τρέχουσα τιμή στο ταμπλό.

Υψηλός καθαρός τζίρος καθώς οι πωλητές ήταν επίμονοι από την πρώτη κιόλας εντολή, με στοχευμένες μάλιστα εντολές, αυξημένες σε τίτλους των Eurobank, Mytilineos, Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς.

Σε αναζήτηση υπαιτίων, χρηματιστές «δείχνουν» το ταμπλό και την απόδοση μετοχών του δείκτη παρά τη διόρθωση διαρκείας.

Πρακτικά, για τον ΔΤΡ παρά τη νέα «βουτιά» με 2,67% και απώλειες 13,35% στον μήνα και 17,23% στο 3μηνο, η συνολική απόδοση του 2023 παραμένει στο συν και μάλιστα με 34%, δηλαδή ποσοστό διψήφιο. Υπάρχει «λίπος» να καεί ακόμη, ειδικά στον τραπεζικό αλλά και σε αρκετά blue chips, σημειώναμε την Κυριακή, από την άποψη πως η έξοδος των επιθετικών χαρτοφυλακίων προκαλεί μεν αναταράξεις και εγκλωβισμούς για όσους τοποθετήθηκαν από τα υψηλά της αγοράς, εξακολουθεί ωστόσο να αποφέρει υπεραξίες σε επενδεδυμένους σε τιμές Ιανουαρίου.

Μέχρι τώρα φαίνεται ότι τα hedge funds που πρωταγωνίστησαν στη θεαματική άνοδο του 7μήνου -που έφεραν το ΧΑ στην πρώτη θέση διεθνώς- είναι οι κατ' εξοχήν πωλητές εδώ και εβδομάδες, οι υπαίτιοι της αντίστροφης/αρνητικής πρωτιάς του χρηματιστηρίου.

Από πρωταθλητής 7μήνου, ουραγός κοντά στα μέσα Οκτωβρίου, καταδεικνύοντας τη «ρηχότητα» της αγοράς, την απουσία ουσιαστικών επενδυτικών εγχώριων δυνάμεων καθώς και επενδυτικής συνείδησης.

Μία αγορά, που λίγα επιθετικά χαρτοφυλάκια μπορούν να διαμορφώσουν τάση και άνοδο μέτριου κόστους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται από τη στιγμή που θα αποφασίσουν να κάνουν ταμείο. Και η ουσία είναι πως από τα υψηλά στα τέλη Ιουλίου μειώνουν σταθερά θέσεις, με εγχώριους διαχειριστές να ακολουθούν τις τελευταίες εβδομάδες.

Oσον αφορά στη στάση των ξένων, τα στοιχεία Σεπτεμβρίου είναι ενδεικτικά: εκροές 60,98 εκατ. σε αντίθεση με τους εγχώριους, οι οποίοι πραγματοποίησαν εισροές αντίστοιχου ύψους. Σημειωτέον ότι το ισοζύγιο ήταν αρνητικό (δηλαδή εκροές από ξένους) σταθερά από τον Απρίλιο, μάλιστα τον Ιούλιο είχαν φτάσει τα 190,85 εκατ., με ό,τι σηματοδοτούσε για την αγορά. Σημείο καμπής, σύμφωνα με χρηματιστές οι οποίοι θεωρούν την κορυφή των 1.351,68 μονάδων -στα τέλη Ιουλίου- για την αλλαγή τάσης.

Σε αποτίμηση €77 δισ. η αξία των εισηγμένων συνολικά, με εύλογο το ερώτημα οι θέσεις που «χτίζονται» στη διάρκεια της διόρθωσης σε ποια funds αφορούν, σε ποια χέρια περνά η προσφορά, που όπως και εχθές φάνηκε ότι καταλήγει σε ισχυρά χαρτοφυλάκια. Μένει να φανεί εάν από τα τρέχοντα ή λίγο χαμηλότερα επίπεδα θα αρχίσουν να υπερισχύουν και πάλι οι αγοραστές, καθώς τα μακροπρόθεσμα θεμελιώδη και δεδομένα τόσο για την οικονομία όσο και επιμέρους για εισηγμένες δεν έχουν μεταβληθεί δραστικά.

Ανάπτυξη και μείωση χρέους υποστηρίζουν την οικονομία, εκτιμά η Fitch, με την ευρύτερη εικόνα να συμπεριλαμβάνει ορόσημα, λ.χ, την αξιολόγησή της στις 20 Οκτωβρίου από τη Standard & Poor's.

Κλάδος-κλειδί παραμένει ο τραπεζικός και λόγω βαρύτητας στάθμισης αλλά και εξελίξεων. Ζητούμενο για την κοινότητα εάν την αποεπένδυση του ΤΧΣ από τη Eurobank θα ακολουθήσει η Εθνική, πότε και σε ποιες τιμές.

Χάνει παραγωγή η Ευρώπη, οι Βρυξέλλες δεν κάνουν τίποτε, η παρέμβαση του Ευάγγελου Μυτιληναίου για πολλοστή φορά απέναντι στην αδρανή στάση της Κοινότητας. Στην απόρριψη του Green Pool, αποδίδουν -εν μέρει- χρηματιστές το τελευταίο κύμα ρευστοποιήσεων σε μετοχές ενεργοβόρων επιχειρήσεων, σε μία ούτως ή άλλως συνολικότερη πτωτική περίοδο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v