Συνεδρίαση – επίδειξη μεταβλητότητας, αυτή που διεξήχθη σήμερα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να επιδίδεται σε συνεχείς εναλλαγές προσήμων, κινούμενος σε ένα εύρος που ξεπέρασε τις 20 μονάδες (!)
Να σημειωθεί ότι από τα υψηλά Ιουλίου και από τις 1345,95 μονάδες (κλείσιμο 25/7) μέχρι και το χθεσινό κλείσιμο, η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. είχε συρρικνωθεί κατά 8,7 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα και μετά τη δοκιμαστική “βουτιά” που έφερε τον Δείκτη στις παρυφές των 1180 μονάδων, ενεργοποιήθηκαν αντανακλαστικά αντίδρασης.
Ο Δείκτης κάλυψε το σύνολο των αρχικών απωλειών, γύρισε και σε μικρά κέρδη, όμως οι εν δυνάμει πωλητές, από ότι φάνηκε, δεν είχαν “πει την τελευταία τους λέξη” και μετά τις 15.15 ο ΓΔ επέστρεψε σε αρνητικό βηματισμό και το τελικό πρόσημο της συνεδρίασης παίχτηκε μέχρι τέλους, με τους πωλητές να επικρατούν μετά από “σκληρό φώτο φίνις”.
Να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη παραπέμπει σε νέα χαμηλά τετραμήνου, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 24/5/2023 (1191,83 μονάδες).
Σημαντικό ρόλο στη συνεχιζόμενη αποεπένδυση, έπαιξε και η αρνητική εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, με τους εκεί επενδυτές να τιμολογούν αρνητικά τις χθεσινές αποφάσεις της Federal Reserve.
Υπενθυμίζεται ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ αποφάσισε να διατηρήσει τα επιτόκια στο 5,25% με 5,50%, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών για παύση στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της Fed προβλέπουν μία ακόμα αύξηση έως το τέλος του έτους και πιο σφιχτή νομισματική πολιτική κατά τη διάρκεια του 2024, από ότι προβλεπόταν προηγουμένως.
“Θα προχωρήσουμε προσεκτικά, αλλά είμαστε διατεθειμένοι να αυξήσουμε τα επιτόκια αν χρειαστεί”, διαμήνυσε ο Τζερόμ Πάουελ.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και η σημερινή συνεδρίαση ήλθε να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες της στήλης, σύμφωνα με τις οποίες “η Εγχώρια Αγορά, για τους λόγους που αναφέρθηκαν εκτενώς στο χθεσινό μετασυνεδριακό σχόλιο, έχει πάρει επικίνδυνη κλίση”, ενώ σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες το επικείμενο placement της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και οι επιλεκτικές πωλήσεις σε άλλες Δεικτοβαρείς μετοχές, από Ξένα funds που μειώνουν θέσεις στο Χ.Α., έχουν βαρύνει σημαντικά το κλίμα.
Την ίδια ώρα, οι περισσότεροι traders που κινούνται σε αυστηρά βραχυπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα, αναγκάζονται να ακολουθήσουν με ρευστοποιήσεις, προκειμένου να προστατέψουν το κεφάλαιο που διαχειρίζονται, δημιουργώντας ανατροφοδοτούμενη πτωτική τάση, ενώ αρνητικά στην ψυχολογία των ενεργών επενδυτών, επέδρασαν και οι καθυστερημένες ανακοινώσεις – διορθώσεις των κερδών από την Epsilon Net.
Την εκτίμησή του ότι το Χρηματιστήριο της Αθήνας δεν έχει τιμολογήσει πλήρως τα οφέλη από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ, Γιάννος Κοντόπουλος, στο πλαίσιο του 4ου Συνεδρίου Θεσμικής Διαχείρισης.
Σύμφωνα με τον κ. Κοντόπουλο, “δεν μπορεί ένα τέτοιο γεγονός να τιμολογηθεί πλήρως, αν δεν έρθουν οι απαιτούμενες επενδυτικές ροές, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι, “θα πρέπει δύο τουλάχιστον Οίκοι, ενός επιπέδου και πάνω, να δώσουν την επενδυτική βαθμίδα. Η λήψη της επενδυτικής βαθμίδας θα μπορούσε να επαναφέρει ακόμη και κάποιους Ιάπωνες επενδυτές, οι οποίοι εδώ και πολλά χρόνια έχουν σταματήσει να ασχολούνται με τη Χώρα μας”.
Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η παραμονή του τζίρου σε αρκετά υψηλά επίπεδα, με τους αναλυτές να θέλουν, σε πρώτη φάση, την επιστροφή και το κλείσιμο του Δείκτη υψηλότερα των 1205 μονάδων (μία πρώτη ένδειξη ανάσχεσης της έντονα πτωτικής τάσης). Μόνη θετική ένδειξη, ότι και σήμερα, στο κλείσιμο, ο ΓΔ κράτησε τις 1200 μονάδες.
Έντονα ανοδικά, κινούνται σήμερα οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 5,19% αναρριχάται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,48% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 4,094% σκαρφαλώνει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1182,89 (-1,45%) και 1205,42 μονάδων (+0,43%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1202,10 (+0,15%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1200,04 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,02%.
Ο τζίρος στα 109,8 εκατ., από τα οποία τα 7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΟΗ, ΕΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ, ΜΥΤΙΛ, ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ, ΠΕΙΡ), ενώ οι ΠΕΙΡ, ΕΤΕ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 37% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τον συνολικό τζίρο των 109,8 εκατ., τα 98,3 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
“Μετά την πρόσφατη σημαντική πτώση της αγοράς πιστεύουμε ότι προσφέρει καλά επίπεδα εισόδου σε μετοχές που περιλαμβάνονται στις προτιμώμενες επενδυτικές επιλογές μας, όπως η Jumbo και η Τέρνα Ενεργειακή. Υπενθυμίζουμε ότι και οι δύο Εταιρείες θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα του 1ου εξαμήνου σήμερα μετά το κλείσιμο”, αναφέρει η Piraeus Sec.
“Οι μη χρηματοοικονομικές Εταιρείες θα είναι στο επίκεντρο (Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo, Viohalco και Cenergy) λόγω αποτελεσμάτων και μπορεί να τονώσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον. Ωστόσο, το αρνητικό κλίμα στις Διεθνείς Αγορές έφερε μία ακόμα συνεδρίαση μεταβλητότητας”, σύμφωνα με την Beta Sec.
“Αναπροσαρμόζουμε το εκτιμώμενο εύρος τιμών, τοποθετώντας το κάτω όριο στις 1140 μονάδες, περιοχή που αποτελεί το χειρότερο σενάριο, όπως έχουμε αναφέρει ξανά, στην εν εξελίξει διόρθωση τιμών. Ενδιάμεσα επίπεδα στήριξης εντοπίζονται και στις 1180 μονάδες. Μειώνουμε ωστόσο αρκετά λιγότερο το άνω όριο τιμών στις 1320 μονάδες, καθώς η μεταβλητότητα αυξάνεται. Σημειώνουμε ότι ενδεχομένως να συνεχιστούν οι πιέσεις στις περισσότερο κυκλικές μετοχές, ενώ αναζητούμε επίπεδα ενίσχυσης των θέσεων μας κατά περίπτωση. Η χθεσινή συνεδρίαση της FED δεν έκρυβε εκπλήξεις και παρόλο που τα επιτόκια έμειναν σταθερά, οι εκτιμήσεις για υποχώρηση το επόμενο έτος μετριάστηκαν ακόμα περισσότερο. Πιθανολογείται άλλη μία αύξηση επιτοκίων φέτος, αλλά εκτιμούμε ότι αυτό δεν είναι καθόλου βέβαιο. Σήμερα, το απόγευμα έχουμε τα αποτελέσματα Β΄ τριμήνου των Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo και Viohalco”, σημειώνει η Depolas Investment Services.
