Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τα επόμενα βήματα μετά τα σημάδια κόπωσης

Ασκήσεις αντοχής ενόψει αποτελεσμάτων. Τα μάτια στο rebalancing στον MSCI Standard Greece, με την είσοδο της Τρ. Πειραιώς και της έξοδο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής.

Χρηματιστήριο: Τα επόμενα βήματα μετά τα σημάδια κόπωσης

Ράλι στη Wall Street μετά την ανακοίνωση των macro, στο «πράσινο» νωρίτερα οι αγορές στην Ασία, ενώ στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης τα futures του S&P500 «δείχνουν» οριακά πάνω από τις 4.500 μονάδες.

Με θετικό πρόσημο στο Χρηματιστήριο Αθηνών αλλά και με μερική κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων ο Γενικός Δείκτης στις 1.318,34 από το υψηλό ημέρας των 1.324,85 μονάδων.

Διολίσθηση λόγω ρευστοποιήσεων από τις αρχικά υψηλότερες τιμές και για τα blue chips και για τα τραπεζικά χαρτιά. Στις 3.201,50 (0,29%) ο FTSE25 από τις 3.218,98 και στις 1.065,41 ο Δείκτης Τραπεζών από τις 1.073 μονάδες.

Στα 90,8 εκατ. η αξία συναλλαγών, με τα 15,9 εκατ. μέσω προσυμφωνημένων εντολών, ενώ σε Πειραιώς και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έφτασαν τα περίπου 30 εκατ., σύμφωνα με τη μέτρηση του Θανάση Σταυρόπουλου.

Στο τελευταίο αναφέρονται χρηματιστές για να εστιάσουν στο επικείμενο rebalancing -δηλαδή την είσοδο της Πειραιώς στον MSCI Standard Greece, με έξοδο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής-, να εκτιμήσουν πως αύριο-Παρασκευή ο τζίρος θα είναι σημαντικά μεγαλύτερος και πως με το θετικό κλίμα σε Νέα Υόρκη, διεθνείς αγορές, ο τελικός απολογισμός του Αυγούστου δεν θα είναι τόσο αρνητικός, τουλάχιστον όσο έδειχνε μία εβδομάδα πριν.

Στο μείον 1,16% η αρνητική μεταβολή για τον ΓΔ σε διάστημα μηνός, περισσότερο λόγω της διόρθωσης του ΔΤΡ κατά 2,79% παρά του FTSE25 που διορθώνει 0,96% καθώς για αρκετά blue chips το «ταμείο» του Αυγούστου είναι θετικό.

Cenergy Holdings, AEGEAN, Viohalco, Helleniq Energy, Jumbo, Mytilineos, Motor Oil, Autohellas, Sarantis στέλνουν τους επενδυτές στο «ταμείο», με βάση τις χθεσινές τιμές «κλεισίματος».

Αρνητικός είναι -μέχρι και εχθές- ο μήνας και για τις 4 τραπεζικές μετοχές, με το στοίχημα των traders να είναι αναμφίβολα η Πειραιώς. Μένει να φανεί εάν θα επιβεβαιωθούν (ή όχι) -την Παρασκευή θα γνωρίζουν.

Σε ρυθμό ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων 6μήνου, στοιχείων για τον πληθωρισμό, γενικών συνελεύσεων συν προσδοκιών για εξελίξεις στο επιχειρηματικό πεδίο οι επενδυτές, από μεθαύριο Παρασκευή μπαίνουν στα βαθιά του Σεπτεμβρίου. Μήνας που προϊδεάζει για σημαντικές εξελίξεις τόσο οικονομικές όσο επιχειρηματικές/επενδυτικές.

Αποτελέσματα 6μήνου ανακοίνωσε εχθές η Motor Oil -μειώθηκαν στα 275 εκατ. τα κέρδη 6μήνου-, στα 23,10 (-1,53%) η μετοχή. Αύριο είναι η σειρά της Helleniq Energy -στα 8,31 (1,34%) η μετοχή. Ακολουθούν από αρχές εβδομάδος ΟΠΑΠ στα 15,70 (1,36%), Autohellas στα 14,14 (1%) κ.α. εισηγμένες.

Σημαντική γ.σ. μετόχων της Intralot, καθώς θα φανεί εάν η διοίκηση έχει επεξεργασμένο σχέδιο για την κάλυψη του ομολογιακού (356 εκατ.) που λήγει μετά από ένα χρόνο. Η Intracom Holdings με θετική μεταβολή 10,50% στον μήνα, στα 2,315 ευρώ, είναι από τα mid caps με τη μεγαλύτερη αυγουστιάτικη άνοδο.

Από τον δείκτη FTMidCap, η Epsilon Net με 19,49% στα 11,28 ευρώ -μετά από διαδοχικά ιστορικά υψηλά- είναι η μετοχή με το μεγαλύτερο ποσοστό και αποτίμηση πλέον κοντά στα 600 εκατ. «μεγέθους» FTSE25.

Τη Δευτέρα η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τα νέα στοιχεία για το ΑΕΠ, περίοδος Απρίλιος-Ιούνιος, με ημερομηνία ορόσημο (το πρώτο από αρκετά) την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου, οπότε και η πολυαναμενόμενη αξιολόγηση από την DBRS.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v