Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Αγοραστές στις τράπεζες, πωλητές στα blue chips

Ο τραπεζικός κλάδος, με οδηγό την Πειραιώς, έδωσε το οριακά θετικό πρόσημο στον ΓΔ. Ρευστοποιήσεις σε δεικτοβαρή blue chips (πλην ΔΕΗ, Aegean) και κλείσιμο στις 1.170 μονάδες.

Χρηματιστήριο: Αγοραστές στις τράπεζες, πωλητές στα blue chips

Συνεδρίαση στην οποία περίσσεψαν οι εναλλαγές προσήμων και η νευρικότητα, η δεύτερη της εβδομάδας και του μήνα, με ευδιάκριτη την αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας (ο υψηλότερος τζίρος των τελευταίων 10 συνεδριάσεων), καθώς οι εναπομείναντες αγοραστές είχαν ανασυντάξει τις δυνάμεις τους στη ζώνη των 1162 – 1153 μονάδων, την οποία οριοθετούν οι δύο ΚΜΟ των 200 ημερών και η οποία δεν πρέπει να παραβιαστεί, προκειμένου να μην απειληθεί και η μεσομακροπρόθεσμη τάση στο Χ.Α.

Πράγματι, στο ξεκίνημα των σημερινών συναλλαγών, αυτή την ζώνη στήριξης δοκίμασε ο Γενικός Δείκτης, υποχωρώντας μέχρι τις παρυφές των 1157 μονάδων, για να δώσει μία πρώτη “αναπήδηση” και να ακολουθήσουν συνεχείς εναλλαγές προσήμων, καθώς συνεχίζουν να λείπουν και οι βοήθειες από τις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, κάτι που εντείνει την νευρικότητα των συναλλασσόμενων και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Εδώ πρέπει να τύχει αναφοράς μία πιο “υποψιασμένη” σχολή σκέψης, σύμφωνα με την οποία “η αναμέτρηση με την ζώνη στήριξης των 200αρηδων ΚΜΟ, συνήθως δεν φέρνει καθοδική διαφυγή με την πρώτη δοκιμασία, οπότε οι traders θα πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση και στις επόμενες συνεδριάσεις, από αύριο κιόλας”.

“Σε αντίθεση με τις Αγορές ομολόγων και την ανοδική πορεία του Δολαρίου, οι μετοχικές Αγορές δείχνουν ότι δυσκολεύονται να απορροφήσουν την προοπτική των συνεχιζόμενων υψηλών επιτοκίων. Μέχρι τώρα οι traders, παρά τις δηλώσεις των κεντρικών τραπεζιτών περί υψηλών επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, δεν πίστευαν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά για όσο καιρό χρειαστεί και μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος του πληθωρισμού. Αν τώρα αρχίζουν να αμφιταλαντεύονται, δεν αποκλείεται οι επόμενοι μήνες να είναι εξ ίσου ‘σκληροί’ για τις μετοχές, καθώς θα κληθούν να επανατιμολογήσουν, εταιρικά αποτελέσματα, την επίπτωση των υψηλών επιτοκίων στην πραγματική Οικονομία και την αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης δανείων από τις υπερδανεισμένες Επιχειρήσεις”, τονίζουν όλο και περισσότεροι από τους Ξένους αναλυτές - διαχειριστές.

Να σημειωθεί ότι στα πρωινά χαμηλά, δεν υπήρχε τίτλος του FTSE25 που να διασώζεται, έστω αμετάβλητος, ενώ της ανοδικής αντίδρασης από τη ζώνη στήριξης που προαναφέρθηκε, ηγήθηκε ο “καταπιεσμένος” Τραπεζικός κλάδος, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το τελικό +3,44% του ΔΤΡ.

Από την άλλη, ακόμα στα διαστήματα που ο Γενικός Δείκτης γύρισε σε θετικό πρόσημο, απόλυτα επιφυλακτική ήταν η εικόνα στο μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο, “να οδηγήσουν την κούρσα από αρχής μέχρι τέλους”.

Από εκεί και πέρα, δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί πως η σημερινή συνεδρίαση “χρωματίστηκε” και από το ντεμπούτο της Optima Bank στην Κύρια Αγορά του Χ.Α.

Πιο συγκεκριμένα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 73.694.142 (ΚΟ) μετοχές της Optima Bank, με κωδικό ΟΑΣΗΣ “OPTIMA” και τιμή έναρξης διαπραγμάτευσης μετοχής €7,20. Για τις τρεις πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης το ημερήσιο όριο διακύμανσης της τιμής της μετοχής είναι ελεύθερο.

