Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ψάχνει αντιστάσεις και... τζίρο

Ανησυχητική κλίση για τους δείκτες αναφοράς, μετά τη νέα πτώση με τον χαμηλότερο τζίρο του τελευταίου εξαμήνου. Η αποχή των αγοραστών και ποιοι κάνουν «παιχνίδι».

Χρηματιστήριο: Ψάχνει αντιστάσεις και... τζίρο

Μικτά πρόσημα στη Wall Street, με το βλέμμα στα επιτόκια. Σε νέο υψηλό 16 ετών η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ, επανέρχεται ο Jamie Dimon επιμένοντας στην προειδοποίησή του για το ακραίο ενδεχόμενο να φτάσουν ακόμη και το 7%, στο «κόκκινο» οι αγορές στην Ασία και «βουτιά» 3% για τον Hang Seng.

Τι άλλο θα μπορούσε να ζητήσει ένας short παίκτης στην αρχή του Οκτωβρίου, μετά από έναν απόλυτα διορθωτικό Σεπτέμβριο και με τους αναλυτές να επιφυλάσσονται για το κατά πόσον η Fed θα αμβλύνει την πολιτική της.

Από οριακά υψηλότερα επίπεδα τα futures του S&P500, από το χθεσινό μείον 0,91% για τον DAX στις 15.247 μονάδες, με νέα υποχώρηση το ευρώ στο $1,0498, κλίση όλο και πιο δυσβάστακτη για την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Από αυτό το ντόμινο δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστο το Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου οι πωλητές είχαν κεκτημένη ταχύτητα από τον Σεπτέμβριο, μήνα κατά τον οποίο καταγράφηκε η τρίτη χειρότερη επίδοση. Ωστόσο, η χώρα μας ήταν... πρωταθλήτρια σε θέματα κόστους ενέργειας, καυσίμων κ.λπ., με ό,τι αυτό σημαίνει για την πιθανή μείωση της ζήτησης/κατανάλωσης.

Σταθερή η μείωση θέσεων από διαχειριστές, θεσμικούς, με συναλλαγές μόλις 53,7 εκατ. να εξαερώνεται υπερπολλαπλάσια αξία σε όρους αποτίμησης των εισηγμένων. Αξιο αναφοράς το με πόσα λίγα «καθαρά κεφάλαια» χάθηκαν 9 δισ. χρηματιστηριακή αξία τον Σεπτέμβριο, με την υποτίμηση να συνεχίζεται προς τα 80 δισ. (συνολική κεφαλαιοποίηση).

Χωρίς ιδιαίτερες αντιστάσεις και η χθεσινή διόρθωση για τον ΓΔ στις 1.191,77 (-1,45%), με τη μεγαλύτερη για τον ΔΤΡ στις 898,56 (-2,13%) αλλά ανησυχητική και για τον FTSE25 με 1,74% στις 2.882,30 μονάδες.

Με τον χαμηλότερο τζίρο 6μήνου η χθεσινή νέα «βουτιά» και όσο βολικές κι αν είναι οι δικαιολογίες πως για την κατάσταση ευθύνεται η επικείμενη αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες, η διεθνής συγκυρία και άλλα συναφή, η ουσία είναι πως από τα τέλη Ιουλίου «ξένο χρήμα» δεν μπαίνει στο χρηματιστήριο.

Θα έλεγε κάποιος ότι το αφήγημα που έφερε το ΧΑ στην κορυφή των αγορών διεθνώς στο 7μηνο έχει ξεθωριάσει, δεν είναι τόσο ελκυστικό, ελάχιστα θα συμπλήρωνε σε αυτές τις αποτιμήσεις. Το ότι διαχειριστές χαρτοφυλακίων που τοποθετούνται σε αγορές ΕΜΕΑ μειώνουν θέσεις λόγω της (μακρινής) προοπτικής επανένταξης του ΧΑ στην κατηγορία των ανεπτυγμένων δεν μπορεί να ευσταθεί και τόσο, ο συγκεκριμένος ορίζοντας φθάνει στο τέλος του 2024 και αν. Η αύξηση των συναλλαγών των ξένων (και «ξένων») στο 62,3% τον Αύγουστο, εάν επιβεβαιωθεί και για τον Σεπτέμβριο θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την απαρχή αναστροφής από μέσα-τέλη Οκτωβρίου και μετά (πιθανός σχηματισμός V).

Μερίδα αναλυτών επιφυλάσσεται για τα μεγέθη των εισηγμένων στο τρίτο 3μηνο, περιμένουν να δουν πώς θα κινηθούν το τέταρτο, εν μέσω ασφυκτικών πιέσεων από όλο και ακριβότερο χρήμα/ενεργειακό κόστος.
Στα όρια της ύφεσης η μεταποίηση στη χώρα μας (50,3), πλην όμως -ακόμη- πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (7 μονάδες χαμηλότερα).

Τι θα «ξεσκονίσουν» οι θεσμοί στην Αθήνα -στο πλαίσιο της μετα-προγραμματικής εποπτείας- σημειώνει η Αγγελική Παπαμιλτιάδου, με ζητούμενο για την ελληνική πλευρά το ενδεχόμενο ενός χαλαρότερου Συμφώνου Σταθερότητας.

Τεχνικά, για τον ΔΤΡ η περιοχή των 900 μονάδων είναι το νέο (χαμηλότερο) σημείο αναφοράς, μόνο με υπέρβαση των 940 μον. θα δικαιολογείται επανενεργοποίηση long θέσεων, ενώ βραχυπρόθεσμα stop για long θέσεις απαιτούνται εάν σήμερα χαθούν οι 889 μονάδες.

Πολύ κοντά σε σημείο κλίσης ο FTSE25, εάν χαθούν και οι 2.880 σε «κλείσιμο» συνεδρίασης σήμερα.

Για αυτό μερίδα αναλυτών θεωρεί κομβική τη σημερινή συνεδρίαση, όσον αφορά στο ενδεχόμενο ανοδικής διόρθωσης το αμέσως επόμενο διάστημα.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v