Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Μετά το rebalancing ήρθαν οι πωλητές

Πωλητήρια σε τραπεζικές μετοχές και blue chips οδήγησαν σε απώλεια των 1.300 μονάδων. Εξαίρεση στην πτώση ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, κράτησε τα 10 ευρώ η ΔΕΗ. Χαμηλά οι συναλλαγές.

Χρηματιστήριο: Μετά το rebalancing ήρθαν οι πωλητές

Επιφυλακτικοί στα ευρωπαϊκά οι επενδυτές, με την όπισθεν στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Εν μέσω ανησυχιών για ενδεχόμενο κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού στην Ευρώπη και επιβράδυνση της οικονομίας στην Κίνα το "ποδαρικό" του Σεπτεμβρίου. Παράλληλα σε αναμονή και για την ανακοίνωση στοιχείων για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο οι αγοραστές είχαν μικρότερο ή μεγαλύτερο προβάδισμα.

Σε αντίθετο ρυθμό στην Αθήνα κυριάρχησαν οι πωλητές σε μία συνεδρίαση που μπορεί να ξεκίνησε διερευνητικά από πωλητές-αγοραστές για να εξελιχθεί σε αρνητική εξαίρεση στη συνέχεια. Διαφοροποίηση που στο "κλείσιμο" αποτυπώθηκε στην διόρθωση για βασικούς δείκτες/μετοχές με χαρακτηριστική τη μέτρια αξία συναλλαγών.

Στις 1.299,47 (-0,99%) ο Γενικός Δείκτης, με τις πρώτες εντολές να δίνονται από τις 1.315,37 έως ελάχιστα υψηλότερα (1.316,30) σε θετικό έδαφος μέχρι τις 11.43' οπότε και "γύρισε" αρνητικά, μάλιστα έκλινε έως τις 1.296,59 μονάδες με σταθερές ρευστοποιήσεις μέχρι το τέλος της συνεδρίασης.

Στις 3.152,47 (-0,93%) ο FTSE25, στις 1.039,82 (-2,19%) ο Δείκτης Τραπεζών, με χρηματιστές να αναφέρονται κατ' αρχήν στη μέτρια αξία συναλλαγών- χαμηλότερη του μέσου όρου εβδομάδος- που με υπέρτερους τους πωλητές σε ένα "ρηχό" χρηματιστήριο διαμόρφωσε αυτή την απαξιωτική εικόνα, αλλά και στην απουσία ισχυρών ξένων αγοραστών. Μία μέρα μετά το rebalancing των 454 εκατ. ο τζίρος μειώθηκε δραστικά, καθώς ούτε "ουρά" εντολών υπήρχε-όπως ανέμεναν ορισμένοι- ούτε ενδιαφέρον από νέους αγοραστές.

Οριακά θετικός ο απολογισμός της εβδομάδος για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση (0,10% για τον FTSE25), αρνητικός (1,09%) για τον τραπεζικό κλάδο, με αφήνοντας εκκρεμότητες για την προσεχή εβδομάδα.

Cenery Holdings, Quest, ΔΕΗ, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ οι 5 από τις μετοχές του FTSE25, μεγαλύτερη μεταβολή 2,05% στα 15,90 για τον ΟΠΑΠ-προφανώς προεξοφλώντας τα οικονομικά αποτελέσματα (ανακοινώνονται Δευτέρα).

Πανομοιότυπα τα διαγράμματα των μετοχών Εθνικής, Πειραιώς, Alpha Bank ανοδικά στην αρχή και μετά τις 11.45' συγχρονισμένα σε διόρθωση, παραπέμποντας σε πωλητή- θεσμικό ή διαχειριστή- που μείωνε θέσεις.

Ενδεικτικά η διακύμανση για τον τίτλο της Πειραιώς, από τα 3,248 με αγοραστές- μέχρι τις 11.48'- και σχεδόν κάθετα σε διόρθωση έως τα 3,072 ευρώ, με συναλλαγές που συνολικά ξεπέρασαν τα 5 εκατ. τμχ. Χρηματιστής δεν απέκλειε το ενδεχόμενο να διαμορφώθηκαν χαμηλότερες τιμές σε συνέχεια των χθεσινών εντολών, κάτι που ενίοτε παρατηρείται μετά από αναδιάρθρωση δεικτών.

Δεδομένου ότι, ο χθεσινός τζίρος αφορούσε μεν-κυρίως- τις Πειραιώς, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή πλην όμως ευρύτερα τις μετοχές του MSCI Standard Greece- Eurobank, Alpha Bank, ETE, OTE, ΟΠΑΠ, Mytilineos, Jumbo, Motor Oil, ΔΕΗ θα περίμενε κάποιος διαφορετική τάση, τουλάχιστον σήμερα.

Αντ' αυτής για μόλις 3 από τις 10 μετοχές του "καλαθιού" υπερίσχυσαν οι αγοραστές, σε ΟΤΕ (με εντολές έως τα 14.04 ευρώ), ΟΠΑΠ (έως τα 15,91) και ΔΕΗ (έως τα 10,27 ).