Να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση ο τίτλος της OPTIMA (0%) κινήθηκε μεταξύ 6,88 (-4,44%) και 7,202 ευρώ (+0,03%), ενώ απασχόλησε το 16% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Πλάγια η σημερινή κίνηση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 5,13% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,79% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 4,463% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Να σημειωθεί ότι τόσο η απόδοση του 2ετους, όσο και αυτή του 10ετους Αμερικανικού τίτλου, παραμένει μεγαλύτερη από τη μέση εκτιμώμενη μερισματική απόδοση του S&P 500 και αυτό μόνο θετικό δεν είναι για τις Αγορές μετοχών. Επίσης η απόδοση του Ελληνικού 10ετους, ξεπερνά την μέση μερισματική απόδοση του Χ.Α., τουλάχιστον με τις μερισματικές διανομές της προηγούμενης χρήσης.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, ύψους 625 εκατομμυρίων ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,90%, από 3,72% στην προηγούμενη έκδοση. Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 1.014 εκατομμυρίων ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 1,62 φορές.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1157,24 (-0,96%) και 1174,41 μονάδων (+0,51%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1173,2 (+0,41%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1170,13 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,14%.

Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 114,2 εκατ., από τα οποία τα 9,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (OPTIMA, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, ΤΕΝΕΡΓ, ΣΑΡ, ΜΠΕΛΑ), ενώ οι OPTIMA, ΜΥΤΙΛ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 39% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 114,2 εκατ., τα 88,7 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Το χαμηλό 4 μηνών που καταγράφθηκε χθες στις ΗΠΑ, είναι πιθανό να επιβαρύνει περαιτέρω το κλίμα, πυροδοτώντας ενδεχομένως περαιτέρω τεχνική πτώση σε όλες τις Αγορές μετοχών”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Eurobank Equities.

Καθώς η επενδυτική ψυχολογία στο εξωτερικό παραμένει αδύναμη, περιμένουμε οι αμυντικές μετοχές όπως Coca Cola και ΟΤΕ να έχουν απόδοση καλύτερη από αυτή της Aγοράς”, είναι οι εκτιμήσεις της Piraeus Sec.

Δοκίμασε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα η Αγορά, που θεωρούνται σημεία καμπής για τη μακροπρόθεσμη τάση”, όπως επισημαίνει η Beta Sec.

Ξεκίνησε σήμερα η διαπραγμάτευση της Optima Bank στην Κύρια Αγορά. Η πλησιέστερη ισχυρή στήριξη του ΓΔ εντοπίζεται στις 1150 μονάδες”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

O ΓΔΧΑ βρέθηκε μια ανάσα πριν από τον ΚΜΟ 200 ημερών, που εντοπίζεται στις 1153 μονάδες, ενώ χαμηλότερα του αντίστοιχου ΚΜΟ κινήθηκε ο ΔΤΡ. Παράλληλα, σκαρφαλώνουν οι Κρατικές ομολογιακές αποδόσεις, με τις περισσότερες να εμφανίζονται σε νέα υψηλότερα επίπεδα εδώ και χρόνια. Η ορμή της πτώσης ενδέχεται να μας οδηγήσει χαμηλότερα”, σημειώνει η Depolas Investment Services.

Το κλίμα που επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες σε όλες σχεδόν τις Αγορές του Πλανήτη, είναι αρνητικό. Δύο συνθήκες που επιβαρύνουν όλο και περισσότερο την εικόνα αυτή, είναι η συνεχιζόμενη αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων και η ανοδική πορεία του δολαρίου. Όλοι σπεύδουν να αποκομίσουν τα κέρδη τους, μέσα σε ένα κλίμα φόβου. Η Ελληνική Αγορά δεν θα μπορούσε σε ένα τέτοιο περιβάλλον, να διαφοροποιηθεί. Έτσι συνεχίζει την καθοδική της πορεία. Όμως επειδή, τεχνικά, φλερτάρει με υπερπουλημένες ζώνες και σε συνδυασμό με τους κινητούς μέσους όρους των 200 ημερών, είναι πολύ πιθανό το επόμενο διάστημα να βγάλει μια αντίδραση. Για να αντιστρέψει την κατάσταση αυτή, θα χρειαστεί δουλειά και χρόνο”, τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Solidus Sec.

Ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει την διορθωτική κίνηση που ξεπερνά πλέον τους δυο μήνες. Η Αγορά θα δοκιμάσει την ανοδική τάση, καθώς πρόκειται για την πρώτη ουσιαστική διόρθωση τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με τον Γιώργο Πήττα.

Ας μην ξεχνάμε πάντως ότι, ο Γενικός Δείκτης παρουσιάζει ακόμα απόδοση 52 εβδομάδων περίπου 42%.

Σε πρώτη φάση λοιπόν, μιλάμε για υγιή διόρθωση και περιορισμό μερικών ιδιαίτερα αισιόδοξων προσδοκιών, σε οικονομικό περιβάλλον με υψηλό πληθωρισμό και συνεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων.

Να επισημάνουμε ότι, οι συνέπειες του πληθωρισμού έχουν αποτυπωθεί στις περισσότερες οικονομικές καταστάσεις των Εταιρειών, ενώ οι επιπτώσεις της αύξησης των επιτοκίων μόλις αρχίζουν να διακρίνονται. Τα αποτελέσματα εξαμήνου των Εισηγμένων αφήνουν μια “γλυκόπικρη γεύση”, καθώς πιστοποιούν την διαφαινόμενη ανάπτυξη για το σύνολο της τρέχουσας χρήσης, αλλά από την άλλη πλευρά οι απογοητεύσεις μάλλον ήταν περισσότερες από τις ευχάριστες εκπλήξεις. Πιστεύουμε ότι, βρισκόμαστε σε μια φάση προσαρμογής των κεφαλαιοποιήσεων στα νέα δεδομένα, σε πλήρη συγχρονισμό με τις Διεθνείς Αγορές, χωρίς να αναιρούνται οι προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας”, αναφέρει ο κ. Πήττας (αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος HellenicAmerican Sec.).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9,4), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (5,8), ΟΠΑΠ (5,7), Eurobank (5,6), Εθνική (4,7), Μυτιληναίο (4,6), ΔΕΗ (3,5), Jumbo (3,4), Πειραιώς (3,4), Alpha Bank (3), Motor Oil (2,5), Ελ. Πετρέλαια (2,2) και ΤΕΝΕΡΓ (1,6 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, με την τελική εικόνα να δίνει πλεονέκτημα στους “buyers” που έσπευσαν να τοποθετηθούν στα χαμηλά ημέρας, ή κοντά σε αυτά.

Πιο συγκεκριμένα, ο τίτλος της ΑΛΦΑ (+2,27%) κινήθηκε μεταξύ 1,216 (-1,54%) και 1,279 ευρώ (+3,56%), της ΕΤΕ (+2,67%) μεταξύ 4,91 (-2,19%) και 5,242 ευρώ (+4,42%), της ΕΥΡΩΒ (+4,04%) μεταξύ 1,406 (-2,06%) και 1,5185 ευρώ (+5,78%) και της ΠΕΙΡ (+5,12%) μεταξύ 2,52 (-2,33%) και 2,756 ευρώ (+6,82%).

