Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Πού βρίσκεται ο πυθμένας μετά τις βουτιές

Σερί έξι πτωτικών εβδομάδων καταγράφει η αγορά. Ο κυκλώνας για τις μετοχές από το sell off στα ομόλογα και η αυξημένη αβεβαιότητα από τη νέα κρίση στη Μέση Ανατολή.

Χρηματιστήριο: Πού βρίσκεται ο πυθμένας μετά τις βουτιές

Εκρηκτικό περιβάλλον στις αγορές με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή να περιπλέκουν περισσότερο την κατάσταση. Τι σημαίνει για τις μετοχές το sell off στα ομόλογα, αναλύει ο Γιώργος Α. Σαββάκης, οι γεωστρατηγικές ισορροπίες που ανατρέπει η επίθεση της Χαμάς είναι ο επιπλέον αστάθμητος παράγων που υπεισέρχεται και στο οικονομικό μέτωπο. Πόσο επηρεάζει το πετρέλαιο η σύγκρουση στο Ισραήλ επιπλέον παράμετρος με άμεση "τιμολόγηση".

Με ανατροπή το "κλείσιμο" της τελευταίας εβδομάδος στην Wall Street, με τεχνολογικό ράλι μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ. Από τις 4.219 έως τις 4.234 με κατάληξη στις 4.308 μονάδες για τον S&P500 στην συνεδρίαση της Παρασκευής.

Επικράτηση πωλητών

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, επικράτηση πωλητών για ακόμη μία εβδομάδα, έκτη σερί με τον Γενικό Δείκτη να καταλήγει στις 1.136,93 διορθώνοντας από τα επίπεδα των 1.300 μονάδων. Σαν σε επανάληψη του πτωτικού μοτίβο του περυσινού φθινοπώρου μόνο που αυτή την φορά οι ενδείξεις για το τι θα ακολουθούσε πρωτοκαταγράφηκαν στα τέλη Ιουλίου.

Με την ολοκλήρωση ενός θεαματικού 7μηνου που έφερνε το ΧΑ στις κορυφαίες θέσεις διεθνώς, "κορυφή" απ' όπου ενεργοποιήθηκαν οι πρώτες συστηματικές ρευστοποιήσεις-κυρίως σε μετοχές του τραπεζικού κλάδου που απέδιδαν ακόμη και 3ψηφια ποσοστά.

Ωστόσο από το τέλος Ιουλίου μέχρι το τέλος Αυγούστου μεσολάβησε μία "ψευδής" εικόνα στην αγορά που μπέρδεψε αρκετούς επενδυτές- πρακτικά έδειχνε σαν συσσώρευση, μόνο που "υποδόρια" κάποια funds παρέμεναν σταθερά πωλητές.

Οι λόγοι της παρατεταμένης διόρθωσης πολλοί και διάφοροι/διαφορετικοί, φέρουν πλέον τους επενδυτές στις 2.763,36 μονάδες για τον FTSE25, στις 881,93 για τον ΔΤΡ και στις 1.887,98 για τον FTSEMidCap.

Ομως, ακόμη και σε αυτά τα επίπεδα και παρά τα όσα έχουν προηγηθεί το "ταμείο" για το 2023 παραμένει θετικό σε ποσοτό 22,28% για τον ΓΔ, κατά 22,73% για τον FTSE25 και 37,68% για τον ΔΤΡ. Θεωρητικά για έναν επενδεδυμένο σε ορίζοντα 9μηνου υπάρχει "λίπος" για να θυσιαστεί με συνέπεια το ενδεχόμενο συνέχισης της διόρθωσης ανοιχτό.

Το περιβάλλον διεθνώς διευκολύνει τους πωλητές, όσους κοινώς shortάρουν δείκτες, μετοχές, προϊόντα κ.α. με ενδεικτική την εικόνα στα Παράγωγα. Τα λιγοστά Συμβόλαια (827) στον FTSE25 "δείχνουν" 1,59% χαμηλότερα, όπως και τα μόλις 50 της επόμενης σειράς. Ελάχιστος ο αριθμός, κοινός τόπος πως και το ΧΠΑ έχει παύσει να αποτελεί αντιπροσωπευτική αγορά, χωρίς "βάθος" όπως άλλωστε η αντίστοιχη των μετοχών.