Ενδιαφέρον θα έχει να φανεί εάν οι κινήσεις των "ισχυρών χεριών" (κυρίως) εχθές αλλά και σήμερα (ενδεχομένως από Δευτέρα) σχετίζονται με την επικείμενη αξιολόγηση από την DBRS, την προσεχή Παρασκευή.

Η Moody's επιχειρηματολογεί γιατί έρχονται αναβαθμίσεις για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον Γιώργο Α. Σαββάκη, τα ξένα σπίτια στοχοθετούν υψηλότερα μετοχές εισηγμένων μεγέθους λ.χ. Mytilineos (στα 45 ευρώ με σύσταση αγορά η Citi), ΟΠΑΠ (αναβαθμίζει σε overweight η JPMC), ΔΕΗ (στα 13,5 αναβαθμίζει την τιμή-στόχο η JPMC) αλλά και εγχώρια (η Eurobank αναβαθμίζει σε αγορά την σύσταση για την Coca Cola κ.α. και όμως η κοινότητα δεν "ακούει". Εξαιρούμενης της χθεσινής συνεδρίασης ο τζίρος δεν ξεπερνά τα 70-80 εκατ., χωρίς νέο χρήμα η αγορά δεν μπορεί να κινηθεί αισθητά υψηλότερα σημειώνουν οι αναλυτές. Θα εξαρτηθεί (και) από την ετυμηγορία του καναδικού οίκου σε μία εβδομάδα, οπότε θα φανεί εάν πρόκειται για συσσώρευση- συγκέντρωση δυνάμεων εν όψει της όποιας ανακοίνωσης της DBRS.

Ωστόσο, αποθαρρυντική ήταν η εικόνα και στη "μεσαία" κατηγορία, με ενδεικτικό το γεγονός σε 18 από τις 20 μετοχές του FTMidCap υπερτέρησαν οι πωλητές. Δεδομένου ότι στα mid caps ενεργούν κατά κύριο λόγο εγχώριοι (συγκεκριμένοι διαχειριστές, επενδυτικά σχήματα και λιγοστοί ιδιώτες) θα έλεγε κάποιος πως η σημερινή εικόνα στο ΧΑ αποτυπώνει μία γενικότερη επιφυλακτικότητα της χρηματιστηριακής κοινότητας.

Τεχνικά, μπορεί να μην διαφοροποιείται η τάση- για τον ΓΔ παραμένει το εύρος 1.280-1.320, με εμφανή την αδυναμία υπέρβασης των 1.080 για τον ΔΤΡ και αδύναμη για τον FTSE25 πάνω από τις 3.200 μονάδες, που για να μεταβληθεί- είτε προς χαμηλότερα είτε υψηλότερα- θα απαιτηθούν και ουσιαστικές εξελίξεις και αύξηση συναλλαγών/τζίρου. Κάτι που φάνηκε μόνον στην χθεσινή συνεδρίαση.

Στις 1 / 2,4 η σχέση μετοχών με θετικό/αρνητικό πρόσημο, από τις πρώτες ξεχώρισαν Intralot στα 0,74 (5,71%), ΚΛΜ στα 1,23 (5,13%), Foodlink στα 0,316 (3,95%), ΕυρωΣύμβουλοι στα 1,055 (2,43%) κ.α.

---ΧΠΑ

Το rebalancing και η σημερινή διόρθωση φαίνεται πως ενεργοποίησαν ορισμένους στην αγορά Παραγώγων.

Ενισχυμένος ο αριθμός των Συμβολαίων (τρέχουσα σειρά) στα 1.039 με τους κατόχους να "βλέπουν" 0,99% χαμηλότερα, discount που διατηρείται και στα 619 ΣΜΕ (της επόμενης σειράς).

Ανάλογη κινητικότητα και στα Συμβόλαια επί μετοχών, με 16.370 στη μετοχή της Alpha Bank (discount 4,40% !), με 659 στην ΕΤΕ (discount 2,29%), με 2.354 στην Eurobank (discount 1,85%) και με 8.786 στην Πειραιώς (-2,79%).

Εντελώς αντίθετη τάση (πιθανότατα ως hedging) με premium για 274 ΣΜΕ στον ΟΤΕ, για 227 στον ΟΠΑΠ, για 153 σε Mytilineos, για 52 σε ΔΕΗ και για 131 σε Cenergy Holdings.

Διακριτή η συσχέτιση φοράς μεταξύ ΣΜΕ και θέσεων στην υποκείμενη, θα φανεί εάν λαμβάνονται ως αντιστάθμιση για την προσεχή εβδομάδα.

---Αποτιμήσεις

Η 6άδα των under 5 δισ. με ενισχυμένους ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, χαμηλότερα Eurobank, Εθνική.

Αναλυτικά η Coca Cola αποτιμάται 9,835 δισ. ο ΟΤΕ 5,971 δισ., η Eurobank 5,888 δισ., μόλις 5 εκατ. λιγότερα ο ΟΠΑΠ, στα 5,579 η Εθνική και στα 5,315 δισ. η Mytilineos.

Χαμηλότερα του ορίου των 4 στα 3,913 δισ. η Πειραιώς "απειλείται" από την Jumbo που αποτιμάται στα 3,866 με την ΔΕΗ κατά μόλις 4 εκατ. χαμηλότερα και την Alpha Bank με 3,538 δισ. να συμπληρώνουν την 10άδα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v