“H Federal δεν αύξησε τα παρεμβατικά της επιτόκια επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις. Αποτελέσματα 6μήνου ανακοινώνουν σήμερα οι Jumbo, Viohalco, Lavipharm και Τέρνα Ενεργειακή. Στις 1217 μονάδες η πλησιέστερη τιμή αντίστασης για το ΓΔ. Τα τεχνικά δεδομένα αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο κίνησης του Δείκτη προς τις 1170 μονάδες (εγγύτερο σημείο στήριξής του)”, τονίζει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
“Το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη τον έφερε κοντύτερα στα προεκλογικά επίπεδα του Μαϊου, όπερ και σημαίνει στα χαμηλά τετραμήνου, με την επόμενη μεγάλη στήριξη να εντοπίζεται στα υψηλά του Μαρτίου και τα επίπεδα από τα οποία έλαβε χώρα η πτώση της τραγωδίας των Τεμπών, όπως υπενθυμίζει ο Πέτρος Στεριώτης.
Αρνητικός πρωταγωνιστής και “βαρίδι” των τελευταίων εβδομάδων στο Χ.Α. οι Τράπεζες, με τον Δεικτοβαρή κλαδικό δείκτη να βαίνει προς ακύρωση του ανοδικού “gap” των πρώτων εκλογών.
Οι πολυθρύλητες αναβαθμίσεις από DBRS και Moody’s ήταν “κάποια λύση”, αλλά τώρα που “έφυγαν από το τραπέζι”, επιβεβαίωσαν το χρηματιστηριακό ρητό “αγόρασε στη φήμη, πούλα στην είδηση”, με την Αγορά, όπως εκτιμούμε, να στερεύει, για την ώρα, από σημαντικούς μεσοπρόθεσμους καταλύτες ανόδου.
Με βάση τις εξελίξεις, αλλά και την προεξόφληση αυτών, η υπεραπόδοση του Χ.Α. από τα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, αρχίζει να “κάνει φτερά” και για τα υψηλά 9 ετών του ΓΔ δεν θα κάνουμε λόγο για αρκετές εβδομάδες ακόμη, καθώς “εξαφανίζονται από τον καθρέφτη μας”.
Σε υψηλό 4 μηνών οι αποδόσεις του Ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, καθώς οι ανησυχίες από τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών στα δημοσιονομικά της Χώρας μας και η συνέχιση της αρκούντως “γερακίσιας” επιτοκιακής πολιτικής της ΕΚΤ, αποπνέουν ανησυχία για το κόστος του Κρατικού δανεισμού.
Σε διεθνές επίπεδο, η Αμερικάνικη Ομοσπονδιακή Τράπεζα ακολουθεί μια κάπως διαφορετική προσέγγιση, καθώς “παγώνει” για την ώρα τις επιτοκιακές αυξήσεις, ενώ μας λέει ότι “τελικά όλα πάνε καλά”, καθώς δεν προβλέπει “ανώμαλη προσγείωση” (hard landing) της Οικονομίας των ΗΠΑ, ενώ διαισθάνεται σφριγηλή Αγορά εργασίας και “νίκη” κατά του πληθωρισμού.
Χωρίς να συμμεριζόμαστε τις τάσεις αισιοδοξίας που ο Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης εξέπεμψε στη χθεσινοβραδινή συνέντευξη Τύπου, υπογραμμίζουμε την εκτίναξη του κόστους αναχρηματοδότησης του Αμερικανικού Κρατικού χρέους σε νέο υψηλό 16 ετών, με ότι αρνητικό αυτή συνεπάγεται για το κόστος του επιχειρείν στη μεγαλύτερη Οικονομία του Πλανήτη.
Τα παραπάνω δεν αρέσουν στην Αγορά μετοχών, με τον τεχνολογικό Nasdaq να πιέζεται, ενόσω το σενάριο των χαμηλότερων επιτοκίων απομακρύνεται.
Σε αυτά τα πλαίσια, η δυναμική της τιμής του Πετρελαίου έχει βαρύνοντα ρόλο και δεν φαίνεται να αναχαιτίζεται εν μέσω των γεωπολιτικών συγκυριών και των πολιτικών αποφάσεων του ΟΠΕΚ”, όπως σημειώνει ο κ. Στεριώτης (CEO Κυπριακής ΕΠΕΥ).
Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς
Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9,7), ακολουθούμενη από ΟΠΑΠ (5,8), ΟΤΕ (5,8), Eurobank (5,4), Μυτιληναίο (5,1), Εθνική (4,9), ΔΕΗ (3,6), Jumbo (3,5), Πειραιώς (3,3), Alpha Bank (3), Motor Oil (2,6), Ελ. Πετρέλαια (2,3) και ΤΕΝΕΡΓ (1,8 δισ. ευρώ).
Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, με την τελική εικόνα να είναι μικτή και μακριά από τα χαμηλά ημέρας.
Να σημειωθεί ότι ο τίτλος της ΑΛΦΑ (+0,70%) κινήθηκε μεταξύ 1,259 (-1,91%) και 1,309 ευρώ (+1,99%), της ΕΤΕ (+1,13%) μεταξύ 5,246 (-1,43%) και 5,5 ευρώ (+3,34%), της ΕΥΡΩΒ (-0,07%) μεταξύ 1,42 (-2,47%) και 1,476 ευρώ (+1,37%) και της ΠΕΙΡ (-1,85%) μεταξύ 2,60 (-3,70%) και 2,712 ευρώ (+0,44%).
Μεταξύ 898,59 (-1,77%) και 928,15 μονάδων (+1,46%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 922,53 (+0,84%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 916,02 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,13%.
Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 999 μονάδων. Η επόμενη στήριξη στις 899 - 882 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1026 1083, 1117, 1137, 1180, 1191 και 1250 μονάδες.
Καλύτερη της χθεσινής, η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με θετική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+2,23%), ΕΛΠΕ (+2,89%), ΜΠΕΛΑ (+2,26%), ΜΥΤΙΛ (+1,36%), ΟΤΕ (+2,41%), ΟΤΟΕΛ (+2,04%), ΜΟΗ (+0,35%), ΛΑΜΔΑ (+0,52%) και CENER (+1,19%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΑΡΑΙΓ.
Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της Quest (-0,34%), συμπληρώνοντας πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές σε χαμηλά τετραμήνου. Το ημερήσιο “stop short” στα 6,46 ευρώ και οι επόμενες στηρίξεις στα 5,64 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 5,52 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).
Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και η μετοχή του Σαράντη (-2,25%), που προσεγγίζει στα χαμηλά τετραμήνου. Πρώτο ζητούμενο η υπέρβαση της ζώνης 7,32 – 7,40 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), ενώ το σημαντικό ζητούμενο είναι η επιστροφή και το κλείσιμο υψηλότερα των 8,14 ευρώ (ημερήσιο “stop short”).
Πρόσφατα βρέθηκε σε χαμηλά εξαμήνου η μετοχή του ΟΤΕ (κλείσιμο 15/9) και έκτοτε επιχειρεί πλαγιοανοδική αντίδραση. Αν συνεχίσει την ανοδική προσπάθεια η μετοχή του Οργανισμού (+2,41%), ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η ζώνη αντίστασης των 14,27 – 14,43 ευρώ, καθώς μέσα εκεί “στριμώχνονται” οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών, αλλά και το ημερήσιο “stop short”.
Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα
Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΔΟΜΙΚ (+312,35%) ακολουθούμενη από ΜΙΓ (+160,87%), CENER (+124,83%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+118,45%), ΜΑΘΙΟ (+117,46%), ΓΚΜΕΖΖ (+112,75%), ΚΛΜ (+111,91%), ΑΡΑΙΓ (+106,05%) και ΙΝΚΑΤ (+103,77%).
Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις
Το μπαράζ ρευστοποιήσεων στην Epsilon Net (-15,78%) σχετίζεται με την διορθωτική και σαφώς καθυστερημένη, ανακοίνωση της Εταιρείας για τα κέρδη του 2022. Ο τίτλος έφθασε να υποχωρεί μέχρι τα 8,12 ευρώ (-30%), ενώ διακίνησε 602408 τεμ. (ο υψηλότερος όγκος του τελευταίου τριμήνου, με τον αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 19/6 με 606996 τεμ.).