Περί τα 266 δισ.$ εξαερώθηκαν στο sell off των ομολόγων στις αναδυόμενες, με τις προσδοκίες των επενδυτών για ανάκαμψη κατά το τέταρτο 3μηνο να ψαλιδίζονται δραματικά. Προς ώρας η ελληνική αγορά χρέους παραμένει-συγκριτικά πάντα- σχετικά σταθερή, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια με-κατ' αρχήν- ορόσημο την αξιολόγηση της οικονομίας από την Standard & Poor's στις 20 Οκτωβρίου.

Ωστόσο, διαφορετική είναι η κατάσταση στην αγορά μετοχών: καθώς από τα υψηλά έτους (1.345,95 στις 25/7) και την αποτίμηση των 90,7 δισ. έχει περιοριστεί στα 79,5 δισ.

Σε χαμηλά 5μηνου ο ΓΔ με εύλογο το ερώτημα μέχρι πού μπορεί να διευρυνθεί η διόρθωση, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, που κατ' αρχήν βραχυπρόθεσμα ενισχύει την θέση των short.

Με σύμμαχο και την τεχνική ανάλυση οι traders δύσκολα θα μπορούσαν να αλλάξουν θέση, τουλάχιστον αύριο, με εμφανή την αδυναμία (από την Παρασκευή) υπέρβασης των 1.155-1.162 μονάδων (ΚΜΟ ημερών). Αντιθέτως, πιο πιθανό είναι το ενδεχόμενο δοκιμασίας των 1.134-1.129 μονάδων (χάσμα) και βλέπουμε, από Τρίτη.

Επιπρόσθετα οι long έχουν επιπλέον μειονέκτημα την "ιστορικότητα" του διορθωτικού σερί που είναι σε εξέλιξη, καθώς 6 συνεχόμενες εβδομάδες με αρνητικό πρόσημο έχει να καταγραφεί από τα τέλη Αυγούστου-τέλη Σεπτεμβρίου 2022.

Επιπλέον οι ενδείξεις από τις πρώτες συνεδριάσεις του Οκτωβρίου- σε αντίθεση με πέρυσι- είναι αρνητικές (για τους long). Θυμίζω πως, πέρυσι η αρχή ανοδικής διόρθωσης είχε γίνει από την πρώτη συνεδρίαση Οκτωβρίου (στις 814,06 με 2,67%) με σερί 4 εβδομάδων ανόδου, πρακτικά ουδεμία σχέση με φέτος. Μένει να φανεί εάν και πως μπορεί να αναστραφεί η τάση, σε μία συγκυρία που εκτός όλων των άλλων οι αναλυτές είναι επιφυλακτικοί για τα μεγέθη τρίτου 3μηνου και τρέχοντος.

Πόσο αντέχουν οικονομία και εισηγμένες στις πιέσεις, το έθετε εύλογα ο Στέφανος Κοτζαμάνης πριν καν ξεσπάσει η κρίση στη Μέση Ανατολή.

Στις διεθνείς αγορές η προσοχή, ποια θα είναι η στάση traders, επενδυτών σε αναμονή ανακοίνωσης οικονομικών στοιχείων αλλά και μεγεθών 3μηνου στις ΗΠΑ. Την αυλαία ανοίγει η Pepsico (Τετάρτη), ακολουθεί η Delta (Πέμπτη), ενώ την Παρασκευή τραπεζικό καρέ με BlackRock, Citigroup, JPMC, Wells Fargo.
Στο ΧΑ: χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην αμκ της Intralot (Τρίτη), πιθανότατα την Τετάρτη η ανάκτηση του 1,4% του μ.κ της Eurobank από το ΤΧΣ.

Τεχνικά, όπως "μετρά" ο Μάνος Χατζηδάκης, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στο όριο διάσπασης του κινητού Μέσου των 200 ημερών βάζοντας πλέον και την ανοδική μακροπρόθεσμη τάση υπό αναθεώρηση.

Οι υπερπωλημένες ζώνες από τους ταλαντωτές δεν φαίνεται να συγκινούν ιδιαίτερα τους αγοραστές ενδεχομένως μια τεχνική εκκρεμότητα που αφορά το χάσμα τιμών (1.129 – 1.134) από τις 21 Μαΐου να αποτελεί ένα άλλοθι για αυτή την αδράνεια.

Η αγορά πάντως έχει εισέλθει σε ζώνη (50% διόρθωση της αναλογίας από το ράλι μεταξύ 783 -1351 μονάδων) από την οποία μπορεί να προκύψει κάποια αξιόλογη αντίδραση με διάρκεια μεγαλύτερη από συνεδριάσεις...".

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v