Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανατροπές και ισορροπίες στο Χρηματιστήριο

Οριακά κέρδη για ΓΔ, μεγαλύτερα για τις τράπεζες. Επίμονος πωλητής σε Πειραιώς, υπεραποδίδει η ΤΕΝΕΡΓ πριν τον MSCI. Προσπέρασε τον ΟΤΕ η Eurobank. Νέα υψηλά για Cenergy, Epsilon Net.

Ανατροπές και ισορροπίες στο Χρηματιστήριο

Με απώλειες στη Φρανκφούρτη, με άνοδο στο Λονδίνο και το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Είναι και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Αυγούστου στη Γερμανία που διευκολύνουν την επάνοδο των πωλητών, με συνέπεια ο DAX από τις 15.960 να διορθώσει έως τις 15.823 μονάδες, με το 10ετές της χώρας να «τσιμπάει» στο 2,55%.

Προπομπός τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία (αναλυτικά από νωρίτερα η Λία Δεληγιάννη), που πιθανότατα επηρέασαν τους επενδυτές. Συν την οριακά αρνητική τάση στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης.

Αντιθέτως στο Λονδίνο οι αγοραστές έχουν πλεονέκτημα 0,26% (για τον FTSE100 στις 7.487 μονάδες), όπως και στην Αθήνα μικρότερο μεν 0,18% (για τον Γενικό Δείκτη στις 1.320,25 μονάδες).

Στο ΧΑ, συνεδρίαση με αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία και ανατροπές που προϊδεάζουν για τη συνέχεια.

Ξεκινώντας από την υπεραπόδοση για τη μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής -μόλις μία συνεδρίαση πριν την έξοδο από τον MSCI Standard Greece- και οι εντολές από αγοραστές φθάνουν έως τα 16,99 ευρώ. Με αυξημένες συναλλαγές και σήμερα, με τους εντολείς να «σαρώνουν» την προσφορά από τα τελευταία χαμηλά των 16,04 ευρώ.

Συνεχίζοντας με τον επίμονο πωλητή στη μετοχή της Πειραιώς -μόλις μία ημέρα πριν την είσοδο στον MSCI Standard Greece/ουσιαστικά αναβάθμιση-, με τις εντολές έως τα 3,258 ευρώ.

Αλλά και με το... τίναγμα της Eurobank έως το 1,63 ευρώ με επιθετικούς αγοραστές και αποτέλεσμα μία ανατροπή με σημασία.

Στα 5,992 δισ. νωρίτερα η αποτίμηση της Eurobank ρίχνει από τη δεύτερη θέση τον ΟΤΕ, που χάνοντας και σήμερα έδαφος περιορίζεται στα 5,945 δισ. Σημειωτέον ότι η Eurobank κατέλαβε από τον ΟΤΕ την πρώτη θέση (ως προς τη βαρύτητα στάθμισης) και στο «καλάθι» του MSCI Standard Greece.

Ανατροπή που σχολιάζεται από παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι δεν μπορούν να καταλάβουν τι ακριβώς γίνεται με τη χρηματιστηριακή συμπεριφορά του Οργανισμού.

Οπως και με τις σταθερές εντολές αγοράς στη Cenergy Holdings -σε νέα ιστορικά υψηλά των 7,40 ευρώ-, παράλληλα στη Viohalco -σε νέα τοπικά υψηλά των 7,13 ευρώ-, να σημειωθεί ότι η δεύτερη ελέγχει το 79,78% του μ.κ. της πρώτης.

Αλλά και τις νέες αγορές στην Entersoft -και αυτή σε υψηλά των 6,20 ευρώ-, ακολουθώντας την πορεία της Epsilon Net. Σε νέα ιστορικά υψηλά η τελευταία, με τιμές έως τα 11,50 ευρώ.

Μέχρι τα νεότερα από τον όμιλο Intracom Holdings, με τη γ.σ. της Intralot να αποφασίζει 3πλή κεφαλαιακή ενίσχυση (με αμκ, ομόλογο, δανεισμό), προκειμένου να καλύψει το ομολογιακό του 2024. Παράλληλα προχωρά και η... μετεξέλιξη της Κλουκίνας-Λάππας σε Intracom Properties ΑΕΕΑΠ.

Στα 50 εκατ. ευρώ η αξία συναλλαγών νωρίτερα, στις 14:45, με ικανοποιητική ροή σε διασπορά εντολών.

Μπορεί να μη φτάσει τα 90 plus της χθεσινής συνεδρίασης (αλλά με το 30% σε μόλις δύο μετοχές Πειραιώς-ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή), αλλά για προτελευταία συνεδρίαση του Αυγούστου είναι ικανοποιητικός τζίρος. Με πακέτα αξίας 5,80 εκατ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v