Στην κατηφόρα Wall Street και αγορών της Ασίας, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Για πτωτικό καρέ -σε διάστημα εβδομάδας- οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η συνεδρίαση ξεκίνησε με διορθωτικό χάσμα, εντολές από τις 1.199 και συναλλαγές σε εύρος έως τις 1.189 μονάδες.
Σε χαμηλά 4μήνου από τη χθεσινή συνεδρίαση η αγορά, με την όποια θετική απόδοση είχε δημιουργηθεί μετά τη δεύτερη εκλογική νίκη της Ν.Δ. να μηδενίζεται, απόρροια αρκετών διαφορετικών λόγων και αφορμών σύμφωνα με χρηματιστές, που σωρευτικά εξηγούν την πωλητική στάση της πλειονότητας των διαχειριστών ξένων χαρτοφυλακίων.
Με σταθερή ροή εντολών, από την πρώτη κιόλας, που παραπέμπουν σε έναν τζίρο μεγαλύτερο των 80 εκατ. και σήμερα «ουρά» πωλήσεων που ενεργοποιήθηκαν με την προεξόφληση της αξιολόγησης από τη Moody's. Θυμίζω, τελευταία συνεδρίαση με θετικό πρόσημο -και μάλιστα 2,01% στις 1.251 μονάδες- την προηγούμενη Παρασκευή, στο πλαίσιο της καθαρά προεξοφλητικής -άρα βραχυπρόθεσμης- τακτικής του «γρήγορου χρήματος».
Ανάλογη είχε ακολουθηθεί και ακριβώς μία εβδομάδα πριν, με αφορμή την DBRS.
Ομως, με τα funds σταθερούς πωλητές επί σειρά εβδομάδων και τη ζήτηση να μην καλύπτει την προσφορά, η κλίση της αγοράς έρχεται νομοτελειακά.
Το γεγονός πως εξελίσσεται ενώ υπάρχουν αρκετά και σημαντικά θετικά νέα/εξελίξεις ενισχύει την εκτίμηση αναλυτών πως η προσφορά funds που αποχωρούν είναι υπερβάλλουσα της ζήτησης, δεν αντισταθμίζεται από τη στιγμή που «νέο ξένο χρήμα» δεν μπαίνει στην αγορά. Εξαίρεση οι έκτακτες εισροές λ.χ. λόγω rebalancing, πλην όμως μέρος αυτών των κεφαλαίων έχει τοποθετηθεί σε υψηλότερες τιμές. Στο 6,71% (ΓΔ) διαμορφώνεται το εύρος εγκλωβισμού σε διάστημα μηνός και 5,78% σε 3μήνου, αυξάνοντας τον βαθμό δυσκολίας για πειστική/μεσοπρόθεσμη αντίδραση.
Συνεδρίαση με «ουρά» πωλήσεων λοιπόν, που μένει να φανεί εάν θα φτάσει τις 4 ή και 5 συνεδριάσεις, με την αυριανή, ή θα ενεργοποιηθούν περισσότεροι αγοραστές από αυτά τα επίπεδα τιμών. Δύσκολο, σύμφωνα με χρηματιστές, από τη στιγμή που κωδικοί μόχλευσης θα πρέπει είτε να ρευστοποιηθούν άμεσα (σήμερα-αύριο) και να πληρωθεί η ζημιά, είτε να καλυφθούν. Στη δεύτερη περίπτωση, θα είχε ενδιαφέρον κατά πόσον οι short θα μπορούσε να οδηγηθούν σε short covering προς το τέλος Σεπτεμβρίου αλλά και κλείσιμο 9μήνου. Διαδικασία σημαντική για αρκετά funds που τοποθετούνται σε «αναδυόμενα χρηματιστήρια» όπως το ΧΑ.
Στις 2.916 (0,18%) ο FTSE25, «γύρισμα» μετά από αγορές σε Eurobank, Alpha Bank, Εθνική, αλλά και σε χαρτιά «βάρους» ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo συν την Coca Cola HBC, που με θετική εβδομαδιαία μεταβολή (0,65%) είναι από τα «όπλα» των long αυτές τις ημέρες.
Στις 911 από το αρχικό χαμηλό των 898 μονάδων ο ΔΤΡ, με θετικό «πέρασμα» μετά τις 10:55, με την Εθνική να «γυρνάει» πρώτη, από τα 5,246 στα 5,466, διαμορφώνοντας τάση και για Αlpha Bank (1,2935), Eurobank (1,467).
Οπως σημειωνόταν στο προσυνεδριακό σχόλιο, στη στάση των επενδυτών συνυπολογίζονται και τα μεγέθη που ανακοινώνονται αυτές τις ημέρες.
Στα 25,30 (2,02%) ο τίτλος της Jumbo -μετά από ισχυρή διόρθωση 7,39% (εβδομαδιαία), στα 5,63 (-2,26%) της Viohalco.
«Βουτιά» για τον FTMidCap με κύρια «υπαίτια» την Epsilon Net. Η αναδρομική μείωση 3,9 εκατ. ευρώ στα κέρδη 6μήνου 2022, έχει ως συνέπεια το sell off από τα 10,60 ευρώ και το limit down στο μείον 30%, με συναλλαγές 78,6 χιλ. μτχ. και ανεκτέλεστο στα 8,12 ευρώ.
Στις 34/44 η σχέση μετοχών με θετικό/αρνητικό πρόσημο, και με 1,21 εκατ. μέσω προσυμφωνημένων εντολών σε Motor Oil, Εθνική.