Η Εισηγμένη αναφέρει ότι “επαναξιολόγησε την λογιστική εφαρμογή των οδηγιών του ΔΠΧΑ 2 αναφορικά με το πρόγραμμα διάθεσης μετοχών (Stock Option) με τη μορφή δικαιωμάτων προαίρεσης που θέσπισε για τους εργαζόμενους & τα στελέχη του Ομίλου και προχώρησε στην αποτίμηση της εύλογης αξίας των παραχωρηθέντων συμμετοχικών τίτλων κατά την ημερομηνία παραχώρησης, με ημερομηνία 30/6/2022 και 31/12/2022. Με βάση την επαναξιολόγηση αναγνωρίστηκε δεδουλευμένο έξοδο που βαρύνει τα αποτελέσματα της περιόδου 1/1/2022 - 30/6/2022 για τον Όμιλο κατά €3.973χιλ. και για την Εταιρεία κατά €2.329χιλ. και της περιόδου 1/1/2022 – 31/12/2022 για τον Όμιλο κατά €5.702χιλ. και για την Εταιρεία κατά €4.058χιλ., ενώ ταυτόχρονα δημιουργήθηκε ισόποσης αξίας ειδικό αποθεματικό με τον τίτλο ‘Αποθεματικό από έκδοση δικαιωμάτων προαίρεσης’ (ως μέρος των ιδίων κεφαλαίων) το οποίο ανέρχεται την 30/6/2022 για τον Όμιλο ποσό €3.973χιλ. και για την Εταιρεία ποσό €3.973χιλ. και την 31/12/2022 για τον Όμιλο ποσό €5.702χιλ. και για την Εταιρία ποσό €5.702χιλ.
Έτσι, τα κέρδη προ φόρων την 30/6/2022 είναι μειωμένα στον Όμιλο κατά €3.973χιλ. (από €8.593χιλ. σε €4.620χιλ.) και στην Εταιρεία κατά €2.329χιλ. (από €4.786χιλ. σε €2.457χιλ.) & τα κέρδη προ φόρων την 31/12/2022 είναι μειωμένα στον Όμιλο κατά €5.702χιλ. (από €21.419χιλ. σε €15.717χιλ.) και στην Εταιρεία κατά €4.058χιλ. (από €13.832χιλ. σε €9.774χιλ.), ενώ από την ανωτέρω αποτίμηση της εύλογης αξίας των παραχωρηθέντων συμμετοχικών τίτλων κατά το ΔΠΧΑ 2, δεν υπάρχει καμία μεταβολή στο συνολικό ύψος των ιδίων κεφαλαίων του Ομίλου κατά την 30/6/2022 και την 31/12/2022.
Η απεικόνιση της αποτίμησης στην εύλογη αξία και των σχετικών προσαρμογών θα λάβει χώρα κατά τη δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων της 30/6/2023 που έχει προγραμματισθεί να ανακοινωθούν την 26/9/2023, ως διόρθωση λάθους σύμφωνα με τις διατάξεις του ΔΛΠ 8 (ενώ αντίστοιχη διαδικασία απεικόνισης θα ακολουθηθεί και κατά την δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων της 31/12/2023). Τέλος, σημειώνεται ότι η απεικόνιση της αποτίμησης δεν έχει ταμειακή διάσταση και δεν επηρεάζει τα ταμειακά διαθέσιμα της Εταιρείας και του Ομίλου”.
Η Εισηγμένη πρόσθεσε διευκρινιστικά, ότι σύμφωνα με την εφαρμογή της αποτίμησης της εύλογης αξίας των παραχωρηθέντων συμμετοχικών τίτλων (Stock Option), στις οικονομικές καταστάσεις των διαχειριστικών ετών 2023 και 2024, θα αναγνωριστεί σταδιακά δεδουλευμένο έξοδο συνολικής αξίας €2.297χιλ με ταυτόχρονη αναγνώριση ισόποσης αξίας σε ειδικό αποθεματικό, κατανεμημένα ανά εξάμηνο ως εξής: Α’ εξάμηνο 2023: €1.322 χιλ., Β’ εξάμηνο 2023: €588 χιλ., Α’ εξάμηνο 2024: €387χιλ. Με την αναγνώριση των ανωτέρω στις χρήσεις του 2023 και του 2024, ολοκληρώνεται πλήρως η επίδραση της αποτίμησης του 1,6 εκατ. δικαιωμάτων προαίρεσης.