Μεταξύ 866,85 (-1,69%) και 921,68 μονάδων (+4,53%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 919,27 (+4,26%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 912,04 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 3,44%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 988 μονάδων. Η επόμενες στηρίξεις στις 901 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 896 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 850 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις, 999, 1026 1083, 1117, 1137, 1180, 1191 και 1250 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “ασφαλείς πληροφορίες του ‘Euro2day.gr’ αναφέρουν ότι οι σύμβουλοι τόσο από την πλευρά του ΤΧΣ, μολονότι δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη ΔΣ που θα δώσει την τελική έγκριση, όσο και από την πλευρά της Εθνικής Τράπεζας, έχουν ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία. Η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του ΔΣ του ΤΧΣ είναι προγραμματισμένη για τη 16η-17η Οκτωβρίου, χωρίς να έχει ακόμη οριστεί η ατζέντα, όπως επισημαίνουν πηγές του Ταμείου. Πρόθεση του Ταμείου είναι σε πρώτη φάση η διάθεση του 20% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό, τουλάχιστον 15%, θα διατεθεί σε Ξένους επενδυτές ενώ εξετάζεται το σενάριο διάθεσης ενός ποσοστού κατ' ανώτερο 5% στην Ελληνική Αγορά. Οι τελικές αποφάσεις επ' αυτού αναμένεται να ληφθούν προς τα τέλη του Οκτωβρίου και εφόσον έχει ανοίξει επισήμως (σ.σ. με την έγκριση του Δ.Σ. του Ταμείου) η διαδικασία”.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, η τελική εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου με θετική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΑΡΑΙΓ (+2,68%), ΔΕΗ (+2,11%), ΕΕΕ (+0,16%), ΟΤΟΕΛ (+0,31%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΣΑΡ.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της Μυτιληναίος (-2,50%), συμπληρώνοντας τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και επτά πτωτικές συνεδριάσεις, στις τελευταίες οκτώ. Να σημειωθεί ότι ο τίτλος ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε χαμηλά τριμήνου. Το ημερήσιο “stop short” στα 37,30 ευρώ και οι στηρίξεις στα 31,78, 31,24 και στα 29,52 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Οκτώ συνεχόμενες πτωτικές και 13 πτωτικές στις τελευταίες 14 συνεδριάσεις, συμπλήρωσε ο τίτλος της Quest (-2,03%), που ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε χαμηλά τετραμήνου. Στα 5,95 ευρώ το ημερήσιο “stop short”, με ενδιάμεση αντίσταση στη ζώνη 5,56 – 5,64 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Προσοχή θέλει η επόμενη στήριξη στα 5,00 – 4,90 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΔΟΜΙΚ (+307,41%) ακολουθούμενη από ΜΙΓ (+140,71%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+114,47%), ΚΛΜ (+112,89%), ΓΚΜΕΖΖ (+105,85%), CENER (+105,3%) και ΙΝΚΑΤ (+104,79%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Από σήμερα, οι μετοχές του ΑΔΜΗΕ (-2,86%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το ποσό €0,0582438822 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,0553316881 ανά μετοχή).

Δίπλωσε τις πτωτικές συνεδριάσεις η ΕΛΛ (-4,39%), ενώ σήμερα διακίνησε τον υψηλότερο όγκο των τελευταίων 44 μηνών. Σε χαμηλά 15 μηνών ο τίτλος.

Ο υψηλότερος όγκος των τελευταίων 6 συνεδριάσεων στην ΕΠΣΙΛ (-2,01%).

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΑΒΑΞ (-1,84%).

Σε χαμηλά τριμήνου η ΙΝΤΕΤ (-1,99%), σε χαμηλά 7μηνου η ΣΠΙ (-1,77%).

Εμφάνιση αποφασιστικών πωλητών σε ΛΕΒΚ (-9,62%), ΟΛΥΜΠ (-4,98%), ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (-4,61%) και ΕΛΙΝ (-3,59%).

Δίπλωσαν τις ανοδικές συνεδριάσεις Ιντρακόμ (+4,55%), Αλουμύλ (+12,96%, με αυξημένες συναλλαγές) και ΚΛΜ (+1,87%).

Επιστροφή αγοραστών σε Λούλη (+4,44%), Unibios (+3,37%), Ίλυδα (+0,83%) και Δρομέα (+4,27%).

Ξεκίνησε με “ουρά” αγοραστών η ΕΚΤΕΡ (-0,36%) και αναρριχήθηκε μέχρι τα 2,92 ευρώ (+5,80%), αλλά η συνέχεια ήταν αποκαρδιωτική. Μεγάλο ερωτηματικό οι σημερινοί πωλητές, μετά τα αποτελέσματα εξαμήνου που δημοσίευσε η Εισηγμένη.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το ημερήσιο σήμα πώλησης το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1240 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1165 και 1162 - 1153 μονάδες (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1240, 1267, 1282, 1326, 1350, 1366, 1379 και 1400 μονάδες.

Με ημερήσιο σήμα πώλησης και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 3043 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2819 - 2798 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 2960, 3043, 3050, 3088, 3219, 3350 και 3441 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των πωλητών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού. Αργία στην Κίνα.

Μικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές στην Ευρώπη, με διαθέσεις αντίδρασης οι δείκτες στην Wall Street.

Σημαντική διόρθωση στο Πετρέλαιο, προς το 1,0519 αντιδρά το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Παλεύει να κρατηθεί πάνω από τα $1840 ο Χρυσός, προς τα $21,10 υποχωρεί το Ασήμι.

Στα $27350 υποχωρεί το Bitcoin, στα $1635 διολισθαίνει το Ethereum.

