Σε κατάσταση επιφυλακής οι επενδυτές στις αγορές. Σχεδόν αντανακλαστική η στροφή τους προς τα θεωρούμενα ασφαλή καταφύγια, όπως ο χρυσός και το δολάριο, εν μέσω πιέσεων στην αγορά πετρελαίου.
Πάνω από τα $86 το WTI, στα $89 το Brent, άνοδος δολαρίου έναντι ευρώ και λίρας, καθώς τα γεγονότα το Σαββατοκύριακο αποσταθεροποιούν την περιοχή της Μέσης Ανατολής με βραχυπρόθεσμες αλλά (κυρίως) πιο μακροπρόθεσμες συνέπειες. Το αμέσως επόμενο διάστημα αρκετά και στις αγορές θα εξαρτηθούν από τον χρόνο, την ένταση, το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης, ωστόσο ακόμη ένας «μαύρος κύκνος» υπερίπταται και των αγορών.
Αφενός, το «τραύμα» για το ίδιο το Ισραήλ από την «11η Σεπτεμβρίου του», αφετέρου, από το αναπόφευκτο ντόμινο που ενεργοποιείται στην ευρύτερη γειτονιά, λ.χ. στην προσπάθεια σύγκλησης Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας.
Ο Γιώργος Παπανικολάου επιχειρεί μία πρώτη προσέγγιση, περισσότερο ελληνοκεντρικού χαρακτήρα, καθώς όσα διαδραματίζονται εκεί αφορούν άμεσα/έμμεσα και στα καθ' ημάς εδώ.
Αμεσος ο αντίκτυπος στα χρηματιστήρια της Μέσης Ανατολής, σε χαμηλό 7ετίας για το ισραηλινό σεκέλ, αλλά επιφυλακτικές κινήσεις νωρίτερα στις αγορές της Ασίας, από 0,68% χαμηλότερα τα futures του S&P500, μικρή άνοδος στην απόδοση των ομολόγων των ΗΠΑ -στο 4,751% το 5ετές, με την αγορά να είναι υπό πίεση πριν την επίθεση της Χαμάς.
Το sell off στα ομόλογα, οι τεράστιες εκροές κεφαλαίων και η εξαέρωση αξίας κυριαρχούσαν πριν το ΣΚ. Μένει να φανεί εάν τα όσα ακολούθησαν θα μπορούσε να (ξανα)στρέψουν κεφάλαια προς τα αμερικανικά ομόλογα.
Ούτως ή άλλως, η επικείμενη ανακοίνωση στοιχείων πληθωρισμού Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, την Πέμπτη, αποτελούσε το σημείο αναφοράς για τους επενδυτές. Ανάλογα με το ύψος του (σημείο αναφοράς το 4,3%) θα ενισχύονταν (ή όχι) οι πιθανότητες για παύση (ή όχι) στις αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed, θυμίζοντας πως η FOMC συνεδριάζει 31/10-1/11.
Στα καθ' ημάς, το πτωτικό σερί -6 εβδομάδων στο κόκκινο- φέρνει τον ΓΔ στις 1.136,93 μονάδες, τον FTSE25 στις 2.763,36, με τον ΔΤΡ στις 881,93 μονάδες, σε μία μέτριου κόστους προσγείωση της αγοράς από τα υψηλά στα τέλη Ιουλίου. Πάνω από 11,2 δισ. η απώλεια χρηματιστηριακής αξίας, χαμηλότερα των 80 δισ. η συνολική, ενδεικτικό το soft landing της Aegean, που χάνοντας 20,70% σε ένα μήνα αποτιμάται, πλέον, 901 εκατ., ενδεικτικός και ο κίνδυνος να χαθούν και τα 9 δισ. για την Coca Cola HBC.
Στα 5,256 δισ. μειώθηκε η αποτίμηση της Eurobank -μετά από διόρθωση 5,07% σε μηνιαίο διάστημα-, σηματωρός για τον κλάδο, μετά την πλήρη ιδιωτικοποίησή της. Εξαγόρασε το 1,4% του ΤΧΣ η Eurobank, η πρώτη αμιγώς ιδιωτική τράπεζα, ενδιαφέρον το πώς θα τιμολογηθεί από την κοινότητα. Στο 1,4145 ευρώ η μετοχή, με απώλειες 3,05% την τελευταία εβδομάδα.
Με τις εξελίξεις στη Eurobank να ολοκληρώνονται επιτυχώς ως προς τη συμμετοχή του Ταμείου, η προσοχή στρέφεται στην Εθνική, με την κοινότητα να αναμένει τη στάση της κυβέρνησης, του οικονομικού επιτελείου καθώς οι παρουσιάσεις σε ξένους έχουν γίνει, ενδιαφέρον υπάρχει, μένει να φανεί εάν η σχετική διαδικασία θα προχωρήσει όπως σχεδιαζόταν. Στα 5,064 ευρώ η μετοχή, ο σχεδιασμός προέβλεπε τη διάθεση του 20% (από το 40%), συμπεριλαμβάνοντας και εναλλακτικά ενδεχόμενα.
Στο επίκεντρο ο τραπεζικός κλάδος -δεικτοβαρής- και πρώτος στην προτίμηση των traders πιθανότατα μέσω τραπεζών θα δοθεί η κατεύθυνση σήμερα και βλέπουμε. Ανάλογα με τη στάση των επενδυτών σε Ευρώπη και Νέα Υόρκη.