Ο Όμιλος Fourlis και το Latsco Family Office ανακοίνωσαν τη σύναψη συμφωνίας για τη συμμετοχή της Latsco Hellenic Holdings Sarl στο μετοχικό κεφάλαιο της Trade Estates ΑΕΕΑΠ. Συγκεκριμένα, η Latsco Hellenic Holdings.
Sarl αποκτά το 4,2% του μετοχικού κεφαλαίου της Trade Estates ΑΕΕΑΠ, από την εταιρεία TRADE LOGISTICS ABEE, Θυγατρική Εταιρεία του Ομίλου Fourlis έναντι ποσού €8 εκατ. Το υπόλοιπο μετοχικό κεφάλαιο της Trade Estates ΑΕΕΑΠ ανήκει κατά 83,9% στον Όμιλο Fourlis και κατά 11,9% στην Autohellas του Ομίλου Βασιλάκη.
Υπενθυμίζεται ότι η Trade Estates ΑΕΕΑΠ είναι στη διαδικασία εισόδου στο Χρηματιστήριο Αθηνών μέσω δημόσιας προσφοράς, διαδικασία που προβλέπεται να ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα.
Από εκεί και πέρα και μετά τις νέες μετοχικές ανακατατάξεις, σε χαμηλά τριμήνου η ΜΕΡΚΟ (-4,35%).
Δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις η Αλουμύλ (+2,12%).
Συνεχίζει να έχει πωλητή ο ΟΛΠ (-1,18%) που κρατιέται πάνω από τα 21,00 ευρώ.
Επιστροφή αγοραστών σε ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+4,78%), Λούλη (+1,74%), Medicon (+2,13%), Lavipharm (+2,45%), Κρι Κρι (+1,32%), Μοτοδυναμική (+2,33%), Πετρόπουλο (+0,91%) και Δομική Κρήτης (+2,77%).
Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε MED (+3,40%), ΜΙΝ (+2,80%), ΜΕΒΑ (+2,29%), ΙΑΤΡ (+2,26%), ΚΟΡΔΕ (+0,75%) και ΜΑΘΙΟ (+5,38%).
Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών
Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το ημερήσιο σήμα πώλησης το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1267 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1180 – 1165 και 1159 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1220, 1237, 1282, 1326, 1350, 1366, 1379 και 1400 μονάδες.
Με ημερήσιο σήμα πώλησης και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 3088 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2843 – 2840 και 2811 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 2960, 3000, 3219, 3350 και 3441 μονάδες.
Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές
Με απόλυτη επικράτηση των πωλητών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.
Αξιοσημείωτες απώλειες στην Ευρώπη, με πτωτικές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.
Διατηρείται στα υψηλά 10 μηνών το Πετρέλαιο, προς το 1,0661 προσπαθεί να αντιδράσει το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.
Κάτω από τα $1940 ο Χρυσός, προς τα $23,5 υποχωρεί το Ασήμι.
Προς τα $26500 υποχωρεί το Bitcoin, προς τα $1580 το Ethereum.
Σε όγδοη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας, ανεβάζοντας το βασικό επιτόκιο στο 4%. Η αύξηση ήταν σύμφωνη με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.
Η Ελβετική Κεντρική Τράπεζα (SNB) διατήρησε αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο 1,75%. Πρόκειται για την πρώτη φορά που η Κεντρική Τράπεζα δεν αυξάνει τα επιτόκια από τον Μάρτιο του 2022. Οι αναλυτές, σε δημοσκόπηση του Reuters, προέβλεπαν αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης.
Την πρώτη παύση των αυξήσεων επιτοκίων, από όταν ξεκίνησε τον κύκλο σύσφιξης τον Δεκέμβριο του 2021, αποφάσισε η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας, διατηρώντας το κόστος δανεισμού στη Χώρα στο επίπεδο του 5,25%. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών, αναφερόντουσαν σε αύξηση κατά 0,25%.
Οι εξαγωγές της Γερμανίας εκτός ΕΕ συνέχισαν να υποχωρούν τον Αύγουστο. Μειώθηκαν κατά 1,7%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σημειώνοντας πτώση 4,3% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Destatis.