Η Οικονομία της Ευρωζώνης πιθανότατα συρρικνώθηκε το περασμένο τρίμηνο, σύμφωνα με έρευνα που έδειξε ότι η ζήτηση μειώθηκε τον Σεπτέμβριο με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και σχεδόν τρία χρόνια. Ο ο τελικός Σύνθετος Δείκτης Υπεύθυνων Προμηθειών (PMI) της HCOB, που καταρτίστηκε από την S&P Global, κινήθηκε ανοδικά, στις 47,2 μονάδες τον Σεπτέμβριο, από τις 46,7 του Αυγούστου. Ωστόσο, ήταν κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση για τέταρτο διαδοχικό μήνα, αν και λίγο υψηλότερα από μια προκαταρκτική εκτίμηση για 47,1.

Κατά 1,2% υποχώρησε ο τζίρος στο Λιανεμπόριο της Ευρωζώνης τον Αύγουστο, σε σύγκριση με έναν μήνα πριν, ενώ κατά 0,9% καθοδικά κινήθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Σε ετήσια βάση, μειώθηκε κατά 2,1% στην Ευρωζώνη και κατά 2% στην ΕΕ.

Οι τιμές βιομηχανικού παραγωγού στην Ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκαν κατά 0,6% και κατά 0,5% αντίστοιχα, τον Αύγουστο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τη Eurostat. Σε ετήσια βάση, οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν κατά 11,5% στη Ζώνη του Ευρώ και 10,5% σε ολόκληρη την ΕΕ.

“Οι μελλοντικές μας αποφάσεις θα διασφαλίζουν ότι τα επιτόκια θα είναι σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο χρειαστεί”, ανέφερε η Κριστίν Λαγκάρντ σε ομιλία της στη Φρανκφούρτη, σε Συνέδριο για τη νομισματική πολιτική.

Οι προσλήψεις στον Ιδιωτικό τομέα επιβραδύνθηκαν απότομα τον Σεπτέμβριο. Οι νέες θέσεις εργασίας στις Αμερικανικές Επιχειρήσεις αυξήθηκαν, σύμφωνα με την ADP, κατά μόλις 89000 τον μήνα, από 180000 τον Αύγουστο και κάτω από την εκτίμηση των αναλυτών του Dow Jones για 160000. Η ετήσια αύξηση των μισθών επιβραδύνθηκε στο 5,9%, καταγράφοντας τη δωδέκατη διαδοχική μηνιαία πτώση.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,7 δισ., στα 80,4 δισ. ευρώ.

“Οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις βοηθούν στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις, ιδίως όσον αφορά την ανταπόκριση του Δικαστικού Συστήματος”, επισημαίνει έκθεση του ΟΟΣΑ που εξέτασε, μεταξύ άλλων, την Ελληνική Οικονομία.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΛΑΜΔΑ, ΜΥΤΙΛ, TITC. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΛΧΑ και ΟΠΑΠ και στο υψηλό η Autohellas.

Κακή η τελική εικόνα με 48 ανοδικούς τίτλους, έναντι 77 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση – προσπάθεια αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (31.831 συμβόλαια).

Στα 1.888 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 2.075 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Στα 1.338 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.338 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 85 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 85 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 930, 785 για τον Οκτώβριο και 145 για τον Νοέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.836,5), κινήθηκε μεταξύ 2.790 και 2.850 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 246, 246 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 930), κινήθηκε μεταξύ 899 και 931 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Οκτώβριο, 0 για τον Νοέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.493,5).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (13.982), Eurobank (4.324), Πειραιώς (8.342), Εθνική (1.484), ΔΕΗ (398), Αεροπορία Αιγαίου (193), Μυτιληναίο (382), ΑΔΜΗΕ (527), Cenergy (162), ΟΤΕ (158), ΕΧΑΕ (113), Ιντρακόμ (105), Ιντρακάτ (112), ΟΠΑΠ (325), Τέρνα Ενεργειακή (365), ΕΛΧΑ (322), Viohalco (154).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 160.660, Πειραιώς 58.762, Eurobank 32.643, Εθνική 17.900, ΔΕΗ 19.968, ΑΔΜΗΕ 18.827, Τέρνα Ενεργειακή 15.122.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 62.079.929 τεμ., (από 61.275.611 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.279.023 τεμ. (1.279.023), Eurobank 34.120.608 τεμ. (34.120.608), ΟΠΑΠ 1.566.457 τεμ. (1.561.030), Εθνική 10.334.604 τεμ. (10.328.517), ΟΤΕ 1.807.635 τεμ. (1.800.617), Πειραιώς 1.379.230 τεμ. (1.379.230).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v