Προσπάθεια για τις 1.300 μονάδες στο Χρηματιστήριο

Στα όρια των 1.300 μονάδων περιορίζονται οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη. Πιέσεις για τράπεζες και blue chips με περιορισμένο τζίρο. Ποιες μετοχές... διασώζονται στο ταμπλό.

Προσπάθεια για τις 1.300 μονάδες στο Χρηματιστήριο

Επιφυλακτικοί οι επενδυτές στα ευρωπαϊκά, σε αναζήτηση αγοραστών στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Εντείνεται ο προβληματισμός για τον ενδεχόμενο κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού στην Ευρώπη, ευκαιρία για ρευστοποιήσεις και πίεση τιμών σε χαμηλότερα επίπεδα στο ΧΑ.

Η «ρηχότητα» της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς ο κύριος... υπαίτιος, σύμφωνα με χρηματιστές, της αποκαρδιωτικής εικόνας που παρουσιάζεται σήμερα, πρώτη συνεδρίαση Σεπτεμβρίου και μόλις μία μέρα μετά το rebalancing των 454 εκατ. ευρώ.

Διστακτικοί στην αρχή της συνεδρίασης οι επενδυτές -συγχρονιζόμενοι με τα ευρωπαϊκά-, αλλά με ανατροπή των ισορροπιών όταν μετά τις 11:45 ενεργοποιήθηκαν πιεστικές πωλήσεις σε τραπεζικά χαρτιά και blue chips.

Συνέπεια των ρευστοποιήσεων το πλήρες «γύρισμα» της αγοράς, η ακολουθία και άλλων πωλητών, δημιουργώντας ένα εντελώς παράταιρο κλίμα σε σχέση και με τα πραγματικά δεδομένα αλλά και με
την τάση σε Ευρώπη και Νέα Υόρκη.

Από τις 1.315,37 οι πρώτες εντολές -αρχικά με λίγες αγορές- έως 2 μονάδες υψηλότερα και σταδιακά από τις 11:30 και μετά με πωλήσεις, που συν τω χρόνω γίνονταν πιεστικότερες, με συνέπεια ο Γενικός Δείκτης να διορθώσει έως τις 1.296,59 (-1,20%), όταν ο DAX ήταν στις 15.933 (-0,08%) και τα futures του S&P500 από 0,33% υψηλότερα στις 4.531 μονάδες.

Η ζημιά γίνεται με 12 εκατ. ευρώ -σε σύνολο 33,5 εκατ.-, σημείωνε χαρακτηριστικά χρηματιστής (στις 14:15), απαντώντας στο εύλογο ερώτημα προς τι η εμφανής υποτίμηση σήμερα. Ενδεχομένως να συνεχίζει πωλήσεις εγχώριος θεσμικός, πιθανόν να συνεχίζουν ρευστοποιήσεις ορισμένοι που επιδιώκουν χαμηλότερες αποτιμήσεις-δυνητικά σημεία εισόδου, όπως και να έχει, συμπλήρωνε ο ίδιος, «η εικόνα είναι εντελώς αποθαρρυντική για μία αγορά που προσβλέπει σε αναβάθμιση. Με 35 εκατ. τζίρο και με τόσο χαρακτηριστική ευκολία επηρεασμού των αποτιμήσεων δεν...» κατέληξε, εκφράζοντας τον προβληματισμό και άλλων παραγόντων της αγοράς.

Εως τις 3.145 μονάδες η διόρθωση για τον FTSE25, έως τις 1.037,75 για τον ΔΤΡ, με ανησυχητική την ευκολία που κυρίως μετοχές του δείκτη «αφήνονται» να διορθώσουν ακόμη και 3%.

Στοχευμένες οι εντολές σε Πειραιώς ( 3,102), ΔΕΗ (10,03), χωρίς να συντρέχουν ουσιαστικοί λόγοι υποτίμησης, όπως και σε Alpha Bank (1,536), ETE (6,18), Eurobank (1,584) και άλλων 16 μετοχών του δείκτη.

Το πιθανότερο, ενεργεί θεσμικός (;), ξένος διαχειριστής (;), μειώνοντας μέρος του χαρτοφυλακίου του, εξηγώντας το θετικό πρόσημο για μόλις 4 από τις μετοχές του FTSE25 (Cenergy Holdings, Quest, Autohellas, OTE).

Ανάλογη εικόνα και στα mid caps, καθώς διασώζονται μόλις δύο χαρτιά του δείκτη (BriQ, Fourlis), ενισχύοντας την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως ο πωλητής (πωλητές) είναι μάλλον εγχώριος διαχειριστής.

Στις 24/75 η σχέση μετοχών με θετικό/αρνητικό πρόσημο, κλίνει εμφανώς προς την πλευρά των πωλητών.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v