Στις -17,8 μονάδες μειώθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο, από τις -16 μονάδες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Κομισιόν. Για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο δείκτης διολίσθησε στο -18,7, από -17,1 τον τελευταίο μήνα του Καλοκαιριού.
Πτώση κατέγραψαν οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας βούτηξε στις 201000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου, από τις 220000 μία εβδομάδα πριν. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 225000.
Οι μεταπωλήσεις κατοικιών υποχώρησαν τον Αύγουστο στο χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή του έτους. Ειδικότερα, οι μεταπωλήσεις βούτηξαν 0,7% σε σχέση με πέρυσι, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 4,04 εκατομμυρίων μονάδων τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Μεσιτών (NAR). Η πτώση ήταν μεγαλύτερη από τις προβλέψεις των αναλυτών.
Επιστροφή στο Χ.Α.
Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση άφησε αμετάβλητη τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., στα 82 δισ. ευρώ.
“Πιστεύω ότι έχουμε φτάσει στην κορυφή των επιτοκίων”, ανέφερε στην Boersen-Zeitung, ο Γιάννης Στουρνάρας. “Όπως έχουν τα πράγματα, υποθέτω ότι το επόμενο βήμα μας θα είναι η μείωση των επιτοκίων. Είναι πρόωρο να συζητείται η χαλάρωση της πολιτικής, καθώς τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν στο σημερινό τους υψηλό επίπεδο, για διάστημα αρκετών μηνών”.
Με σύσταση "buy" και τιμή-στόχο στα 15 ευρώ επανεκκινεί κάλυψη του ΟΤΕ η Optima Bank.
Η Χρηματιστηριακή θεωρεί ότι η αποτίμηση είναι ελκυστική στα τρέχοντα επίπεδα, για μια μετοχή που προσφέρει μέση απόδοση ελεύθερων ταμειακών ροών 7,4% έως το 2025 και μέση μερισματική απόδοση στο 4,4%.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΒΙΟ, ΕΛΧΑ, ΚΟΥΕΣ, ΣΑΡ και TITC. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ και ΟΠΑΠ και στο υψηλό οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελ. Πετρέλαια και Cenergy.
Καλύτερη της αρχικής, αλλά δεν ενθουσιάζει η τελική εικόνα με 51 ανοδικούς τίτλους, έναντι 71 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.
---ΧΠΑ
Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και αισθητή υποχώρηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (34.598 συμβόλαια).
Στα 1.867 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 2.194 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).
Στα 1.558 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.587 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).
Στα 83 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 83 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 2.550, 2.214 για τον Οκτώβριο και 336 για τον Νοέμβριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.917), κινήθηκε μεταξύ 2.871 και 2.936 μονάδων.
Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 196, 196 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 931), κινήθηκε μεταξύ 9218,75 και 937 μονάδων.
Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Οκτώβριο και 0 για τον Νοέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.619,5).
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.500 ΑΔΜΗΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (16.875), Eurobank (4.896), Πειραιώς (7.285), Εθνική (1.550), ΔΕΗ (655), Ιντρακάτ (185), ΑΔΜΗΕ (678), Μυτιληναίο (206), Viohalco (276), Αεροπορία Αιγαίου (204), ΟTE (161), Τέρνα Ενεργειακή (548), Cenergy (253), Jumbo (127), ΓΕΚ (123), ΕΧΑΕ (139).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 163.261, Πειραιώς 56.164, Eurobank 32.126, Εθνική 18.083, ΔΕΗ 21.446, ΑΔΜΗΕ 18.485, Τέρνα Ενεργειακή 15.465.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.321.909 τεμ., (από 57.475.875 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.279.023 τεμ. (1.324.347), Eurobank 34.120.608 τεμ. (34.120.608), ΟΠΑΠ 1.564.006 τεμ. (1.560.706), Εθνική 9.568.599 τεμ. (9.551.437), ΟΤΕ 1.956.661 τεμ. (1.936.533), Πειραιώς 1.778.473 τεμ. (1.806.076).
(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.